Varför har min katt bajsat på min säng? En veterinär förklarar

När du hittar en hög med kattbajs på din säng i slutet av en lång dag är det lite av en otäck chock! De flesta kattägare gillar att dela sin säng med sina kattsläktingar, men vi gillar inte att de använder den som toalett. Du läser förmodligen den här artikeln för att du är bekant med den här situationen och är orolig över varför din katt gjorde detta.

Snabb överblick

01

Katter kan bajsa på sängen för att de är stressade, mår dåligt eller inte gillar något med sin kattlåda.

02

Kontrollera alltid med din veterinär för att se till att du inte missar några hälsoproblem.

03

Underhåll av kattlådan, en stressfri miljö och konsekventa rutiner minskar chansen att din katt bajsar på sängen.

Det kan finnas en myriad av orsaker till att din katt smutsar ner på din säng, och du vill gå till botten med dessa beteenden. Så låt oss utforska några av dessa problem för att hjälpa dig komma till roten till dina katters illaluktande beteende.

Anledningar till varför katter bajsar på sängen

Att bajsa utanför kattlådan är ett tecken på att något är fel.

Katter kan introduceras i kattlådan när de är 3 veckor gamla, så de lär sig var de ska göra avföring ganska snabbt. Våra kattsläktingar är också extremt rena och kända för att vara det enklaste husdjuret att husträna. Katter föredrar också ofta att göra avföring utomhus om de har tillgång till en gård.

Så om din katt bajsar utanför kattlådan är det oftast ett tecken på att något inte står rätt till, och det finns många möjliga orsaker till det.

1. De gillar inte sin kattlåda

Katter kan inte längre använda kattlådan om den inte hålls tillräckligt ren eller om de inte gillar kattlådan.

Alla kattägare vet hur kräsna våra kattsläktingar kan vara när det kommer till kattlådan. De är väldigt speciella. En vanlig anledning till att din katt vägrar att använda kattlådan är att den helt enkelt inte gillar strukturen eller stilen på ströet där.

Din katts kattlådas stil kanske inte heller passar deras preferenser. Katter är väldigt privata och många föredrar skydd och dörr så att de kan ta det lugnt. Placeringen av kattlådan i hemmet kan också vara ett problem. Om det är på en bullrig plats eller svårtillgänglig är det mindre troligt att de använder det.

En smutsig kattlåda är en annan vanlig orsak till att din katt kan bajsa någon annanstans. En smutsig protest kan vara dina katters sätt att låta dig veta att deras kattlåda måste rengöras. Du bör rensa upp bajsen så snart du vet att den innehåller en och byta kattsand dagligen. Katter gillar inte att kissa på platser de har varit flera gånger.

Läs också: Hur pottränar man en kattunge i 3 enkla steg?

2. Inte tillräckligt med kattlådor

Fler kattlådor är alltid en bra idé i hushåll med flera katter.

Om du delar ditt hem med mer än en katt bör du ha tillräckligt med kattlådor för alla. Katter är väldigt territoriella och privata när det kommer till deras toalettvanor, så de gillar ofta inte att dela kattlådor, eller kanske till och med vägrar att dela dem. Som regel bör du ha en kattlåda per katt plus en. Det kan låta som mycket, men dina katter kommer att tacka dig!

Läs också: Hur många kattlådor ska du ha per katt?

3. Sjukdom

Att plötsligt göra avföring utanför kattlådan är ofta det första tecknet på ett medicinskt problem.

Att bajsa på sängen kan också vara ett tecken på att din katt har ett medicinskt problem. De kanske inte kan ta sig till kattlådan eller gården tillräckligt snabbt, eller behöver gå oftare än vanligt av någon anledning. Mag-tarmproblem är vanligtvis orsaken till detta beteende om det beror på dålig hälsa, men några andra hälsoproblem kan också orsaka förändringar i din katts toalettvanor.

 • Tarmparasiter
 • Irritabel tarmsyndrom (IBS)
 • Matallergier/känslighet
 • Infektioner (bakteriella eller virala)
 • Toxin intag
 • Hypertyreos
 • Cancer

Om du märker diarré, maskar i avföringen, blod i avföringen, svårt att ta avföring, förstoppning eller andra förändringar i din katts toalettvanor, låt din vanliga veterinär kolla upp dem. Din veterinär kommer att undersöka din katt och kan utföra några tester för att fastställa orsaken och initiera den mest lämpliga behandlingen.

Läs också: Hur ofta ska du byta ut kattsand?

4. Stress

Katter är benägna att stressa när deras rutin avbryts, och detta kan leda till avföring utanför kattlådan.

Stress kan orsaka förändringar i din katts toalettvanor, särskilt där de gör avföring och kissar. De är mycket känsliga djur och gillar inte förändringar i sin rutin eller miljö. Några vanliga stressfaktorer som kan få din katt att göra avföring utanför boxen kan vara:

 • Ny miljö som ett nytt hus
 • En ny katt eller hund i huset
 • Besökare
 • Problem med närliggande katter
 • Människor som går in eller ut ur huset
 • Spänningar med andra katter i huset
 • Höga ljud
 • Rädsla för att bli övergiven

Läs också: 5 visuella tecken på en stressad katt och hur du kan hjälpa

5. Förändringar i miljön

Tänk på att ändra saker i din katts liv och göra förändringar gradvis så att du inte gör din katt upprörd.

