Varför grymtar grisar?

Om du verkligen vill ge din gris vad den behöver och vill ha, är det viktigt att förstå vad den försöker säga till dig när den gör olika ljud.

Varför grymtar grisar? De gör detta för att kommunicera med andra grisar runt dem. Du kan kalla det deras språk, ett sätt att hjälpa andra att förstå hur de känner och vad de behöver.

Förutom att de använder ljuden de gör för att kommunicera med andra grisar, använder de även detta för att kommunicera med andra djur och människor runt dem.

Självklart ska du som stolt ägare av en gris kunna förstå vad den försöker säga när den grymtar eller gör något annat ljud. När du läser vidare kan du åtminstone ha en grundläggande förståelse för vad dessa olika ljud kan betyda. Du skulle också förstå andra taktiker som grisar använder för att kommunicera med dig.

De olika ljuden en gris gör

Vi är vana vid att associera grisar med ”oink”-ljudet, främst för att detta är vad vi fick lära oss när vi var barn. Men i verkligheten gör grisar otaliga andra ljud beroende på humör och vad de vill säga.

Grundregeln är denna: höga toner är vanligtvis en produkt av stress, medan lägre toner är ett tecken på komfort.

Här är en titt på de olika ljuden en gris gör för att hjälpa dig att bättre förstå vad de försöker berätta för dig:

  • Klackande eller käktuggande

Detta är vanligtvis ett tecken på att din gris är upprörd eller arg. Var beredd, eftersom din gris kan bli aggressiv. Kontrollera din miljö för potentiella hot som kan få din gris att göra detta ljud.

  • tandgnisslande

När du hör din gris göra ett malande ljud kan det tyda på två olika saker. Den är upprörd eller känner njutning. Det skulle hjälpa att förstå situationen i det specifika ögonblicket för att förstå vad tandgnisslet betyder.

Om grisen är pacing eller rastlös medan den slipar tänder samtidigt, kan den vara upprörd. Titta omkring dig. Finns det ett annat djur i närheten som kan orsaka störningen? Är middagstiden över och maten har inte tagits fram än?

Om du kan höra din gris bita ihop tänderna när du gnuggar hans mage eller när han slappnar av under sin favoritfilt, betyder det att han är nöjd och nöjd.

  • skrikande
Se även  Kan grisar känna igen sina ägare?

Om din gris gör ett gällt skrikande ljud, måste du undersöka vad den skriker mot. Detta är ett tydligt tecken på att den är hotad och upprörd mot en specifik sak.

Kolla om han skriker mot din hund, han kan vara rädd för att hunden är aggressiv eller för att hunden är obekant och uppfattas som ett hot.

Om din gris skriker på en person är det möjligt att denna person tidigare har orsakat ett trauma på grisen. Till exempel kan personen ha skadat grisen tidigare, antingen av misstag eller med avsikt. Något så enkelt som att skrika på din gris kan vara traumatiskt för honom, så bli inte förvånad om han skriker på dig ens några dagar efter att du har tappat humöret med det.

Å andra sidan, om din gris skriker direkt mot dig och du är säker på att du inte har gjort något fel, så är detta ett tydligt tecken på att den förväntar sig att du ska göra något åt ​​den. Den kan till exempel känna sig törstig och be om vatten. Den kan också vara uttråkad och bara vill att du ska ta fram sina favoritleksaker.

  • Grymtande

En gris gör morrande ljud oftare än något annat ljud. Det är huvudljudet de gör för att kommunicera med andra grisar. Så när du ser en grupp grisar morra mot varandra, föreställ dig vad du och dina vänner gör när ni sitter tillsammans och pratar om er vecka. Det är det för dem.

  • Låter som påminner om apljud

Vad menar vi med apljud?

Detta är vanligtvis en serie av ”oof oof” och ”aaah aaahs”. Det är inte superhögt. Men vad det betyder är att din gris är upprymd och glad över att se dig. Det är möjligt att du var borta hela dagen och han saknade dig. Det kan få din uppmärksamhet.

Grisar kan också göra detta ljud när de är spända på vad som komma skall. Till exempel närmar du dig med hans favoritleksak i handen. Detta kan vara en källa till spänning som får din gris att göra detta ljud.

  • Skrika

När grisar skriker har du verkligen inget annat val än att sitta upp och vara uppmärksam. Deras skrik kan få vem som helst att få panik, med tanke på den höga tonhöjden och den höga decibelnivån. Detta ljud kommer alltid att ackompanjeras av ryckiga och spända rörelser.

