Varför försöker katter begrava sin mat?

Att gräva ner mat är inte så ovanligt som man kan tro. Täcker din katt sin mat med sängkläder eller papper? Tippar de indignerat över matskålen när de ätit klart?

Snabb överblick

01

Eftersom det är instinktivt att begrava mat kan din katt känna ett behov av att begrava sin mat utan att ens veta varför.

02

Att begrava mat kan spegla stress bland katter i hushållet, särskilt när det finns begränsat utrymme eller oklara hierarkier

03

Så länge det inte är kopplat till stress eller ångest är matbegravning ett milt beteende som i allmänhet inte ger anledning till oro.

Har du sett din katt klösa i vattenskålen ihärdigt? Eller kliar din katt runt som om hon är i kattlådan? Det kan se lite udda ut och verka lite meningslöst, men detta beteende är en viktig instinkt som många katter har svårt att undertrycka. Det kan också vara en signal om att något inte står rätt till och att din katt är orolig eller stressad.

Om du har undrat, ”Varför försöker min katt begrava sin mat?” svaret kan vara mer komplicerat än du förväntade dig från början. Låt oss titta på några vanliga teorier om varför katter begraver mat och försöker förklara din katts konstiga upptåg.

1. Att begrava mat är instinktivt kattbeteende

Din katt kan känna ett behov av att begrava sin mat utan att ens veta varför.

Katter har många instinktiva beteenden: jagar, presenterar gåvor, slåss, parar sig och spinnar för att nämna några. Man tror att man inte lär sig att gräva ner mat från honkatten när kattungarna är unga. Men snarare drivs den av deras förfäders rötter och inbäddad i deras gener. Att tillrättavisa din katt för detta naturliga beteende är definitivt inte lösningen.

Din katt kan känna ett behov av att begrava sin mat utan att ens veta varför. Eller så kanske ett motiv driver dem att utföra denna uppgift. Om det råder konkurrens mellan katter i hemmet kan din katt känna sig stressad över att utelämna mat.

Plus, om en grannskatt orsakar din katt nöd, kan gömma sin mat (i teorin) hindra din katt från att dra uppmärksamhet till sitt territorium.

Läs också: Hur markerar katter sitt territorium?

2. Din katt är fortfarande vild i hjärtat

I naturen håller matlagring eller caching kött fräschare och döljer det från asätare.

Stora kattarter har observerats hitta kreativa sätt att lagra sin mat i naturen. Idealiska platser är mellan stenar, under vegetation, upphöjda i träd och begravda i marken. Din katt kan också hitta många ovanliga tekniker för att dölja sin mat! När vildkattens hemliga förråd väl är täckt håller jorden maten sval och därför fräschare.

Kom ihåg att katter är obligatoriska köttätare som bara äter kött. De vet inte när deras nästa jakttillfälle kommer och kan gå utan mat under lång tid. Varje köttbit är dyrbar. Men kadaver förstörs ganska snabbt om de lämnas ute i middagsvärmen. Så logiken dikterar att begravning kan spela en roll för att hålla köttet fräschare längre.

Läs också: 7 likheter mellan tamkatter och stora katter

En annan motivation för matlagring, eller cachning, är att skydda den från rovdjur. Matcaching är vanligt hos många arter, från grizzlybjörnar till leoparder. Kleptoparasiter är djur som försöker stjäla sitt byte; detta är ett enormt hot mot jägare. Leoparder kommer till och med att hissa sitt byte högt upp i ett träd så att de kan beta ostört i timmar eller dagar.

Kleptoparasiter överlever på resterna av ett annat djurs jakt. Hyenor och gamar är asätare och bra exempel på varelser som inte gillar att göra lumpen själva. De gömda butikerna håller maten gömd för att kunna ätas senare.

Caching döljer också lukten av maten. Vilda köttätare och asätare har ett starkt luktsinne. En näringsrik tillgång kan tyda på en närliggande håla full av ungar, så att hålla i resterna är en riskabel affär.

Läs också: 15 föga kända fakta om stora katter

3. Han städar!

Att täcka över matrester med en filt eller handduk kan vara ett primärt beteende relaterat till att ta bort eventuella spår av att katten har varit där.

Tamkatter är kända för att vara kräsna med sin renlighet. De gillar att putsa och städa sig själva och kommer ofta att vägra ligga på en oren säng eller använda en smutsig kattlåda. Om din katt har matrester kommer vissa att känna sig tvungna att städa upp den.

Kanske är detta också ett primalt beteende relaterat till borttagandet av alla spår som de har varit där. Eller så finns det en evolutionär fördel med att ta bort ruttnande kött från deras livsrum.

Flugor lägger ägg snabbt och sprider sjukdomar, så att städa upp röran är definitivt det bästa alternativet. Återigen, att lämna mat bakom sig kan locka ovälkomna kattbesökare, så din katt kanske föredrar att dölja sina spår.

