Varför gillar katter att sitta i ditt knä?

En nöjd katt som sitter bekvämt i någons knä och njuter av en stund av närhet och sällskap.

Att låta din katt hoppa i ditt knä och ta en tupplur är en av de mest tröstande och givande aspekterna av kattägande.

Snabb överblick

01

Katter gillar att sitta i folks knä för värme, trygghet, komfort och tillgivenhet, och vissa raser är särskilt kända för sina gosiga tendenser.

02

Vissa katter gillar inte att sitta i ditt knä på grund av deras historia, personlighet eller vanor, men det finns många andra sätt att knyta an till din katt, inklusive att trimma, leka och mata.

03

Om din katt tidigare gillade att ligga i ditt knä, men dess interaktion med dig har förändrats, boka tid hos veterinären för att utesluta smärta eller sjukdom.

Men varför gillar katter lite varvtid? Tja, av många av samma anledningar som vi faktiskt! Värme, sällskap, tillgivenhet och komfort är alla bland de vanligaste anledningarna till att katter gillar att knäpa. Att gosa med en ägare kan också vara en del av en katts kommunikation genom kattens doft och kroppsspråk.

De bästa anledningarna till varför du kanske har en knäkatt

Att gosa är såklart bra, men låt oss gräva lite djupare i de många anledningarna till varför din katt kan välja dig som sin favoritplats att sova på.

1. Komfort

Katter är tröstvarelser, känsliga för texturer mot huden och tassarna, och sugen på mjukhet och kram. Du kanske märker att din katt alltid hoppar i ditt knä när du sitter med en filt över dig eller bär ett bekvämt plagg, till exempel en mjuk morgonrock.

Ditt knä kan ha den perfekta storleken och formen för din katt att komma in i sin favorit sovställning. De kan till och med knåda dina ben, ofta ett tecken på att en katt känner sig glad och avslappnad.

2. Engagera sinnena

Katter har ett alldeles utmärkt luktsinne, med cirka 200 miljoner doftreceptorer, jämfört med våra endast 50 miljoner. De är också väldigt fästa vid rutin och förtrogenhet och gillar att omge sig med saker som luktar, låter och ser tröstande och välbekanta ut.

Om din katt har valt ditt knä som en bra plats, kommer han naturligtvis att återvända oftare och oftare när han vänjer sig vid dina specifika dofter, ljudet av dina andetag och hjärtslag och känslan av dina kläder.

3. Säkerhet

En katt myste bekvämt i någons knä, solade sig i värmen av sällskap och visade en hjärtvärmande anknytning.

Katter sover bättre när de känner sig trygga och skyddade i ditt knä.

Katter kan vara ensamma varelser och är mest sårbara när de sover. Medfödda instinkter får dem att leta efter den säkraste platsen att sova, skyddad från potentiella rovdjur och hot.

Detta är vanligtvis en plats som är både hög och långt från marken, varm och bekväm. Om de väljer ditt knä att sova i, tyder det på att de känner sig trygga med dig, att du är en källa till tröst och skydd. Hur härligt!

4. Värm

Katter har en naturligt hög kroppstemperatur, cirka 101 till 102,5 grader Fahrenheit (en människas är cirka 97 till 99 grader). Att upprätthålla denna värme kräver energi, så katter attraheras starkt av varma utrymmen, vilket gör det lättare för dem att behålla sin kärntemperatur.

Kroppstemperaturen sjunker under sömnen, så att hitta den perfekta platsen för en varm tupplur är nyckeln, och ditt knä kan vara den bästa platsen!

5. Tillgivenhet

Din katt kanske vill spendera tid med dig, ligga på dig eller omkring dig, helt enkelt för att han älskar dig! Katter kan inte kommunicera sina känslor till oss verbalt (även om vissa av de mer pratglada kattraserna försöker), så de visar sin tillgivenhet genom att gosa, blinka långsamt och ge konstant sällskap. Det är en riktig komplimang!

6. Lita på

En fridfull katt som sitter i någons knä och njuter av en fridfull och tillgiven stund av bindning och tröst.

Katter ligger bara i knäna på människor de litar på, så vet att detta är den största komplimang din katt kan ge dig.

Katter är vakna djur som ofta tar korta tupplurar i ett lätt sömnläge, med ett öra som alltid lyssnar efter tecken på problem. När de behöver en djupare sömn letar de efter en supersäker plats att helt slappna av. En katt som sover på dig bevisar sin tillit till dig, att du har ett starkt band, vilket gör att din katt kan slappna av helt i din närvaro.

7. Territorium

Kattdjur är i allmänhet territoriella varelser och använder feromonkemikalier från sina doftkörtlar för att markera sin livsmiljö. De har ofta ett perifert territorium, där de patrullerar och jagar, och ett kärnterritorium där de tillgodoser väsentliga behov som att äta, sköta och sova.

Om din katt tillbringar mycket tid nära dig, inklusive att gnugga ansiktet, kinderna och hakan, kommer han att täcka dig med specifika feromoner som utstrålar säkerhet, komfort och bindning. Ju mer detta händer, desto mer integrerad blir du i deras kärnmiljö, och de kommer att vilja spendera mer och mer tid i din närvaro.

