Varför gillar min katt att bli buren?

Det finns en vanlig stereotyp att katter är distanserade och bara tolererar sina mänskliga följeslagare och interagerar strikt på sina egna kattvillkor. Många kattägare håller inte med, och forskning har visat att katter gör det saknar sina ägare när den lämnas ensam och får bildas starka fästen till människor.

Vissa katter tar detta band ännu längre och kräver aktivt uppmärksamhet från sina ägare, medan vissa katter till och med tycker om att bli plockade upp och burna. I den här artikeln kommer vi att undersöka varför vissa katter gillar att bäras av sina ägare och andra inte gör det, saker att hålla utkik efter och om det finns några raser som tycker om detta mer än andra.

Varför gillar katter att vara höga?

Tamkatter (Felis catus) är en del av familjen Felidae, som inkluderar 37 erkända arter, inklusive lejon, tigrar, geparder och flera vilda katter.

Tamkatter (felis katus) är en del av Kattdjur familjen, som innehåller 37 erkända arter, inklusive lejon, tigrar, geparder och flera vilda katter – som alla utvecklades från en gemensam förfader i Asien för 10-12 miljoner år sedan. DNA-prover från katter runt om i världen har visat sig vara nästan identiska med kattens DNA Afrikansk vildkatt (Felis sylvestris lybica), som fortfarande lever i Asien och Nordafrika idag.

Svaret på varför vissa katter älskar att bäras av sina ägare kan ligga i deras instinktiva önskan att vara lika hög som deras vilda släktingar:

 • Att vara lång skyddar mot bakhåll från rovdjur eller andra katter.
 • Att vara hög ger dig mer tid att bedöma hot eller potentiellt farliga situationer.
 • Höjd gör det lättare att se byten för utmärkta jaktmöjligheter.
 • Mer dominerande katter inom en grupp tenderar att hänga på de högsta platserna.
 • I vårt hem blir det lättare för katter att komma från golvet att hålla sig utom räckhåll för andra husdjur och människor i hushållet (särskilt hundar och barn!).

Läs också: Cat Love Bites: 5 Reasons Why They Do It And How To Response

Tidig socialisering kan innebära att din katt gillar att bli buren

Om du skaffar en kattunge, prata med uppfödaren, skyddet eller personen som tar hand om kattungarna för att se vilken typ av mänsklig interaktion de hade när de var unga.

Även om katter är individer med unika personligheter och preferenser, finns det en kritisk punkt socialiseringsperiod i sin utveckling som kattungar, vilket kan påverka hur de uppfattar situationer och mänsklig kontakt för resten av livet.

Socialiseringsperioden hos katter är mellan 2 och 7 veckors ålder, och alla händelser eller möten inom denna tid (positiva eller negativa) kommer att påverka om de upplever samma upplevelse som hotfull som en vuxen katt eller inte.

Förutom att de bärs av mamman katt under deras tidiga liv, bör kattungar som försiktigt hanteras och bärs av människor under denna tid acceptera det som ”normalt” och säkert när de mognar.

Se även  Kan katter känna av graviditet?

Detta garanterar inte att alla välsocialiserade katter kommer att vara glada att bäras när de blir äldre, men det förklarar varför kattungar med väldigt lite mänsklig kontakt under socialiseringsperioden, eller vildkatter, kommer att vara mindre benägna att bäras ( och kan protestera våldsamt om du försöker).

Om du skaffar en kattunge, prata med uppfödaren, skyddet eller personen som tar hand om kattungarna för att se vilken typ av mänsklig interaktion de hade när de var unga.

Läs också: Disciplinerar kattmamma sina kattungar? En veterinär förklarar

Vilken kattras är mest att föredra?

Vissa raser är särskilt kända för att vara vänliga, tillgivna, sällskapliga och njuta av nära kontakt med människor.

Vissa raser är särskilt kända för att vara vänliga, älskadsällskaplig och har nära kontakt med människor. Trasdocka katter har ett rykte som knäkatter, som vanligtvis njuter av att bäras runt som en bebis; Faktum är att namnet Ragdoll tros komma från deras avslappnade ”floppy doll”-utseende när de plockas upp av människor!

