Varför flyger fåglar vid solnedgången? (Överraskande SVAR! + Vanliga frågor)

Kanske har du sett fåglar bli galna och börja flyga runt i solnedgången och frågat dig själv, varför flyger fåglar i solnedgången? Jag blev nyfiken, så jag gjorde min egen research och hittade ett bra svar. Det här är vad jag hittade:

Fåglar flyger runt vid solnedgången eftersom de utbyter information om matplatser som hittats under dagen i ett sorl när de flyger. Fåglar som starar tenderar att flyga i mumlande cirklar vid solnedgången för att ge skydd mot rovdjur och för att hålla värmen innan de går och lägger sig när natten faller.

Detta unika fågelbeteende kan vara riktigt fascinerande! I den här artikeln kommer jag att visa dig varför fåglar älskar att flyga runt i solnedgången. Läs mer!

Varför flyger fåglar vid solnedgången? (FULLSTÄNDIGT svar fortsätter)

Okej, om du läser detta har du förmodligen sett stora flockar av fåglar som flyger omkring i solnedgången. Och du undrar varför.

Jag tänkte också detsamma! Efter att ha upptäckt varför fåglar flyger runt i solnedgången är allt vettigt. Men låt mig först förklara de stora fågelflockarna du ser flyga omkring i solnedgången.

Den stora flocken fåglar som flyger tillsammans i en ’svärm’ kallas egentligen för ett sorl. Murmur kan bestå av hundratusentals fåglar samtidigt.

Det som är intressant är att detta sorl är vanligare att se av människor under kvällstimmarna och när solen går ner.

Här är en video om hur ett starens sorl ser ut:

Här är tre anledningar till att fåglar prasslar vid solnedgången:

1. Att återvända till sina hemorter

Vissa fåglar, som kråkor och starar, tenderar att lämna sina bäddar på morgonen för att äta och sedan återvända till sina bäddar på kvällen innan natten faller.

Se även  Hur man använder din smartphone med kikare: ett enkelt hack!

De flesta fåglar är det under dagenvilket betyder att de är det dagfåglar, och de gör de flesta av sina aktiviteter under dagen. (Motsatsen till dagtid är nattlig!)

Om du är nyfiken, läs detta artikel där jag tar upp vilken tid fåglar vaknar!

Fågelvakna tider på morgonen (Läs DETTA först!)

Fåglar kan till och med ha en födosöksplats relativt långt från sin plats, vilket förklarar varför man ofta ser dem flyga i stora grupper över långa avstånd till sin plats!

Ta också reda på om fåglar flyger in på natten ännu en artikel jag skrev här!

2. Att undvika och förvirra rovdjur

På väg tillbaka till sin rastplats på kvällen brukar fåglarna att flockas ihop i mumlor och stora flockar för att förhindra att rovdjur väljer dem som byte.

När fåglar samlas för att flyga tillbaka som ett sorl är de det mindre chans att bli fångad av ett rovdjur eftersom det faktiskt finns fler fåglar som letar efter dem.

De sorlfåglar som producerar är kända för att skapa ”förvirringseffekten” med sina stora antal, vilket förvirrar rovfåglar som hökar, örnar och falkar.

Detta håller fåglarna säkra från rovdjur på väg hem på natten. (Föreställ dig en säker kvällspendling hem!)

Om du undrar om det finns några andra metoder som fåglar skyddar sig mot fara, kolla in det här den här artikeln där jag täcker 7 sätt som fåglar gör det på!

Hur skyddar fåglarna sig själva? (7 OVERRASKANDE sätt!)

3. Att hitta värme under kalla vinternätter

Fåglar mumlar och flyger tillbaka till sina bäddar mer under vintermånaderna från oktober till mars. Detta händer mycket under kvällarna då temperaturen börjar sjunka drastiskt.

Som svar samlas starar gärna i sorl för att hålla värmen!

Den nära fysiska kontakten och närheten skapar en varmare miljö för fåglarna, vilket säkert hjälper dem under de kalla vintermånaderna!

Om du vill ta reda på det vilka fåglar övervintrar och varför – checkar ut detta blogginlägg!

Varför stannar vissa fåglar på vintern? (8 OVERRASKANDE skäl!)

Varför blir fåglar galna vid solnedgången?

Fåglar kommunicerar mer intensivt om var deras matkällor finns under soluppgång och solnedgång. Fåglar som starar samlas högljutt i stora sorl vid solnedgången för att återvända till sina sovplatser. Förändringarna i dagsljus gör också att de låter mer än vanligt.

