Varför gräver grisar?

Det är viktigt för grisägare att förstå sina husdjurs grundläggande instinkter, och grävning är en av de vanorna som det gör hela tiden.

Varför gräver grisar? Grisar gräver normalt i marken för att hitta mat. Det är också en handling som tröstar grisar och kan hjälpa till att lugna dem.

Grävning är ett instinktivt beteende hos grisar, vilket ger dig en god uppfattning om naturen och möjliga genetiska härstamning. Förmodligen en bättre term att använda för denna åtgärd när det gäller grisar är dock ”rotning”.

Grävning kan användas oftare för att beskriva djur som gräver för att bygga tunnlar, medan grisar gräver för att föda eller rota.

När du läser vidare kommer du att lära dig om de främsta anledningarna till att grisar gräver eller gräver.

Orsaker till att grisar gräver eller rotar

Grisägare som har en stor gård kommer att hitta sina grisar gräva hål överallt om de får chansen att göra det. Detta är naturligt för grisar eftersom de är födda som foderälskare.

Det finns ett antal anledningar till varför grisar gräver eller rotar.

  • Att leta efter mat

Det primära syftet med att rota grisar skulle vara att söka föda. Det är en instinkt de inte förlorar även när de är tama husdjur.

Du förstår, grisar i det vilda tvingas leta efter sin egen mat. De har de perfekta verktygen för att gräva genom jord, löv och liknande – deras tjocka, läderartade nosar och deras fantastiska luktsinne. Detta gör att de kan hitta godsaker och skatter på de mest osannolika platserna.

Här är ett intressant faktum. Grisar är så bra på att rota och söka föda att bönderna faktiskt använder dem för att hitta tryffel. Detta är en praxis som normalt görs i Europa och Nordamerika. De kan till och med upptäcka närvaron av tryffel upp till en meter djup.

  • För komfort

Visste du att smågrisar faktiskt trycker mot sin mammas spene för att få ut mjölken? På grund av denna instinkt som bebis har att ”stöta” mot något (en åtgärd som liknar att rota) blivit en källa till tröst för grisar.

Det är därför grisar gillar att gnugga mot filtar, leksaker och till och med människor de finner tröst med efter avvänjning. För dem är det som att ha en napp i munnen. Det hjälper dem att ta sig igenom den vanliga stressen och ensamheten de känner när de är nyavvanda från sin mamma.

Se även  Hur man blir av med svinhosta

Det märks också att för tidigt avvanda smågrisar har svårare att bryta rotvanan efter avvänjningen. Och ibland skadar de sig själva när de försöker gräva i även de hårdaste ytorna.

Det rekommenderas därför att nyavvanda grisar, särskilt de som avvänjts i förtid, får täcken eller uppstoppade leksaker som de kan gräva ner sig i medan de ägnar sig åt att gräva efter avvänjningen. Detta hjälper till att förhindra att de skadar sig själva (eller någon annan).

  • Kyla ned

Grisar har bara ett fåtal svettkörtlar, varav de flesta inte fungerar som de ska. Det betyder att de inte svettas, vilket gör att de inte kan kyla huden och sänka kroppstemperaturen genom svett.

Instinktivt skulle grisar leta efter en lergrop eller pool att svalka sig i, särskilt under varma dagar. Men om han inte kan hitta en, skulle hans nästa drag vara att gräva i sval jord.

Detta är ett beteende som du faktiskt bör se upp med, speciellt om du inte vill att din gris ska lämna hålor överallt. Grisar som letar efter sätt att kyla ner gräver ett hål och lägger sig i det hålet för att kyla ner sina kroppar. Så fort du märker detta beteende, leta efter sätt att istället skapa en pool eller lergrop där det kan svalna. En barnpool är mer än tillräckligt för att tjäna detta syfte.

  • Att kommunicera

Medan vi pratar om att gräva här, kom ihåg att detta drag påminner mycket om att rota eller knuffa. Och du kommer att märka att din gris ibland kommer fram till dig och försöker knuffa ditt ben som om den försöker nästla sig in i det.

Det här är definitivt inte din gris som är aggressiv. När grisar gör detta mot sina ägare är det för att de behöver eller vill ha något. Detta är särskilt vanligt om han vet att det är middag och det är dags att förbereda sin måltid.

Det kan hända att de blir för påträngande och kan lämna blåmärken på benet. Detta är något du kan kontrollera genom att bestämt säga nej. Hojta inte, höj inte rösten. Gör det bara med en röst som är tillräckligt sträng för att tala om för din gris att du inte ska göra det.

Se även  Luktar minigrisar?

