Varför går fåglar när de kan flyga? [ANSWERED! + FAQs]

Fåglar har vingar som gör att de kan flyga och ändå älskar vissa duvor att gå istället för att flyga! Varför händer det här? Jag var också väldigt nyfiken på det! Så jag gjorde lite research och hittade ett svar. Det här är vad jag hittade:

Fåglar går när de kan flyga, eftersom de använder mycket mindre energi för att göra det. Eftersom det är energimässigt dyrare att flyga, väljer fåglar som livnär sig på marken, såsom duvor och starar, att gå i stället för att flyga runt medan de söker föda, eftersom deras födokällor mestadels finns på marken.

Nu vet du att fåglar går för att det bokstavligen är mindre tröttsamt för dem, läs vidare när jag ger dig ett fullständigt svar på varför fåglar väljer att gå framför att flyga! Läs vidare för mer!

Varför går fåglar när de kan flyga? (Fortsättning fullständigt svar!)

Chansen är stor att du förmodligen har sett vissa fåglar, som duvor, som strövar omkring och letar efter mat och umgås. Liknande:

Varför i hela friden skulle de fly jämfört med andra fåglar som omedelbart flyger iväg?

Varför ska fåglar riskera att fångas av ett rovdjur när de istället snabbt kan flyga iväg för att rädda sitt eget skinn?

Jag kommer att täcka svaren i detalj här!

Fåglar väljer ofta att gå istället för att flyga eftersom det tar mycket mindre energi att gå än att flyga. Eftersom det är energiskt kostsamt att flyga, väljer fåglar som livnär sig på marken, som duvor och starar, att gå medan de söker föda eftersom deras matkällor mestadels finns på marken.

Enligt experter som har analyserat beslutsprocessen för hur starar väljer mellan att gå och flyga medan de söker föda (letar efter mat), fattar beslutet baserat på vad som gör att de kan spendera mest energi över tiden. [1]

Tänk på det så här: att gå använder mindre energi och att flyga använder mycket mer.

Men när fåglarna söker föda kommer de att välja den som ger dem mest energi.

Se även  Vattennivådjup för fågelbad: Riktlinjer och tips!

Det betyder att om en fågel lätt kunde ta sig till en födokälla bara genom att gå över den, skulle den göra det istället för att flyga!

Förmodligen bara när fåglar i fjärran ser någon som matar mycket bröd, då kommer de att anstränga sig för att flyga över eftersom det kommer att ge dem mer energi i det långa loppet!

Kolla in dessa europeiska starar som söker bröd:

Enligt min personliga åsikt gillar jag att jämföra det med oss ​​människor! Vi föredrar att gå till en närliggande plats snarare än att springa till den.

Vi springer egentligen bara när vi måste, gillar att ta ett tåg eller något. Vi springer bara när det är värt det, för det drar mycket energi. Detsamma gäller fåglar!

Är det lättare för fåglar att flyga eller gå?

Fåglar kan gå lättare än de kan flyga. Detta beror på att det tar mindre energi att gå än att flyga. Hur lätt det är att flyga eller gå beror dock på typen av flygning, fågelarten och avståndet som ska tillryggaläggas. Till exempel kräver svävande örnar mycket mindre energi för att sväva än vad de gör för att gå långa sträckor.

Svaret på frågan kan verkligen variera beroende på många faktorer. Där är dem:

1. Typ av flygning

Olika fåglar flyger med olika flygmönster. Om du vill lära dig mer om olika flygmönster, kolla in en artikel jag skrev om det här. Titta på punkt 6!

Svävande flygningar kan faktiskt vara mer energieffektiva än andra typer av flygmönster.

2. Fågelarter

Fågelarter som söker föda nära marken, som duvor, starar och mynor, kan ha lättare att gå än att flyga, eftersom de inte behöver flyga lika mycket och högt som falkar och hökar som jagar andra fåglar.

De skulle ha lättare att picka efter mat på marken när de gick i alla fall!

3. Sträcka som ska täckas

När det gäller avståndet att resa, skulle det vara mer vettigt för migrerande fåglar att flyga än att gå, eller hur? Jag kan inte föreställa mig en fågel som går över hela världen!

Se även  Varför äter fåglar stenar? (Det här svaret kommer att överraska dig!)

Om en fågel kan gå inom några meter från några brödsmulor, varför ska de spendera mer energi på att flyga dit också! Detta gäller fåglar som går mycket som duvor!

Det finns också en term som kallas ”Flight Initiation Distance” (FID för kort) där fåglar bara börjar flyga när ett hot kommer in i FID-strålen runt dem.

Det betyder att fåglar alltid byter till flygläge när ett hot är för nära. Du kan läsa en artikel jag skrev om huruvida fåglar här är rädda för människor. Du kommer att älska det!

Varför går fåglarna?

Fåglar går eftersom de använder mycket mindre energi än att flyga, särskilt när de söker föda från matkällor på marken. Fåglar som duvor, starar, mynor, sparvar och måsar har setts gå för att söka föda eller helt enkelt tillryggalägga korta sträckor inom några meter.

Naturligtvis tar detta inte hänsyn till flyglösa fåglar som inte ens kan flyga, så de måste gå!

Hur snabbt springer fåglarna?

En nordvipa

Fåglar kan springa så fort som 0,06 – 2,3 m/s. Denna gånghastighet för fåglar registrerades av forskare på ett löpband. Norrvipor registrerades med den långsammaste gångtakten på 0,06 m/s och strandvipor, den snabbaste, med 2,3 m/s. Duvor registrerades med den mest normala gånghastigheten på 0,07 – 0,81 m/s. [2]

Vilka fåglar hoppar eller går?

Fåglar som hoppar är vanligtvis sångfåglar som sparvar, finkar, nötskrika, mesar och gärdsmyg. Vanliga fåglar som går inkluderar duvor, sjöfåglar och vaktel. Men vissa fåglar hoppar och går samtidigt, som rödhake, korpar och koltrast.

Här är en tabell som jag har satt ihop med fåglarna som hoppar, går och gör båda!

fåglar Rörelse
Sparvar Hopp
finkar Hopp
Jays Hopp
Mes Hopp
gärdsmyg Hopp
Duvor Att gå
Sjöfågel Att gå
Vaktel Att gå
Robins Hoppa och gå
Korp Hoppa och gå
Koltrastar Hoppa och gå

Slutgiltiga tankar

Det finns många sätt en fågel kan välja att röra sig på. Och detta inkluderar promenader, löpning och flygning. Fåglar väljer den som är bäst lämpad för deras syfte!

Se även  Hur många fågelmatare behöver jag? (Överraskande SVAR!)

Fåglar som duvor väljer i de flesta fall att gå eftersom det tar mycket mindre energi än att flyga! Jag hoppas att du lärde dig något nytt idag.

Tack för att du läste och glad fågelskådning!

Referenser

  1. Gå eller flyga? How Birds Choose Between Foraging Modes Luis M. Bautista, Joost Tinbergen, Alejandro Kacelnik Proceedings of the National Academy of Sciences Jan. 2001, 98(3) 1089-1094; DOI: 10.1073/pnas.98.3.1089
  2. Andrada, E., Haase, D., Sutedja, Y. et al. Blandade gångarter i småfågelrörelser på land. Vetenskaplig representant 5, 13636 (2015).

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!