Nåväl, fåglar kan vara lite galna ibland, men var säker, de kommer aldrig att bli så extrema som Alfred Hitchcocks film ”Birds”! Fåglar blir lite upphetsade ibland, men av goda skäl!

Om du undrar vilken tid på dagen äter fåglar, kolla in min detaljerade artikel här! Du kommer inte ångra att du läst den!

Vilken tid på dygnet matar fåglarna? (Överraskande SVAR!)

Om du är intresserad av dessa fåglar (starar), kan du läsa mer på Starar i Storbritannien hemsida för mer information!

Vilka fåglar flyger runt i skymningen?

En europeisk stare (en vanlig murrande fågel)

Fåglar som flyger omkring i skymningen är vanligtvis fåglar som söker föda eller återvänder till sin viloplats. Exempel inkluderar rödhakar, duvor, hassvalor och orioler.

Starar och kråkor flyger dock långa sträckor i skymningen i stort sorl för att återvända till sina sovplatser.

Här är en sammanställning av videor av fåglar som kan göra sorl:

 • Starar
 • Duvor
 • Kråkor
 • Dunlins

Varför flyger fåglar i cirklar vid solnedgången?

Fåglar flyger i cirklar vid solnedgången eftersom de utbyter information om matplatser som hittats under dagen i ett sorl när de flyger. Fåglar som starar tenderar att flyga i mumlande cirklar vid solnedgången för att ge skydd mot rovdjur och för att hålla värmen innan de går och lägger sig när natten faller.

Här är en video med ett litet sorl av fåglar som flyger i cirklar på natten:

Relaterade frågor:

Varför flyger fåglarna runt galet?

Fåglarna flyger galet omkring när de samlas i stora grupper som kallas för sorl för att tillsammans bege sig tillbaka till sin viloplats. Fåglar i sorl flyger frenetiskt omkring eftersom de låter mycket för att kommunicera på utfodringsplatser och flyger tillsammans för att förvirra sina rovdjur och hålla värmen i kylan.

Varför samlas fåglar på kvällen?

Fåglar samlas i sorl på kvällen för att tillsammans flyga tillbaka till sin viloplats. Surret som fåglar flyger i förvirrar rovdjur med sin hypnotiska och skiftande form och deras närhet till kroppen ger värme på kvällen under fallande temperaturer innan de somnar på natten.

Varför tittar fåglar på solen vid solnedgången?

Fåglar riktar sina vingar mot solen vid solnedgången för att torka ut sina fjädrar i en process som kallas solning. Garvning hjälper fåglarna att hålla sig varma och bibehålla sina fjädrar genom att döda löss, kvalster och andra parasiter i solljus.

Vad är det för fåglar som kommer ut vid solnedgången?

Fåglar som dyker upp vid solnedgången inkluderar nattaktiva fåglar som stormsvalor, nattskärror, natthökar, valllar, svartkrönta natthäger, grodmynnar, pisksvalor, näktergalar och potoos.

Varför kommer fåglarna ut vid solnedgången?

Nattfåglar dyker upp i skymningen för att jaga mat i svagt ljus. I motsats till vad många tror, ​​jagar nattaktiva fåglar under skymning eller gryning och inte under beckmörka förhållanden.

Gillar fåglar solnedgångar?

Fåglar njuter definitivt av solnedgångar. Fåglar njuter av solnedgångar eftersom det är den tid på dygnet då de återvänder till boet där de börjar interagera med andra fåglar och flyger tillsammans i stora grupper som kallas sorl.

Varför är fåglar bullriga i skymningen?

Fåglar är mer bullriga i skymningen eftersom de kommunicerar om matställena de hittat under dagen. Fåglar utför också sitt territorium och parningssamtal i skymningen för att låta sina kompisar veta var de är – antingen för att locka dem eller för att få dem att sova igen.

Varför ringer fåglar vid solnedgången?

Fåglar ringer vid solnedgången för att kommunicera med sin kompis och andra fåglar i närheten. Fåglar är naturligt känsliga för förändringar i dagsljus, vilket talar om för dem vilken tid de ska vissla och återvända till sina bon i skymningen.

Tittar fåglarna på solnedgången?

Fåglar tittar inte på solnedgången. Istället börjar fåglarna att interagera vid solnedgången för att kommunicera sina födofynd under dagen och återvända till sina bon genom att flyga i stora grupper som kallas murmor.

Slutgiltiga tankar

Nu vet du allt om fåglar i skymningen! Förhoppningsvis var den här artikeln lika upplysande för dig som den var för mig. Det var definitivt kul att lära sig om fågelbeteende, speciellt under solnedgången!

Tack för att du läste och glad fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!