Varför gillar katter att sola?

Katten solar sig i solljuset, sträcker ut sig bekvämt och njuter av ett solbad.

Många kattägare kommer att vara vana vid att sin katt är utsträckt i timmar på den soligaste platsen i huset, eller att ta en tupplur ute i solens varma strålar. Om du vill fånga solen är det ett bra drag att följa en katt! Katter härstammar från sina förfäder i Mellanösterns öknar och de afrikanska slätterna och tål därför värme bra.

De behöver också hålla en högre kroppstemperatur än vår, så det är logiskt att de gillar varma utrymmen. Men precis som människor kan katter drabbas av uttorkning, värmeslag och solbränna, så några försiktiga försiktighetsåtgärder måste vidtas!

Läs vidare för att lära dig mer om dessa solälskande varelser och hur du håller dem säkra.

1. Behåll sin kroppsvärme

Katters normala kroppstemperatur är högre än vår, runt 102 grader Fahrenheit – en normal mänsklig kroppstemperatur är 97-99 grader Fahrenheit, för jämförelse. Även om de har praktiska pälsrockar för att hålla dem varma, betyder denna naturligt höga kroppsvärme att de måste arbeta hårdare för att hålla en behaglig kroppstemperatur i våra mer tempererade klimat.

De har en stark instinkt att söka upp varma områden för att behålla sin värme. Ett vanligt knep är att katter solar sig med magen upp mot solens värme och använder detta stora område med mindre päls för att absorbera solens strålar. Katter kan sova under långa perioder på dagen, så att upprätthålla kroppstemperaturen är särskilt viktigt under denna tid.

Att ta en tupplur på varma platser kan förhindra att din katts kroppstemperatur sjunker som följer med att sova när han inte längre anstränger sig fysiskt.

2. Kost och energi

Katter är köttätare och har därför en mycket proteinrik kost. Det betyder att de har mindre tillgång till färdiga kalorier för att hålla kroppstemperaturen när det är kallare, eftersom protein inte är en lika lätt värmekälla som andra livsmedelskomponenter. Katter är därför beroende av externa värmekällor för att behålla sin kroppsvärme snarare än sin ämnesomsättning.

Se även  Vilka lukter hatar katter? Den här listan kan överraska dig

3. Genetik

Våra moderna huskatter har en intressant härkomst som går tillbaka tusentals år till sina vilda kattförfäder, som var ökenvarelser. Katter har sitt ursprung i vissa varma delar av världen, som Afrika och Mellanöstern, och denna arvsgenetik kan spela en viktig roll för våra katters preferenser för varma platser.

Det finns några undantag från denna regel: vissa raser av långhåriga katter, som Maine Coon, har utvecklats för att passa ett svalare område med lägre temperaturer och kan trivas bättre under vintermånaderna.

4. Smärtlindring

Bild av en katt som ser ut att må dåligt och visar tecken på obehag eller sjukdom.

Sola kan hjälpa till att slappna av lederna och lindra smärtan i samband med reumatism.

Solsken är inte bara behagligt, utan det kan också ge vissa hälsofördelar! Många äldre katter lider av artrit, vilket kan orsaka smärta och obehag i lederna, särskilt i kallare väder. Sola kan hjälpa till att slappna av lederna och lindra smärtan i samband med reumatism.

Solljus kan också hämma tillväxten av bakterier, till exempel i öppna sår. Men om du är orolig för att din katt har artrit, eller om du bara är orolig för din katts komfort, lita inte på solen, prata med din veterinär om en kontroll.

5. Hormoncykeln

Honkatter är säsongsbetonade uppfödare, vilket innebär att deras värmecykel bestäms av deras exponering för naturligt ljus. Honor börjar cykla på våren när ljusnivåerna ökar och ökningen och minskningen av kattens reproduktionshormoner är starkt kopplade till solsken och ljusnivåer.

Detta är en evolutionär fördel för att säkerställa att sårbara kattungar föds vid rätt tidpunkt för optimal säkerhet, med mildare väder och ett större antal byten att jaga efter mat.

6. Myt: D-vitaminkälla

Till skillnad från människor kan katters hud inte metabolisera solens UVB-strålar som en källa till vitamin D. Katter är beroende av sin kost för vitamin D3, och solens strålar påverkar inte deras hud varken direkt eller genom hudoljor eller päls. Forskning visar att katter som fått en diet med brist på D-vitamin fortfarande har brist oavsett om de utsätts för UV-strålning eller inte.

