Varför har grisar böjda svansar?

På senare tid har grisar blivit mer och mer kända som husdjur och fler och fler människor är nyfikna på dem!

Varför har grisar krulliga svansar? Sanningen är att det ännu inte finns någon vetenskaplig förklaring till det. Den mest ”populära teorin” säger dock att ha krulliga svansar skyddar tamgrisar från fysisk skada på svansen. Raka svansar är mer benägna att skadas eftersom de är lättare att greppa och kan bitas av andra djur eller medgrisar. Medan de har krökta svansar, kan de undvika bett mycket lättare. Denna teori säger att det är mer av en inhemsk evolution för grisar.

Andra teorier säger att det inte är något annat än en oväntad bieffekt på grund av den domesticering och selektiva avel människor har orsakat.

Denna teori kan visa sig vara en av de mest logiska anledningarna, eftersom selektiv avel, även för andra djur, hade lett till olika missbildningar eller onaturliga förändringar i ett djurs beteende eller fysiska utseende.

Vildsvin har ofta raka svansar. Hangrisar, vare sig de är vilda eller tama, har vanligtvis också raka svansar. Tamgrisar föds dock med krullade svansar, inklusive hangrisar.

Vissa grisbönder säger att svansen är ensam ett annat sätt att bestämma en gris hälsa.

En frisk gris ska ha en lockig svans medan en gris som mår illa har en hängande svans som hänger rakt ner.

Det finns också en annan teori att de krulstjärtade grisarna har sitt ursprung i Kina eftersom de kinesiska bönderna eller grisägarna trodde det krullad svans är ett tecken på god hälsa Som nämnts ovan.

På grund av denna övertygelse paras krullsvansgrisar avsiktligt ihop för avelsändamål och nu är de flesta av raserna som har sitt ursprung i Kina ofta krulsvansade.

Det finns raser som har naturligt lockiga svansar och vissa raser som inte har det, men som kan födas med en lockig svans om de föds upp med en krulstjärtad gris.

Vad är syftet med en pigtail? Vad mer finns det att veta om grisar och deras svansar? I den här artikeln delar vi mer användbar information.

Syftet med en pigtail

Många människor kanske undrar vad syftet med deras svans är, annat än för yttre syften.

En pigtail är nästan liknar mänsklig hud. Därför kan en gris svans vara känslig.

Se även  Hur kommunicerar grisar?

Den mest logiska användningen av en gris med svansen är att avvärja parasiter som flugor och andra insekter.

På grund av hur deras kroppar är uppbyggda är deras svans den enda del som kan nå områden som de normalt inte kan, såsom ryggen.

Liksom andra djur som kor, hästar och andra liknande djur använder de svansen för att bli av med flugorna som potentiellt kan göra dem sjuka.

Det finns inget känt syfte med deras svansar annat än denna försvarsmekanism.

En gris svans kan vara känslig därför om det blir slagsmål mellan grisarna tenderar de att bita varandra i svansen som kan lämna märken, ihållande blödningar och allvarliga skador.

Det är därför som vissa gårdar utövar ”svans dockning” och ”tandklippning”.

Specifika raser med böjda svansar

Eftersom vi nämnde att det finns raser som har naturligt lockiga svansar, har vi listat några. Även om det inte är garanterat att de alla kommer att ha samma krökta svans.

Vissa av dessa raser har verkligen inte en ”naturlig” lockig svans, men började ”avtalegenskapen efter korsning och nu framstår som ”naturlig”.

  • Duroc grisar
  • Stora vita grisar
  • Berkshire grisar
  • Pietrain grisar
  • Hampshire grisar

Grisarna på listan är populära som domesticerade raser och har ofta krullade svansar. Men för den populära husdjursrasen av miniatyrer och grisar har de flesta raka svansar.

Vad är svansdockning?

Eftersom svansbitning har blivit ett problem för grisuppfödare eller grisuppfödare, blev svansdockning en ”lösning” på detta problem.

Docksvans är ”att skära” eller ”att skäraförkorta svansen och ibland ta bort den helt. Denna process görs ofta utan bedövning!

Detta utlöste en kontrovers bland människor som ifrågasatte om svansdockning alls var nödvändig. Att låta skära bort en del av din kropp utan bedövning skulle orsaka stor stress, trauma och naturligtvis smärta för vem som helst, även djur.

Vad beträffar skära tänderdetta görs vanligtvis hos nyfödda smågrisar för att minska skadorna, särskilt när de utfodras med modersmjölk.

Detta krävs om smågrisar föds med ett par två knivskarpa framtänder och kan visa sig smärtsamt när de biter och suger till den grad att deras mödrar vägrar att mata dem.

Är svansdockning olagligt?

