Varför du ALDRIG ska ge mjölk till kaniner

Då och då ser jag ett tv-program eller en film där ett herrelöst djur räddas. Det första denna mycket omtänksamma nya husdjursägare gör är att ge djuret en skål med mjölk. Alla dessa program försöker skildra snälla och välmenande människor, men det är en myt att djur, inklusive kaniner, måste få mjölk för att hålla sig friska. Verkligheten är att denna praxis kan vara mycket farlig, särskilt för kaniner.

Kan kaniner dricka mjölk? Du ska inte ge kaniner mjölk att dricka. Vuxna kaniner är laktosintoleranta och mejeriprodukter är dåliga för kaninens matsmältningssystem. Kaninungar ska inte heller matas med komjölk, eftersom det skiljer sig mycket från mjölken de får från sina mammor.

Istället för att mata kaninmjölk bör vi se till att våra kaniner håller sig hydrerade genom att ge dem mycket vatten. Även kaninungar kräver mycket specifik vård, som inte inkluderar användningen av komjölk. Så vilka är de bästa sätten att hålla våra kaniner friska och återfuktade?

Mjölk är dåligt för kaniner

Även om det kan tyckas som att mjölk borde vara hälsosamt för husdjur eftersom det är en hälsosam dryck för de flesta, är mjölk potentiellt en mycket farlig dryck för kaniner. Faktum är att människor är praktiskt taget den enda arten som regelbundet dricker mjölk från andra djur.

Komjölk är gjord för att stödja näringsbehoven hos en babyko och har i allmänhet många skillnader från mjölk från andra arter. Djur, som kaniner, som producerar mjölk med en helt annan näringssammansättning kan därför inte få något näringsvärde från komjölk.

Kaniner, liksom många andra däggdjur, blir laktosintoleranta när de når vuxen ålder. Detta innebär att de inte kan smälta det huvudsakliga proteinet som utgör mjölk och andra mejeriprodukter ordentligt. Om kaniner regelbundet äter mejeriprodukter, de är mer benägna att utveckla gastrointestinal (GI) stas eller andra tarmkomplikationer.

Det finns ett undantag från regeln att inget mejeri ska användas till vuxna kaniner. Om din kanin har diarré kan din veterinär rekommendera att du ger din kanin yoghurt utspädd i vatten. Detta kan hjälpa till att återbalansera bakterietillväxten i din kanins tarmar. Du bör dock aldrig ge din kaninyoghurt utan specifika instruktioner från din kaninkunniga veterinär. Det är fullt möjligt att du gör mer skada än nytta.

Å nej! Min kanin har precis druckit lite mjölk

Få inte panik ännu. Mjölk är definitivt inte bra för din kanin, men de kommer inte att dra sig för att ha det en gång. Om din kanin lyckas stjäla en slick från din frukostskål på morgonen är det osannolikt att det uppstår betydande matsmältningsskador. Låt bara inte din kanin göra det varje morgon!

Om du regelbundet ger din kanin mycket mjölk att dricka, kanske du vill sluta göra det och ersätta den med vatten. Du kommer också att vilja hålla ett öga på deras mat- och bajsvanor. Kaniner ska äta hö regelbundet under dagen och deras bajs ska bestå av runda, hårda pellets. Om du märker att han inte har ätit eller inte har bajsat under de senaste 12 timmarna, försök att ta din kanin till veterinären så snart som möjligt.

Se även  Hur introducerar man en katt för en kanin?

Vatten är bäst för kaniner

Den bästa drycken du kan ge en kanin är vanligt vatten. Kranvatten fungerar bra, men du kan också använda renat vatten om du föredrar det. Om vattnet är säkert för människor att dricka är det säkert för kaniner.

Hur mycket vatten behöver kaniner?

Kaniner dricker faktiskt en överraskande mängd vatten. De bör dricka ungefär lika mycket vatten som en liten hund skulle dricka på en dag. Det motsvarar cirka 1-2 koppar vatten per dag.

Men mängden vatten en kanin dricker beror självklart på ett antal faktorer. Större kaniner kommer att dricka mer vatten, liksom kaniner som är dräktiga. Kaniner dricker sannolikt också mer under de varmare månaderna på året eller om de är mycket aktiva kaniner.

