Varför har katter morrhår?

Närbild av en katts morrhår, som framhäver deras känslighet och roll för att upptäcka förändringar i miljön

Det är ingen hemlighet att morrhår får din katt att se supersöt ut, men vet du varför katter har morrhår? Visste du att de utför många användbara funktioner i din katts dagliga liv? Utan morrhår skulle din katt ha svårt med enkla uppgifter som att säkert navigera i sin omgivning, vilket kan leda till stora problem.

Den här artikeln berättar allt du behöver veta om kattmorrhår och deras betydelse i livet för alla nyfikna katter.

Snabb överblick

01

Morrhår är långa, styva hårstrån gjorda av keratin, samma material som din katts päls.

02

Morrhår hjälper katter med rumslig medvetenhet, balans, navigering och kommunikation.

03

Klipp eller plocka aldrig av din katts morrhår. Detta kan orsaka stress, förvirring och smärta hos katter.

Vad är morrhår?

Morrhår, eller för att använda deras vetenskapliga namn vibrissae, är långa, styva hårstrån som många däggdjur har i någon form. Termen ”vibrissae” kommer från det latinska ordet ”vibrare”, som betyder att vibrera.

Morrhår växer från hårsäckar och är gjorda av samma material som din katts päls: keratin (en typ av protein). Morrhår skiljer sig från vanliga hårstrån genom att de är längre, styvare och bredare i diameter och normalt sticker ut i ansiktet.

Katter har morrhår på flera ställen i ansiktet; längs sidan av näsan, ovanför ögonen, på hakan och runt öronen. Katter har också mindre kända morrhår på frambenen, så kallade ”carpal” morrhår.

Varje enskild morrhår har den vitala funktionen att överföra miljontals bitar av sensorisk information, inklusive vibrationer, till hjärnan, vilket gör dem väsentliga som speciella sensoriska organ. Enligt Guinness världsrekordDe längsta registrerade katthårhåren tillhörde Missi, en Maine Coon-katt från Finland, vars morrhår mätte 7 tum (19 centimeter) långa.

Läs också: Förstå din katts fem sinnen

Varför har katter morrhår?

Förutom att få din katt att se söt ut, utför morrhår också många viktiga funktioner, inklusive:

1. Vibrationskänsla

Din katts morrhår är så känsliga att de kan fånga upp vibrationer i luften, nästan som din katts eget radarsystem. Detta kan vara mycket användbart för en katt när den jagar bytesdjur och märker överhängande faror.

2. Rumslig medvetenhet

Makrovy av en katts tunga, som framhäver dess unika grova konsistens anpassad för trimning och andra funktioner.

Morrhår underlättar en katts utforskning genom att låta honom veta om ett utrymme är för litet för att hans kropp ska kunna passa igenom.

Morrhår kan fungera som ett inbyggt måttband för katter och hjälpa dem att bedöma om deras kropp kommer att passa genom en öppning när de sticker igenom huvudet. Detta gör att katter kan undvika att fastna medan de utforskar sin miljö och håller dem ur vägen. Morrhår tillåter också katter att upptäcka föremål som skyddar dem från fara eller skada.

3. Balans

Morrhår spelar en viktig roll för din katts balans och bestämning av kroppsposition. Katter har speciella känselceller som kallas proprioceptorer i spetsen av morrhåren. Proprioceptorer överför meddelanden om miljön till hjärnan.

Detta gör att hjärnan kan bestämma kroppens position i förhållande till utrymmet runt den. Proprioceptorer finns överallt i kroppen, och utan dem skulle gå eller ens stå omöjligt, än mindre att alltid landa på dina fötter!

4. Night vision assistans

Även om katter har mycket bättre mörkerseende än vi, bidrar deras morrhår också till hur bra de kan röra sig på natten. Morrhår är så känsliga att de kan uppfatta förändringar i luftströmmar, vilket ger katter information om var föremål finns runt dem. Detta är en av anledningarna till att det kan vara svårt att avgöra om en katt håller på att bli blind på grund av de extra sinnen den har för att navigera i sin miljö.

5. Ansiktsskydd

Mysig syn av en katt som sover lugnt under en filt, utstrålar värme och komfort i en lugn sömn.

När morrhåren känner av något nära ansiktet, varnar detta katten att vända på huvudet eller blunda så att den inte skadas.

Morrhåren runt din katts ansikte är mycket känsliga för även den lättaste beröring eller en fläck av smuts. Det betyder att din katt snabbt kan upptäcka allt farligt runt ansiktet och ögonen. Detta gör att de kan röra sig, skaka eller blinka snabbt för att eliminera alla faror som de uppfattar.

6. Kommunikation

Positionen där din katt håller sina morrhår kan avslöja hans känslor. I själva verket är morrhårsposition ett av sätten som veterinärer bedömer katter för smärta när de läggs in på sjukhuset som en del av en validerad och omfattande smärtbedömning som kallas ”felin grimas poäng.Detta poängsystem tittar på många subtila förändringar i kattens ansiktsuttryck för att avgöra hur mycket smärta den känner.

Skrämda katter kan ha stela morrhår, medan en avslappnad katt ofta har avslappnade morrhår. Katter är utmärkta på att dölja sina känslor, så deras morrhår ger oss värdefull inblick i hur de mår.

Läs också: 7 vanliga kattvokaliseringar och vad de betyder

Vad händer om jag plockar eller skär av min katts morrhår?

Makrobild av de intrikata detaljerna i en katts morrhår, som framhäver deras anmärkningsvärda längd och känslighet.

Att skära eller dra ut en katts morrhår kan orsaka desorientering och stress.

