Varför har vissa kaniner röda ögon?

Ända sedan jag fick min söta kanin Elusive har jag varit ganska nyfiken på rödögda kaniner och var de kommer ifrån. Elusive är en vit kanin med röda ögon. Normalt är hennes ögon nästan rosa till färgen, men sedan faller ljuset på hennes ögon helt rätt, de verkar nästan lysa röda. Precis som en liten demonkanin!

Varför har kaniner röda ögon? Kaniner med röda ögon uppstår som ett resultat av albinism. Med några få sällsynta undantag är kaninens kroppar helt utan färg. Utseendet på det röda ögat kommer från en reflektion av insidan av kaninens öga, inte färgen på deras iris.

Men oroa dig inte, rödögda kaniner (eller vilket djur som helst för den delen) har inte en ökad tendens att vara aggressiva. Faktum är att många har avlats specifikt för att vara skonsamma och lätthanterliga kaniner. Så låt oss ta en närmare titt på albinism hos kaniner.

Albino kaniner

Normalt kommer ögonfärgen från iris. Kaninens gener kommer att producera ett pigment som reflekterar vissa våglängder av ljus, vilket skapar synlig ögonfärg. Men albinism har företräde framför alla andra gener som skulle fungera som en signal för kaninens ögon och päls att producera en färg.

Denna albinismgen kan förekomma i naturen, även om den är sällsynt, men den har avlats specifikt på kaniner. Vita kaniner med röda ögon har blivit extremt populära genom åren. Ursprungligen ansågs denna egenskap vara idealisk eftersom den skapade hela rader av kaniner som var vackra och rent vita. På senare tid har albinokaniner fötts upp som försöksdjur på grund av de genetiska likheterna mellan individer i rasen.

Behöver kaniner med röda ögon särskild vård?

För det mesta är albinokaniner precis som alla andra kaniner. Deras grundläggande vård ska vara exakt densamma. Detta inkluderar deras diet, höljesstorlek, träningstid och mer. Även deras skötsel bör vara exakt densamma som alla andra kaniner av samma ras.

Du kanske märker att kaninens päls är något mer fläckig än andra kaniner. Botten av fötterna kan vara lite gul av att sitta i kattlådan. Eller om du har tidningar liggandes kan de få gråa fläckar på fötterna av tidningsbläcket. Detta är helt normalt och okej. Du kan aldrig förvänta dig att en ren vit päls håller sig helt ren. Så länge du städar deras kattlåda varje dag är du ingen vårdslös vaktmästare.

Dålig sikt

Albinokaniner har ofta sämre syn än sina motsvarigheter som inte är albino. Det är inte fruktansvärd syn, men dessa kaniner tar ofta längre tid att skanna sin omgivning innan de går vidare.

Se även  En steg-för-steg-guide för att bada en kanin (med 3 metoder)

Alla kaniner har vissa svårigheter att se med exakt skärpedjup. Deras ögon är på sidorna av huvudet. Detta ger dem ett större synfält, Men det mesta av deras syn ses av endast ett öga, vilket begränsar deras djupuppfattning. Du kan ibland se en kanin utföra ett beteende som kallas parallaxering (eller skanning). De flyttar sakta sina huvuden fram och tillbaka för att få en känsla av det relativa avståndet mellan föremål.

Kaniner med röda ögon, som har sämre syn, tenderar att skanna efter detta massor oftare. Första gången jag någonsin såg en kaninscanning var det en ung albinokanin som skannade miljön när hon lämnade sitt gömställe. Jag var orolig för att något var fel med hennes syn, men efter lite forskning visade det sig att detta är normalt beteende för albinokaniner.

Känslig för ljus

De röda ögonen hos albinokaniner är också känsligare för ljus. Eftersom de inte har en iris kommer mer ljus genom deras ögon. Detta innebär att kaniner med röda ögon är mer benägna att kisa och uppleva direkt solljus som smärtsamt eller svårt att hantera. Som vaktmästare bör du vidta extra försiktighetsåtgärder för att se till att din kanin alltid har ett gömställe att gå till, så om han tycker att det direkta ljuset är obehagligt har han en annan plats att röra sig på.

Albinism är en recessiv egenskap

Många experiment har gjorts med albinism genom århundradena. En del av denna forskning gällde specifikt kaniner, men råttor, möss, marsvin och andra smådjur har också albinomedlemmar av sin art.

Det har upptäckts och bekräftats att albinism är en recessiv egenskap. Det betyder att när en vit kanin med röda ögon föds upp med en kanin med färgad päls kommer du inte att producera albinokaniner förrän nästa generation.

Detta gör albinokaniner mycket sällsynta i de flesta grupper av vilda kaniner. Genen i sig är sällsynt, men även om vissa kaniner bär på den, kommer inte albinoegenskaperna att dyka upp. Utan inblandning av uppfödare skulle det finnas väldigt få rödögda vita kaniner i världen.

Vilka kaninraser har röda ögon?

För att bevara den rödögda vita genen i generationer var många uppfödare tvungna att utveckla raser (som Florida White) eller underraser (som New Zealand White) som inte korsades med andra kaninfärger. Det finns många raser, särskilt sedan länge etablerade raser, som kan avlas med albinofärgning, men bara ett fåtal kommer att göra det. alltid har den vita pälsen och röda ögon.

Se även  Hur isolerar man en kaninhydda (invändigt och utvändigt)?

