Varför gillar inte min katt att bli fasthållen?

Kat visar missnöje när hon hålls fast

Vissa katter är definitivt knäkatter och älskar alla former av tillgivenhet, från maggnidningar till en kärleksfull kram. I andra änden av spektrumet märker vissa husdjursägare att deras älskade katt inte verkar vilja ha fysisk beröring alls, de vänder sig aktivt bort från klappar och kramar och hoppar iväg när de försöker hålla dem.

Snabb överblick

01

Att bli plockad och fasthållen är inget naturligt beteende för katter, och många gillar det inte.

02

Några anledningar till att katter inte gillar att hållas inne inkluderar dålig socialisering, att känna sig återhållen, rädsla eller smärta.

03

Andra sätt att knyta an till en katt är att leka med den, sköta den eller försiktigt klappa den.

Katter har ett rykte om sig att vara distanserade, men varför drar sig vissa katter som verkar väldigt fästa vid sina ägare fortfarande för att hållas kvar? Det kan vara en besvikelse att ha en katt som inte gillar att hållas fast när allt vi vill göra är att älska och kela honom, men det kan hjälpa att förstå mer om kattens beteende och vad vi kan göra för att minska kattens beteende. bandet mellan kattägare och katt. vem gillar inte beröring.

Låt oss ta en titt på de främsta anledningarna till varför en katt kanske inte gillar att bli plockad upp och hållen.

1. Naturlig instinkt

Kattkärlek biter.

Att bli upplockad är något som känns onaturligt eller till och med hotfullt för en katt.

Katter hälsar aldrig på en annan katt genom att plocka upp varandra. De tenderar att förmedla en vänlig hälsning med hjälp av vibrerande ljud, vänlig kattkroppsspråk, doft och gnugga huvuden, kinder, hakor eller kroppar mot varandra.

Att bli plockad och hållen är inte en särskilt naturlig känsla för en katt. I själva verket är det mer som att bli attackerad och plockad av ett rovdjur, och vissa katter är mindre toleranta mot dessa känslor än andra.

Läs också: Hur jagar katter?

2. Brist på socialisering

Singapura katt i spel.

Katter som är dåligt socialiserade som kattungar tenderar att vara mer oroliga och mindre intresserade av kontakt.

Som kattungar går katter igenom en mycket viktig process som kallas socialisering, där de lär sig vad som är normalt och en del av en säker miljö och vad som inte är det. En katts tolerans för beröring och fasthållning kommer att påverkas av dess mycket tidiga liv och av huruvida mänsklig kontakt, fasthållen och fysisk beröring har blivit en positiv och normal del av vardagen.

Katter som är dåligt socialiserade tenderar att vara mer oroliga och stressade i nya situationer än katter som har upplevt ett brett spektrum av sinnesintryck i unga år.

Läs också: Varför hatar min katt andra katter?

3. Fasthållning

Bilden kan föreställa vilda och herrelösa katter, vilket framhäver skillnaden mellan dessa termer och höjer medvetenheten om de utmaningar de möter i stadsmiljöer.

Många katter ser att hållas som en form av återhållsamhet, vilket gör att de vill komma undan för mer kontroll.

Hur roligt det än är att gosa, minskar det ändå kattens förmåga att komma undan om något skulle skrämma den. Om din katt hatar att hållas fast kan han/hon se detta som en form av återhållsamhet och vill hävda sin självständighet och gå in i sin valda position.

Detta ses ofta hos herrelösa djur, som är mindre benägna att ge upp kontrollen över situationen. Det finns även hos katter som har haft negativa erfarenheter av hantering, såsom räddningskatter eller katter som har genomgått ett påfrestande ingrepp hos veterinären.

Läs också: Varför är min katt inte tillgiven?

4. På sina egna villkor

Gömmer katt som kikar fram bakom en gardin, med nyfikna ögon och ryckningar i öronen.

Din katt kanske föredrar att välja en plats för att koppla av och observera sin omgivning.

Katter gillar att sitta högt och väljer ofta att sitta på en stolsrygg eller annan bra utsiktsplats där de i lugn och ro kan övervaka sitt revir. Du kanske tror att detta skulle få dem att aktivt vilja bli hämtade och häktade, eller hur?

Din katt kan dock känna sig respektlös om den plockas upp, även om han hellre väljer sin egen plats. Ge massor av sittpinnar som är tillgängliga för katter, höga och i ögonhöjd, så kommer din katt snabbt att hitta och njuta av dem.

Läs också: 8 sätt att ge en rädd katt självförtroende

5. Rädsla

Skygga katter drar sig försiktigt tillbaka och letar efter gömställen bland lådor och möbler.

En orolig katt är mindre benägna att njuta av att bli fasthållen.

Vissa katter är mer rädda än andra. Om din katt gömmer sig under plötsliga rörelser eller höga ljud som åska eller fyrverkerier, kan han vara en känslig själ.

Katter som saknar självförtroende kanske inte tycker om att bli attackerade och plockade upp av en varelse som är så mycket större än dem. Katter som är lite mer oroliga kanske vill söka tillgivenhet på sina egna villkor när de känner sig mer självsäkra och sällskapliga.

Läs också: 10 subtila tecken på att din katt kan vara sjuk

6. Race

Bengalkatten är upptagen med att leka och skrapar energiskt en skrapstolpe med fokuserat uttryck.

Vissa kattraser är mer tillgivna och gosiga än andra.

