Varför gräver katter i sin kattlåda?

Har du någonsin undrat vilka ritualer våra katter antar när de går på toaletten hemma? Om du är kattägare är du förmodligen bekant med ljudet av din katt som kliar och gräver i kattlådan.

Snabb överblick

01

Den främsta anledningen till att katter gräver i sin kattlåda är att täcka sin avföring för att hålla sig rena och för att täcka sin lukt.

02

Andra normala skäl för katter att gräva i kattlådan är att deponera feromoner eller leka med ströet.

03

Överdriven kattgrävning kan indikera ett problem som mag-tarmbesvär, problem med urinering, stress eller konflikter med andra katter i hushållet.

Det kan verka som en udda (och rörig) sak att göra, men det finns faktiskt många goda skäl till varför katter gör detta. Vissa skäl är helt normala och en del av deras rutin baserat på deras instinkter. Vissa orsaker kan betyda att det är något som stressar eller stör din katt, eller att hon har ett hälsoproblem.

Det är väldigt viktigt att ta reda på varför din katt gräver i kattlådan och om du kan göra något åt ​​det. Den här artikeln tittar på möjliga förklaringar och vad du som ägare kan göra för att hjälpa din älskade katt.

1. Naturliga instinkter

I naturen begraver katter sin avföring för att dölja sin doft så att rovdjur inte kan spåra dem.

Några av anledningarna till att katter gräver är helt normala och är bara din katt som uppvisar det vanliga kattbeteendet som drivs av deras instinkter.

Vissa katter gräver för att täcka sin avföring. De gräver lite innan de går på toaletten för att skapa ett utrymme att kollapsa i, sedan gräver de för att dölja vad de har gjort.

Historiskt sett var detta för att hålla sig rena och även för att täcka deras doft så att rovdjur och konkurrenter om deras byten inte kan spåra dem. Det är inte lika viktigt hos tama djur, men instinkten finns kvar.

Läs också: Varför kliar och gräver min katt runt sin mat?

2. Kommunikation

När katter kliar och gräver i kattlådan frigör de feromoner.

Katter i ett hushåll med flera katter använder ofta att klia och gräva i kattlådan för att låta de andra katterna veta att de använder eller har använt kattlådan. När katter kliar sig gör det att speciella kemiska budbärare som kallas feromoner frigörs från doftkörtlar i deras tassar.

Att deponera dessa feromoner är ett annat sätt att kommunicera med andra katter. Det signalerar att kattlådan är upptagen och är ett sätt att markera deras territorium.

Detta är normalt naturligt beteende. Det är dock viktigt att komma ihåg att om katter hävdar kattlådan som sin egen och andra katter behöver den, kan du behöva sätta några extra lådor på olika ställen för att undvika konkurrens och konfrontation. Kattlådapolitik kan orsaka stora problem för flerkatthushåll.

Läs också: Hur många kattlådor ska du ha per katt?

3. Spela

Vissa katter utvecklar vanan att leka i kattlådan som kattungar och fortsätter med detta beteende in i vuxen ålder.

Vissa katter tycker verkligen om att leka med sin kull. De ser det som en slags berikning av sin miljö. Vissa katter ser kattlådan som sin ”lyckliga plats”. Det är ibland en vana de fick från tidig ålder som en liten kattunge – de bara njuter av det och det är något de gör av vana som vuxna katter.

En annan anledning kan vara att de gräver och rullar runt för att sprida sin doft i kattlådan och försöker förstora det område de anser vara sitt revir genom att slänga skräp runt.

Det här är inte särskilt roligt att städa upp och det är naturligtvis inte det mest hygieniska stället för dem att leka på så du kan prova att locka bort dem med en leksak eller ta bort dem och ge dem lite uppmärksamhet om du inte vill att de leker där .

Läs också: Leker eller slåss mina katter?

4. Stress

Att gräva i kattlådan är normalt, men om katter gör det överdrivet kan det betyda att de känner sig stressade.

Katter är mycket komplicerade djur och de är känsliga för även de minsta förändringar i sin miljö. Om de plötsligt börjar klia eller gräva för mycket i sin kattlåda kan det vara ett tecken på stress.

Om din katt känner sig stressad eller hotad av en annan ny familjemedlem (katt eller människa), kan den försöka begrava sin mat och/eller avföring som en del av en medfödd överlevnadsinstinkt. I det vilda är detta för att undvika att bli förföljd av rovdjur. Hos en domesticerad katt kan detta yttra sig i överdrivet grävande i kattlådan.

Ibland kan det vara en annan katt som använder kattlådan som nämnts ovan. Om så är fallet, eller om en av dina katter använder toaletten i andra delar av huset, kan du ha nytta av att ha fler kattlådor utspridda i olika rum.

Läs också: Min katt slutar inte bajsa i kattlådan: är detta normalt?

5. Logistik kattlåda

Om katter inte är nöjda med storleken på kattlådan eller djupet på ströet, kan de repa och gräva för mycket för att få det att fungera.

Storleken och formen på kattlådan kanske inte passar din katt. Vissa katter gillar en mycket djup ströbädd och om den inte täcker lådan tillräckligt kan de börja gräva för att försöka begrava sin avföring.

Även överdriven skräp i kattlådan kan få dem att gräva och repa sig för att göra ett hål för att gå på toaletten. Gör plats. Om du har en stor katt kan du behöva köpa en kattlåda i specialstorlek. Det är alltid bäst att bedöma och se till att de kan flytta runt i lådan med lätthet.

