Varför gråter katter? En veterinär förklarar

En suggestiv bild av en katt som gråter, dess mun öppen i en vokal uppvisning av kommunikation, som möjligen uttrycker olika känslor som lust, territorialitet eller en uppmaning om uppmärksamhet.

Det finns många sätt som katter kommunicerar på och vokalisering är ett av dem. Det kan vara bekanta kattljud som jamar, spinnande och väsande, men också mer störande ljud som tjut.

Har du hört din katt gråta förut? Att tjuta är ett distinkt ljud och våra kattkompisar kan göra detta av olika anledningar för att kommunicera med oss ​​eller andra katter.

Vad är att gråta?

Att tjuta är en distinkt röst som katter kan göra. Jag är säker på att många av er har hört det förut. Du kanske har hört det när katter slåss på natten eller under parningssäsongen.

Det kallas också ’gnäll’ eller ’ylande’ och det låter som en högre, djupare och kontinuerlig mjau. Beroende på varför katten gör detta ljud, kan det ibland ge en känsla av brådska och få oss att känna att vår katt har ont eller är rädd.

Varför gråter katter?

Nu när vi vet hur gråt låter, varför gråter katter? Det finns många anledningar till detta; vissa är ofarliga orsaker som lätt kan åtgärdas, och andra är allvarligare.

Hur som helst, om din katt plötsligt börjar gråta, försöker han berätta något för dig. Det är viktigt att ta reda på varför din katt gråter så att du kan hjälpa honom.

Orsaker till att katter gråter

katt engagerad i en sångduett, den ena gråter och den andra jamar, och visar upp sitt varierande och uttrycksfulla utbud av kommunikationstekniker.

Om din katt börjar gråta plötsligt eller ihållande, ta honom till veterinären för en noggrann kontroll.

Katter kan gråta när de har ont, upprörda, uttråkade eller har vissa medicinska tillstånd. Vi kommer att diskutera dessa skäl ytterligare nedan.

Hormonell

Katter som inte har kastrerats eller kastrerats (kastrerades) kan ofta höras gråta eller skrika under parningssäsongen. Det kan bero på att de försöker hitta en kompis genom att tjuta och ropa på andra katter. De kan också yla när de slåss med andra katter, och detta händer ofta under parningssäsongen (hanar tävlar till exempel mot varandra om honorna).

Se även  Varför försöker katter begrava sin mat?

Territoriell

Katter gillar inte att andra katter kommer in i deras hem eller territorium och detta kan orsaka en mängd olika ljud, inklusive väsande, morrande och ylande, för att kommunicera sitt missnöje till den andra katten.

Jaktbeteende

Katter är crepuskulära varelser, vilket betyder att de är mest aktiva i skymning och gryning och detta är deras favorittid att jaga. Katter som hålls inomhus på natten kan börja yla under de tidiga timmarna för att släppas ut för att jaga. Jakt är ett normalt beteende, även hos våra huskatter.

Leda

Katter som är inaktiva eller understimulerade kan bli uttråkade och rastlösa. Detta kan orsaka en mängd olika beteenden, inklusive katt som jamar, ylar eller skriker, och uppmärksamhetssökande beteende.

Spänning

Katter som lider av någon form av stress kan bli mer högljudda. Detta kan inkludera överdrivet mjauande eller gråt, tillsammans med andra beteendeförändringar. Stress hos katter kan komma i många former, till exempel en ny bebis i huset, ett ändrat arbetsschema, konflikt med en annan katt eller om de upplever smärta eller obehag.

Medicinska skäl

Alla katter med smärta eller obehag kan gråta eller jama högt för att förmedla detta, så det är extremt viktigt att kontrollera efter tecken på skada. Om din katt är äldre kan detta vara ett tecken på ett kroniskt medicinskt tillstånd.

Tillstånd som hypertyreos (en överaktiv sköldkörtel) och hypertoni (högt blodtryck) kan orsaka ylande hos äldre katter. Detta kan hända när som helst på dygnet eller bara på natten (vanligt vid hypertoni).

En annan medicinsk orsak som kan orsaka detta är kognitivt dysfunktionssyndrom. Detta kan förekomma hos äldre katter och liknar demens hos människor. Det kan orsaka desorientering, förvirring, förändringar i social interaktion och förändringar i deras sömnrutin.

Döva katter kan jama eller gråta högt eftersom de inte kan höra sig själva.

