Varför dina kycklingar hackar varandra (och vad du kan göra åt det)

Om du någonsin har varit runt höns, kanske du förr eller senare märker att de börjar picka på varandra och det är helt normalt att undra om detta är ett hälsosamt beteende eller ett tecken på något mer olycksbådande? Tja, det kan vara en av dessa saker och om det är något olyckligt måste du vidta snabba åtgärder för att säkerställa hälsan och säkerheten för din kyckling.

Vill du veta varför dina kycklingar pickar varandra? Tja, precis som människor är vissa kycklingar fruktansvärda översittare och tack vare ”peckordningen” tar de ofta in andra kycklingar för att hjälpa dem att välja de svagaste eller lägst rankade fåglarna. Den goda nyheten är att du kan göra något åt ​​detta och dina kycklingar kommer inte behöva lida i onödan.

Här är vad du behöver veta.

Låt oss prata om hackordningen

Begreppet hackordning kommer från fågelvärlden. Det är bokstavligen en hierarki inom en viss grupp av fåglar. Thorlief Schjelderup-Ebbe var personen som myntade begreppet tack vare hans forskning om dynamiken i svärmhierarkin 1921 och på något sätt fångade den och blev populär på 1930-talet och framåt.

Detta innebär att varje fågel har en plats i hackordningen. Högt rankade fåglar har rätt till sitt val av rastplatser, den bästa maten och så mycket vatten de kan dricka och de lägre rankade fåglarna får det som blir kvar.

Om en tupp är en del av din flock, upptar den den högsta platsen i hackordningenr. Tuppar tenderar dock att vara ganska ointresserade av vad som händer mellan hönsen och deras plats bygger på deras förmåga att försvara fåglarna från utomstående.

Detta kan tyckas elak vid första anblicken, men det är det faktiskt ett evolutionärt drag. Denna typ av organisation gör att välfärden för de starkaste och starkaste (och därmed de som är mest benägna att överleva och medlemmarna i flocken vars gener bäst förs vidare till nästa generation) alltid har företräde framför de svagaste och minst vältränade.

Kycklingarna och deras hackordning

Allt detta betyder att i din flock, det finns några matriarker som håller de översta springorna och ett gäng andra höns som vill flytta upp. Kycklingar blir involverade i rankningar tidigt i livet, de förs in i hackordningen när de är sex veckor gamla.

Denna order är huggen i sten och det verkar just nu som ett gäng tonårsflickor och ja kycklingar är lika dåliga som flickorna på att upprätthålla sina gruppregler. I samma ögonblick som en fågel på de nedre stegpinnen försöker ta sig ur led och gå ur sväng, kommer de högre placerade hönsen att bli arga.

De brukar börja med lite gnistra eller en rynka pannan att berätta för kycklingen att de trasslat till men om det fortsätter kommer de att börja picka på varandra.

I den i värsta fall uppstår en direkt attack mot hackordningen. Det här är helt hemskt att se. De äldre fåglarna går till stan på de yngre och de drar blod och kan till och med döda den yngre fågeln. Låt dig inte luras, kycklingar tar sin hackordning på allvar och ”pecking” är en helt bokstavlig term och inte en metafor.

Hackordningen föder mobbare

Hackordningen är en nödvändig del av kycklinglivet och du ska inte oroa dig om en fågel förtjänar en och annan inte alltför vänlig tillrättavisning, det är så det är, och att störa kommer bara att göra dina höns upprörda.

Se även  Går katter och höns överens? Du kanske blir förvånad

Dock, det finns tillfällen då en eller flera höns i de högsta led går från att leda en flock till fullskaliga mobbare och det finns fyra typiska orsaker till varför kycklingar blir mobbare:

 • De är uttråkade
 • De är stressade
 • De mår dåligt
 • De har levt under trånga förhållanden

Vintern kommer: varningstecknet för kycklingtristess

Nej, George R. Martin skriver inte din kycklings reaktioner på världen, utan snarare som Westeros värld, hönsvärlden är mycket mindre glad när vintern kommer. Saken är den att kycklingar inte gillar kylan särskilt mycket och vädret är farligt för deras hälsa.

Så de (som vi skulle göra i deras skor) tenderar att välja att undvika det helt. Så flocken väljer att stanna i fållan hela tiden. All den energin de normalt skulle bränna av när de springer omkring? De har det fortfarande. Och även om en dag eller två kan passera när allt går smidigt – så småningom måste de kanalisera det någon annanstans och sedan börjar hackandet.