Detta är ett tecken på stor nöd. Din gris har troligen mycket smärta eller är rädd. Agera snabbt när detta händer och börja leta efter triggers direkt.

Är din gris i koppel? Kontrollera omedelbart att remmen sitter bekvämt och inte hindrar grisens luftvägar eller klämmer fast dess hud hårt. Kontrollera också om det finns människor eller andra djur i närheten som kan ha skadat honom eller håller på att skada honom.

Det är också möjligt att din gris är väldigt överväldigad. Har du precis lagt din gris i badkaret eller poolen? Kontrollera vattentemperaturen. Det kan vara för kallt eller för varmt.

Du bör också kontrollera säkerhetsrisker. Till exempel glider din gris runt badet. Om så är fallet, ta upp din gris ur badet och lugna ner den. Lägg sedan i gummimattor som skulle ge lite dragkraft så att du kan visa din gris att det nu är säkert att gå in.

Att introducera nya saker för din gris bör vara en långsam process. Överraska eller överväldiga det inte för att undvika ytterligare stress eller trauma.

  • Bark

Detta kan komma som ett kort och abrupt ljud, eller så kan det göras en efter en. Detta betyder vanligtvis att din gris blir skrämd och upptäcker något som kan vara hotfullt på något sätt.

Detta är också ett ljud de gör när de skräms, speciellt om det bara är en skarp skällande.

Andra sätt din gris kommunicerar

Bortsett från ljuden den gör, kommunicerar grisar också med två andra saker: kroppsspråk och lukt.

Även om det kan vara spännande för människor att ta reda på vad en gris försöker säga genom sina olika dofter, finns det specifika doftsignaler som bara deras egen art kan förstå. Det är därför vi föredrar att hålla fast vid deras röstsignaler och kroppsspråk när människor försöker förstå vad en gris försöker säga.

Din gris skickar bara tre olika meddelanden till dig genom sitt kroppsspråk: hävda dominans, visa underkastelse eller visa rädsla eller ångest.

  • Gör anspråk på dominans

Din gris kan börja hävda sin dominans om den ser någon den inte känner. Du förstår, grisar är vana vid att vara en del av en flock. Om din gris är det enda djur du har hemma, kommer den att betrakta dig som sin besättning. Så alla som inte känner till det kan ses som ett hot det borde avskräcka.

Grisar visar dominans när de använder ett stelt och stramt kroppsspråk. Du kanske märker att den har ryckiga rörelser. Den kan börja svepa med huvudet från sida till sida och börjar tugga med käkarna. Du kan också märka lite skum i munnen.

Även om detta är mer normalt för vuxna grisar, beror en gris handlingar också på graden av hot den känner.

  • Visa omsorg eller underkastelse

Det skulle vara bra om din gris är i detta tillstånd hela tiden. När en gris visar omsorg eller underkastelse är den avslappnad och rör sig långsamt. Det är slående hur grisen rör sig slarvigt som om den inte har någon annan vård i världen.

De kan också vara lite lekfulla ibland och kan galoppera eller snurra. En lugn dag kanske han nöjer sig med att slarva runt på gården.

Ibland kanske du märker att din gris kommer nära dig och andas varm luft mot dina ben eller fötter. Detta är faktiskt ett tecken på att din gris litar på dig och vill erbjuda komfort.

  • Visar rädsla eller ångest

Detta är något din gris kan visa dig när han träffar dig första gången. De känner rädsla och ångest när de går in på okänt territorium.

Om din gris är stressad, orolig eller rädd, reagerar han tydligt på de minsta rörelserna. Du kunde gå fram till den och den kunde plötsligt pipe och hoppa runt. Den använder en framåtvänd hållning. Den skulle också stirra på dig och försöka att inte bryta ögonkontakten medan den väntar på att se vad ditt nästa drag skulle bli.

Relaterade frågor

Varför gillar grisar lera?

Grisar använder inte bara lergropar för att koppla av. De älskar också hur leran kyler deras hud. Lera är också ett bra sätt att skydda grisens hud från de hårda strålarna eller solen. Det kan också förhindra att insekter och parasiter biter grisen eller stannar på huden.

Vad betyder det när en gris viftar på svansen?

Grisar viftar på svansen när de är glada eller nöjda. Det är samma attityd som vi ser hos hundar som är upphetsade eller glada.

Se även  10 sätt att ta hand om en mikrogris