Varför gillar katter stringtrosor?

Fascinerande bild som skildrar en katts fascination av ett snöre.

Det är allmänt erkänt att katter älskar en boll av snöre, och de älskar att jaga och fånga allt de kan. Det är inte bara begränsat till snöre, katter älskar också band, skosnören, sytråd och glitter. Så varför kan våra katter leka i timmar med ett enkelt snöre? Fortsätt läsa för att ta reda på varför!

Varför gillar katter att leka med snören så mycket?

1. Jaktinstinkter

De flesta av de spel vi spelar med våra kattkompisar involverar någon form av jakt och fångst och lite kast. Detta beror på att det efterliknar hur de jagar sitt byte.

Ett rörligt snöre kommer omedelbart att fånga deras uppmärksamhet, eftersom deras syn är så fokuserad på rörelse (i det vilda, det är så de ser sitt byte), och de gillar verkligen en utmaning – de kommer att bli uttråkade om de tar tag i repet rätt bort, så ge de föredrar att först jaga den ett tag medan den rör sig, på samma sätt som att förfölja sitt byte.

Att faktiskt fånga snöret är förmodligen den viktigaste delen av spelet för din katt, eftersom detta simulerar framgångsrik jakt och fånga bytesdjur. Fångsten är tillfredsställande för din katt och för honom har han ”vunnit” spelet.

Leksaker som simulerar jakt är designade för att tillfredsställa din katts naturliga jaktlust. Så dessa spel kan vara särskilt användbara för huskatter eller äldre katter som inte spenderar mycket tid utomhus. Men de kan också vara bra för yngre, aktiva katter för att förbereda dem för att fånga sitt byte utomhus.

2. Spela

Det är det gamla talesättet ”nyfikenheten dödade katten” och även om det kan vara lite dramatiskt, är katter verkligen mycket drivna av sin starka känsla av nyfikenhet. De älskar att leka och upptäcka nya saker, och att leka kan vara ett bra sätt för dem att lära sig, upptäcka och utvecklas. En enkät har till och med upptäckt att katter som regelbundet spelar spel med sina ägare är mindre benägna att drabbas av beteendeproblem.

Se även  10 viktiga frågor att ställa innan man adopterar en ny katt

String är en fantastisk leksak för katter för att utveckla sin smidighet, snabbhet och precision, och speciellt för kattungar kan det hjälpa dem att utforska och använda sina sinnen innan de går ut. Lek är särskilt viktigt för innekatter eftersom det gör att de kan bränna energi, hålla sig aktiva och reagera snabbt! Men att leka med snöre kan också vara en viktig möjlighet för bindning för oss människor och våra kattvänner, eftersom det är något ni kan njuta av tillsammans.

3. Textur

String har en fantastisk konsistens för katter att sjunka ner klorna i och har en liknande tilltalande till saker som mattor och gardiner. De kan fånga sina klor i repet, slita det och tugga det. Det kan likna de texturer som katter kan uppleva när de jagar i naturen.

Olika texturer gör leken mer intressant för katter och hjälper dem att bli mer nyfikna på världen omkring dem.

4. Mental stimulans

Både fysisk och mental stimulans är otroligt viktig för din katts hälsa. Fysisk aktivitet hjälper dem att bränna energi och kalorier och hålla sig aktiva och vältränade, men det stimulerar också deras sinnen och sinnen och håller dem superskärpa! Brist på stimulans kan leda till tristess och beteendeproblem, medan bristande fysisk aktivitet kan bidra till viktuppgång och fetma.

5. Nöje!

Bortsett från alla allvarliga saker, när det kommer till kritan, är en av de största anledningarna till att katter älskar stringtrosor att det ger dem oändliga timmar av nöje!

Är sträng säkert för katter?

Varför gillar katter att leka med snören?

Om din katt inte är övervakad kan den svälja små eller långa snören medan han leker med den

Även om att spela sträng kan lägga till timmar av nöje till din katts dag, kan det också vara ett riskabelt spel om det lämnas utan tillsyn. Katter kan lätt svälja små eller långa snören medan de leker med det, vanligtvis för att deras jaktinstinkter slår in och de behandlar leksaken som om de äter delar av den.

