Varför gillar katter att gå och sitta på tangentbord så mycket som de gör?

Den bästa stolen i huset för en katt? Det är naturligtvis tangentbordet. Och oftast när du är mitt i ett viktigt möte eller springer ärenden! Din katt kan ha så många mysiga sängar och filtar som du får plats med i ditt hem, men de älskar fortfarande att sitta på våra bärbara datorer.

Snabb överblick

01

Katter är fascinerade av hur vi interagerar med datorer och är fascinerade av vårt fokus på dem

02

Värmen från en dator och ljuden och rörelserna från tangentbord och möss drar till sig katters uppmärksamhet

03

Din katt kan komma mellan dig och din skärm för att få din uppmärksamhet

De flesta kattägare vet att de ska hålla sitt husdjur från tangentbordet, men varför älskar katter att gå på datorns tangentbord? Denna fråga har plågat kattägare så länge som tangentbord har funnits. Svaret är inte lätt, eftersom vi vet att katter är mystiska varelser och att kattbeteende är ett komplext ämne.

Varför gillar katter tangentbord?

För en katt är en dator en fascinerande anordning och alla kattägare vet hur nyfikna våra kattsläktingar är.

För en katt är en dator en fascinerande anordning och alla kattägare vet hur nyfikna våra kattsläktingar är. Vi måste sätta oss i våra katters lurviga skor – det är inte så att de medvetet vill stå i vägen för vårt arbete eller shopping, utan snarare att de är otroligt nyfikna på hur vi interagerar med en enhet som bara ger dem en konstig metall låda. Detta är mycket intressant för din katt.

När vi sitter vid våra datorer projiceras vår energi direkt och ofta missmodigt på skärmen. Katter observerar noggrant de beteenden vi uppvisar, som hur tysta och fokuserade vi är, och hur våra ögon kan dra ihop sig ju längre vi stirrar på skärmen.

Eftersom katter är så produktiva och skickliga jägare med starka rovinstinkter, kommer de att upptäcka att sättet vi interagerar med våra datorer på liknar hur en bra jägare kommer att fokusera på sitt byte. Så för din katt är detta väldigt intressant, och de kommer förmodligen att komma och se ditt byte, eller egentligen bara din skärm!

Läs också: Hur jagar katter?

Det finns några enklare anledningar till varför våra katter älskar att sitta på våra tangentbord!

1. Det är varmt

Katter attraheras också av värme, och tangentbord är en bra värmekälla!

Katter attraheras också av värme, och tangentbord är en bra värmekälla! En katts termoneutrala zon (temperaturområdet där de inte behöver energi för att reglera sin temperatur) är mellan 85-100 grader Fahrenheit. Det är därför du alltid hittar din katt slappa i en solstråle eller sova på din varma bärbara dator!

Läs också: Kroppstemperatur hos katter: orsaker och behandling av onormal kroppstemperatur

2. Söker uppmärksamhet

När vi arbetar vid våra datorer har enheten vår odelade uppmärksamhet.

När vi arbetar vid våra datorer har enheten vår odelade uppmärksamhet. Och det gillar inte våra katter. Om vi ​​ligger eller går över tangentbordet mellan oss och det vi är mest fokuserade på, kommer vår uppmärksamhet omedelbart att dras till det.

Våra katter gillar också att vara nära oss, och de får tröst, trygghet och lycka från den närheten. Att sitta mellan oss och enheten är också deras sätt att vara närmare oss.

Läs också: Varför är min katt så irriterande? Kattens uppmärksamhetssökande beteende förklaras

3. Det är underhållande och lekfullt

Det snabba klickande och knackande ljudet från tangentbordet och hastigheten med vilken våra fingrar rör sig över det medan vi skriver är fascinerande för katter.

Det snabba klickande och knackande ljudet från tangentbordet och hastigheten med vilken våra fingrar rör sig över det medan vi skriver är fascinerande för katter. De ser detta som ett roligt spel och att jaga vår mus eller markör kan hålla dem sysselsatta ett tag.

Det kan verka irriterande för oss, men det här är bara katters naturliga instinkter och de kan inte alltid förstå skillnaden mellan lektid och arbetstid.

Läs också: Varför leker katter med sitt byte?

4. Det är en värdefull resurs

Katter är beroende av tillgången till resurser och prioriterar deras värde.

Katter är beroende av tillgången till resurser och prioriterar deras värde. Eftersom våra datorer tar så mycket av vår odelade uppmärksamhet kommer våra katter att lära sig att känna igen dem som en viktig eller värdefull resurs. Därför kommer de att vilja lägga tid på det på samma sätt som du gör.

Läs också: Varför väser min katt åt min sambo?