Ha alltid röda ögon:

Det finns bara tre erkända kaninraser som alltid kommer att ha röda ögon. Av dessa är bara en ras 100% albino, Florida White. Himalaya- och Kalifornien-kaniner har albino-genen, men de är mosaik-albino-kaniner med specifika egenskaper på delar av deras kroppar

Florida vit

Florida White kaninrasen är den enda rasen som alltid kommer att vara rent vit med röda ögon. De var speciellt uppfödda som försöksdjur med ett trevligt sinne. Men de har sedan dess blivit en populär husdjursras eftersom de tenderar att vara vänliga.

Jag fick min kanin, Elusive, från ett skydd snarare än en uppfödare, så jag är inte helt säker på vilken ras hon är. Men baserat på hennes utseende tror jag Elusive är en av dessa Florida White-kaniner.

Himalaya och Kalifornien

Himalaya- och Kalifornien-kaniner är intressanta. Hon Gör har albinogenen med vit päls och röda ögon, men de har även mörka märken runt näsan, öronen, fötterna och svansen. De har en genetisk mutation som hindrar albinogenen från att helt dominera färgen på kaninens päls.

Detta är en mutation som uppstod för hundratals år sedan i naturen. Dessa kaniner hittades och avlades utifrån deras unika päls. Den har förvisso valts ut för nu, men det är intressant att just denna mutation inträffade naturligt.

Har röda ögon ibland:

Många andra kaninraser har röda ögon ibland. Dessa kaniner kan ha flera olika färger, men en del av det inkluderar även albinogenen. Eftersom många vill ha en vacker ren vit kanin, kommer många av dessa raser till och med att ha underraser som endast består av albinofärgning.

 • Angora kaniner
 • Britannia Klein
 • flamländsk jätte
 • Holland Lop
 • Fleecy Jersey
 • Lejonhuvud
 • Mini lop
 • holländsk dvärg
 • Nya Zeeland
 • putsa
 • Rex kaniner
 • Satin kaniner

Andra vanliga ögonfärger för kanin

Kaniner kan faktiskt ha många olika färgade ögon. Det är vanligast att de har väldigt mörkbruna ögon. I dessa fall kan deras ögon verka svarta och iris är knappt urskiljbar. Men mindre vanliga färger förekommer också.

Vanliga ögonfärger för kaniner är:

 • Brun: den vanligaste ögonfärgen du kommer att se.
 • Blå: sällsynt, men vacker, kommer du att se en distinkt blå iris på dessa kaniner. Ibland blir det blå mer av en grå färg.
 • Rosa: detta är en otroligt sällsynt händelse där en brunögd kanin har en specifik uppsättning gener som gör att iris ser ljusrosa ut. Det skiljer sig från de röda ögonen på en albinokanin.
 • Röd: det är när en kanins iris inte har något pigment alls och orsakas av albinism hos kaninen.
 • Marmorerad: det är när en kanins öga har två eller flera separata färger. Sällan kommer till exempel en del av en kanins iris att vara blå, medan resten av ögat kommer att vara brunt.
Se även  Testar de bästa borstarna för kaninskötsel

Röda ögoninfektion hos kaniner

Inte att förväxla med albinokaniner som har röda ögon, röda ögoninfektion kan uppstå hos kaniner av vilken färg som helst. Röda ögon hos kaniner liknar mycket rosa ögon hos människor. Detta är det tillstånd som uppstår när blodkärlen i kaninens öga sväller för att ge kaninens öga en röd nyans. Denna infektion åtföljs vanligtvis av svullnad, rinnande ögon eller knölar runt ögonen.

Det finns många orsaker till röda ögon hos kaniner. Det kan vara resultatet av:

 • allergier
 • Glaukom
 • Övervuxna tänder
 • Bakteriella infektioner
 • Svampinfektioner
 • Konjunktivit

Om du märker att din kanin har en infektion med röda ögon bör du boka tid hos din kanins veterinär för att fastställa orsaken och hjälpa din kanin att bli bättre.

Relaterade frågor:

Hur bra är en kanins syn?

Kaniner kan se runt och ovanför dem i ett nästan 360º panorama. De har bara en liten död fläck direkt framför näsan. Kaniner kan ha svårt med djupuppfattning och de är långsynta, vilket gör det svårt för kaniner att tydligt se föremål som är nära dem.

Vilka medicinska problem kan påverka en kanins ögon?

Kaniner kan få grå starr, rinnande ögon och blockerade tårkanaler, eller så kan de få en röd ögoninfektion eller bölder runt ögonen. De flesta av dessa problem är inte direkt farliga för en kanins allmänna hälsa, men de kan vara ett symptom på ett allvarligare underliggande tillstånd.

källor:

 1. Castle, W E. ”Om förekomsten hos kaniner av koppling i arv mellan albinism och brun pigmentering.” Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America vol. 10.12 (1924): 486-8. doi:10.1073/pnas.10.12.486. Hämtad från: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1085785/?page=1.
 2. Castle, WE och Glover M. Allen. ”Albinismens arv.” Proceedings of the American Academy of Arts and Sciences, full. 38, nr. 21, 1903, s. 603-622., www.jstor.org/stable/20021812.
 3. Lewis, Betty. ”På albino kaniner.” söthet7 december 2016, https://www.cuteness.com/article/albino-rabbits.
 4. Parker, Lee. ”Vanliga ögonfärger för kaniner.” söthet, 7 december 2016, https://www.cuteness.com/article/common-eye-colors-rabbits.
 5. Ruxandra M. Petrescu-Mag, Ioan G. Oroian, Ştefan C. Vesa, I. Valentin Petrescu-Mag. ”Himalayan: en evolutionär paradoxal fenotyp hos kaniner (Oryctolagus cuniculus).” Kanin genetik, International Journal of the Bioflux Society. 26 december 2012, tillgänglig: http://www.rg.bioflux.com.ro/docs/2012.15-17.pdf.