Jag vill också påpeka att kaninfoder, särskilt färska bladgrönsaker, innehåller en betydande mängd vatten. Så om du är orolig för att din kanin inte dricker så mycket vatten som du förväntar dig, kan han få tillräckligt med vatten från resten av kosten.

Vattenflaska kontra vattenskål

Vattenskålar anses generellt vara ett bättre alternativ för kaniner än flaskor. Kaninskålar är mer naturliga och lättare för kaniner att använda. De främjar god återfuktning eftersom det tar mindre ansträngning för din kanin att få det vatten den behöver.

Som sagt, ibland fungerar inte vattenskålar för specifika kaninsituationer. Vissa kaniner har för vana att vända upp och ner på mat- och vattenskålarna. Detta skapar inte bara en irriterande röra att städa upp, men om din kanin vänder på skålen när du inte är hemma kommer den inte att ha vatten resten av dagen.

Vissa kaniner är också mycket slarviga drickare. De får vatten på hakan när de dricker ur en skål, vilket leder till en matt päls och hudirritation.

I dessa scenarier är det bättre att byta ut en kanins vattenskål med en hängande vattenflaska. Fäst flaskan i buren eller pennan så att pipen är exakt i huvudhöjd.

Överdriven törst eller inte dricka alls

När en kanin inte dricker inte alls det betyder förmodligen att de är sjuka. Om de inte dricker, kommer de att uttorka ytterligare, vilket så småningom förvärrar deras tillstånd.

Överdriven törst är ett tecken på njursvikt, diabetes, urinvägsinfektioner eller andra problem relaterade till organsvikt. Om din kanin verkar dricka mycket mer än normalt, och det inte beror på att vädret har blivit varmare eller för att hans kost nyligen har ändrats, kan detta vara ett tecken på ett allvarligt problem.

Jag känner någon som märkte att hennes kanin drack mycket mer än normalt. Detta visade sig vara ett tidigt tecken på levervridning och hennes bulle krävde en akut operation. Men som tur var kunde hon få hjälp i tid och hennes bulle har återhämtat sig helt. Så håll noga koll på dina kaniners drickbeteende, du kanske märker tidiga tecken på en allvarlig sjukdom.

Se även  Varför flyr min kanin ifrån mig?

Andra vätskor som kaniner kan dricka

Vatten är bäst för kaniner, men det är det inte endast vätska de kan dricka. Din kanin kan njuta av att få en klick av ditt örtte. Eller en kanin som återhämtar sig från operationen kan uppmuntras att dricka mer med bara några droppar arom i vattenskålen.

Smaksatt vatten

Det kan finnas tillfällen då du vill uppmuntra din kanin att dricka mer vatten. Eller så kanske du bara vill ge dem en välsmakande, hälsosam goding. Du kan prova att lägga till lite osötad morot eller äppeljuice i din kanins matskål för att se om han eller hon är mer intresserad av att dricka.

Te som är bra för en kanin att dricka

Vissa örtteer är också bra för din kanin att prova. Om du är en temänniska, vet du att jag pratar om tisanes. Örtteet ska egentligen inte innehålla några teblad eller koffein alls.

Innan du ger te till din kanin, se till att teet inte är för varmt och inte innehåller ytterligare ingredienser som skulle vara skadliga för din kanin. Några teer som är säkra för kaniner inkluderar:

  • Kamomill
  • Pepparmynta
  • Rosmarin
  • Lavendel
  • Oregano
  • Citronbalsam

Yoghurtgodis

Det finns många typer av kaningodis på marknaden som faktiskt inte är bra för kaniner. Särskilt yoghurtgodis är en av de värsta godsakerna du kan ge din kanin i längden.

En kanin kommer nästan säkert att försöka sluka dessa på grund av hur söta de är, men kaniner kommer att försöka äta många saker som inte är bra för dem. Yoghurtgodis består huvudsakligen av socker och mejeriprodukter. Dessa godsaker har inte bara absolut inget näringsvärde för din kanin, de kommer sannolikt också att få kaninen att utveckla smärtsamma tarmstörningar som kan vara dödliga. Även om din kanin lyckas undkomma allvarliga tarmproblem, kommer den sannolikt att utveckla karies med tiden.