Det enkla svaret på denna fråga är att du inte ska ta bort din katts morrhår i första hand. Även om själva morrhåren inte innehåller några nervändar, är basen rik på nerver och blodkärl. Detta innebär att morrhårsplockning kommer att vara extremt smärtsamt.

Att trimma eller plocka din katts morrhår kommer att få honom att kämpa med sin rumsliga medvetenhet och orsaka stress och förvirring. Om din katt strövar utomhus, gör förlusten av hans morrhår en större risk för att han fastnar eller fastnar.

Varför tappar min katt morrhår?

Om din katt tappar mycket morrhår, kontakta din veterinär för att fastställa orsaken.

Katter tappar ibland morrhåren som en del av deras normala håravfallsprocess. Så om du märker att din katt saknar ett enda morrhår är det vanligtvis inte en anledning till oro. Men om du märker att många av din katts morrhår faller av samtidigt, eller om förlusten av din katts morrhår sammanfaller med håravfall någon annanstans på kroppen, kan det tyda på ett medicinskt problem.

Detta gäller särskilt om du märker rodnad, flagnande hud eller sipprar. Det finns flera anledningar till att din katt kan tappa morrhåren, till exempel:

  • allergier
  • Parasitiska infektioner (som skabb)
  • Bakterie- eller svampinfektioner i huden
  • Feline acne
  • Trauma eller fysisk skada

Om inte din katt har en medicinsk orsak som leder till håravfall, kan du vara säker på att morrhåren med största sannolikhet kommer att växa tillbaka med tiden. Bli inte förvånad om morrhåren får en annan färg.

Vad är morrhårströtthet?

Morrhårströtthet har beskrivits anekdotiskt, men det finns inga vetenskapliga bevis för detta tillstånd.

Morrhårströtthet, eller morrhårsstress, är en populär term som används för att beskriva teorin om överstimulering av den sensoriska bearbetningen av morrhåren. Detta sägs hända när morrhåren vidrörs för mycket och det föreslås att detta händer om din katts mat- eller vattenskålar har höga kanter som kommer i kontakt med detta känsliga hår.

Det finns ingen vetenskaplig grund för detta tillstånd, som endast har beskrivits anekdotiskt. Men en nyare forskning fann att katter föredrog att äta från morrhårsvänliga skålar snarare än deras vanliga skål.

Omfamna din katts morrhår

Morrhår är en viktig del av en katts komplexa fysiska och beteendemässiga välbefinnande.

Din katts morrhår är inte bara söta, utan fyller också många viktiga roller i din katts dagliga liv. Av denna anledning bör din katts morrhår aldrig trimmas eller klippas, oavsett hur långa de är. Istället är det bara att njuta av dessa bedårande bihang och alltid behandla dem varsamt; din katt kommer att tacka dig för det.

Vanliga frågor

Vad händer när du skär av en katts morrhår?

Klipp aldrig av din katts morrhår. Även om morrhåren i sig inte orsakar smärta för en katt, utför de många viktiga funktioner för din katt i hans dagliga liv. Genom att klippa av dem kan du oavsiktligt äventyra din katts säkerhet.

Växer katternas morrhår ut igen?

När morrhår faller av naturligt kommer de att växa ut igen, precis som vanliga hårstrån gör när de faller av. Morrhår som är trasiga eller avskurna måste vänta på att den naturliga hårcykeln äger rum så att morrhårroten kan falla ut och en ny kan växa fram.

Den naturliga cykeln för att ta av och återväxt morrhår är i allmänhet mycket långsammare än normalt hår, och som sådan kan denna återväxtprocess ta lång tid. Klipp aldrig din katts morrhår. De är viktiga för många funktioner, och avsaknaden av morrhår kan orsaka många problem för din katt.

Känner katter smärta i morrhåren?

Det är viktigt att notera att det aldrig är tillrådligt att klippa din katts morrhår eftersom de utför många viktiga funktioner. Katters morrhår har inga nervändar som löper genom skaften. Detta gör att själva håret inte känner någon smärta när det klipps.

Men hårroten är rik på blodkärl och nervändar, så att plocka eller dra i morrhåren är extremt smärtsamt. Hård hantering av morrhåren kan också orsaka obehag.

Kan katter låta dig röra vid deras morrhår?

Svaret på denna fråga kommer att bero mycket på varje katts personlighet. Vissa katter har inget emot att deras morrhår försiktigt berörs; andra är djupt kränkta av själva idén.

Även om din katt låter hans morrhår röras, se till att du gör det mycket försiktigt. Morrhårrötterna är rikt innerverade med många nerver, vilket gör dem extremt känsliga. Grov behandling kommer att vara smärtsam för din katt.

Visa resurser


Cats.com använder högkvalitativa, trovärdiga källor, inklusive peer-reviewed forskning, för att stödja påståendena i våra artiklar. Detta innehåll kontrolleras och uppdateras regelbundet för noggrannhet. För att lära dig mer om våra standarder och träffa vår veterinära granskningskommitté, besök vår Om oss-sida.

  1. Evangelista. M et al. (2019) Ansiktsuttryck av smärta hos katter: utveckling och validering av en felin grimaspoäng. Nature:Scientific Reports 9:19128 DOI Hämtad 23rd augusti 2022

  2. Guiness World Records (2022) Längsta kattmorrhår. Tillgänglig på Hämtad 23 augusti 2022

  3. Slovak och Foster (2021) Utvärdering av morrhårsstress hos katter. Journal of Feline Medicine and Surgery. 23(4)DOI Hämtad 23 augusti 2022

Se även  Kan katter känna av graviditet?