Se även  Hur högt kan egentligen en huskatt hoppa?

Olika sorter

Vissa raser är mer bullriga och mer pratsamma än andra. Siameser är kända för sina högljudda jamar, som kan låta som att tjuta när katten försöker få din uppmärksamhet.

Vad ska du göra om din katt gråter?

Om din katt gråter försöker han förmodligen kommunicera med dig. Det är viktigt att veta varför och hur man löser problemet.

Några saker du kan göra för att utesluta vanliga orsaker är:

  • Kontrollera om det finns skador och orsaker till smärta.
  • Besök din veterinär för att utesluta medicinska orsaker.
  • Kastrering löser problemet om din katt inte kastreras och ylandet är hormonellt.
  • Se till att din katt har gott om mat, vatten, en ren kattlåda (en per katt plus en till) och ställen att sova på (resurser).
  • Ta itu med eventuell underliggande stress genom att använda feromondiffusorer, separeringsmedel för katter, etc.
  • Ge katter möjlighet att gå ut på natten, via en kattlucka, för att förhindra ylande i gryningen (crepuskulär aktivitet). Om de bara är inomhus eller förvaras inomhus på natten, kan du tillhandahålla massor av leksaker för dem att visa jaktbeteende.
  • Om din katt är uttråkad, tillhandahåll massor av interaktiva leksaker och en interaktiv eller automatisk matskål för att hålla honom sysselsatt. Ge konsekvent, positiv mänsklig interaktion och överväg att anlita en djurvakt om du är borta mycket.

När ska du besöka din veterinär?

En ensam katt som fångas mitt i ett klagande tjut, projicerar sin röst med intensitet, eventuellt förmedlar känslor av ensamhet, nyfikenhet eller en önskan att ansluta.

Om din katt gråter, försök att avgöra om något orsakar stress, smärta eller obehag.

Om din katt gråter utan uppenbar anledning, särskilt om det är ett nytt beteende, bör du rådfråga din veterinär så att de kan utesluta vanliga orsaker till skador och smärta.

Äldre katter är särskilt mottagliga för högt blodtryck, en överaktiv sköldkörtel, njursjukdom och kognitiv funktionsnedsättning (demens).

Din veterinär kommer att ta en fullständig historia och undersöka din katt; de kan bestämma sig för att utföra blod- och urintester för att kontrollera de ovan nämnda tillstånden. Att diagnostisera dessa tillstånd tidigare kan förbättra den långsiktiga prognosen för din katt, så sök alltid hjälp av en veterinär om du har några problem.

Se även  Varför kliar sig katter?

Vad man inte ska göra

Din katt ylar inte för att ”irra” dig eller för att väcka dig på natten, hon ylar som en form av kommunikation. Bestraffa aldrig din katt för detta beteende; han gör inte detta av illvillig vilja och chansen är stor att han bara blir rädd för dig, vilket gör problemet värre.

Slutsats

Gråt är en normal form av kommunikation som våra katter uppvisar och det är upp till oss att avgöra varför de gör detta för att hjälpa dem. Det kan orsakas av hormonella skäl (genom att inte kastreras), tristess, stress eller till och med medicinska skäl.

Om du är osäker på varför din katt gråter eller om den åtföljs av andra symtom är det viktigt att få din katt undersökt av en veterinär. Ignorera aldrig en förändring i beteende eftersom det kan vara ett tecken på ett underliggande problem.

Läs också: Sterilisering och kastrering av katter i unga år

Vanliga frågor

Vad betyder det när en katt gråter?

Att tjuta är en form av kattkommunikation och det låter som en hög, djup mjau som varar längre än en vanlig mjau. Det låter ofta väldigt angeläget och störande.

Varför gråter min katt utan anledning?

Katter kan gråta av många olika anledningar och det är viktigt att ta reda på varför. De kan vara odöderade, uttråkade, stressade eller lida av ett medicinskt tillstånd. Om du inte är säker på varför din katt gråter, ring din veterinär för en kontroll.

Vad ska jag göra om min katt gnäller?

Om din katt gnäller eller gråter försöker han kommunicera. Kontrollera om det finns tecken på skada, smärta eller uppenbar stress. Om de inte kastreras, överväg att göra detta. Om det inte finns någon uppenbar anledning till tjutet, boka tid med din veterinär för att utesluta medicinska problem.