Varför dödar katter möss? – Förklarat

Katter är utan tvekan söta djur. De flesta av oss älskar dem för deras gosiga natur och deras underhållande uppträdande. Hur oskyldiga och söta de än ser ut. Katter kan jaga, döda och äta små djur som möss.

Traditionellt höll människor katter uttryckligen för deras värdefulla förmåga att fånga och döda mössen som angripit spannmålskärlen. Idag håller de flesta dem som husdjur.

Orsaker till varför katter dödar möss

Ändå har innekatterna fortfarande en skarp jaktinstinkt, så de flesta gillar att leka med sladdar, papper, leksaker eller kläder. Genom att spela kan de simulera jaktupplevelsen hemifrån.

Varför gillar katter att jaga möss?

Medan katter kan förgripa sig på andra djur som fladdermöss och fåglar, är möss fortfarande deras mest populära byte. Katter är naturligt programmerade att attackera små snabbrörliga byten, vare sig det är ödlor, möss eller fåglar.

Möss rör sig snabbt och på ett filtrerande sätt, vilket fängslar och väcker kattens jaktbegär och jaktlust. Till skillnad från fåglar och insekter, som flyger iväg snabbt, kryper möss, vilket gör det lätt för katter att hitta, jaga och fånga dem.

Möss är också relativt små och sitter bra på kattens tassar. Många tror att katter kan jaga råttor lika bra som möss. Överraskande nog är katter dåliga på att döda råttor.

Det beror på att råttor är mycket större än möss och brukar slå tillbaka när de jagas, vilket skadar katten. Det är viktigt att notera att inte alla katter är förtjusta i att jaga möss.

Även om jakt kan vara ett naturligt beteende, är det mer sannolikt att en katt blir jägare genom att lära sig av sin mamma. Det förklarar varför katter som uppfostrats av människor eller katter som inte jagar sannolikt ignorerar en mus i stället för att behandla den som ett byte.

Varför leker katter med möss innan de dödar dem?

Katter föds med naturliga kattinstinkter, som ofta uppmanar dem att döda byten. Innan man dödar en mus kommer tydligen en katt att leka med den först. Även om detta låter grymt, är det en katts självförsvarsmekanism snarare än illvilja.

Vid jakt strävar bytet vanligtvis efter att hålla sig vid liv genom att göra allt möjligt, inklusive att slå tillbaka så mycket som möjligt.

Möss brukar slå tillbaka våldsamt när de jagas av katter genom att bita, vilket kan fysiskt skada katten eller sprida sjukdomar. Om musen riktar bettet mot kattens nos eller ögon kommer katten att uppleva mycket smärta.

Se även  Allt om analkörtelproblem hos hundar

Det är därför katter leker med mössen, kastar runt dem för att kuva dem, vilket gör dem svaga och sårade för att slå tillbaka. Musen blir utmattad, vilket gör det säkert för katten att döda och slutföra jakten.

Även om detta kan låta grovt, är det inte tillrådligt att stoppa denna naturliga process. Om du hindrar din katt från att döda en mus, kan du sluta med att den blir frustrerad och musen kan dö ändå.

Varför äter min katt möss?

Kattägare undrar ofta varför deras katter äter möss, även om de ger dem en bra skål med kommersiell kattmat. Nyligen var katter mestadels utomhusdjur.

Folk behöll dem explicit för att minska populationen av råttor och möss i hem och mataffärer.

Även om katter huvudsakligen har tämjts under åren, har de fortfarande sina naturliga kattinstinkter, vilket vanligtvis får dem att jaga, döda och äta möss. Vissa katter äter möss för att tillgodose sina näringsbehov.

Katter behöver mycket taurin, en essentiell aminosyra som stödjer syn, hjärtfunktion, immunförsvar och matsmältning. Eftersom deras kroppar inte kan producera tillräckligt med taurin, tvingas de få i sig det från kosten.

Vilda katter kan bara få i sig tillräckligt med taurin för sina kroppsbehov från kött, vilket gör dem till obligata köttätare. Tamkatter får det genom kibble, som är kommersiellt certifierat med taurin.

När din katts diet inte innehåller tillräckligt med taurin kan de äta möss för att öka sina taurinnivåer. Att äta kött och knäcka ben hjälper också till att hålla kattens tänder friska.

Är det farligt för min katt att äta möss?

Att äta möss är i allmänhet säkert för katter om musen är frisk, sjukdomsfri och fri från skadedjur, vilket är nästan omöjligt.

I verkligheten kan det vara extremt farligt för din katt att äta möss, eftersom de flesta möss hyser inre och yttre sjukdomsframkallande parasiter som loppor, rundmaskar och bakterier som de kan få genom att äta, bita eller leka med en infekterad mus.

