Varför flåsar min hund så mycket?

Varför flåsar min hund så mycket?

Efter en löprunda i parken eller en lång promenad är chansen stor att du kommer att se din hund flämta med tungan hängande. Det är det främsta sättet för överhettade hundar att reglera sin kroppstemperatur och det är helt normalt.

Subtila förändringar i hur och när de flämtar kan vara tecken på att något är fel. Ta reda på när din hund kanske flämtar för mycket när vi tittar på några av de underliggande hälsoproblemen kring överdrivet flåsande.

Varför flåsar hundar?

Den vanligaste anledningen till att hundar flämtar är att kontrollera sin värme och kroppstemperatur. Flåsande gör att hundar kan cirkulera svalare luft genom sina kroppar. Samtidigt avdunstar fukt från deras mun och övre luftvägar.

Så hundar svettas inte som människor gör? Det är en bra fråga. Vi använder svett för att reglera hur varma eller svala vi är. Även om hundar svettas är det bara en liten del av processen de använder för att kyla ner.

Hur och varför svettas hundar?

Hundar har två typer av svettkörtlar:

 • Merokrin
 • apokrin

Merokrina svettkörtlar fungerar på liknande sätt som den mänskliga varianten. Du kan hitta dem i fotsulorna på din hund. Överhettade hundar aktiverar dem när de är varma för att kyla sig själva. Under mycket varma dagar kan du se bevis på detta i form av våta tassavtryck på marken.

De flesta hundraser har en päls. Om de använde svettkörtlar på kroppen för att reglera sin temperatur, skulle svetten ha svårt att avdunsta. Avdunstning är en avgörande del av kylningsprocessen. Eftersom det är så lite päls i tassområdet är det mer vettigt för hundar att ha dessa typer av svettkörtlar där.

Även om veterinärer tänker på apokrina körtlar som svettkörtlar, är deras primära funktion att frigöra feromoner och inte att kontrollera en hunds temperatur. Du kan hitta dessa körtlar över hela en hunds kropp och de hjälper hundar att känna igen varandra på deras dofter.

Hur svalkar hundar sig själva?

När hundar överhettas är de beroende av vasodilatation för att hålla sig svala, liksom att de flämtar och svettas genom tassarna. Detta inkluderar expansion av blodkärl, särskilt i deras öron och ansikten.

Se även  Kan katter äta våfflor? [All You Need To Know]

När blodkärlen expanderar för de det varmare blodet närmare hudens yta.

Detta gör att det kan svalna innan det återvänder till hjärtat och hjälper i sin tur till att reglera ditt husdjurs inre kroppstemperatur.

Att raka en hunds päls kommer förmodligen inte att ha någon större inverkan på att kontrollera en hunds temperatur. Det kan också orsaka fler problem än det försöker lösa. Rådgör alltid med din veterinär innan du rakar bort några lager av din hunds päls.

Sorter benägna att flämta oegentligheter

Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS) hänvisar till en rad tillstånd som härrör från kroppen hos kortnosade hundar. Vanliga raser av brachycephalic hundar inkluderar:

 • Mopsar
 • Engelska och franska bulldoggar
 • Shih-Tzus och Pekingese

Vissa raser med längre nosar, som Cavalier King Charles Spaniels och Staffordshire Bull Terriers, kan ibland drabbas av liknande problem, fastän mer sällan.

På grund av sina sammanpressade skelett är raser med kort näsa benägna att få vissa missbildningar, inklusive i sina näshålor, där de behåller normala mängder hud och mjukvävnad. Detta förklarar de överdrivna hudvecken du kan se i ansiktet.

Tecken på BOAS och hur man behandlar det

Allt detta kan öka motståndet mot luftflödet genom näsgångarna och det kan leda till andningsproblem som ibland kan vara mycket allvarliga. Deras tungor kan också verka för stora för deras kortare huvuden och blockera deras mun och svalg ännu mer.

Brachycephalic hundar tenderar att kompensera för sina abnormiteter genom att andas in hårdare, vilket skapar ett kraftigt undertryck i halsen, bröstet och nacken. Din hund kan då tyckas flämta överdrivet och kämpa för att andas ordentligt, vilket orsakar ångest. Detta kan leda till sekundära andnings- och matsmältningsbesvär.

Din veterinär kan ge dig råd om det bästa tillvägagångssättet. Eftersom de flesta av de problem som är förknippade med BOAS härrör från obstruktion i övre luftvägarna, är det huvudsakliga initiala fokuset vanligtvis på att frigöra luftvägarna.

Ibland kan detta kräva operation för att vidga näsgångarna och förkorta den mjuka gommen. I många fall kommer hundar att få en förbättrad livskvalitet med mindre svårigheter att andas i tillräckliga mängder luft och mindre rädsla för att flämta.

Se även  Kycklingar hopar sig ovanpå varandra – vad är det som händer?