Ibland är dessa bara små handväskor i gryningen och kan helt ignoreras. Andra gånger förvandlas det till en flock som pickar efter en olycklig höna. Den här kycklingen kommer snabbt att bli rädd för sin flock, hon kanske till och med försöker stanna ute på natten. Besättningen kan också försöka hindra den från att komma åt mat, så det är viktigt att du har mer än en källa till mat och dryck tillgänglig.

Kycklingstress? Det är allt för verkligt

Kycklingar är vanedjur, förmodligen för att de, för att inte vara för skarpa, inte är de smartaste fåglarna på planeten och det betyder de är benägna att stressa när någon skakar upp sin dag med något nytt.

Huvudspänningar för kycklingar inkluderar:

 • Höga omgivningsljud
 • Närvaron av rovdjur
 • Nya fåglar i flocken
 • Flockmedlemmar dör
 • Nya mat- eller matleveransmekanismer
 • En ny bur
 • Och i stort sett allt annat som kan orsaka stress

Den vanliga reaktionen på kycklingstress är att sluta värpa och bli tillbakadragen, men ibland blir introversionen aggression, istället. Sedan går de till attack.

Det finns inget utrymme för känslor för sjuka kycklingar

Människor är en mycket privilegierad art. Vi har läkare och mediciner och vi är inte rädda för att använda dem. Det betyder att när en av våra familjemedlemmar blir sjuka är vår första instinkt att ta hand om dem och se till att de blir friska igen.

Kycklingar kan ha tillgång till en veterinär genom dig, men tyvärr, vad de beträffar – det är inte så världen fungerar, och de tror att de är i den vilda världen. I den världen finns det ingen sjukvård och så, en sjuk kyckling utgör en klar och aktuell fara för besättningen.

Flocken kommer då att slå på den sjuka kycklingen och köra iväg den eftersom det är precis vad kycklingar gör i naturen, detta är inte grymhet – det är överlevnadsinstinkt.

Du har för många kycklingar

Medan allt ovanstående kan få kycklingar att picka på varandra, finns det en orsak som är huvud och axlar den vanligaste orsaken till detta beteende och det är för trångt i pennan och detta är vårt fel som kycklingägare.

Se även  Varför äter djur sin moderkaka?

Det är svårt att motstå frestelsen att bara klämma in en annan värphöna eller hämta en ny höna när vi får chansen till det. Om dina fåglar är fria att ströva omkring på sommaren skadar det inte heller – kycklingar mår i allmänhet bra så länge de förbrukar sin överflödiga energi.

Men kommer vintern? Det här är ett recept på ett blodbad på loftet. Varje fågel behöver inte mindre än 4 kvadratmeter utrymme. Det här är inte ett slumptal – det är ett valt nummer eftersom det minimerar attacker och det är vad du vill.

Föreställ dig att bo och arbeta 24 timmar om dygnet med människorna på ditt kontor i ett utrymme som är lika stort som ditt sovrum, du skulle bli galen, eller hur? Tja, det är vad överbefolkning är för kycklingar och deras galenskap är ganska förståeligt.

Hur hanterar du kycklingmobbning? Basen

OK, så hackandet har gått utöver de vanliga hönspåminnelserna och förvandlats till mobbning, men vad kan man göra för att sätta stopp för det?

Försök först ta reda på vilken av de fyra ovan nämnda orsakerna som spelar roll i mobbningen och sedan:

 • Vintertristess? Försök att göra livet på loftet roligare. Köp några leksaker till dem. Kasta ner lite krabba så att de kan njuta av det. Sådana saker. Se även om du kan tvinga dem att gå ut, lägger du ner lite halm kan de bli frestade ett tag.
 • Tror du att de är stressade? Ta sedan reda på vad källan till stress är och ta bort eller minimera den – det här är ingen raketvetenskap. Eller så kanske du borde vänta tills det är över.
 • Tror du att den mobbade fågeln är sjuk? Kontrollera dem eller be en veterinär att göra det. Du kan bli frestad att isolera dem vid det här laget, men varnas för att du ytterligare kan skada fågelns position i gruppen genom att isolera dem och försöka få gruppen att släppa tillbaka en fågel kan vara en mardröm. ta efter en period av borttagning .
 • Tror du att det är överfullt? Då måste du bli av med några fåglar. Vi vet att det här är en smärtsam idé, men det enda vettiga sättet att göra det på är att flytta några fåglar eller bygga ett större hölje (vilket vanligtvis inte alls är praktiskt). Om du bestämmer dig för att göra ett andra hönshus, flytta alla lågrankade höns dit. Men var förvarnad, detta innebär att hackordning måste upprättas i båda och det kommer att finnas hackning ett tag.

