Varför har katter svans?

Samling av komiska kattögonblick fångade i olika skeden av lekfulla missöden, som framhäver deras charmiga och förtjusande natur.

Har du någonsin tittat på din katts svans och undrat vilket syfte den tjänar? Eller undrade du om alla dessa olika rörelser och swooshes betyder något på kattspråk?

Tja, den svansen är ett mycket viktigt bihang och ger din katt inte bara fysiska fördelar utan också beteendemässiga fördelar. Läs vidare för att lära dig allt om kattsvansar.

Lite om kattsvansar

Kattsvansar är underbara saker! Visste du att en katts svans är en förlängning av ryggraden? Ryggraden är indelad i fyra grupper av kotor eller små ben: cervikal, bröstkorg, ländrygg och kaudal. En katts svans innehåller stjärtkotorna – vanligtvis 18 till 23!

Katter har fler kotor i bröst-, länd- och stjärtregionen än människor, och det är detta som ger katter deras större flexibilitet och skicklighet. Vissa kattraser utan svans eller med kortare svans har mycket färre kotor i svansen.

Kattsvansar innehåller också nerver som inte bara hjälper dem att röra sig utan också låter dem känna av miljön runt dem. Deras svansar kan plocka upp förnimmelser från omkring dem i sin omgivning och skicka meddelanden genom ryggraden till hjärnan, vilket gör att katter effektivt kan ”känna” med sina svansar.

Dessutom finns det också muskler, senor och ligament i en katts svans, och dessa är ansvariga för rörelsen. En katts svans innehåller också blodkärl, varav den största är svansvenen som löper längs svansens undersida. Sist men inte minst innehåller katters svansar även doftkörtlar som kallas svanskörtlar.

Kan katter kontrollera sina svansar?

Katter kan helt kontrollera sina svansar för frivilliga rörelser, även om du också kan se ofrivilliga svansrörelser när en katt ligger i en djup sömn och svansen rycker eller rör sig. Vanligtvis är en katt fullt medveten om vad den gör med sin svans och kan flytta den upp och ner, fram och tillbaka, samt rulla runt den.

Nervimpulser skickas till hjärnan, som sedan skickar meddelanden till musklerna i svansen som säger åt dem att röra sig. Typen av träning beror på din katts fysiska och känslomässiga tillstånd.

Vad används kattsvansar till?

Bild som visar katters förmåga att kommunicera genom sina svansar, med olika svanspositioner och rörelser som förmedlar olika känslor och avsikter

En katts svans är en avgörande del av deras rörelse, balans och kommunikation.

Så vi har lärt oss vad en katts svansstruktur är gjord av och hur man kontrollerar den, men vad används kattsvansar till?

Se även  Har katter tidskänsla?

1. Balans

Svansar är mycket viktiga för att hjälpa din katt att få balans. Deras svans ger en motvikt som de kan justera efter behov, oavsett om det är för att hjälpa dem att navigera på en smal avsats, eller för att landa på alla fyra fötterna när de hoppar från en höjd.

Om du tittar noga på din katt kommer du att märka att svansen vanligtvis gör tvärtom mot vad hennes kropp brukar göra. När hon hoppar upp rör sig svansen ner och när hon hoppar ner går svansen upp. Samma sak händer när hon plötsligt rör sig fram och tillbaka.

Om hon rör sig till vänster, rör sig svansen till höger och vice versa. Denna känsla av balans är också viktig när en katt jagar sitt byte och kan hjälpa den att framgångsrikt döda byten.

2. Kommunikation

Din katts svans är faktiskt väldigt uttrycksfull och kan ge dig en bra indikation på vilket humör din katt är på.

 • Mjuk svansvåg: En försiktig svansrörelse fram och tillbaka betyder vanligtvis att din katt är glad och på gott humör.
 • Svanspisk: Om din katt slår svansen eller slår den i marken är det vanligtvis ett tecken på att hon är irriterad. Du borde ta tipset och lämna henne ifred.
 • Svansrörelse: En försiktig men abrupt rörelse från sida till sida är vanligtvis ett tecken på att din katt är upprymd eller spänd. Du kanske ser denna rörelse när hon tittar på en fågel genom ett fönster, eller när hon leker med sina leksaker.
 • Svansen rakt upp: Detta kan betyda olika saker beroende på situationens sammanhang. Om din katt hälsar dig med en upprätt svans betyder det vanligtvis att hon är glad att se dig. Det kan också åtföljas av ryckningar eller skakningar i änden av svansen. Om din katts svans är rak uppåt och resten av kroppen är stel eller böjd, är detta vanligtvis ett tecken på att din katt är rädd eller känner sig hotad. Du kanske också märker att all päls på din katts svans står upp och ser ut som en flaskborste. Detta för att få sig själva att verka större och mer hotfulla.
 • Svansen uppåt men böjd upptill: Detta är vanligtvis ett tecken på att din katt är på ett lekfullt humör.
 • Svansen ner eller lågt till marken: Detta är ofta en indikation på att din katt känner sig orolig eller ibland till och med mår dåligt. Det kan också vara ett tecken på en svansskada.
 • Svansen ringlade runt deras kropp: En svans lindad runt tassarna när den sitter betyder vanligtvis att katten känner sig nöjd, men det kan också betyda att den känner sig stressad eller mår dåligt. En sovande katt virar svansen runt kroppen för komfort och värme!
 • Svans virad runt dig: Om din katt slår svansen runt dig när du hälsar på henne, betrakta detta som en vänlig hälsning. Hon säger att hon älskar dig och är glad att se dig!
Se även  Varför sticker katter rumpan i ditt ansikte? En veterinär förklarar

