Varför ”gnisslar” katter? En veterinär förklarar

När du märker att din katt sticker ut tungspetsen är han medveten om de sötaste kattögonblicken. Men du undrar säkert varför din katt gör det. Försöker de bara vara söta? Eller finns det en viktigare anledning till det? Den här artikeln diskuterar de vanligaste orsakerna till att katt skäller, både beteendemässiga och medicinska.

Vad är ”Bleppen”?

”Blapping” är när din katt sticker ut tungan något efter att ha putsat, slickat, mjauat eller andra aktiviteter. Det verkar ofta som om de stack ut tungan och glömde att stoppa in den igen, och det är ett vanligt beteende hos katter! Ja, det är sött och det får din katt att se supersöt ut, men är han verkligen distraherad, eller är det mer med det?

Läs också: Varför sticker katter ut tungan?

Varför ”pipar” katter?

Det kommer förmodligen inte att förvåna dig att lära dig att din katt inte bara försöker smälta dig när han gnisslar, utan att behaga dig har något med det att göra. Här är några vanliga orsaker till blepping:

1. De undersöker en lukt

Visste du att katter inte bara kommunicerar röstmässigt utan också genom lukt? De kan få mycket information om sin miljö och dess invånare genom att upptäcka illaluktande föreningar som kallas feromoner.

Deras tunga samlar feromoner och medan deras smaklökar utforskar smaken har de också speciella receptorer som kan tolka vad lukten betyder. De gör detta via flehmen-svaret, där de böjer sina läppar för att överföra feromonerna till det vomeronasala organet eller Jacobson-organet i gommen.

2. De vet att du gillar det

Det är allmänt känt att hundar är mycket träningsbara, men visste du att katter också är det? Katter kommer ofta att anpassa sitt beteende för att göra oss glada eller behaga, för att få en belöning som en kram, godis eller beröm.

Se även  Varför älskar katter papper så mycket som de gör?

Så om du svarar positivt när din katt blåser kommer han definitivt att märka det. Snart kommer du att märka att de gnisslar med flit så att du kan prata sött med dem, kittla deras haka eller ge dem en godbit! Detta är känt som positiv förstärkning och är en erkänd träningsteknik för husdjur.

3. Deras mun gör ont

Varför väser katter när de sover?

Ibland är gnisslande ett tecken på att något är fel i din katts mun.

Om din katt har ont i tandköttet, stomatit och inflammation eller infektioner från parodontit, kommer munnen troligen att kännas väldigt öm.

Därför kanske din kattfamiljemedlem föredrar att låta sin tunga hänga ut något, snarare än att hålla den i munnen. Du kan också märka detta om din katt har sår på grund av avancerad njursjukdom eller efter att ha slickat frätande eller irriterande ämnen.

Förutom att skälla kan din katt också dribbla mer än normalt och bli av med sin mat. Du kanske också märker att deras andetag luktar särskilt illa.

4. De känner sig sjuka

När katter känner sig illamående dreglar de ofta mycket. Om de har mycket saliv i munnen kan de slappna av i munnen eller hålla den på glänt. Det gör att deras tunga naturligt kan sticka ut lite. Om din katt känner sig sjuk kan du också märka att han eller hon kräks, slutar äta eller utvecklar diarré.

5. De har svårt att andas

Hundar älskar att flåsa, men kattflåsande kan vara ett tecken på andningsbesvär. Om din katt har andats med öppen mun kan du märka att hans tunga sticker ut. Andning med öppen mun hos katter är ofta en nödsituation, så se till att söka omedelbar hjälp från din veterinär.

6. De blev distraherade

Om du har en katt kan du njuta av att se hur de ansar sig själva. Det är trots allt ganska gulligt när de slickar tassarna och gnuggar sig bakom öronen. Men har du någonsin märkt att din katt slutar trimma på grund av distraktion?

Se även  Hur vet man om en katt anstränger sig för att göra avföring eller kissa?

En vanlig orsak till att katt skäller är att bli avbruten eller distraherad under en grooming session.

7. De är avslappnade och nöjda

När din katt är avslappnad, nöjd eller spinnar kanske du märker att hans tunga sticker ut lite. Om du har otur kan din katt till och med dregla lite!

Detta beror ibland på att när din katt känner sig nöjd eller sover, slappnar käkmusklerna lite av och lämnar munnen något öppen. Denna lilla öppning i munnen är den perfekta storleken för tungspetsen att smyga igenom!

8. De saknar några tänder

En av anledningarna till att en katts tunga vanligtvis stannar i munnen är för att dess tänder håller den på plats. Om de saknar stora tänder, som deras hörntänder, kan deras tunga glida ut lättare.

Bör du vara orolig om du märker att din katt ”gnisslar”?

Blödning är vanligtvis ofarlig, men om den åtföljs av andra symtom, kontakta din veterinär.

Om din katt är en vanlig ”blepper”, behöver du inte oroa dig för mycket, särskilt om han har haft regelbundna veterinärkontroller. Blödning kan vara normalt kattbeteende och som ägare kan du försöka att aktivt uppmuntra det.

Men om din katt inte har stuckit ut tungan så mycket tidigare, men du plötsligt ser honom sticka ut tungan, tyder det förmodligen på ett problem. Detta gäller särskilt om de har andra symtom som aptitlöshet, klor i ansiktet, dregling, viktminskning eller dålig andedräkt.

Om du är orolig för att din katts skällande är onormalt, boka tid med din veterinär eller en certifierad kattbeteendekonsult.

Slutsats

Det går inte att förneka att blepping får din katt att se bedårande ut. Det är dock värt att komma ihåg att skällande kan vara ett tecken på ett medicinskt problem. Så om din katt inte alltid har betett sig så här kan det vara bra att få en veterinärs åsikt eller konsultera en djurbeteenderådgivare.

Se även  10 tecken på att din katt är besatt av dig

Läs också: Oral cancer hos katter: orsaker, symtom och behandling

Vanliga frågor

Är det normalt att katter BLEP?

Det finns många orsaker till skällande hos katter, och vissa orsaker är helt normala. Katter litar på pip för att få information om sin miljö och lurviga följeslagare, och de kan till och med använda det för att se söta ut och få lite uppmärksamhet från dig!

Men pip kan också indikera ett medicinskt eller hälsoproblem, såsom munsmärtor, tandsjukdomar, illamående eller förgiftning. Så kontakta din veterinär om din katt beter sig ovanligt eller inte mår bra.

Varför sticker min katts tunga ut lite?

Om din katts tunga sticker ut lite kan han ha saknade tänder. Det kan också betyda att de mår illa, har ont eller har svårt att andas. Det viktigaste att notera är om din katts tungställning är ovanlig. Om så är fallet bör du låta din veterinär undersöka dem.

Vad är skillnaden mellan en BLEP och en MLEM?

Ett gnisslande uppstår när din katts tunga bara verkar hänga ut, utan några rörelser och utan något specifikt syfte (eller så kan det tyckas!). Å andra sidan uppstår ett ”mlem” när din katt aktivt slickar något, antingen runt munnen eller från mat- eller vattenkällor.

Varför blåser min katt när han sover?

När din katt sover är den mest avslappnad. Detta innebär att deras käkmuskler slappnar av och munnen blir lite på glänt, vilket gör att tungan kan glida ut något. Så länge det bara händer när de sover, se det som en bra sak eftersom det betyder att de gillar att koppla av och vara sårbara i sin miljö.