Varför gillar fåglar att plocka tänder? [ANSWERED! + FAQs]

Om du någonsin har ägt en fågel, vet du att fåglar på något sätt är så besatta av våra tänder. Jag har alltid undrat den här frågan: ”varför gillar fåglar att slipa tänder?” Om du också är nyfiken, oroa dig inte, jag har gjort omfattande efterforskningar om detta och kommit fram till ett definitivt svar. Här är svaret jag hittade:

De flesta fåglar gillar att hacka tänder av dessa fyra huvudorsaker:

 1. Att uttrycka sin önskan att knyta an till sin ägare eller kompis
 2. För att indikera deras önskan att bli matad av sina föräldrars näbbar
 3. Att mata sin bundna partner näbb mot näbb
 4. Att jämna ut sin bundna partner

Du kanske nu är nyfiken på varför i hela friden fåglar gillar att plocka våra tänder! Oroa dig inte, i den här artikeln kommer jag att förklara dessa skäl och dela några roliga exempel och vanliga frågor så att vi alla kan lära oss mer om våra favoritfåglar tillsammans. Läs vidare för mer!

Varför gillar fåglar att plocka tänder? (HELT svar)

Om du är fågelägare har du förmodligen lagt märke till det här konstiga som fåglar älskar att göra: plocka och besatta våra jäkla tänder! Många stolta fågelföräldrar delar också detta vanliga fenomen. Ofta, även om vi öppnar munnen lite, blir våra fåglar galna!

Här är de fyra anledningarna till varför fåglar älskar att plocka våra tänder:

1. Att uttrycka önskan att knyta an till sin ägare/partner

Sällskapsfåglar har fötts upp och tämjts genom åren för att vara mycket tillgivna mot sina mänskliga ägare, oss! Med tiden har dock fåglar fortfarande hållit fast vid sina naturliga metoder för att uttrycka sin önskan att knyta an till sin partner. Fåglar binder eller visar tillgivenhet till sina kompisar genom att kärleksfullt bita och plocka varandras näbbar.

Självklart har vi människor inga näbbar att plocka i! Fåglar har med tiden lärt sig att tänderna i våra munnar mest liknar deras hårda näbbar. Så de biter i våra tänder! Jag har läst på många fågelforum att så fort de öppnar munnen och visar tänderna kommer fåglarna att bli galna och börja picka på dem!

Nu vet du, det kan vara så att de bara vill knyta an till dig och visa tillgivenhet för dig! Åh, de där söta små fjäderiga sakerna.

Se även  20 roligaste fågelskådningsmemes (garanterat att skratta!)

2. Att uttrycka önskan att bli matad av sina föräldrars näbbar

Ibland kan fåglar inte bita och plocka tänder i bindningssyfte. Fåglar i det vilda har instinkter att matas från sina föräldrars näbbar från sina ungar.

Här är en video om hur föräldrafåglar matar sina fågelungar i det vilda:

Efter att du har fostrat din egen fågel ett tag, kan de anta att du verkligen är deras förälder, och så instinktivt plocka dina tänder för att ”be” om mer mat, som de skulle göra i det vilda. Även om din fågel kanske inte är ung längre, kan han fortfarande känna ett behov av att uttrycka sin önskan att bli matad genom att plocka dina tänder!

3. Att mata sin bundna partner från näbb till näbb

Fåglar tenderar att mata sin bundna partner näbb mot näbb i det vilda. Om du har din egen husdjursfågel kan tandplockning vara ett uttryck för deras önskan att mata dig eller att bli matad från näbb till näbb. Eftersom vi inte har näbbar, tar våra tänder hårstrået av plockningen!

Här är en video som visar hur fåglar matar varandra från näbb till näbb:

4. Att jämna ut sin bundna partner

Förutom att mata och binda sig ensam väljer fåglarna också att plocka i varandras näbbar för att putsa sin bundna partner. Lovebirds är kända för att hjälpa varandra med skötsel och städning. För oss människor är våra tänder det enda som liknar en hård näbb som behöver rengöras.

