Varför dör kaniner plötsligt?

Det är en situation som kaninägare möter om och om igen.

Ena dagen är din kanin aktiv, lekfull och njuter av din uppmärksamhet, och nästa morgon upptäcker du att din kanin har dött.

Kaniner som föds upp under goda förhållanden lever ofta mellan 7 och 10 år. PetMD rapporterar att en kanin blev nästan 19 år gammal.

Din kanin kan till och med vara hos dig längre än din hund, särskilt om du vidtar åtgärder för att förhindra dödsfall som kan förebyggas. I den här artikeln ger vi dig en översikt över vanligaste dödsorsakerna hos kaniner och vad du kan göra för att förhindra dem.

Solsting

I de flesta av USA är det mer sannolikt att din kanin dör än värmeslag.

Kaniner som utsätts för temperaturer över 29°C (85°F) lider av värmestress. Om tillståndet utvecklas till värmeslag kan de gå i chock. Kramper är vanliga.

Om detta händer din kanin, linda in den i en sval, fuktig handduk. Använd inte en ispåse. Detta kan försätta din kanin i en annan typ av chock. Ta din kanin till veterinären så snart som möjligt.

Ännu bättre: Förhindra värmeslag genom att se till att dina kaniner alltid har vatten att dricka och god ventilation.

Att frysa en flaska vatten till var och en av dina kaniner och placera den i sin bur kan hjälpa dem att hålla sig svala.

Hårbollar och magstag

Ett överraskande antal kaniner dör av hårbollar och andra tillstånd som blockerar passagen av mat genom deras matsmältningsorgan.

Cirka 20 procent av en kanins hela kropp består av matsmältningskanalen. Den har en liten mage med en mycket liten pylorusklaff för att tillåta halvsmält mat att passera från magen till tunntarmen.

Kaninens tunntarm, som absorberar proteiner och enkla sockerarter, är liten för sin storlek. Det beror på att det nästan inte finns några enkla sockerarter och väldigt få aminosyror från proteiner i maten en kanin äter.

Istället har kaniner en relativt stor tjocktarm, som absorberar vatten och en del kolhydrater, och ett specialiserat organ som kallas blindtarmen.

Blindtarmen jäser delvis smält mat och driver sedan ut den som mjuk bajs.

Syre i luften aktiverar bakterierna i den mjuka bajsen, vilket gör att de frigör proteiner och producerar fett. Kaninen äter sedan sin egen bajs för att extrahera de näringsämnen som bakterierna frigör.

Hårbollar

Kaniner slickar sig instinktivt rena. Detta för att ta bort lukter som kan identifiera dem med rovdjur.

De sväljer några hårstrån i processen. Om de inte äter tillräckligt med fibrer för att hålla maten i rörelse genom magen kan en hårboll bildas.

Stora hårbollar kan blockera pylorusklaffen. Detta håller mat och vatten i magen. De kan också förhindra passage av mjukt bajs in i blindtarmen för deras andra matsmältning.

Se även  Kan tamkaniner häcka med vilda kaniner?

Resultatet kan bli uttorkning eller svält inom tre till sju dagar.

Magstag

Det är inte alltid hår som täpper till en kanins matsmältningskanal. Om du matar en kanin med högt kolhydrat- och fiberfattigt foder, som bröd eller bakverk, kan en massa bildas.

Magstag hos kaniner kan också bero på bandmaskar. Kaniner kan konsumera bandmaskägg när de betar där katter, hundar eller rävar kissar eller gör avföring.

Hur man känner igen hårbollar och magstag hos kaniner

Kaniner som lider av hårbollar eller magproblem vill inte äta. De kanske inte dricker lika mycket vatten som vanligt. De producerar färre fekala pellets och deras bajs kan innehålla hår.

Vissa kaniner böjer sig, gnisslar tänder eller har synliga klumpar i magen. De kan svara med smärta när du gnuggar deras mage.

När din kanin visar dessa symtom är det dags för ett snabbt besök hos veterinären. Det finns saker du kan göra för att förhindra stas.