Se även  Disciplinerar mammakatter sina kattungar? En veterinär förklarar

Måttlighet är nyckeln: när blir sola för mycket?

Katter älskar att sola, och det är i allmänhet bra att låta dem njuta av sig själva. Utekatter kommer i allmänhet att reglera sig själv för att undvika överhettning, så länge de har tillgång till skugga och mycket vatten.

Katter har dock färre värmereceptorer i huden än vad vi människor gör, vilket innebär att de inte känner smärta förrän huden når en mycket högre temperatur, vilket gör dem mer mottagliga för brännskador och hypertermi.

Här är några vanliga hälsoproblem att se upp för under soligt väder. Äldre katter, långhåriga katter och katter med underliggande hälsoproblem kan behöva mer noggrann övervakning eftersom de kan ha sämre förmåga att hantera värmerelaterad stress.

1. Uttorkning

Törstig katt som tar en uppfriskande drink från en vattenskål.

Äldre katter och katter med kroniska hälsoproblem som njursjukdom eller diabetes är mer mottagliga för uttorkning.

Katter, som härstammar från ökendjur, är bra på att spara vatten och får det mesta av sitt hydreringsbehov genom kosten. Men att sova på soliga platser under långa perioder kan leda till uttorkning, så se till att det finns gott om friskt, kallt vatten tillgängligt. Äldre katter och katter med kroniska hälsoproblem som njursjukdom eller diabetes är mer mottagliga för uttorkning.

2. Värmeslag

Om katter blir kraftigt överhettade kan de drabbas av värmeslag. Detta är ett mycket allvarligt tillstånd och kräver omedelbar uppmärksamhet från din veterinär. Symtomen inkluderar flämtande, slöhet, dribblingar eller skum i munnen och kan utvecklas till kollapsande, rodnad hud och ljusröda tandkött.

3. Solbränna

Katter kan utveckla solbränna om de tillbringar för mycket tid i starkt solljus. Vita katter är mer mottagliga för detta problem, men alla katter kan bränna sig, särskilt på glesa pälsområden som mage, öronsnäckor och läppar.

Se även  Har katter känslor för sina ägare?

Långvarig och multipel exponering för solen kan leda till risken för hudcancer. Det är lämpligt att använda solskyddsmedel på din katt om den är en känd soldyrkare, men kom ihåg att använda en kattspecifik produkt istället för mänskliga solskyddsmedel, som kan innehålla ingredienser som är giftiga för katter.

Summera

Min katt njuter av ett avkopplande solbad och lutar sig lyxigt tillbaka på en solbelyst plats.

Som ättlingar till ökendjur dras katter naturligt mot värme.

Katter älskar att sola! Som ättlingar till ökendjur dras katter naturligt mot värme. Med sin höga kroppstemperatur, benägenhet att ta långa tupplurar och proteinrik kost är katter väldesignade för att använda solen (eller gosa!) för att behålla sitt naturliga, mysiga tillstånd.

De regleras också hormonellt av naturligt ljus och kan använda solen som motgift mot ömma leder och lemmar. Men för mycket solande kan utsätta katter för risk för värmeslag, solbränna eller till och med hudcancer, så måttfullhet är nyckeln.

Vanliga frågor

Varför älskar katter att sola så mycket?

Katter är naturligt attraherade av värme: de har en naturligt hög kroppstemperatur som de behöver bibehålla, och de måste motverka sänkningen av kärntemperaturen som deras långa dagssömn orsakar. Deras kost kan inte riktigt metabolisera värme från kalorier, så de förlitar sig på extern värme som solens strålar.

Är det hälsosamt för katter att sola?

Som med alla saker är måttfullhet viktigt. Katter älskar att sola och det hjälper dem att behålla sin kroppstemperatur, men för mycket sol kan orsaka hälsoproblem. Uttorkning, värmeslag och solbränna kan alla vara risker från överexponering.

Får katter D-vitamin från solen?

Nej, katthud kan inte omvandla solljus till vitamin D. Katter är helt beroende av sin kost för vitamin D, som skulle tillföras rikligt genom deras naturliga kost av små däggdjur och fåglar.