8. Race

Alla katter har sina individuella personligheter, men vissa kattraser är kända för sin tillgivna natur och kärlek till att klappa och gosa. Ragdoll, Sphynx, Siamese, Birman och Maine Coon är alla kända för att vara fantastiska knäkatter.

Varför sitter min katt i min partners knä, men inte min?

Vi har precis tagit upp alla de underbara anledningarna till varför din katt sover i ditt knä, så du skulle bli förlåten för att du känner dig lite irriterad om din katt sover i någon annans knä och inte ditt. Men ta det inte personligt!

Katter är vanedjur, och när de väl bestämt sig för att ett varv är rätt för dem, oavsett anledning, kommer de att hålla fast vid det, även om ditt är lika mysigt. Katters känslighet för doft gör att de kan ha starka preferenser för vissa dofter, och så fort de går och lägger sig i ditt knä lägger de till sin doft varje gång, vilket bara gör bandet starkare.

Huskatter binder ofta starkare till en person i hushållet än med andra. Detta kan särskilt vara fallet om det finns mer än ett husdjur i hushållet och det finns en komplex social struktur.

Varför är min katt inte en knäkatt?

Alla katter är individer, med sin egen personlighet, temperament, tycke och smak. Vissa katter vill helt enkelt inte sova i ditt knä, de föredrar sin egen plats. För vissa finns det en anledning till en preferens för ensamhet. Kattungar som har haft dålig socialisering kan skygga för mänsklig kontakt, även som vuxna katter.

Katter som adopterats från ett djurhem, särskilt katter som har varit i skydd under lång tid, kan ha svårt att lita på någon nog att sova på dem, även om det kan ta tid och tålamod.

Om din katt tidigare älskade att gosa, men nu undviker kontakt, gömmer sig eller generellt har förändrat hur han interagerar med dig, kan detta vara en anledning till oro. Ett möte med veterinären för att utesluta smärta eller sjukdom bör alltid vara det första steget om något förändras i din katts beteende.

Andra orsaker kan vara stress eller ångest, som en flytt, ett nytt husdjur eller bebis i huset, eller en ny katt i grannskapet. En konsultation med en beteendevetare kan hjälpa dig att lära dig hur du bäst stödjer ditt husdjur.

Kan jag övertyga min katt att sitta i mitt knä?

En äldre katt som vilar i någons knä och delar ett ömt ögonblick som exemplifierar det lugnande kamratskapet mellan katter och deras mänskliga vårdgivare.

Om din katt naturligt inte gillar att sitta i ditt knä kan du försöka övertala honom genom att försiktigt klappa honom och ge honom belöningar.

Vissa katter gillar helt enkelt inte att sitta i ditt knä, på grund av deras historia, personlighet eller vanor, och detta bör respekteras. Det finns många fler sätt att knyta an till din katt, inklusive trimning, lek och matning. Fokusera på att växa och bibehålla ett starkt band med din katt, så kan han vända sig till dig för mer tillgivenhet.

Om du tror att din katt skulle njuta av att bli försiktigt klappad i ditt knä men inte har kommit på det än, introducera idén mycket långsamt, med massor av godsaker och positiv förstärkning. Börja med att sitta bredvid din katt, klappa den försiktigt och ge massor av belöningar för att säkerställa att det blir en positiv och repeterbar upplevelse.

Bygg upp det långsamt tills din katt sover bekvämt bredvid dig, och sedan kan du prova att försiktigt placera honom i ditt knä. Helst är det alltid bäst att låta din katt komma till dig. Detta tillvägagångssätt kräver mycket tid och tålamod. Att tvinga din katt att sitta med dig, eller att vara alltför entusiastisk över din tillgivenhet, kommer sannolikt bara att resultera i ett husdjur som är försiktig med att närma sig dig.

Läs också: Varför är min katt inte tillgiven?

Slutgiltiga tankar

Många katter gillar att knäppa och många kattägare gillar att gosa: en match made in Heaven! Katter gillar att sitta i knä för värme, trygghet, komfort och tillgivenhet, och vissa raser är särskilt kända för sin gosiga natur. Om din katt inte är den knä-gosande typen, misströsta inte: det finns många andra sätt du kan knyta an till honom.

Läs också: Varför sitter katter på rutor?

Vanliga frågor

Varför sitter katter i knä?

Katter gillar ofta att sitta i ditt knä, och ofta är detta för komfort, sällskap och tillgivenhet. Det kan också vara för värme och trygghet, och för att du luktar lugnande som deras hemland.

Varför gillar katter att sova i folks knä?

Katter är sårbara under sömnen så de väljer en säker, varm plats att sova där de är högt upp, borta från rovdjur och i en förtroendeställning. Om din katt sover i ditt knä är det en komplimang att han känner sig trygg och avslappnad med dig och njuter av en skön mysning.

Litar en katt på dig när den sover bredvid dig?

Katter väljer ofta en varm plats att sova för att förhindra att kroppstemperaturen sjunker. De är också sårbara för rovdjur när de sover, så se till att de väljer en säker plats. En katt som sover nära dig visar att de litar på dig och känner sig trygga med dig.

Se även  Ska man skaffa en kattunge i julklapp?