Varför din kycklingnäbb blir svart och vad du ska göra

Om du håller kycklingar och du märker att din kycklings näbb blir svart är du förmodligen mycket oroad över din kycklings hälsa.

Den goda nyheten är att om din kycklings näbb blir svart kanske det inte är något allvarligt och även om det är allvarligt kan problemet behandlas.

Din kycklingnäbb kan se svart ut på grund av en ansamling av smuts i vilket fall rengöring kan hjälpa eller om näbben är bruten och har blivit infekterad är det ett större problem. Vissa kycklingar visar en färgförändring i näbben vid en senare ålder.

Vi har sammanställt den här guiden för att hjälpa dig göra det du behöver göra.

Varför blir min kycklings näbb svart?

Det finns tre möjliga huvudorsaker till att en kycklings näbb blir svart och två av dem är inget att oroa sig för.

Det är en naturlig förändring

Vissa typer av kycklingar börjar antingen med svarta näbbar eller låter näbbarna bli svarta med tiden, det är bara en naturlig egenskap hos den sorts kyckling de är. Om detta är vad som händer med din kyckling borde det vara ganska uppenbart – det är inget att oroa sig för.

Den svarta färgen är faktiskt en frånvaro av pigmentet som normalt finns i näbben och orsakas av att de underliggande pigmentproducerande cellerna inte fungerar. Det är inte smärtsamt och orsakar inte kycklingen obehag när detta händer.

Faktiskt, det finns minst en kycklingart där detta sker helt i hela kroppen och även köttet är svart! Du kan se ett exempel i videon nedan:

Om du vill ha en, var beredd att betala en fin slant för den – de säljs för upp till $1 500 per fågel!

Näbben är smutsig

Vissa kycklingar är bara inte så bra på att städa sig själva och du skulle inte vara den första kycklingägaren att oroa sig för en färgförändring i näbben som just visade sig vara smuts på näbben. Den goda nyheten är att du inte behöver oroa dig om så är fallet.

Plocka upp kycklingen och titta noga på näbben, om den ser ut som om den har fastnat på smuts, ta en fuktig trasa och rengör försiktigt näbben. Använd inte kemikalier för detta – var bara försiktig ihärdig, kom ihåg att näbben är känslig. Detta kommer att vara mer än tillräckligt för att ta bort eventuell smuts.

Se även  Hur man behandlar blåsinfektioner hos hundar

Näbben är bruten

Tyvärr finns det också möjligheten att kycklingens näbb är bruten. Detta är ett allvarligare problem och dock du kanske kan behandla det – du kan också behöva ta din kyckling till veterinären om frakturen är särskilt allvarlig.

De svärta här beror troligen på blödning i näbbmaterialet och återspeglar smärtan och olyckan som kycklingen kommer att känna.

Hur man underhåller en kycklingnäbb

Innan vi pratar om hur man fixar en trasig näbb kommer vi att dela det med dig vår kollektion av produkter rekommenderar vi att ha till hands för kycklingnäbbvård.

Den goda nyheten är att de flesta kycklingens näbbar är självförsörjande. Deras ständiga användning när de pickar på saker, sopar dem på stenar etc. kommer att hålla keratinlagret i en användbar längd och inte störa käkens funktion.

Om du har din höns inlåsta i en löpningdu borde förse dem alltid med en bit sten (en hussten räcker i ett nafs) för att behålla sina näbbar.

Den andra saker du behöver för ett näbbunderhållspaket är:

  • Nagelklippare för hundar – dessa kan användas för att trimma keratinet runt näbben. Det är viktigt att notera att du aldrig ska klippa förbi keratinlagret med en nagelklippare för hund eftersom detta kan orsaka en mycket allvarligare skada.
  • Sår- och infektionsbehandling – fråga din veterinär om det lokala märket vi använde av Verticyn Plus’s Poultry Care som kommer i sprayform. Detta för att rengöra och desinficera såret.
  • Styptiskt pulver – detta hjälper till att stoppa såret från att blöda, som namnet antyder.
  • Pincett och en nagelfil – för att hantera obekväma rörelser och för att göra små justeringar av näbben.
  • gallringssax – även användbart för att hjälpa till med näbbjustering.
  • Superlim gel – reparatören du ska använda
  • Bomullsservetter – de är bra att rengöra saker med
  • Gamla handdukar – för torkning, avtorkning etc.
Se även  Hur håller du husdjursråttor svala på sommaren? Kan råttor få värmeslag?

som du ha detta kit till hands, det gör det mycket lättare att hantera en kyckling med näbbproblem och mycket mindre stressigt också.