Här är ett videoexempel på fåglar som putsar varandras näbbar och fjädrar:

Nu vet du alla anledningar till att en fågel ständigt kan plocka i dina tänder! Se nu till att ha detta i åtanke:

Människans saliv kan innehålla skadliga mikroorganismer som kan överväldiga fåglarnas immunförsvar. Det kan vara bra att av misstag plocka i dina tänder, men mata din fågelmat från din mun eftersom det kan överföra bakterier, jäst och andra mikrober till din fågel och göra dem sjuka!

Varför hackar min fågel mina tänder?

Fåglar pickar på mänskliga tänder av fyra huvudsakliga skäl:

 1. Att uttrycka sin önskan att knyta an till sin ägare eller kompis
 2. För att indikera deras önskan att bli matad av sina föräldrars näbbar
 3. Att mata sin bundna partner näbb mot näbb
 4. Att jämna ut sin bundna partner
Se även  Vad är syftet med ett fågelgömma? (Exempel + förklaring)

Varför biter min fågel mina tänder?

Fåglar biter mänskliga tänder av fyra huvudorsaker:

 1. Att uttrycka sin önskan att knyta an till sin ägare eller kompis
 2. För att indikera deras önskan att bli matad av sina föräldrars näbbar
 3. Att mata sin bundna partner näbb mot näbb
 4. Att jämna ut sin bundna partner

Kan fåglar rengöra mänskliga tänder?

Okej, nu kanske du har den här nyfikna frågan: ”kan fåglar borsta mänskliga tänder?”. Här är det definitiva svaret:

Fåglar kan inte borsta mänskliga tänder. Vissa fågelägare lät dock sina fåglar dra ut sina lösa tänder. Det rekommenderas inte att låta fåglar plocka tänder, eftersom mänsklig saliv kan innehålla farliga bakterier som kan vara olämpliga för fåglar.

Här är en videosammanställning av ägare som låter sina fåglar dra ut sina tänder. Detta rekommenderas inte eftersom mikroorganismerna i mänsklig saliv kan vara dödliga för fåglar.

Varför rengör min papegoja mina tänder?

Papegojor försöker plocka och rengöra tänder av fyra huvudsakliga skäl:

 1. Att uttrycka sin önskan att knyta an till sin ägare eller kompis
 2. För att indikera deras önskan att bli matad av sina föräldrars näbbar
 3. Att mata sin bundna partner näbb mot näbb
 4. Att jämna ut sin bundna partner

Det rekommenderas dock generellt inte att låta fåglar plocka mänskliga tänder eller munnar, eftersom mänsklig saliv kan innehålla skadliga bakterier som fågelns immunförsvar kanske inte kan bekämpa.. Mer information inuti Denna artikel.

Är mänsklig saliv giftig för fåglar?

Människans saliv är inte giftig för fåglar, men den innehåller skadliga mikroorganismer som orsakar infektioner hos fåglar som deras immunförsvar inte kan hantera. Fåglar kan få candidiasis från Candida jäst i mänsklig saliv när ägare matar dem mat från munnen. Hos fåglar bör all kontakt med mänsklig saliv undvikas.

Ovanstående information är från en fågelveterinär enligt inskrivningen Denna artikel.

Varför drar fåglar ut tänder?

Fåglar drar ut tänder eftersom de har naturliga instinkter att jämna ut sina kompisars näbbar. Det är dock känt att fåglar drar lösa tänder på människor. Fåglar bör dock inte dra tänder eftersom mänsklig saliv kan innehålla skadliga mikroorganismer som fågelns immunförsvar inte kan bekämpa.

Se även  Varför äter fåglar stenar? (Det här svaret kommer att överraska dig!)

Slutgiltiga tankar

Nu vet du all information du behöver om fåglar som biter och plockar våra tänder! Men vi måste också förstå att detta beteende inte rekommenderas av veterinärer eftersom mänsklig saliv innehåller många mikroorganismer som fåglarnas immunsystem inte kan hantera!

Om de råkar hacka i våra tänder är det bra, men vi måste mata dem med munnen med flit! Jag hoppas att du har lärt dig mycket av den här artikeln, så tack för att du läste. Ha kul med fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!