Katter kan också utsättas för sekundär förgiftning av att äta en mus som har exponerats för bekämpningsmedel, vilket kan vara dödligt och till och med leda till döden. Som sådan innebär även nära kontakt med muskroppar liknande risker.

Se även  Jag älskar min katt så mycket att det gör ont - varför?

En av de vanligaste och farligaste parasitsjukdomarna hos katter är toxoplasmos. Det inträffar när katter äter möss eller råttor infekterade med Toxoplasma gondii parasit. Sjukdomen drabbar även andra djur, inklusive människor.

Det är dock vanligt hos katter eftersom de är det enda djur där denna mikroskopiska parasit, Toxoplasma gondii, kan slutföra sin livscykel.

Varför dödar katter möss?

Varför dödar katter möss och äter dem inte?

Katter jagar inte nödvändigtvis för att de är hungriga. Ibland kan deras jaktreaktion utlösas av närvaron av bytet, inklusive tillhörande dofter och rörelser.

I jämförelse kan katter jaga möss när de är hungriga. Välmatade katter jagar möss utan att äta dem. Det är ovanligt att tamkatter äter sitt byte. Som nämnts tidigare är jakt en naturlig kattinstinkt.

Därför kan huskatter regelbundet tillfredsställa sina jaktinstinkter genom att helt enkelt jaga och döda möss utan att äta dem. Vissa katter jagar inte nödvändigtvis för att döda och äta möss, utan lär sina kattungar hur man jagar.

Det är vanligtvis ett svar på deras modersinstinkt att utbilda och ta hand om sina barn. Andra gör det på skoj genom att visa sina jaktkunskaper. Vissa katter kan fördröja att äta sitt byte och spara det till en säkrare tid eller plats.

Förutom att reagera på deras jaktinstinkter är det också en bra träningsform som håller dem pigga och aktiva.

Varför dödar katter möss och tar hem dem?

Om du är kattägare har du förmodligen hittat döda möss eller fåglar gömda utanför din dörr, under din säng, bakom din soffa eller i ditt kök när du vaknar på morgonen.

Min katt Tokyo gör sig skyldig till ovanstående, inklusive en död ödla i min sko som skrämde mig när jag nästan bröt benet.

Det kan vara frustrerande att hitta en halvtuggad eller väldigt död mus i ditt hus, speciellt om du ständigt ger din katt tillgång till småbitar och andra godsaker.

Du har säkert frågat dig själv, ’Vad gjorde jag för att förtjäna dessa konstiga gåvor? Varför gör min katt detta även om deras matskål ständigt är full?”

Här är några av de möjliga orsakerna till varför din katt dödar möss och tar hem dem.

Se även  Hur para sig gäss

1. De är naturliga jägare

Katter är instinktiva jägare. De ger dig förmodligen döda djur eftersom de agerar utifrån sin medfödda jaktinstinkt.

Så, innan du skäller ut eller straffar din katt för hennes dödliga vanor, kom ihåg att hennes metoder är baserade på en högt utvecklad överlevnadsinstinkt som ligger utanför hennes kontroll.

2. De lär dig att jaga

Katter brukar lära sina ungar att jaga och ta hem sina byten i naturen. Som en kärleksfull ägare representerar du hennes familj och de ser dig förmodligen som en underlägsen jägare.

Genom att lämna en död mus i huset eller utanför dörren, fyller din katt helt enkelt sin roll som mamma och lärare genom att lära dig att jaga.

3. De letar efter ett säkert ställe att äta sitt byte

Om din katt är förtjust i att jaga möss, kanske han vill njuta av att äta dem på en säker plats och vid rätt tidpunkt utan att bli distraherad.

Du kommer sannolikt att hitta muskroppar gömda under din säng, framför din dörr eller någonstans i ditt kök.

4. De ger dig en present

Även om din katt kan se dig som en underlägsen jägare, kommer de sannolikt också att se dig som sin leverantör eftersom du ständigt matar dem och ger dem den kärlek, skydd och uppmärksamhet de behöver.

Den döda musen vid dörren eller i ditt kök kan vara din katts sätt att belöna dig för din vänlighet genom att döda en mus och ta hem den åt dig. Så sött!

Översikt

  • Katter leker med möss innan de dödar och äter dem för skojs skull och tränar för att försvaga dem så att de inte kan slå tillbaka genom att bita.
  • Katter jagar och äter möss eftersom de naturligt har jaktinstinkter.
  • De flesta katter äter möss för att få taurin, en essentiell aminosyra som gör att katter kan hålla sig friska.
  • Vissa katter gillar att visa tillgivenhet till sina ägare genom att döda möss och ta med dem hem som presenter.
  • Att äta och leka med möss kan utsätta din katt för olika skadedjur och farliga sjukdomar som toxoplasmos, som kan vara dödlig.