En annan sak som kan störa din katt är att om kattlådan inte har tömts och hon måste gå igen, om de kommer till en smutsig kattlåda, kan de börja gräva för att begrava det som redan finns där innan de känner sig bekväma när de använder hinken.

Katter kan också bli stressade om de har en otäckt kattlåda eller om kattlådan inte är på en lugn och tyst plats där de känner att de kan ha lite avskildhet. En övertäckt kattlåda är ofta en bra lösning för detta eller att flytta din kattlåda till en mer avskild och privat plats.

Läs också: De 6 bästa automatiska självrengörande kattsandlådorna

6. Mag-tarmproblem

Katter med orolig mage kan besöka kattlådan ofta och gräva mer än vanligt.

Om du märker att din katt använder kattlådan oftare och gräver i den, kan detta vara en indikation på tarmproblem. Du kanske märker något uppenbart som diarré eller blod i deras bajs. Det kan dock vara något mer subtilt, som att de besöker brickan mer eller mindre ofta än vanligt.

Många tarmrelaterade orsaker kan få katter att gräva i sin kattlåda. Om deras spillning är för lös eller för hård kan de gräva för mycket för att försöka täcka den. Om deras bajs luktar annorlunda, om det finns blod eller om de har en parasitinfektion.

Alla dessa kan orsaka stort obehag och oro för din katt och leda till att de frenetiskt kastar runt sin strö. Om du är osäker eller orolig, tveka inte att kontakta din veterinär för råd.

Läs också: Tarmparasiter hos katter: orsaker, symtom och behandling

7. Urinproblem

Katter som lider av olika urinproblem kan ofta återvända till kattlådan, gräva och klia sig samtidigt som de stöter ut onormalt små eller stora mängder urin.

Ett vanligt problem som katter stöter på är urinvägssjukdom. Om de gräver i sin låda kan det vara ett tecken på en infektion eller inflammation i urinvägarna, varför de har cystit. Om de besöker tanken ofta för att kissa, eller om de passerar ovanligt stora mängder urin, är detta också en indikator på en sjukdom, såsom njursvikt.

Det finns andra hälsotillstånd som kan orsaka förändringar i urineringsvanor. Om du är orolig för din katts hälsa, boka en tid med din veterinär omedelbart för att få dem undersökt och lugna dig.

En mycket viktig punkt att notera: om din kattkatt anstränger sig och frenetiskt gräver i sin låda, och det verkar som om han inte kan kissa, kan det betyda att hans blåsa är blockerad. I det här fallet bör du gå direkt till din veterinär eller ett djursjukhus för att bli utcheckad, eftersom detta är en medicinsk nödsituation. Det är alltid bättre att vara säker än ledsen.

Läs också: Blåssten hos katter: orsaker, symtom och behandling

8. Paw Patrol

Katter kan klia och gräva i sin kattlåda för att exfoliera sina tassdynor.

Din katts tassar kan ibland bli sträva och torra, om din katt är en utekatt kan den få förhårdnader. Vissa katter tycker om känslan av att gnugga sina tassar i kattlådan för att repa sina torra kuddar. De kan också repa sig om klumpar av skräp kommer mellan tårna och försöker få bort dem. Det är alltid en bra idé att patrullera dessa tassar och kontrollera dem regelbundet.

Läs också: De 5 bästa anti-skrapmedel för katter

Slutgiltiga tankar

Varje gång din katts kattlådas vanor förändras, inklusive mer grävande eller klor, är det bäst att besöka veterinären för en kontroll.

Vår katts beteende kan vara förvirrande i bästa fall. De har många anledningar till överdrivet grävande i sin kattlåda. Det viktigaste är att fastställa varför de gräver. När du väl har listat ut det kan du bestämma om det är ett verkligt problem för din katt eller normalt instinktivt beteende.

Om det händer som en plötslig beteendeförändring är det en bra idé att se din veterinär för en kontroll för att utesluta eventuella medicinska problem. Det kan bara vara din katts söta egenhet, i så fall kan du låta dem gräva så gott de kan.

Läs också: Varför är min katt så irriterande? Kattens uppmärksamhetssökande beteende förklaras

Vanliga frågor

Hur förhindrar jag att min katt gräver i sin låda?

När du har bestämt den bakomliggande orsaken till grävningen kan du stoppa din katt om du behöver. Om det är ett problem som måste lösas, som att kattlådan är för liten, eller det är konkurrens mellan katter, kan du enkelt göra det genom att byta ut kattlådan mot en större eller lägga till fler lådor.

Om det inte är något fel på din katt och det bara är instinkt, kan du prova att distrahera honom eller placera berikningsleksaker och skrapstolpar i hans område.

Hur ofta ska jag byta kattsand?

Kattlådorna bör ösas ut varje gång din katt lämnar avföring i dem. Hur ofta du byter kull beror på hur många katter du har och även på katternas individuella vanor.

En allmän riktlinje för standardklumpande strö är att byta den två till tre gånger i veckan. Du kan dock behöva göra det varannan dag om du börjar märka lukt tidigare. Om din katt inte verkar använda den förrän den behöver en fullständig rengöring, kan du behöva byta ut den mot färsk strö oftare.

Hur mycket kattsand ska jag lägga i lådan?

Cirka fem till sju tum är rätt mängd för den genomsnittliga katten. Oroa dig inte om du är osäker, din katt kommer att meddela dig om du har gjort för lite eller för mycket, vanligtvis genom att göra precis det vi pratade om, gräva i lådan! Håll ett öga på dem så får du snart veta om de har tillräckligt med strö och är nöjda med sitt strödjup.

Se även  Förstår katter ord? En veterinär förklarar