Det kan också rota mot din hand. Vanligtvis är det här din gris säger till dig att den vill ha en gnidning på magen eller ett öronskrapa.

Om din gris inte är kastrerad eller kastrerad kan den också börja rota aggressivt vid dina fötter. Detta är ytterligare en anledning till att grisar bör kastreras eller kastreras så tidigt som möjligt. Bortsett från röran de lämnar efter sig när de är i värme, blir deras rotvanor aggressiva nog att skada någon.

Om du behöver mer information om kastrering, kastrering och annat du kan förvänta dig när din gris är brunstig, läs den här artikeln.

Ska jag hindra min gris från att gräva?

Det är bara naturligt att undra om du kan sluta med denna vana, speciellt om du har lagt ner mycket ansträngning på att få din trädgård att se vacker ut.

Hålen din gris lämnar överallt kan också utgöra säkerhetsrisker. Någon kan snubbla över ett litet hål, eller om det är ett större hål kan någon trampa fel och vrida sin fotled.

Naturligtvis är rotning ett naturligt beteende. Det är en instinkt och det är något som grisar är fasta för att göra. Du kan vidta åtgärder för att reglera eller kontrollera det, men du behöver också veta vilka konsekvenserna blir.

Grisar som inte kan rota blir frustrerade och kan så småningom uppvisa oönskade beteendeproblem. Den kan bli stressad hela tiden och så småningom blir den aggressiv när den försöker hitta ett utlopp för sina naturliga instinkter.

Du kan också tycka att det är destruktivt. Grisar kan förstöra inte bara mattor, utan även väggar och golv.

Oroa dig inte, detta betyder inte att du inte kan kontrollera beteendet på ett hälsosamt sätt.

Ge din gris en rottank så att han kan vårda sina naturliga instinkter utan att bli aggressiv. Du kan tillhandahålla en gammal låda eller till och med en barnpool för detta. Fyll bara den med kuddar, filtar, gosedjur, skrynkligt papper och annat material som din gris kan rota igenom.

Detta gör att din gris kan hålla sig sysselsatt och få utlopp för sina naturliga lutningar utan att oroa dig för att din gris ska förstöra ditt hem.

Annat naturligt beteende du kan förvänta dig av grisar

Att gräva eller rota är en grundläggande naturlig instinkt som du kommer att observera hos dina grisar, men det är inte den enda. Det är viktigt att förstå din gris naturliga beteende som helhet för att hjälpa dig att bättre anpassa och förstå dess behov.

Se även  Hur skyddar grisar sig mot rovdjur?

Grisar använder ljud inte bara för att kommunicera med andra grisar, utan också med människorna och andra djur runt dem. Normalt avger grisar ett gällt, högt ljud när de blir hotade, rädda eller upprörda. Lägre toner förknippas vanligtvis med komfort eller belåtenhet.

Men det är inte så enkelt. Grisar kan göra cirka 20 olika ljud, med olika tonhöjder och frekvenser. Dessa kan variera från morrande till skrikande.

Om du vill lära dig mer om hur grisar kommunicerar genom ljud kan den här artikeln hjälpa.

Grisar kommunicerar också genom kroppsspråk. Detta är ett av de bästa sätten att förstå ljuden de gör, eftersom de vanligtvis kommer med en motsvarande åtgärd för att berätta hur det känns.

De kan också kommunicera genom lukt, även om detta är ett språk som människor kanske inte kan förstå. Grisar har ett komplext luktsinne och de kan dechiffrera olika budskap genom de lukter som andra grisar avger, även om vi inte förstår de små skillnaderna.

Grisar är också väldigt sociala varelser, så det är normalt att de blir stressade eller deprimerade när de blir ensamma eller uttråkade. Se till att schemalägga lite lektid med dem för att underhålla dem.

Om du behöver idéer om aktiviteter för att underhålla din gris kan den här artikeln vara till hjälp.

Relaterade frågor

Hur länge lever grisar?

Grisar kan leva 20 till 25 år, särskilt om de växer upp i en hälsosam miljö där alla deras behov tillgodoses. En gris förväntade livslängd kan dock förändras beroende på exponering för olika risker. Till exempel skulle en gris i det vilda bara ha en förväntad livslängd på 5 till 8 år jämfört med en domesticerad gris som behandlas som en del av sin ägares familj.

Vad äter grisar?

Grisar äter vanligtvis pellets som innehåller deras grundläggande näringsbehov. Det kan också hända att en gris behöver mer av ett visst näringsämne, då rekommenderar veterinären att tillsätta tillskott. För den som föredrar att göra sin egen fläskmåltid är det oftast en blandning av förädlade spannmål, grönsaker och frukter.