Hur man fixar en trasig näbb

För att arbeta med att fixa din kycklings näbb behöver du några nagelsax, sår- och infektionsbehandling, superlim gel (detta är mycket lättare att arbeta med än vanligt superlim och minskar risken för att oavsiktligt limma ihop kycklingens näbb), pincett, en tepåse (skär den på mitten) och några handdukar.

Slå in kycklingen i en handduk. Detta gör det mycket lättare att hålla dem medan du arbetar och förhindrar att de slår med vingarna och skadar sig själva (eller dig). Än lägg den andra handduken över kycklingens ansikte, med näbben bara stickande ut.

Mata näbben ordentligt rengöring med hjälp av sår och infektionsbehandling men var försiktig, all vävnad som avslöjas kommer att vara väldigt, väldigt känslig. Än limma ihop alla delar av den felinriktade näbben och använd sedan tepåse som gasväv för att täcka området vad du har jobbat med.

Om det finns några grova bitar eller klibbiga bitar – ge dem en försiktig fil med en nagelfil och sedan bara försiktigt måla över ditt tepåsenät med ytterligare ett supertunt lager superlim. Låt det sedan stelna.

Du borde var mycket försiktig när du använder superlim nära en fågelnäbb som att röra vid blottad vävnad eller kycklingens näbb – det kan orsaka fler problem än det löser.

Om du inte känner för att fixa kycklingens näbb, kontakta en veterinär. Om området verkar vara angripet, besök en veterinär också för att de vill skriva ut antibiotika.

Skötsel av kycklingar efter reparation

Det är viktigt att ta hand om din kyckling då den återhämtar sig efter en näbbreparation. Du bör inte ändra vad deras kost är eftersom detta kan orsaka obalans i tarmbakterierna, vilket kan göra dem sjuka och utarmade. Däremot måste du se till att maten är i mycket små bitar och så färsk som möjligt – ju mer de äter, desto snabbare läker de.

Se även  Är husdjursråttor dyra? Låt oss bryta ner det

Varför har kycklingar näbbar?

Kycklingar brukar använda en näbb som en extra hand och de kan hjälpa dem att flytta saker, städa sig själva, interagera med andra kycklingar, hantera saker, utforska världen, men naturligtvis också äta och dricka. De kan också använda sin näbb som ett krigsvapen och använda den för att attackera andra kycklingar.

Så, en kycklings näbb är en mycket viktig del av dess kropp och det är helt logiskt för en höns ägare att vara orolig när näbben förändras framför deras ögon.

Vad är en hönsnäbb gjord av?

De nedre och övre halvan av näbben är kända som ”mandibles”. Varje underkäke består av en bas lager av ben som sedan täcks av ett ämne som kallas keratin. Keratin är vad människohår och fingernaglar är gjorda av (och noshörningshorn är också gjorda av, förresten).

De underkäken är också fulla av nerver och blodkärl. Det kan betyda det en skada på näbben är intensivt smärtsam för kycklingen. Detta kan vara så plågsamt för kycklingen att om den inte tas om hand kommer kycklingen att välja att svälta i stället för att tillfoga ytterligare smärta.

Som fingernaglar och hår, keratinlagret på kycklingens näbb fortsätter att växa under hela kycklingens liv och det är viktigt att upprätthålla detta effektivt och du kan behöva hjälpa din kyckling att trimma näbbenom hennes normala aktiviteter inte hindrar detta.

Slutsats

Förhoppningsvis vet du nu varför din kycklings näbb blir svart och vad du ska göra åt det. Det finns tre huvudorsaker till detta och bara en av dem är något att oroa sig för. Men om du har uteslutit dessa tre alternativ och du fortfarande är orolig över dina kycklingars näbbar, rekommenderar vi starkt att du pratar med din veterinär.

Det finns en utomstående chans att en sjukdom eller parasitisk infektion är skyldig, även om detta skulle vara mycket sällsynt. Ibland är det enda sättet att lugna dig genom att konsultera en läkare.