3. Markera deras territorium

Sprayande katt

När en katt sprayar håller den svansen rakt upp och ibland flyttar den på den.

De stjärtdoftkörtlar i en katts svans är talgkörtlar, vilket betyder att de utsöndrar en oljig, illaluktande substans som används för att markera deras territorium.

4. Håll dig varm

När din katt sover kommer svansen vanligtvis att rullas runt kroppen. Detta är en naturlig instinkt som hjälper till att behålla kroppsvärmen. Detta är viktigare hos vildkatter som utsätts för väder och vind än hos de flesta huskatter.

Kan katter skada sina svansar?

Stjärtar är så rörliga att de kan vara benägna att skadas precis som alla andra delar av kroppen. En katt kan bryta svansen vid en olycka, till exempel om den blir instängd eller trampad. Om svansen dras kan allvarliga nervskador uppstå och kan vara permanenta.

Detta kan resultera inte bara i en förlamad svans, utan också i urin- eller fekal inkontinens, eller oförmåga att kissa eller göra avföring.

Vad händer om min katt inte har någon svans?

Katter kan ibland födas utan svans, eller måste amputeras på grund av en olycka eller skada. Dessa svanslösa katter anpassar sig ofta anmärkningsvärt bra till förlusten av sina svansar och kan fortfarande balansera lika bra som andra katter.

Katter utan svans kommer fortfarande att röra den lilla delen av svansen, vilket visar att svansrörelse är ett automatiskt svar på vad som händer i kattens miljö. Manxkatten är en kattras utan svans. Även om de är en erkänd ras, var deras avsaknad av en svans ursprungligen resultatet av en genetisk mutation.

Se även  Vad är kattferomoner och fungerar de verkligen?

Varför gillar inte katter att röra vid svansen?

Som vi lärde oss fyller kattsvansar flera viktiga roller och är extremt känsliga. De flesta katter gillar inte att deras svans berörs eftersom de har utvecklats för att skydda detta viktiga bihang.

Roliga fakta om kattsvansar

 • Tamkatter är de enda katterna som kan gå med upprätt svans i luften. Stora katter går med svansen horisontellt eller mellan benen.
 • Vissa djurparker tränar sina stora katter att ”presentera” sin svans så att ett blodprov kan tas. Detta är användbart eftersom det undviker behovet av att bedöva katten för ett mindre ingrepp.
 • Även om det är sant att kattsvansar är viktiga för balans och för att hjälpa en katt att landa på fötterna, ”cat righting reflex” som den kallas beror till stor del på en katts flexibilitet och ett högt utvecklat vestibulärt system. Med andra ord, katter utan svans landar på fötterna lika ofta som en katt med svans.

Slutsats

Intensiv scen av en katt som i hemlighet förföljer en fågel och visar sin medfödda jaktinstinkt och fokus.

En katt kan trycka sin svans mot marken när den förföljer sitt byte.

Vem visste att det fanns så mycket på en katts svans? Från balans till kommunikation till doftmarkering, kattsvansar är ett imponerande bihang. Om du är mycket uppmärksam på din katts svans kommer du snart att lära dig känna igen hennes humör. Kom ihåg att titta, men rör inte!

Läs också: Har katter doftkörtlar i tassarna?

Vanliga frågor

Gör det ont att dra i svansen på en katt?

Ja det gör det. En katts svans är mycket känslig och är mycket benägen att skadas om den dras. Att dra i en katts svans kan orsaka bestående nervskador, vilket kan få mycket allvarliga konsekvenser för en katt, som inkontinens eller förlamning.

Vad kallas katter utan svans?

Manx-katter är en kattras som avlats för att inte ha en svans. Det finns även bobtailkatter som är uppfödda med en liten stubbe för en svans. Katter som skadar svansen behöver ibland få sin svans amputerad kirurgiskt.

Kan katter verkligen kontrollera sina svansar?

Ja, katter har fullständig kontroll över sina svansar och rörelserna de gör. Svansrörelser och position kan berätta mycket om en katts humör och används för att kommunicera med andra katter, samt för balans.