Om din katt ofta begraver våtfoder kan du övermata. Din katt kan indikera att matrester är överskott och bör behållas. Detta kan vara svårt att hantera eftersom så många huskatter är beroende av bete för att klara sitt dagliga kaloriintag.

Läs också: Varför ansar katter varandra? Anledningar till varför katter ansar socialt

4. Din katt är stressad

Kokt kattmat med kyckling och ris

Att gräva ner mat kan vara ett tecken på att din katt upplever stress eller konflikt mellan andra katter i hemmet.

Katter som upplever stress uppvisar en mängd oönskade beteenden. Att ständigt begrava mat, särskilt innan de ens har ätit, kan vara ett tecken på neuros och ångest. Andra stressbeteenden inkluderar övervårdande, olämplig urinering i huset och att gömma sig.

Att begrava mat kan vara en återspegling av stress bland katter i hushållet, särskilt när utrymmet är begränsat eller hierarkier är oklara. Detta kan vara vanligare hos huskatter som inte har tillgång till utomhus. Särskilt konkurrens om resurser matkan vara hård och orsaka extrem ångest.

Andra förändringar i och utanför hemmet kan få din katt att känna sig spänd. Läs mer om stress hos katter här.

Läs också: Varför begraver katter sin bajs?

Sammanfattningsvis

I allmänhet är att begrava mat ett milt beteende som inte nödvändigtvis är en anledning till oro.

I allmänhet är begravning av mat ett milt beteende som inte ger anledning till oro. Det kan vara fascinerande att se din katt förkroppsliga sina vilda motsvarigheters handlingar. Och erkänn det, det kan också vara ganska sött. Se bara till att det inte finns några bevis för att beteendet skadar din katt och att de inte gömmer mat på platser som du inte är medveten om. Annars kan du få en otäck överraskning några veckor senare.

Läs också: De 10 bästa långsamma kattmatarna och pusselmatarna

Vanliga frågor

Är det ett problem om min katt täcker sin mat?

Det korta svaret är nej. Om din katt då och då gräver ner sin mat och du behöver städa upp den borde det inte vara alltför stora problem. Din katt uttrycker helt enkelt sina förfäders överlevnadsinstinkter. Men om din katt blir neurotisk och engagerar sig i långvariga repetitiva beteenden, blir detta ett problem.

Vissa katter gnuggar näsan på matskålen tills de är rödrå och sår, eller så kliar de möbler i ett försök att gräva ner mat. När beteendet blir skadligt eller destruktivt är det dags att fundera över vad som ligger bakom.

Hur förhindrar jag att min katt försöker täcka över sin mat?

Det finns flera steg du kan vidta för att minska din katts cachbeteende:

  • Ät mindre måltider oftare under dagen
  • Ta bort maten så fort din katt har ätit färdigt
  • Rensa bort alla skålar som inte används
  • Om din katt måste beta, prova att använda tidsinställda matare och pusselmatare
  • Låt katter äta i sitt eget utrymme bort från andra husdjur
  • Försök att minska mängden stress din katt utsätts för
  • Förhindra grannskatter från att komma in i ditt hem (flisade husdjursdörrar kan vara till hjälp)
  • Placera matskålen på hårda, avtorkningsbara ytor och borta från material som kan användas för att täcka den
  • Distrahera din katt med en leksak så fort den börjar skrapa runt skålen
  • Flytta din katt till ett annat rum eller släpp ut den så fort den har ätit klart

Om din katt ofta missar mat, fundera över om du helt enkelt matar för mycket vid måltiderna. Att lämna oäten mat ute hela dagen är inte idealiskt, särskilt på sommaren. Om mat måste utelämnas är torrfoder att föredra eftersom det är mindre sannolikt att det förstörs och är lättare att städa upp.

Men istället för egentligt bete kan det vara effektivt att utfodra mindre mängder foderfoder eller våt kattmat regelbundet under dagen. Detta bör minska mängden oäten mat som blir över vid varje måltid. Det kan också förebygga fetma och alla relaterade hälsoproblem. Fetma är vanligt hos vuxna katter och är ett växande problem. Du kan ta reda på mer om att mata din katt och vara överviktig här.

Visa resurser

Balme GA, Miller JR, Pitman RT, Hunter LT. (2017). Caching minskar kleptoparasitism hos en ensam stor katt. Tidskrift för djurekologi. 86(3), 634-644. Hämtad 26 september 2022.

Farhadinia MS, Michelot T, Johnson PJ, Hunter LTB, Macdonald DW. Förstå beslut i en matrenande rovdjur med hjälp av Hidden Markov Models. (2020). Rörelseekologi. 8(9). Hämtad 26 september 2022.

Se även  Är katter allergiska mot mögel?