Vissa kattraser är kända för att vara mer tillgivna än andra, medan andra är kända för sin mer distanserade och självständiga natur. Många Ragdolls gillar till exempel att bli gosade och hållna, medan bengaler ofta inte gör det.

Läs också: 5 viktiga fakta att tänka på innan du köper en bengalisk katt

7. Medicinska tillstånd

Upprörd katt som visar defensivt beteende, väsande, med välvd rygg och upphöjd päls.

En katt som har smärta eller obehag kan motstå att hållas eller berörs.

Protesterar din katt när den plockas upp eller hålls? Reagerar de dåligt på beröring, till och med väsande eller bitande? Dessa kan vara tecken på ett hälsoproblem, såsom smärta eller obehag. Katter är väldigt bra på att dölja smärta och sjukdomar, och ibland är en förändring i beteende ett stort tecken på att något är fel, särskilt om förändringen är plötslig.

Om din katt brukade tycka om att mysa men nu gömmer sig eller reagerar dåligt på beröring eller hantering, ta honom till veterinären för en kontroll. Tillstånd som artrit kan orsaka smärta. Detta kan orsaka beteendeförändringar, men smärta kan lindras med mediciner. Din veterinär kan bäst ge dig råd om detta, så boka en tid om du är orolig.

Läs också: Bästa veterinärens rekommenderade kattmat: Topp 6 märken som har granskats

Hur kan jag vänja min katt mer vid att hållas fast?

Person som försiktigt klappar en nöjd och avslappnad katt och bildar ett band genom beröring och tillgivenhet.

Det är möjligt att hjälpa en katt att njuta av att hantera mer.

Vissa katter gillar helt enkelt inte att bli fasthållna, men vissa är helt enkelt inte vana vid det, och noggrann övning kan öka din katts toleransnivå och hjälpa honom att njuta av det. Börja med att försiktigt stryka deras sidor och rygg, använd godsaker och beröm för att göra detta till en positiv upplevelse. Då kanske du gör för långsamma framsteg genom att plocka upp dem under en mycket kort tid innan du släpper dem och överöser dem med beröm.

Att hålla en katt korrekt kräver lite övning. Använd alltid två händer och lämna inte benen utan stöd. Ena handen är vanligtvis under bröstet för att stödja framsidan, och din andra hand kuper säkert ryggen och bakbenen. Håll katten nära ditt bröst så att den ligger säkert mot dig.

Öka långsamt den tid som din katt gillar att hållas i. Håll dig lugn, var alltid mycket långsam och försiktig med dina rörelser och ge massor av belöningar. Tvinga inte fram problemet. Om din katt uppenbarligen inte njuter av det, lägg den försiktigt ner och fokusera på att knyta an till honom genom en goding, leksakslek eller försiktig klappning.

Läs också: Så leker du säkert med en katt, enligt en kattbeteendeist

Bygga ett band med en katt som bara inte är gosig

Energisk katt leker glatt i en tunnel och visar nyfikenhet och entusiasm.

Att gosa och hålla i din katt är inte det enda sättet att knyta an.

Om din katt bara inte gillar att bli plockad upp och kelad, kan du fortfarande ha en kärleksfull och tillgiven relation med honom. Vissa katter gillar inte motviljan att hållas fast för en kel, men njuter av att bli lugnt klappade när de sitter nära dig. Andra älskar att bli omhändertagna och spinnar glatt medan du borstar dem.

Om din katt verkligen är emot fysisk kontakt, investera i bra kattleksaker, ge regelbundna lektider och ge honom även lite godsaker. Alla katter är individer, och när du väl vet vad som får din katt att ticka, kan du spela efter hans styrkor.

Om du har en katt som inte gillar att bli hållen, hoppas vi att denna förklaring hjälper dig att förstå varför. Om din katt inte är en gosare finns det många andra sätt att knyta an till honom. Om du verkligen behöver att de ska tolerera att de blir fasthållna, spendera lite tid och öva på att försiktigt vänja dem vid detta beteende.

Läs också: De 13 mest tillgivna kattraserna som älskar att gosa

Vanliga frågor

Varför gillar inte min katt att bli plockad upp eller hållen?

Vissa katter och kattraser gillar att hållas mindre än andra, och att bli plockad upp är inte ett särskilt naturligt beteende för katter. Vissa ogillar det, ofta på grund av dålig socialisering, en protest mot återhållsamhet, rädsla eller smärta.

Kan jag lära min katt att gilla att bli fasthållen?

Vissa katter gillar inte att bli plockade upp och hållna, och det är viktigt att respektera det och inte öka sin toleransnivå. Men massor av skonsam hantering förutom godsaker och beröm, och gradvis övergång till korta, lugna perioder av hållning, kan med tid och tålamod förändra vissa katters uppfattning!

Vad gör du om din katt inte gillar att bli fasthållen?

Att bli plockad och fasthållen är inte ett särskilt naturligt beteende för katter, och många gillar det inte. Försök att knyta an till din katt på andra sätt: leka, sköta och ge godsaker. Genom att vara försiktig med godsaker och beröm kan din katt njuta av dem mer.

Varför är inte min katt gosig?

Vissa katter (och vissa kattraser) är mindre gosiga och tillgivna än andra. Vissa katter gillar att visa sin kärlek på andra sätt: prova att leka eller sköta din katt, eller genom att försiktigt klappa den medan du sitter nära dig.

Se även  12 varningstecken Din katt har ont och ropar på hjälp