När flåsar min hund för mycket

Det kommer att finnas tillfällen då din hund byxor mer än vanligt. På samma sätt som vi svettas mer när vi joggar, kommer hundar att flåsa mer efter att ha lekt och gått runt.

Mycket beror på deras storlek och ras, men hundar andas vanligtvis mellan 10 och 30 gånger per minut. Det är en bra idé att lära sig hur din egen hund andas och flåsar normalt. Det hjälper dig att känna igen när något inte står rätt till.

Begränsad svettning, flämtning och vasodilatation är inte lika bra på att kyla hundar som svettning är för människor. Detta utsätter hundar för risk för värmestress och ångest, värmeutmattning eller värmeslag.

Känna igen och förhindra överdriven värme hos hundar

Värmeslag är en av de vanligaste orsakerna till överdrivet flåsande hos hundar. I många fall kan ansvarsfulla hundägare förhindra att detta någonsin händer deras husdjur. I särskilt varmt väder kan de vidta försiktighetsåtgärder som:

 • Begränsa mängden tid som spenderas med att springa runt i full varm sol
 • Flytta sina husdjur till skuggan om det är särskilt varmt
 • Kyl deras hundar genom att mata dem med isbitar
 • Att hålla sina hundar väl hydrerade
 • Lämna aldrig sina husdjur i en parkerad bil

Överhettning är en medicinsk nödsituation. Om du tror att din hund har värmeslag kan ett snabbt svar vara livräddande. Symtom på värmeslag inkluderar:

 • Flåsar mycket mer än vad som är normalt
 • Omtumlade ögon
 • Extrem slöhet
 • Snabba hjärtslag, dreglande
 • Kräkningar, diarré och kramper

Om du misstänker att din hund har värmeslag, är den absolut främsta prioriteringen att kontakta en veterinärklinik och få dit din hund så snart som möjligt. Medan du gör detta är ett bra sätt att kyla din hund att placera handdukar indränkta i kallt vatten ovanpå din hund.

Om du planerar att spraya dem med en trädgårdsslang, kontrollera alltid vattnet först, eftersom temperaturen kan stiga i solen.

Andra möjliga orsaker till överdrivet flåsande

Hjärtsjukdom

Hundar kan visa några av samma tecken på hjärtsjukdom som människor. Dessa kan vara:

 • Andningsproblem
 • Minskat intresse för och tolerans för träning
 • Överdriven hosta

Hur din veterinär kommer att behandla en hunds hjärtsjukdom beror på orsaken. Behandlingar inkluderar ibland mediciner som ACE-hämmare och diuretika.

Se även  Decker Rat Terrier vs. Rat Terrier - Fullständig jämförelse

Cushings syndrom

Detta händer när en hunds binjurar börjar göra överskott av kortisol. Förutom kraftiga flåsanden kan symtomen inkludera:

 • Överdriven hunger, törst och urinering
 • Håravfall och ett uppsvällt utseende

Behandlingen varierar, men kan inkludera binjurehämmande mediciner eller till och med operation.

Andningsbesvär

Olika andningsstörningar, inklusive lungtumörer, larynxförlamning och lunginflammation, kan alla orsaka kraftiga flåsanden och andning. Behandlingen beror på tillståndet och hur långt det har kommit.

Allergisk reaktion

Onormalt flämtande kan vara ett tecken på att din hund kan ha fått i sig något giftigt eller fått en allergisk reaktion. Förgiftningar är bland de vanligaste nödsituationerna där ägare skyndar sig att träffa sin veterinär.

De kan ofta vara resultatet av att ett husdjur tuggar genom lite choklad eller russin, sväljer bladen på en farlig växt, eller slickar något som frostskyddsmedel eller tuggar några snigel och snigelpellets.

Anemi

Anemi uppstår när antalet röda blodkroppar sjunker. Dessa celler transporterar syre genom hela kroppen och därför kan anemi orsaka syrebrist. Som ett resultat kan en hund flämta oftare i ett försök att kompensera.

fetma

Detta är ett växande problem hos hundar och kan orsaka många komplikationer från hjärtsjukdomar till diabetes. Det kan också leda till livsbegränsande tillstånd som artrit.

Överdrivet flåsande kan säkert vara ett tecken på en överviktig hund.

När ska du kontakta din veterinär

Uppenbarligen kommer det att finnas tillfällen då din hunds överdrivna flåsande är helt normalt och helt enkelt på grund av mycket hälsosam träning. Du bör dock alltid kontakta din veterinär omedelbart om:

 • Din hund börjar plötsligt flämta utan någon uppenbar anledning
 • Du tror att din hund kan ha ont
 • Din hunds flåsande är konstant och intensivt
 • Din hunds tunga eller tandkött har blivit blå, lila eller vit

Vi har ett team av veterinärer tillgängliga för att ge trygghet och råd om du är orolig över din hunds andning eller flämtande. En videokonsultation med en av Cooper Pet Cares kvalificerade veterinärer är bara några klick bort. Snabbt, enkelt och säkert – få svaren du behöver.