Varför flyr katter hemifrån?

Brådskande meddelande: Saknad katt, söker gemenskapshjälp för att hitta en älskad kattkamrat.

Som en hängiven husdjursförälder är tanken på att din katt flyr hemifrån skrämmande. Det finns många anledningar till varför detta kan hända och det finns saker du kan göra för att göra denna oroande prövning mycket mindre sannolikt.

Låt oss titta på de vanligaste orsakerna till att din katt kan försvinna och vad man ska göra om detta händer.1. Din katt letar efter en kompis

Om du har en hankatt som inte har kastrerats, är chansen stor att han blir lite pigg och börjar leta efter en katt. Det föreslås att hankatter sannolikt har mycket större territorier än honor och deras kastrerade motsvarigheter.

Hela hanar är definitivt mer häftiga när det gäller att hantera andra katter, speciellt om deras territorier överlappar varandra. Att jaga efter en potentiell kompis och flytta bort från andra aggressiva katter kan leda din katt till nya betesmarker, vilket motiverar honom att lämna huset.

Ibland vinner hormoner och kattinstinkter, oavsett hur mycket de älskar att gosa i ditt hem. För att minska risken för herrelösa och förhoppningsvis hålla eventuella slagsmål på avstånd, är det lämpligt att prata med din veterinär om huruvida du ska kastrera din katt. Det är en snabb och enkel procedur som kan spara dig mycket sorg.

2. Din katt är ung, äventyrlig och letar efter bytesdjur

De flesta katter har en naturlig nyfikenhet, och vissa katter tycker om att jaga eller till och med bara jaga bytesarter. Om din katts revir ligger nära skogsmarker eller andra viktiga jaktområden, och han har en stark jaktinstinkt, kan han lockas att utforska längre bort.

Vissa katter kan överleva under långa perioder på bytet de jagar. GPS-spårare har visat att yngre katter har större revir och strövar oftare.

3. Något skrämde din katt

Undersöker katters instinktiva jaktbeteende och avslöjar de evolutionära orsakerna bakom deras tendenser.

Vissa katter kommer att bli rädda när en ny katt kommer in i huset, speciellt om de blir mobbad.

Katter är superkänsliga små varelser. Det finns alla möjliga saker som kan skrämma dem. Kanske har det varit storm eller fyrverkerier i närheten? Din katt flyr förstås inte hemifrån utan försöker snarare komma bort från det den är rädd för, ofta till en plats där den kan gömma sig tills faran är över.

Vissa katter kommer att bli rädda när en ny, självsäker katt finns i närheten, särskilt om de blir mobbad. Eller så kan din katt bli besvärad av den lokala katten. Kontrollera din katt för repor eller tecken på slagsmål och se till att inga grannskatter har tillgång till ditt hem.

Om du vet att en storm är på väg eller en nationell helgdag närmar sig, överväg att låsa in din katt med gardinerna stängda och musiken på. Om du har en väldigt nervös katt, överväg att prata med din veterinär om lugnande feromoner och mediciner som kan hjälpa.

Se även  Varför visslar katter åt fåglar?

4. Förändringar hemma orsakar stress för din katt

Det är alltför vanligt att katter lämnar huset efter en betydande förändring i hemmet, till exempel: en flytt, byggnadsarbete, en familj som kommer för att stanna eller en ny bebis. Även mindre förändringar, som att flytta möbler, ha en middagsbjudning eller en ny lukt i miljön, kan räcka för att stressa honom och få honom att fly.

Om du har en katt som är känslig för förändringar är det viktigt att ta hänsyn till detta när det kan bli lite oro i huset. Ofta räcker det att ge honom en trygg plats i en lugn del av huset tills störningen har försvunnit.

5. Din katt är förlorad, strandsatt eller skadad

Det är upprörande att tänka på att din katt har tappat bort eller skadats. Katter kommer att gå vilse om de oväntat har färdats i ett fordon, blivit förskräckta och flyttat utanför sitt territorium, ge efter för en sjukdom eller är äldre och lätt förvirrade. Under de varmare månaderna kan katter bli inlåsta i uthus och garage eller instängda i en krypgrund om vädret plötsligt förändras.

Detta gäller särskilt när folk är på semester och ett uthus är stängt en tid. En enkel regel är att alltid kontrollera ditt uthus innan du lägger dig och att det inte kommer några oväntade passagerare innan du ger dig ut på en roadtrip!

Beroende på din region kan rovdjur som ormar, prärievargar, pumor och rovfåglar också utgöra en verklig risk för din katt. Lyckligtvis, om din katt hittas skadad, förstår de flesta att din katt är ett älskat husdjur och kommer att ta honom direkt till en veterinär.

6. Grannarna matar din katt

Matningstid för en katt, vilket understryker vikten av näringsrika måltider i kattvården.

En enkel lösning är att skriva ett meddelande på din katts halsband eller göra ett tillfälligt pappershalsband.

Du älskar din katt högt, men om han är en social person, kan dina grannar också vara det. Det är vanligt att katter besöker andra hushåll, och folk tycker ofta att det är vänligt att mata dem; Glöm inte att vissa katter är experter på att tigga mat!

Tyvärr kan detta orsaka alla typer av problem och i slutändan leda till att din katt lämnar huset. Kanske får de räkor varje dag i sitt nya hem, eller så är grannarna hemma hela dagen för att ge din katt oavbrutet tillgivenhet? Du kanske föreställer dig att din katt kan bli frestad av förändringen av landskapet, men det betyder inte att detta är i hans eller hennes bästa intresse på lång sikt.