Katter gillar rutin och konsistens, så varje förändring i deras miljö kan orsaka stress som leder till förändringar i deras toalettvanor. Katter kan bajsa på sängen för att de är rädda eller osäkra på vart de ska vända sig i dessa situationer. Vanliga förändringar som kan få din katt att bajsa på sängen kan vara:

 • Ändra placeringen av kattlådan
 • Annat strö
 • En ny kattunge/katt eller en ny hund
 • Människor som flyttar eller
 • Konstruktion
 • Ny miljö som ett nytt hus

Läs också: Hur introducerar man en ny kattunge för en äldre katt?

Vad du ska göra om din katt bajsar på sängen

Att hitta kattbajs på din säng är en otäck överraskning, men det är också mycket oroande för kattägare. Och det är en vana du vill gå till botten med och fixa så snart som möjligt.

1. Ta reda på orsaken

En fullständig hälsokontroll är viktig för att utesluta en medicinsk orsak till att din katt bajsar på din säng.

Håll utkik efter andra tecken på sjukdom, såsom kräkningar, förändringar i din katts aptit eller aktivitetsnivåer eller förändringar i deras beteende. Om din katt visar tecken på att han inte mår bra, låt veterinären kolla upp honom. Veterinären kan behöva göra några tester som blodprover, bajsprover eller avbildning för att ta reda på vad som händer.

Du bör också leta efter andra beteendeförändringar som kan tyda på ett problem med stress eller ångest. Din veterinär kan också hjälpa och ge dig råd om andra aspekter av kattens beteende.

Läs också: Topp 10 saker som din veterinär vill att du ska veta

2. Eliminera möjliga triggers/stressorer

Hur många kattlådor ska du ha per katt - komprimerad

Ta en ordentlig titt på din hushållsinställning och rutin för att eliminera allt som kan stressa din katt.

Om du tror att du vet vad som får din katt att bajsa utanför kattlådan, kan du göra några ändringar hemma för att hjälpa honom att känna sig mer avslappnad.

Håll deras rutin och miljö så konsekvent som möjligt när det kommer till mat, se till att det finns tillräckligt med kattlådor för alla katter i huset, håll dig uppdaterad om avmaskningsbehandlingar och se till att din katt har gott om säkra, tysta områden runt omkring. huset. huset att gömma sig och vila.

Läs också: Hakmask hos katter: symtom, diagnos och behandling

3. Underhåll av kattlådan

Skopa ur kattlådan minst en gång om dagen och rengör den helt en gång i veckan.

Att hålla kattlådan ren och fräsch för din katt kommer att göra det mer attraktivt för din katt att använda den. Om du vet vilken typ av strö din katt föredrar, försök att alltid använda det. Städa upp bajs så fort du vet att de är i det och rengör skräpet minst en gång om dagen. Ställ kattlådan på samma plats och se till att den är tyst och privat.

Läs också: De 8 bästa automatiska självrengörande kattsandlådorna

4. Skapa en lugn miljö hemma

Katter som endast är inomhus kan njuta av tiden ute på en kattsäker plats, till exempel en sluten catio.

Vi kan inte helt undvika all stress, som besök eller enstaka höga ljud, men att hålla miljön hemma så lugn och avkopplande som möjligt kan hjälpa till att minska din katts stress.

Du kan använda feromonsprayer och plug-in diffusorer som Feliway för att hjälpa din katt att slappna av, särskilt i ditt sovrum och där hon sover. Du kan också använda lugnande tillskott. Se till att din katt har ett säkert och tyst utrymme att gömma sig och vila på och försök att hålla sin rutin så konsekvent som möjligt.

Läs också: Förstå hushåll med flera katter

5. Bestraffa aldrig din katt

Straff fixar inte beteendet och kan till och med förvärra det.

Det är mycket viktigt att du inte straffar din katt för avföring på sängen. Upphöjda röster och stränga ord kan ytterligare stressa din katt och öka sannolikheten för att han upprepar beteendet.

Läs också: 8 skäl till varför du aldrig ska straffa din katt

Slutgiltiga tankar

Stress, sjukdom och otillräcklig uppställning av kattlådan är de vanligaste anledningarna till att en katt kan göra sina behov på din säng.

Det kan vara riktigt jobbigt och till och med irriterande när din katt bajsar på din säng. Många kattägare har upplevt denna otäcka överraskning! De vanligaste orsakerna till detta beteende är relaterade till stress, sjukdom och kattlådan. Du ska aldrig straffa din katt för dess beteende, men du bör gå till botten med problemet.

Att underhålla kattlådan, upprätthålla en stressfri miljö och hålla din katts rutin konsekvent hjälper. Det är också viktigt att få din katt undersökt av veterinären för att se till att det inte finns några hälsoproblem som orsakar detta beteende.

Läs också: 11 bästa kattlådor 2023 – vi har provat dem alla

Vanliga frågor

Varför bajsar min katt plötsligt på min säng?

Katter gör avföring utanför kattlådan när de blir stressade av något i sin omgivning, när de inte mår bra eller när de inte gillar sin kattlåda eller kattlåda.

Vad ska man göra med en katt som bajsar på sängen?

Gå till veterinären för att utesluta eventuella medicinska tillstånd. Håll din katts miljö lugn och konsekvent och se till att kattlådan alltid är ren och på en säker plats.

Hur straffar man en katt som gör avföring utanför kattlådan?

Du bör aldrig straffa din katt för att ha avföring utanför kattlådan, eftersom det kan öka stressen och få honom att upprepa beteendet.

Se även  12 varningstecken Din katt har ont och ropar på hjälp