Hur man förhindrar hårbollar och magstag hos kaniner

Det viktigaste du kan göra för att förhindra magstag hos kaniner är att se till att de får en kost med hög fiberhalt. Den bästa fiberkällan för kaniner är gräshö, som timotejhö.

Baljväxthö (alfalfa är en baljväxt) är bra för att föda upp kaniner, men det är för rikt på kalcium och protein för vuxna kaniner. De kan få njursten.

Det finns pellets som innehåller cirka 20 % fibrer från hö, såsom produkter från Bunny Basics, Murdock och Oxbow.

Till detta, lägg till ungefär en halv kopp gröna bladgrönsaker för varje pund din kanin väger (75 gram per kilo kroppsvikt).

Kaniner har också nytta av ungefär en matsked bär, färsk frukt eller morötter per kilo kroppsvikt per dag (30 gram frukt, bär och morötter per kilo kroppsvikt per dag).

Såvida du inte har en överviktig kanin, låt dina kaniner äta vad de vill.

Neurologiska sjukdomar

Plötslig död hos kaniner är ofta resultatet av neurologiska störningar. Vissa kaniner kan bära på en typ av bakterier som angriper hjärnan och verkar glada och friska i månader eller till och med år.

Då måste kaninen flyttas till ett nytt hem, eller får ett läskigt möte med ett rovdjur, eller utsätts för högt ljud eller nedsänks i vatten, och den utvecklar symtom och dör inom bara några dagar eller till och med bara några timmar. .

De vanligaste symtomen på neurologiska störningar hos kaniner är huvudlutning och förlamning av kaninens baksida.

Men kaniner kan berätta att de är sjuka av ett neurologiskt tillstånd.

Encephalitozoon cuniculi

En kanin som börjar luta huvudet (håller huvudet åt sidan) kan ha en infektion.

Dvärgkaniner med lutande huvud har vanligtvis en infektion med en så kallad parasit Encephalitozoon cuniculi.

Standardraser som uppvisar detta symptom är mer benägna att bli infekterade med en typ av bakterier som kallas Pasteurella multocida.

Dvärgkaniner med denna parasitinfektion kan utveckla ataxi, brist på koordination, när de försöker hoppa runt.

Se även  Är kaniner växtätare eller köttätare?

De kan utveckla nystagmus och snabba, okontrollerbara ögonrörelser.

Andra symtom inkluderar okontrollerbar vältning, oförmåga att kontrollera urinering, vingliga bakben eller förlamning av bakbenen, kramper och dödsfall.

Denna parasit sprids av:

  • Kontakt med urin eller avföring från eller parning med infekterade kaniner. Detta är en av anledningarna till att du bör se till att din kanin aldrig kommer i kontakt med vilda kaniner, och att du bör sätta alla nya kaniner i karantän i en månad (helst ger antiparasitiska läkemedel) innan du håller dem i samma hydda eller bur som din kanin. kaninerna du redan har.
  • Andas in sporer av parasiten. Risken att detta händer är störst om du håller din kanin i en liten bur med en eller flera infekterade kaniner.
  • Förorenad mat och vatten. Att tillåta vilda kaniner eller hålla någon annans infekterade kaniner som en tjänst (till exempel när han eller hon åker på semester) med dina kaniner kan leda till detta.

Kaninungar kan få sjukdomen från sin mamma under graviditeten.

Encephalitozoon infektion är omöjlig att behandla om den inte upptäcks tidigt. Du bör ta din kanin till veterinären vid första tecken på symtom, särskilt om din kanin nyligen har upplevt trauma.

Pasteurella multocida

Standardraser som utvecklar huvudlutning har vanligtvis en infektion med en typ av bakterier som kallas Pasteurella multocida.

Pasteurellainfektion börjar vanligtvis som en sniffa. Bakterierna färdas genom Eustachian-röret till mellanörat.

Din kanin kan börja läcka var från hans öron. Den kan ha vattniga, irriterade ögon och ett svullet ansikte. Det kan väsa, hosta eller snarka.

Om bakterierna reser till hjärnan kan din kanin få huvudet luta eller problem med okontrollerbar vältning.

Pasteurella är vanligast hos kaniner som hålls i trånga burar med dålig ventilation.