Se även  10 söta tecken som din katt har stämplat på dig

Om du är orolig för att din katt äter ute varje kväll, eller att han har ett specifikt medicinskt tillstånd som gör honom superhungrig, eller att han behöver en speciell diet, bör du meddela dina grannar. En enkel lösning är att skriva ett meddelande på din katts halsband eller göra ett tillfälligt pappershalsband. Eller ännu bättre, kom förbi och ha ett personligt samtal med dem.

7. En snäll samarit ”räddade” av misstag din katt

Kattälskande medborgare blir ofta oroliga när de ser en äldre, svag katt vandra på gatorna eller en ung kattunge som leker på vägen där fordon färdas. Vissa kommer att tro att det säkraste alternativet för det husdjuret är att ta det till härbärget eller en lokal veterinärklinik, eftersom katten kan vara herrelös, bortkommen eller må dålig. I vissa fall plockar djurkontroll upp husdjur som verkar vara förlorade.

Tyvärr återförenas vissa av dessa katter aldrig med sina ägare, trots förbipasserandes bästa avsikter. Att se till att din katt är mikrochippad är det enskilt viktigaste steget du kan ta för att ge din försvunna katt den bästa chansen att återförenas med dig.

Läs också: Varför springer min katt ifrån mig?

Vanliga frågor

Hur förhindrar jag att min katt flyr hemifrån?

Utekatter löper en mycket större risk att fly än innekatter, även om rymning kan vara en reell risk för de senare. Om du inte planerar att omvandla din katt till en huskatt (och låt oss inse det, det passar inte bra för vissa katter), här är några enkla tips för att hålla din katt närmare hemmet.

Se till att din katt är mikrochippad och att dina uppgifter är uppdaterade. Överväg att utrusta din katt med en GPS-spårare; detta är ett bra alternativ för katter med en historia av vandring. Vad sägs om att införa ett utegångsförbud? Genom att förvara dem inomhus efter mörkrets inbrott kan du förebygga alla typer av olyckor.

Om din katt har en favoritgodis, försök att skaka den i en burk medan du ropar hans namn för att locka hem honom varje kväll; men se till att de får sin belöning! Och naturligtvis göra deras hem så lugnt, inbjudande och kattvänligt som möjligt så att det blir deras trygga plats och den plats de älskar mest.

Vad ska jag göra om jag flyttar?

Det är lämpligt att låta din katt vänja sig vid ett nytt hem i några veckor efter flytt, och en period inomhus kan vara nödvändig. Att gå din katt i koppel och i sele under denna tid kan ge värdefull tid utomhus för acklimatisering och stimulering.

Se även  Varför tigger min katt om mat?

Du kan gradvis öka tiden utomhus tills de blir mer bekanta med sin omgivning. Fokusera på att berika sitt inomhusutrymme med nya leksaker, gömställen, skrapstolpar och gosiga filtar.

Kommer katter hem efter att ha rymt?

Den goda nyheten är att många katter återvänder hem efter att de rymt. Även skadade katter lyckas ofta hitta hem trots alla odds. Katter verkar ha exceptionella instinkter i hemmet och de som bor i mer landsbygdsområden kan ha betydande territorier.

Men om din katt är försvunnen i mer än 24 timmar, eller tidigare om den har en mycket regelbunden daglig rutin, är det viktigt att vara proaktiv och försöka hitta honom så snabbt som möjligt. Din katt kanske inte är så långt borta som du tror, ​​men om du inte aktivt söker efter dem är det mindre troligt att du återförenas.

Vad ska jag göra om jag tror att min katt har sprungit iväg?

Det är svårt att inte känna sig hjälplös när din katt har sprungit iväg, men som tur är finns det många saker du som husdjursförälder kan göra för att hjälpa din katt om han eller hon saknas:

  1. Informera mikrochipföretaget att din katt saknas
  2. Ring de lokala veterinärklinikerna, lokala härbärgen och det lokala pundet
  3. Häng upp affischer på förlorade katter eller dela ut flygblad i grannskapet
  4. Lägg upp till lokala grupper och grupper av förlorade och upphittade husdjur på sociala medier – inkludera ett foto på din katt
  5. Hitta alla hans favoritställen
  6. Be dina grannar kontrollera sina uthus och fordon

Hur troligt är det att min katt kommer hem?

Vi har otroligt tur, tack vare utvecklingen av mikrochips och sociala medier, att ett stort antal förlorade katter återförenas med sina familjer. Även efter långa stunder och långa resor kommer vissa katter fortfarande hem.

Men att vidta åtgärder för att minska risken för att din katt springer iväg och agerar snabbt om den försvinner kommer att ha stor inverkan på om din katt kommer hem till dig på ett säkert sätt.

Visa resurser


Cats.com använder högkvalitativa, trovärdiga källor, inklusive peer-reviewed forskning, för att stödja påståendena i våra artiklar. Detta innehåll kontrolleras och uppdateras regelbundet för noggrannhet. För att lära dig mer om våra standarder och träffa vår veterinära granskningskommitté, besök vår Om oss-sida.

  1. Cafazzo S, Bonanni R, Natoli E. (2019). Kastreringseffekter på det sociala beteendet hos främmande, frigående urbana huskatter. Animals (Basel), 9(12),1105. Hämtad 27 juli 2022.

  2. Jensen HA, Meilby H, Nielsen SS, Sandøe P. (2022) Movement patterns of wandering pet cats in Denmark – a study based on GPS tracking. Djur (Basel),12(14),1748. Hämtad 27 juli 2022.

  3. Loyd KA, Hernandez SM, Abernathy KJ, Shock BC, Marshall GJ. (2013). Riskfyllt beteende uppvisat av frigående katter i en amerikansk förort. Veterinärakt, 173(12),295. Hämtad 27 juli 2022.