Hur du håller din katt borta från tangentbordet

Oavsett om du jagar en deadline eller bara kommer ikapp din favoritbox, kan det vara ganska irriterande att ha ett hårigt hinder framför skärmen. Inte bara det, men din katt kan skada ditt tangentbord eller till och med trycka på något hon inte borde!

Känn igen uppmärksamhetssökande beteende

Det är viktigt att inte straffa din katt för detta beteende eftersom hon bara är nyfiken och vänlig. Och om din katt vill ha uppmärksamhet, tänk på varför. Din katt kanske tycker att ni inte har spenderat tillräckligt med kvalitetstid tillsammans, eller så är hon hungrig.

Om din katt verkligen envisas vid ditt tangentbord kan det vara dags att ta en paus, mata din katt eller leka tillsammans innan du återvänder till din enhet. Förhoppningsvis kommer de att vara redo för en tupplur medan du slutar jobbet, eller så kryper de gärna ihop sig i ditt knä medan du tittar på en film.

Du kan förebygga uppmärksamhetssökande beteende genom att se till att din katt har gott om berikning, som leksaker och skrapstolpar, och att hon har tillgång till utomhus när det behövs. Katter behöver fysisk och mental stimulans för att förbli glada och friska, så du bör alltid lyssna och agera på de signaler de ger dig att deras behov inte tillgodoses fullt ut.

Läs också: De 10 bästa långsamma kattmatarna och pusselmatarna

Lär dem nej

Katter handlar om att kompromissa, så se också till att din arbetsyta har några speciella områden för din katt.

Katter handlar om att kompromissa, så se också till att din arbetsyta har några speciella områden för din katt. Din katt kanske gillar att krypa ihop i ditt knä medan du arbetar eller njuta av en säng bredvid ditt skrivbord. På så sätt kan de fortfarande vara nära dig och ta emot din tillgivenhet, men undvik många stavfel!

Att använda enkla ord som ”stopp” och ”nej” i en lugn men bestämd ton följt av att din katt flyttar sig bort från ditt tangentbord kan också förstärka för dem att detta är olämpligt beteende. Det kommer att krävas tålamod och konsekvens för din katt att förstå att det är irriterande för dig att gå på tangentbordet. Kom ihåg att aldrig trycka undan dem, utan lyft dem försiktigt upp och lägg dem i ditt knä, i deras säng, eller ge dem en leksak istället som en distraktion.

Läs också: 10 överraskande fakta om kattmorrhår du kanske inte känner till

Slutgiltiga tankar

Kitty stavfel kan vara söta, men de kan också vara väldigt distraherande och irriterande när vi försöker arbeta.

Kitty stavfel kan vara söta, men de kan också vara väldigt distraherande och irriterande när vi försöker arbeta. Men de gör det inte för att gå oss på nerverna, katter är fascinerade av vårt beteende och vår interaktion med datorer.

Vi ger våra skärmar vår odelade uppmärksamhet och fokus, vilket fångar intrigen med vår katts rovdriftsinstinkter. De är bara nyfikna och vill ofta delta i det som verkar så intressant för oss.

Katter attraheras också av värmen från tangentbord och tycker att ljuden och rörelserna är roliga. Men det kan också tyda på att vår katt behöver vår uppmärksamhet av någon anledning – att sitta på tangentbordet är deras sätt att berätta för oss att de vill ha något av oss och att de kanske känner separationsångest.

Du kan hindra din katt från att använda ditt tangentbord genom att lära honom enkla kommandon med positiv förstärkning och genom att göra ditt kontor mer kattvänligt. Du bör också ta upp eventuella problem som leder till uppmärksamhetssökande.

Läs också: Varför finns katter på bärbara datorer?

Vanliga frågor

Varför gillar katter att gå på tangentbord?

Katter är fascinerade av hur människor interagerar med datorer. De attraheras också av värmen och ljuden och rörelserna från tangentbord och datorskärmar. Ibland söker katter också vår uppmärksamhet.

Varför gillar katter att sitta på anteckningsböcker?

Katter väljer ofta att sitta mellan oss och något som har vår odelade uppmärksamhet, till exempel en bärbar dator eller ett tangentbord på en bärbar dator. Det här är deras sätt att få vår uppmärksamhet.

Varför gillar katter att sitta på elektronik?

Katter attraheras av värmen från elektroniska enheter och tycker ofta att ljud och rörelser på skärmar och tangentbord är roliga. Katter märker också att elektroniska enheter tar mycket av vår uppmärksamhet och känner igen dem som en värdefull resurs, så de kommer att försöka avleda vår uppmärksamhet från enheten och fokusera den på den.

Se även  Varför jamar min katt på natten?