Reglerna för svansdockning hos grisar är inte än officiellt adresserad, men det sägs att så länge det görs av en professionell eller en veterinär ska det inte vara några problem.

Se även  Kan grisar äta kött?

Andra djur som hundar har strikta regler och föreskrifter när det kommer till dockning, men det finns för närvarande inga särskilda regler för grisar.

Tandklippning är helt tillåtet för tamgrisar för att bli väl behandlade av sina mammor och för att förhindra att andra grisar skadas.

Bortsett från svansdockning och tandklippning, finns det ett liknande ämne som ”skär öra’ kan föreställas.

En registrerad gris kan behöva ”identifieras” och har en ”identifieringsskylt” vilket vanligtvis görs genom att märka deras öron.

Klippning är annorlunda och kanske inte gäller, men taggning är säker.

Öronmärkning eller tatuering av en gris som märke är helt lagligt och tillåtet. Professionell hjälp rekommenderas starkt innan du fortsätter med märkning.

Är grisar farliga?

När vi fick veta att de biter och attackerar varandra, vilket förde oss till ämnet svanskupering, är det naturligt att undra om de är farliga av naturen.

Svaret är nej, de är inte farliga.
De är väldigt lika hundar i beteende.

Även om de är kapabla att bita händer detta sällan och förmodligen bara när de skadas, misshandlas eller hotas.

Grisar är bytesdjur och de föredrar att prioritera att fly utsätt dig sedan för risken eftersom det är för riskabelt. Deras enda sätt att bekämpa är att attackera med sina betar om de har dem och bita om de kan nå dem.

Deras aggression kan också bero på typen av ras. Eftersom de flesta raser nu är domesticerade är det inte många som är farliga.

Ibland kan det också bero på deras ålder eller hur de är uppfostrade.

Smågrisar som har vuxit upp ensamma utan social interaktion är ofta ovänliga mot människor och till och med andra grisar. Äldre grisar kan också vara lite aggressiva när det kommer till att ha en alfahane.

Generellt sett tenderar tamgrisar att vara vänliga eller neutrala till den grad att du till och med kan låta dem komma nära barn.

Normalt är de sociala djur som kommer snabbt och lätt överens med andra grisar och sällskapsdjur. Vissa grisar kan till och med bli ensamma utan sällskap och det tyder på att de är sociala till sin natur.

Dock, en annan anledning till att de kan vara ”farliga” är om de är sjuka eller bär på en sjukdom.

Därför kan du använda deras svansar som en ”referens” för att se om de mår bra eller inte.

Se även  Snarkar grisar?

De flesta ägare säger att krullade svansar är ett tecken på god hälsa. Svansviftande är också ett tecken på lycka, belåtenhet och till och med spänning.

Det är också viktigt att få dem medicinskt kontrollerade och vaccinerade också.

RELATERADE FRÅGOR

  • Är det lagligt att föda upp eller äga en gris?

Svaret beror på var du bor. Lagar varierar från land till land, särskilt när det gäller djurskydd. Det rekommenderas starkt att du kontrollerar med dina lokala tjänstemän innan du adopterar en gris.

Om det kräver tillstånd, registrera din gris för dess och din säkerhet. Det kan också ge flera fördelar, så det är värt kostnaden.

Vi har en användbar, detaljerad artikel om hur du får din gris licensierad.

  • Hur mycket kostar det att föda upp en gris?

En uppskattad summa kan vara så hög som $600 och mer. Det är naturligt att undra över den totala kostnaden efter att ha känt till deras behov, så här är en praktisk sida som kan förklara alla kostnader i detalj för dig.

Koppling: https://lovelivegrow.com/cost-to-raise-a-pig/

För att ytterligare förklara mer detaljerat, bara fodret kan bli dyrt. Du bör också överväga mängden vatten att dricka.

Bostad eller sängkläder om de är husdjur är också nödvändigt för komforten. Mediciner och behandlingar bör läggas till dina beräkningar och slutligen, om det är nödvändigt, kan ett tillstånd också kosta en del pengar.

Observera att priserna kan variera beroende på ditt land eller din region, så vi kan bara ge en uppskattning.

  • Vad är den förväntade livslängden för en gris?

Den förväntade livslängden för en genomsnittlig gris är 15 till 20 år. Detta är en lång tid jämfört med deras vilda motsvarighet som bara lever 4 till 8 år.

Medan den populära husdjursrasen ”minigrisar” sägs ha kortare livslängder på grund av sin komplicerade och selektiva avel, hävdar många grisägare att deras husdjur levde upp till 15 år och längre.

Denna information leder oss till slutsatsen att det finns tillfällen då de kan leva längre än sin förväntade livslängd så länge de är friska och älskade.