Ska kaninungar ha mjölk?

Kaninungar är ännu inte laktosintoleranta, men bör inte utfodras med komjölk. Kaninungar dricker naturligt sin modersmjölk. För att växa till friska unga kaniner är de beroende av näringen som finns i mjölken. Men kaninmjölk är näringsmässigt väldigt olik komjölk, så kaninungar kan inte smälta komjölk bra.

Men ibland blir kaniner föräldralösa. Mamman blir sjuk, annars kommer hon att avvisa sina barn. Om du har föräldralösa kaniner som därför inte kan dricka sin egen modersmjölk kommer du ändå att vilja undvika komjölk. Det finns andra alternativ för detta scenario som gör att kaninungen kan smälta bättre och få den näring den behöver. Det bästa alternativet är att försöka hitta en annan ammande honkanin. Men om det inte är möjligt finns det sätt att mata kaninungar med sprutor i en nödsituation.

Se även  Kan kaniner äta maskrosor?

Om du hittar ett bo med unga vilda kaniner, lämna dem ifred. Mamman kanin besöker bara en eller två gånger om dagen för att mata bebisarna, för att förhindra att rovdjur hittar boet. I de flesta fall klarar sig babykaninerna bra och behöver ingen hjälp från dig.

Mjölkalternativ för föräldralösa kaniner

Istället för att använda komjölk, det bästa Alternativ att använda är kattungemat eller getmjölk. Mjölkersättning för valpar är också ett alternativ om du inte hittar någon av de förstnämnda. Dessa innehåller ett högre proteininnehåll och kalorier än komjölk, vilket gör dem mycket närmare näringsvärdet i kaninmjölk.

När den föräldralösa kaninen öppnar ögonen, cirka 10 dagar, och börjar röra sig av sig själv, kanske du kan ge den formel i en skål istället för att mata den med spruta. Den föräldralösa kaninen ska inte ges mjölk förrän den är cirka 6-8 veckor gammal. Vid denna tidpunkt bör de överföras till vatten.

Tyvärr finns det en god chans att en kanin blir föräldralös och inte överlever. Kaninungar är mycket känsliga, särskilt deras matsmältningssystem, och det är alltför lätt att något går fel. De Huskaninföreningen ger råd om att ta hand om en föräldralös kanin.

Som ett ord av hopp kan jag säga att det är möjligt för oerfarna hanterare att hjälpa en kaninbebis att överleva. När jag var tonåring tog min familj på sig en föräldralös kanin. Min mamma tog ledningen och fick råd från en Wildlife Rehabber-organisation och en lokal kaninveterinär.

Trots vår brist på erfarenhet av att föda upp kaniner, kunde vi hålla den där kaninen vid liv. Hon blev 9,5 år!

Relaterade frågor

Vad äter kaniner?

En kanins kost bör huvudsakligen bestå av gräsbaserat hö och färska bladgrönsaker. En liten mängd pellets är också okej, men inte nödvändigt. Godis, som morötter och bananer, bör hållas till ett minimum.

Varför stinker kanin kiss?

Kaninpiss har en relativt hög koncentration av ammoniak. Det kan ha en ganska stickande lukt, särskilt när den släpps först. Urinen hos kaninhanar luktar vanligtvis mer än hos kaninhonor, särskilt om de inte har kastrerats.

Vad är GI-stas?

Gastrointestinal (GI) stasis är ett mycket farligt tillstånd för en kanin. Matens rörelse genom deras tarmar saktar ner eller stannar när kaninen slutar äta eller göra avföring. Om det lämnas okontrollerat är detta ett potentiellt dödligt tillstånd för en kanin.

Källor:

  1. ”Kan kaniner äta yoghurt eller mejeriprodukter?” Medirabbit.comwww.medirabbit.com/EN/GI_diseases/Food/yoghurt.htm.
  2. ”Föräldralösa babykaniner: vilda och tämjda.” Huskaninföreningen, 22 januari 2013, konijn.org/faq-orphaned-baby-bunnies.
  3. Witman, Sara. ”Vilken typ av mjölk ska nyfödda kaniner ge?” Husdjur på mamma, animals.mom.me/kind-milk-give-newborn-bunnies-10208.html.