Varför följer min katt efter mig överallt?

Bilden visar en katt som följer en person noga, förmodligen dess ägare.

Är du en husdjursförälder till en tillgiven katt? Tillåter inte din katts personlighet dig att vara ensam? Vissa kattraser är mer benägna att kela hela tiden, vissa katter lider av separationsångest, och några av våra kattvänner tycker helt enkelt om att umgås med sina kattägare.

Om du ständigt frågar dig själv, ”Varför följer min katt efter mig överallt?” och om du vill veta mer om kattbeteende och kroppsspråk, eller är orolig för tecken på separationsångest och din katts välmående, läs vidare!

Här är några specifika orsaker till detta vanliga kattbeteende och hur du kan hantera det som en hängiven husdjursförälder.

De främsta anledningarna till varför min katt kan följa mig överallt

Plötsliga förändringar

Bilden verkar föreställa en katt som uppvisar territoriellt beteende.

Katter är territoriella och deras kärnrevir består av de områden där de äter, sover och kopplar av.

De flesta kattägare blir vana vid att ha en tillgiven katt och njuter till och med av det starka band som ständigt sällskap ger. Men om din katt vanligtvis är väldigt självständig, men du undrar, ”Varför lämnar min katt mig plötsligt inte ensam?” det kan vara värt att kolla med din veterinär.

Vissa medicinska tillstånd, såsom hypertyreos eller en sjukdom som orsakar kronisk smärta, kan leda till förändringar i din katts beteende. Detta kan vara mer relevant om du har en gammal katt, men varje plötslig beteendeförändring kan vara ett bekymmer för din katts välbefinnande och är värt att undersöka.

Slutsats

En fridfull scen utspelar sig när en katt slumrar lugnt.

Vissa medicinska tillstånd, såsom hypertyreos eller en sjukdom som orsakar kronisk smärta, kan leda till förändringar i din katts beteende.

Tillgivna katter: Oavsett om du älskar dem eller är irriterad på dem, har detta intressanta kattbeteende några olika orsaker. Det kan vara ett helt normalt uttryck för din katts personlighet, hur territoriell han är, hans lekfullhet och hans starka band med dig.

Se även  Varför gillar katter att gå och sitta på tangentbord så mycket som de gör?

Vissa katter kan dock lida av separationsångest eller till och med ett hälsoproblem som gör att de tenderar att stanna nära dig. Så kontakta din veterinär om du har några funderingar.

Läs också: Topp 10 saker som din veterinär vill veta

Vanliga frågor

Är det normalt att en katt följer dig överallt?

Ja, det kan du, speciellt för raser som Ragdoll eller Maine Coon, som är kända för sin starka fäste. Katter är beroende av oss för mat, uppmärksamhet och till och med underhållning. Men om de plötsligt blir mer klängiga eller upprörda när du lämnar dem, kan de lida av separationsångest eller ett hälsoproblem.

Varför vill min katt alltid vara med mig?

Katter är sociala varelser och gillar att vistas i en nära social grupp, särskilt katter. De är också nyfikna och territoriella, vilket innebär att de alltid gillar att veta vad som händer runt omkring dem. Du är viktig för din katt; de gillar att vara nära dig och se vad du gör!

Hur vet du om din katt har ett band med dig?

Katter bildar starka sociala band och kommer vilja spendera mycket tid med dem de står närmast. De kan följa dig var som helst, sova nära dig och gnugga ansiktet och kroppen mot dig för att dela sin feromondoftkommunikation med dig.