Studier har visat att vissa raser gör det söka mänsklig kontakt som Devon Rex och Korat. Andra raser, som siameserna, är kända för att vara tillgivna, så det är vettigt att de tycker om att bäras.

Å andra sidan är det mindre troligt att raser som den extremt oberoende Bengalen känner sig begränsade av att de bärs. Det är värt att komma ihåg att det alltid finns undantag från varje regel och andra faktorer som tidig socialisering och individuell personlighet kommer också att spela in.

Läs också: Varför är min katt inte tillgiven?

Varför somnar vissa katter när de bärs?

Vilda katter är mest sårbara för attacker från andra djur (rivaler eller rovdjur) när de vilar, så våra huskatter kan ha valt våra armar att sova i som en form av skydd när de känner att de är som mest sårbara.

Som diskuterats tidigare är våra huskatter mycket lika sina förfäder för vildkatter i genetisk sammansättning och delar många av sina instinktuella beteenden. Vilda katter är mest sårbara för attacker från andra djur (rivaler eller rovdjur) när de vilar, så våra huskatter kan ha valt våra armar att sova i som en form av skydd när de känner att de är som mest sårbara.

Många upplever att deras katt älskar att krypa ihop sig på varma platser som soliga fönsterbrädor eller över varmvattenledningar. , mysigt ställe att sova på.

Läs också: Varför kryper katter ihop sig till bollar när de sover? En veterinär förklarar

Är det säkert att bära min katt som bebis?

Det brukar rekommenderas att du bär din katt med båda händerna och stödjer benen helt så att hon känner sig trygg.

Det brukar rekommenderas att du bär din katt med båda händerna och stödjer benen helt så att hon känner sig trygg. Placera ena handen under bröstet för att stödja kroppen, medan den andra handen och armen omsluter deras under- och bakben.

Se även  Hur du tränar din katt att inte bita

Men om din katt tycks njuta av att bäras i dina armar som en bebis, njut av att gnugga magen och spinna iväg, ge honom utrymme! Det är dock värt att vara försiktig, eftersom deras tassar (beväpnade med nålskärpa klor) kommer att vara nära ditt ansikte.

Katter är kända för sina föränderliga humör, så om de plötsligt bestämmer sig för att de inte är nöjda med situationen, kan du få ditt ansikte repat. Titta på deras kroppsspråk efter de första tecknen på att de har fått nog och vill gå ner, till exempel svansryckningar, jamningar eller tillplattade öron.

Äldre katter är mer benägna att drabbas av smärtsamma ledtillstånd som t.ex artros, vilket kan påverka deras ben och ryggrad. Dessa katter kan tycka att det är smärtsamt att bäras på rygg och är mer benägna att slå ut mot dig. Rådgör alltid med din veterinär om du märker att din katt verkar ha smärta eller obehag.

Läs också: 5 skäl till varför du bör skaffa en andra katt (och 3 skäl till varför du inte borde)

Varför tycker inte min katt om att bli buren?

gillar katter kram?

Det är onaturligt för katter att plockas upp – vänlig kommunikation mellan katter tenderar att involvera huvud och kropp gnuggande och bunting.

Som vi har gäckat genom hela artikeln kan vissa katter gillar inte att bli hållen eller bärs överhuvudtaget, här är några möjliga anledningar till varför det kan vara:

Det är onaturligt att katter plockas upp – vänlig kommunikation katter emellan består ofta av att huvudet och kroppen gnuggas och grävs – lyft inte upp varandra! Många katter invänder också mot att känna sig begränsade och oförmögna att lätt fly från en situation.

 • Brist på socialisering – om kattungar inte utsätts för skonsam hantering och hantering under sin socialiseringsperiod är det mer sannolikt att de upplever detta läskigt och stressigt senare i livet.
 • Smärta eller rädsla – om katten har hanterats utan förvarning tidigare och upplevelsen var smärtsam eller skrämmande, kommer de att komma ihåg detta och försöka undvika att bli plockade upp igen.
 • Lopp – Som vi redan har diskuterat i den här artikeln är det mindre troligt att vissa raser vill bli plockade upp och hållas än andra, t.ex. bengaler.
 • Personlighet – många helt glada och friska katter gillar helt enkelt inte att bli hanterade, och du bör alltid låta din katt leda dig till den typ av interaktion och tillgivenhet de tycker om.
Se även  Hur man ger en katt ett bad

Om din katt brukade tycka om att bli upplockad och nu protesterar eller undviker det, kan hon ha ont, så ordna en kontroll med deras veterinär.

