Varför flyger vissa fåglar så högt? [ANSWERED! + FAQs]

Fåglar som vi känner dem är vackra majestätiska varelser välsignade med förmågan att flyga! Alla fåglar kan dock inte flyga på samma höjd och höjd. Vissa fåglar kan flyga otroligt högt. Jag var naturligtvis nyfiken på denna fråga: varför flyger vissa fåglar så högt? Så jag gjorde några omfattande efterforskningar och kom fram till ett enkelt svar:

Fåglar flyger på höga höjder för att minimera energiförbrukningen för sin flytt eller för att jaga bytesdjur. Flyttfåglar använder den tunnare luften på högre höjder för att kryssa i högre hastighet och med större lätthet. Örnar flyger på högre höjder för att öka sin förmåga att övervaka och upptäcka sitt byte.

Låter bra? Jag vet! Håll dig kvar så ska jag ge dig en fullständig förklaring av varför fåglar flyger så högt och några superintressanta FAKTA om fågelhöjder och varför de gör det. Läs vidare för mer!

Varför flyger vissa fåglar så högt?! (Fullständigt svar!)

Vi kan alla se fåglar som flyger på olika höjder, men jag har märkt att vissa fåglar, som rovfåglar, är mer benägna att flyga högt. Eller till och med fåglar som flyttfåglar! Det finns faktiskt skäl till det. Här är 2 anledningar:

1. Flyttfåglar flyger högt för att lättare flyga

Indisk gås

Enligt en artikel från Stanford, fåglar flyger bara under 500 fot om de inte vandrar. Flyttfåglar flyger i allmänhet på cirka 10 000 fot. Flyttfåglar på långa avstånd börjar på lägre höjder på cirka 5 000 fot och fortsätter sedan till högre höjder på cirka 20 000 fot. Det finns dock exceptionella fåglar som kan flyga mycket högre!

Frågan kvarstår: varför? Detta beror på att migration är en energiskt krävande process, så fåglar måste bevara så mycket som möjligt. Så här hanterar de det: De flyger på högre höjder där luften är mycket tunnare, vilket gör att de kan resa längre sträckor med mindre motstånd.

En annan möjlig fördel med att flyga högt är att förhindra uttorkning på grund av de högre temperaturerna i luften nära marken.

Exempel på flyttfåglar som kan flyga högt är Rüppells gam som kan flyga upp till 37 100 fot och den berömda Indisk gås som till och med flyger över Himalaya på sin migrationsväg. För fåglar som Bar-headed Gäss, skulle anledningen till att flyga så högt förmodligen vara att flyga över de höga bergen i Himalaya.

2. Rovfåglar flyger högt för att upptäcka sina byten

Kungsörn

Fåglar flyger högt inte bara för att migrera, utan också för att hålla utkik efter sitt byte! Rovfåglar kan använda sin skarpa kikarseende för att upptäcka byten även från höga höjder. Detta hjälper dem att upptäcka sitt byte utan att bli märkt.

Tillsammans med deras fantastiska syn, svävar rovfåglar också till högre höjder på grund av deras fantastiska fysiologiska förmåga att göra det. Örnar har lärt sig att åka den varma termiken på eftermiddagen för att få höjd. Då kan de använda sina kraftfulla muskler och flygfjädrar som ger kontroll över deras svävande flygning på hög höjd.

Se även  Säker färg för fågelholkar: En startguide! (Läs DETTA först!)

Och det är därför hela uppsättningen av skarp syn, starka muskler, flygfjädrar och förmågan att åka på termik gör att rovfåglar kan flyga på stora höjder! Coolt eller hur?

Kan alla fåglar flyga högt?

Nu vet vi att vissa fåglar kan flyga högt, men alla fåglar flyger högt? Här är det enkla svaret:

Alla fåglar kan inte flyga på höga höjder. Endast ett fåtal fåglar kan flyga högt tack vare speciella anpassningar som förbättrar upptaget, cirkulationen och effektiv användning av syre på hög höjd. Exempel på högtflygande fåglar inkluderar Ruppell’s Griffon, Bar-headed Goose och Gräsand.

Även om de flesta fåglar lever och flyger på relativt låg höjd, lever arter av olika fågelordningar, migrerar eller svävar mycket högre. Dessa inkluderar flera arter av rovfåglar, sjöfåglar, tranor, sångfåglar, kolibrier och andra. De högsta flyghöjderna som rapporterats från olika källor i litteraturen presenteras här (Eastwood och Rider, 1965; Swan, 1970; Faraci, 1986; Faraci, 1991; del Hoyo et al., 1999; Kanai et al., 2000; McCracken et al., 2000; McCracken et al. et al., 2009b).
Källa [1]

Hur kan fåglar flyga så högt på himlen?

Det finns några fåglar som kan flyga högt, som visas i diagrammet ovan, men det väcker bara en annan nyfiken fråga i mitt sinne: hur EXAKT flyger de så högt? Här är ett kortfattat svar som jag sammanfattade:

Fåglar kan flyga så högt i luften på grund av speciella anpassningar: förbättrad hypoxisk andningsrespons, effektiva andningsmönster, större lungor, större vingar, mer syreeffektivt hemoglobin och bättre upptag av syre i kroppens periferier. Högtflygande fåglar inkluderar stånghövdade gäss och tranor.

1. Syreupptag

Indisk gås

Nu finns det lite biologi att täcka här, så jag ska gå igenom vad det handlar om. Stånghövdade gäss och andra fåglar som flyger på hög höjd måste klara energikraven och den kraftiga syrebristen på hög höjd. Som sådana måste de anpassa sig genom att hyperventilera för att ta in så mycket syre som möjligt.