Att tilltala mobbaren direkt: distraktion

Okej så du har provat taktiken ovan och du har fortfarande fåglar som får stryk, vad nu?? Tja, förutsatt att du är i närheten för att bevittna mobbningen, då kan du ta itu med det själv.

Du måste stoppa mobbningen när den börjar distrahera översittaren. Den gamla klassikern är att köpa sig en vattenpistol och när mobbaren börjar attackerack, för att ge dem ett snabbt skott i huvudet. Detta kommer så småningom att få hönan att sluta om den levereras upprepade gånger (höns kommer att lära sig, men de kan vara ganska långsamma att göra det).

Du kan också använd en ljuddämpare för att ge distraktion. Köp en eller gör din egen (fyll en burk med några lösa stenar, förslut, skaka kraftigt för att ljuda).

Se även  "Min kyckling öppnar hela tiden munnen?" Vad ska jag göra?

Både tekniker köper den mobbade kycklingen lite tid att försvinna och stoppa mobbaren också ett tag. Det är dock inte alla som har tid att hantera situationen på detta sätt, det kan kräva noggrann övervakning i dagar för att lösa ärendena på ett tillfredsställande sätt.

Att hantera mobbaren: humana skygglappar

Vi måste göra det väldigt tydligt vad vi pratar om tillfälligt förblinda mobbare och på ett sådant sätt att de har full syn när träningsperioden är över – detta innebär inte under några omständigheter några skador på deras ögon.

Du får några ”pinless peepers” på Amazon eller från din veterinär. Dessa är som solglasögon för kycklingar, men istället för att blockera UV-strålar hindrar de kycklingen från att se rakt fram. De kan se åt sidorna (och kycklingar har bra perifert seende – de är egentligen inte ”blinda”), men om de börjar picka på en annan kycklings fjädrar kan de inte se det.

DU placera de nållösa kikarna på näbben och de ska sitta på plats tills du fysiskt tar bort dem.

Dealing with the Bully: One Last Try

Om mobbaren fortfarande inte svarar som du vill, den slutliga lösningen är helt enkelt att ta bort dem från besättningen. Detta bör vara tillfälligt (säg 3 dagar) först och sedan återvända. Om problemet är åtgärdat – bra. Om inte är det dags för en längre stund i kycklingbiten – ta ut dem i 7 dagar.

Detta bör återställa hela hackordningen och sätta mobbaren tillbaka på den nedre stegpinnenförhoppningsvis är hon en reformerad karaktär när hon har klättrat på stegen igen.

Men om det inte är bättre när hon kommer tillbaka en andra gång…då måste du bli av med henne om du vill att mobbningen ska sluta eller så måste du bli av med offret. Tyvärr kan vissa fåglar, som människor, inte reformeras.

Undantaget: när tuppen är översittaren

Detta är sällsynt, men det händer. Tuppar som börjar picka brukar göra det för att de är lite ”överentusiastiska” under parningsprocessen. Enligt vår erfarenhet kan du bara gå till slutet av processen om så är fallet.

Försök att isolera honom från flocken, ibland lugnar detta ner en tupp och när de kommer tillbaka beter de sig bättre, men eftersom han per definition redan är bäst i hackordningen är det osannolikt att detta kommer att förändra hans beteende.

Fortsätter han så måste du säga hejdå till den här tuppen och hitta en annan som kommer att leka bra, eftersom en mobbar tupp troligen kommer att skada de flesta av dina höns snarare än bara en.

Slutsats

Så, du vet varför kycklingar pickar varandra och ännu bättre, du vet också hur du ska hantera mobbare så att eländet de orsakar blir kortvarigt och offren kan leva ett lyckligt och hälsosamt liv.

Som tur är, även om mobbning inte är så ovanligt bland kycklingar, är allvarlig mobbning det och som kycklingägare bör du inte konfronteras med detta problem för ofta. Kom alltid ihåg att som en sista utväg kan du helt separera mobbaren eller offret från flocken för att återställa ordningen och främja säkerheten för offrets kyckling.