Läs också: 8 sätt att hjälpa en rädd och orolig katt att vara självsäker

Översikt

gillar katter kram?

Katter älskar varma ställen att gosa på, och många katter älskar att bli burna, vissa katter slappnar till och med helt av och tar en tupplur i ägarens famn.

Katter älskar varma ställen att gosa på, och många katter älskar att bli burna, vissa katter slappnar till och med helt av och tar en tupplur i ägarens famn. Katter gillar instinktivt höga platser där de känner sig säkrare, så de kanske drar nytta av vår höjd över marken när de bärs!

Kattungar som har erfarenhet av att hanteras under sin socialiseringsperiod (2-7 veckor gamla) är mer benägna att vilja bli hanterade som vuxna. Vissa raser är naturligt mer tillgivna än andra, det klassiska exemplet är Ragdoll-katter, som får sitt namn från den avslappnade och diskreta kroppsställning de ofta intar när de plockas upp!

Läs också: De 13 mest tillgivna kattraserna som älskar att gosa

Vanliga frågor

Vad kan jag göra om min katt gråter när jag lägger ifrån mig den?

Naturligtvis, lika mycket som vi alla älskar våra katter, finns det tillfällen då vi behöver söva dem för att fortsätta med dagliga sysslor eller för att lämna huset!

Försök att distrahera dem med en godis eller en lek när de är klarvakna, eller lägg ner dem med en gosa i en skön, varm säng när de behöver en tupplur. Om de i allmänhet är mycket tillgivna och desperat efter uppmärksamhet boka tid med din veterinär för att diskutera deras beteende och få hjälp med vad de kan uppleva rädsla för att bli övergiven.

Vissa människor tycker att de använder en kattbärare praktiskt för att ha sin katt nära, men samtidigt kunna hålla på med saker i huset.

Är det OK att hålla min katt som en bebis?

Så länge din katt är glad och verkar avslappnad i denna position, ge honom utrymme, men du måste vara försiktig och se efter subtila förändringar i kroppsspråket för att indikera när han har fått nog.

Att ligga på rygg i dina armar betyder att deras vassa klor är väldigt nära ditt ansikte – så ignorera inte några varningssignaler om att de vill gå ner eller att du kan bli repad.

Min katt gillar inte att bli plockad upp – vad kan jag göra?

Vissa katter (oavsett ras eller tidiga socialiseringsupplevelser) verkar helt enkelt inte tycka om att bli plockade upp – och i allmänhet måste du respektera detta och hantera dem på deras egna villkor – sköta och trakassera dem medan de är runt dem sitter, istället för att försöka plocka upp dem.

Vissa katter kan få tanken på att bli plockade upp med tiden – börja med att klappa och smeka dem försiktigt, sedan belöna dem med godsaker och leksaker för att göra det till en njutbar upplevelse.

När hon är avslappnad och glad, försök att ta upp dem med båda händerna för att ge henne fullt stöd och håll dem nära ditt bröst så att din katt känner sig säker. Bygg upp den tid de gillar att hållas långsamt, med hjälp av mycket positiv förstärkning med beröm, godsaker och tillgivenhet.

Visa resurser

Driscall, CA, Menotti-Raymond, M. et al. (2007). Ursprunget till kattdomestation i Främre Orienten. Vetenskap 317(5837):519-523

Eriksson, M., Keeling, LJ, & Rehn, T. (2017). Katter och ägare interagerar mer efter en längre period av separation. PLOS ETT, 12(10).

Vitale, K.R., Behnke, A.C., Udell, M.A.R. (2019). Bindande band mellan huskatter och människor. Aktuell biologi, 29(18), PR864-R865. https:doi.org/10.1015/j.cub.2019.08.036

 • www.cats.org.uk
 • www.icatcare.org