Dessutom måste de andas med rätt andningsteknik, som att andas mycket djupare än fåglar som flyger på lägre höjder! Vad som är coolt är att de har större lungor att ta in mer luft än andra fågelarter. [1]

2. Syrecirkulation

Vildänder

Förutom att ta in syre är det också viktigt att kunna fördela det i hela kroppen. Till att börja med är alla fåglar kända för att ha större hjärtan än andra djur av samma storlek!

De flesta fåglar har utvecklat förmågan att även distribuera mer syre till sina hjärnor och hjärtan under flygning på hög höjd. Dessa fåglar har också hjärnceller som är mer toleranta mot miljöer med låg syrehalt, vilket gör dem mer lämpade för flygning på hög höjd. Fåglar har också tätare små kapillärer (små blodkärl) som tillför blod till sina muskler mer effektivt. [1]

Särskilt högtflygande fåglar har speciellt modifierat hemoglobin, det ämne som håller syre i röda blodkroppar. Deras hemoglobinmolekyler har en högre affinitet för syre och levererar därför mer syre till fåglarnas kroppar. [1]

3. Syreupptag

Förutom upptaget och cirkulationen av syre är också upptaget av syre i musklerna hos högtflygande fåglar viktigt! Högtflygande fåglar har modifierade proteiner som kallas cytokrom c oxidaser som orsakar mindre oxidativ skada på cellerna i kroppen. [1]

Se även  Hur många fågelmatare ska du ha? [ANSWERED! + FAQs]

Högtflygande fåglar har också cellstrukturer som kallas mitokondrier som är närmare blodkärlen så syret kan ha ett kortare avstånd för att komma till fåglarnas muskler! [1] Hur coolt är inte det?!

Hur högt flyger fåglarna över marken?

De flesta fåglar flyger mindre än 150 meter över marken varje dag. Fåglar flyger på olika höjder för olika behov, såsom födosök, jakt och migration. Under migration kan de flesta fåglar flyga inom 5 000 – 10 000 fot, men den exceptionella Ruppell’s Vulture kan flyga på extremt höga höjder på över 30 000 fot.

Varför flyger vissa fåglar högre än andra?

Vissa fåglar flyger högre än andra eftersom deras byten eller födokällor är på högre höjd. Högtflygande fåglar har också den fysiologiska förmågan att göra detta med förbättrade anpassningar för syreupptagning, cirkulation och upptag i sina kroppar. Bar-headed gäss är sådana exempel på fåglar.

Vad händer om en fågel flyger för högt?

När en fågel flyger för högt har den höga höjden luft som är för tunn för att andas, så fågeln kommer att flyga lägre till en höjd som lämpar sig för dess nisch. Men när högtflygande fåglar flyger högt, genomgår de hypoxi men kan klara sig på grund av fysiologiska anpassningar i syreupptag, cirkulation och absorption.

Hur högt kan en fågel flyga innan den dör?

Fåglar som Ruppells gam kan flyga upp till 12 000 fot innan den blir för trött för att flyga högre. Om fåglar har svårt att andas på extremt höga höjder kommer de helt enkelt att flyga lägre och undvika att dö av lågt syrehalt i blodet, känd som hypoxi.

Varför flyger fåglarna lågt innan det regnar?

Fåglar flyger lågt innan det regnar eftersom de inte kan generera tillräckligt med lyft för att flyga på grund av den låga luftdensiteten i regnskurar. Lågt atmosfärstryck och regndroppar i luften orsakar låg luftdensitet i dessa skyfall. En hög lufttäthet är nödvändig för att fåglar ska flyga bra.

Varför flyger fåglar lågt till marken?

Fåglar flyger lågt till marken för att minska motståndet på deras kroppar på grund av ”markeffekten”, vilket gör det lättare att flyga. Detta flygmönster är känt som skimming; och det får en fågel att uppleva luftflöde runt sin vinge när den är nära marken, vilket minskar motståndet på deras kroppar.

Varför flyger fåglar lågt över vatten?

Fåglar flyger lågt över vattenytor för att minska motståndet på deras kroppar på grund av ”markeffekten”, vilket gör det lättare att flyga. Detta flygmönster är känt som skimming; det får en fågel att uppleva luftflöde runt sin vinge när den är nära vattenytan, vilket minskar motståndet på deras kroppar.

Se även  Kan fåglar flyga i regnet? - En användbar förklaring

Flyger fåglar i jetströmmen?

Det är osannolikt att fåglar flyger i jetströmmar eftersom jetströmmar har höga vindhastigheter på 250 mph, vilket kan kasta fåglar ur kurs och dö. Dessutom flyger de flesta fåglar bara under 500 fot; endast ett fåtal utvalda högtflygande fåglar kan knappt nå höjden av jetströmmar på 30 000 – 52 000 fot.

Slutgiltiga tankar

Fåglar är verkligen vackra varelser som kan flyga högt och över långa avstånd. Helt enkelt fantastiskt, om du frågar mig! Nu när vi har lärt oss mycket om fåglar som flyger på olika höjder, förhoppningsvis har du gillat att läsa den här artikeln lika mycket som jag! Tack för att du läste och glad fågelskådning!

Referenser

 1. Sabine L. Lague, Beverly Chua, Luis Alza, Graham R. Scott, Peter B. Frappell, Yang Zhong, Anthony P. Farrell, Kevin G. McCracken, Yuxiang Wang, William K. Milsom; Divergerande andnings- och kardiovaskulära reaktioner på hypoxi hos barhövdade gäss och andinska fåglar. J Exp Biol 15 november 2017; 220 (22): 4186-4194. doi:

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!