Se även  Varför begraver katter sin bajs?

Därför är det viktigt att alltid se till att du övervakar din katt som leker med snören. Om du vet att han har för vana att tugga den kan du alltid klippa av snöret från leksaken för att undvika problem. Om din katt sväljer snöre, kontakta din veterinär omedelbart för råd.

Vad händer när katter äter snöre?

När katter äter snöre kan det fastna i halsen och orsaka kvävning. Om snöret sväljs utan svårighet kan det orsaka en blockering i tarmarna. Eftersom den är lång kan den fastna med ena änden i ena delen av tarmen och andra änden längre ner i tarmen.

Detta är känt som en linjär främmande kropp, vilket gör snöre potentiellt till ett av de farligaste föremålen din katt kan äta.

Det kräver omedelbar veterinärbehandling och operation för att ta bort den felande tråden eftersom det kan orsaka sepsis. I sällsynta fall passerar strängen genom din katts matsmältningssystem utan att orsaka några problem, men du ska aldrig anta att så kommer att vara fallet.

Tecken på att din katt har ätit/svalt rep inkluderar hosta/kvävning, munkavle, aptitlöshet, kräkningar, diarré, svaghet, slöhet och en smärtsam buk. Om du märker något av dessa symtom efter att din katt leker med snöre, kontakta din veterinär omedelbart.

Alternativ till sträng

Som ett alternativ till rep, till exempel om du inte kan övervaka din katt eller för katter som gillar att äta rep, kan du använda vilken annan typ av leksaker som helst som bollar, leksaksmöss eller skrapstolpar.

Slutgiltiga tankar

Strängleksaker

Repleksaker ska alltid användas under noggrann övervakning eftersom de kan vara farliga vid förtäring och kan orsaka kvävning eller blockering i tarmarna

Garlandleksaker kan ge katter oerhört roligt och är ett bra sätt för oss människor att knyta an till våra husdjur. Katter älskar att jaga och fånga snöre eftersom det efterliknar deras naturliga byte i naturen, de älskar konsistensen och deras nyfikna sinnen kan inte motstå det.

Se även  Vad betyder det när en katt skriker?

Men leksaker med snören ska alltid användas under noggrann uppsikt eftersom de kan vara farliga om de sväljs och orsaka kvävning eller blockering i tarmarna. Så om du inte redan har gjort det, köp din katt några repleksaker, eller bara ett garnnystan eller några gamla skosnören, och se själv hur mycket de tycker om det!

Läs också: De 10 bästa långsamma matarna och pusselmatarna för katter

Vanliga frågor

Är det okej för katter att tugga på snöre?

Katter ska inte tugga snöre; de små eller längre bitarna kan utgöra en kvävningsrisk eller orsaka en blockering i deras tarmar, vilket kan vara mycket farligt för dem.

Varför biter katter snören?

Katter biter rep för att det härmar deras byte. Katter är vanligtvis äldre än små gnagare med lång svans och en naturlig instinkt att äta det de fångar. Att leka med ett snöre efterliknar hur de jagar eller jagar bytesdjur, så chansen är stor att de kommer att vilja bita i snöret eller andra leksaker de leker med.

Ska du låta din katt leka med snöre?

Det är okej att låta din katt leka med ett snöre eftersom den har många fördelar för mental stimulans och fysisk hälsa, samt att efterlikna sitt byte. Men de bör alltid övervakas för att förhindra att det äts eller lämnas hängande runt deras kroppar.

Hur får jag min katt att sluta äta snöre?

Det är svårt att lära en katt att inte äta vissa saker. Om din katt har en tendens att tugga eller äta snöre är det bäst att undvika snöre och se till att de inte har tillgång till snöre i sin omgivning för att undvika problem.

Varför är min katt så besatt av snöre?

De flesta av de spel vi spelar med våra kattkompisar involverar någon form av jakt och fångst och lite kast. Detta beror på att det efterliknar hur de jagar sitt byte.