Det går att behandla med antibiotika som du bör få av din veterinär, men en kanin dör vanligtvis inte om den inte får någon behandling alls.

Skador som orsakar neurologiska symtom

Kaniner utvecklar ibland förlamning av bakbenen efter att ha brutit ryggraden.

Hoppning kräver kraftfulla bakben. Kaniner som har svårt att komma ifrån sina ägare vrider ofta på bakbenen, vilket ibland resulterar i en fraktur i en kota i kaninens nedre rygg, känd som L7.

Förlamning av kaninens bakdel kan snabbt leda till urinvägsinfektioner och magstag (se ovan). Utekaniner med förlamning blir extremt sårbara för rovdjur.

Din veterinär kan inte göra mycket för att hjälpa en kanin med en bruten ryggrad.

Genom att alltid närma dig din kanin långsamt så att din kanin kan se dig komma, minskar du risken för den typ av kamp som kan resultera i potentiellt dödliga ryggradsskador.

Se även  Övervintrar eller vandrar kaniner på vintern?

Preeklampsi

Kaninhonor som är på väg att föda eller precis har fött barn utvecklar ibland ett tillstånd som kallas havandeskapsförgiftning.

Om de är gravida eller ammar för att mata sina barn behöver de fler kalorier än normalt.

Om mamman kanin inte får tillräckligt med att äta, börjar dess kropp att bryta ner fett och bilda alltför stora mängder ketoner.

Symtom kan vara svaghet, kramper, koma och ibland dödsfall inom några timmar.

Det finns två saker du kan göra för att förhindra havandeskapsförgiftning hos kaninhonor.

En av dessa är att se till att du får i dig tillräckligt att äta så att din kropp inte behöver bryta ner fettdepåer.

Den andra är att undvika att övermata dina honkaniner så att de inte blir feta.

Kaniner som inte har mycket kroppsfett kommer inte att ha fettet att bryta ner till giftiga biprodukter.

Viktiga läropunkter

  • Plötslig död hos kaniner kan orsakas av flera faktorer, inklusive värmeslag, gastrointestinal stas, neurologiska sjukdomar, luftvägsinfektioner och andra sjukdomar.
  • För att förhindra plötslig kanindöd är det viktigt att ge din kanin ordentlig vård, inklusive en hälsosam kost, regelbunden motion och regelbundna veterinärkontroller.
  • Om du misstänker att din kanin är sjuk är det viktigt att besöka veterinären omedelbart för att öka chansen till ett lyckat tillfrisknande.

Vanliga frågor

Nedan följer några vanliga frågor som folk har om kaniner som plötsligt dör:

Kan ensamhet leda till att kaniner dör?

Ja, ensamhet kan leda till att kaniner dör. Kaniner är sociala djur och behöver sällskap.

Om de lämnas ensamma under långa perioder kan de bli deprimerade och sluta äta, vilket kan leda till döden.

Hur beter sig kaniner innan de dör?

Kaniner kan visa tecken på sjukdom eller obehag före döden.

Dessa symtom kan inkludera aptitlöshet, letargi, andningssvårigheter och minskad fekal produktion. Om du märker något av dessa symtom är det viktigt att omedelbart konsultera en veterinär.

Vilka är vanliga orsaker till att kaniner dör plötsligt?

Vanliga orsaker till att kaniner plötsligt dör är hjärtinfarkt, exponering för extrema temperaturer, svälja vassa föremål, äta giftig mat eller skräp och redan existerande hälsoproblem.

Är stress en vanlig orsak till dödlighet hos kaniner?

Ja, stress kan vara en vanlig orsak till dödlighet hos kaniner. Stress kan försvaga kaninens immunförsvar, vilket gör den mer mottaglig för sjukdomar och sjukdomar.

Stress kan också leda till depression, vilket kan göra att kaninen slutar äta och dricka, vilket kan leda till döden.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Varför börjar kaniner plötsligt slåss?
  • Kan kaniner frysa ihjäl?
  • 5 sätt att bli av med en död kanin i trädgården
  • Hur vet man om kaninungar är döda?