Varför hatar min kanin mig?

Verkar din kanin helt enkelt inte gilla dig så mycket? De kan springa iväg när du närmar dig, eller ge dig en kall axel. Din kanin kan till och med morra åt dig och försöka bita dig om du kommer i närheten. Du vill bara gosa med din söta kanin, men de vill inte ha något av det. Vad är det med detta asociala beteende och varför verkar din kanin hata dig?

Aggressivt eller asocialt beteende betyder inte nödvändigtvis att din kanin hatar dig. Istället är dessa beteenden en indikation på att din kanin är rädd. Ditt beteende eller din kanins tidigare erfarenheter har fått dem att vara rädda för människor, vilket fått dem att slå ut eller dra sig tillbaka.

Genom att förstå orsaken till din kanins beteende kan du göra ändringar som hjälper din kanin att känna sig trygg runt människor. Om du tar de nödvändiga stegen kan du sakta men säkert lära din kanin att lita på dig och bli en överlag mindre orolig kanin.

  • Relaterad läsning: 5 anledningar till varför din kanin alltid flyr ifrån dig

Gör din kanin Verklig Jag hatar dig?

När kaniner uppvisar asocialt eller aggressivt beteende har det vanligtvis ingenting att göra med ett personligt agg mot dig eller någon annan. Tamkaniner har fötts upp under århundradena för att vara mindre skrämmande runt människor. Men det betyder inte att de automatiskt kommer att vara vänliga mot omgivningen. Kaniner är fortfarande bytesdjur, vilket betyder att de har en stark instinkt att springa iväg och gömma sig eller skydda sig på alla sätt de kan.

Kaniner som verkar hata sina hanterare är vanligtvis bara rädda och behöver få tid att lita på sina människor. I andra scenarier kan folk tro att deras kanin hatar dem på grund av en felaktig tolkning av deras kanins beteende. Du kanske har fallit för myten att kaniner är förment vara vänlig eller gosig. I verkligheten kommer de flesta kaniner inte att bete sig som en idyllisk gosig kanin.

Låt oss ta en titt på några av de vanligaste beteendena hos kaniner som får folk att tro att deras kaniner hatar dem. I vissa fall kan du oavsiktligt vara orsaken till din kanins ångest eller stress, men i andra fall kan din kanins beteende vara resultatet av hormonella obalanser eller helt enkelt en häftig kaninpersonlighet.

Aggressiva kaniner

En kanin som slår, gör utfall eller biter människor hatar dem inte nödvändigtvis. Detta aggressiva kaninbeteende är ofta resultatet av territoriellt och hormonellt beteende hos kaniner, eller orsakas av rädsla. De flesta kaniner tenderar att vara mycket milda djur. Även om det finns ett antal möjliga orsaker till varför en kanin kan uppvisa aggressivt beteende, kommer den att göra det vanliga är av en av två anledningar:

  1. Territoriellt beteende. Kaniner kan bli aggressiva om de känner att de behöver skydda sitt territorium. De kan bli aggressiva om du går nära deras inhägnad eller stoppar in handen för att ta mat eller vattenskålar. Vanligtvis åtgärdas extremt aggressivt territoriellt beteende efter att en kanin har kastrerats eller kastrerats.
  2. Rädslarelaterad aggression. Ibland lär sig kaniner att om de reagerar aggressivt mot människor när de är rädda, kommer folk att lämna. Denna typ av aggression är inlärd och bygger på rädsla för människor. Det kan bero på att du av misstag skrämde din kanin eller på grund av tidigare trauman.

Att bita kaniner är ett sätt för dem att uttrycka mindre irritation, men det är inte ett aggressivt beteende. Det är ett sätt som en otålig kanin kan kommunicera med dig för att komma ur vägen, men de försöker inte skada dig.

Kaniner springer iväg

Folk kanske tror att en kanin som springer iväg hela tiden betyder att kaninen hatar dem. Vanligtvis är detta beteende resultatet av tidigare erfarenheter som skrämde kaninen. Din kanin kan ha känt sig instängd eller överväldigad av människor tidigare, vilket ledde till att de utvecklade en fobi. Som ett resultat rymmer din kanin alltid när du närmar dig och är tveksam till att spendera tid med dig eller knyta an till dig.

Kaniner som inte vill gosa

Först är det viktigt att förtydliga vad jag menar med att kramas. De flesta kaniner gillar att bli klappade, men de gillar inte att röra vid något som får dem att känna sig instängda. Om din kanin inte gillar att bli fasthållen eller berörd överdrivet, så är det egentligen bara normalt kaninbeteende. De hatar dig inte, de beter sig bara som en kanin.

Se även  Äter kaniner gurkväxter? Hur kan man förhindra det?

En kanin som inte låter dig klappa kan å andra sidan ha förtroendeproblem. De kan ha haft dåliga erfarenheter av människohänder tidigare och blivit klappade på sätt som de inte gillade, så nu undviker de det helt. Det är dock viktigt att notera att vissa kaniner bara är känsligare och inte gillar att bli klappade, så det är bäst att respektera din kanins gränser om så är fallet.

Unga kaniner gillar inte heller alltid att slå sig ner för att bli klappade. De tenderar att ha mycket energi till kanin och kommer bara inte att sitta stilla länge. I dessa fall är det bara att ha tålamod medan din kanin växer upp och lugnar sig lite.

Varför din kanin ”hatar” dig

Om din kanins aggression eller rädsla verkar vara riktad mot dig eller andra människor, är det möjligt att några av dina handlingar oavsiktligt stressar din kanin. Du måste vinna din kanins förtroende så att du kan knyta an till dem. Titta på ditt eget beteende och gör några ändringar så att din kanin inte längre är rädd för dig.

1. Håll din kanin

De flesta kaniner hatar absolut att bli fängslade. Upplevelsen av att vara med alla fyra fötterna från marken och vara instängd i någons armar kan verkligen skrämma en kanin. Om ditt primära sätt att hantera en kanin är att plocka upp dem, kommer de att springa ifrån dig när du närmar dig dem för att undvika att hållas fast.

Hur svårt det än är att motstå att hålla i din söta lilla kanin vill du hålla detta till ett minimum. Istället är det bäst att i första hand interagera med din kanin medan den ligger på golvet. På så sätt har de fortfarande kontroll över sin egen rörelse. Du kommer behöva hantera dem ibland, men du kommer att förlora din kanins självförtroende om du alltid försöker ta upp dem (och se till att du håller dem ordentligt).

2. Du är för högljudd

Kaniner kan lätt skrämmas av höga ljud. Dessa höga ljud kan vara allt från hög musik, smällande dörrar eller till och med prata för högt. Om du ständigt bullrar runt en kanin kommer de att börja associera dig med den rädslan och bli rädd för dig.

Om du vill att en av dessa skitiga kaniner ska lita på dig måste du sänka volymen i ditt dagliga liv. Var försiktig när du stänger dörrar så att de inte slår igen. Se till att tala med en lugn och vänlig röst när du är i närheten av dem. Du kan också umgås med din kanin medan du gör tysta aktiviteter som att läsa eller använda hörlurar.

3. För mycket oönskad uppmärksamhet

När din kanin väl litar på dig är det viktigt att ge dem mycket uppmärksamhet. Men om din kanin inte är redo kan för mycket uppmärksamhet verkligen överväldiga honom. Du vill undvika att tränga ihop din kanin eller klappa dem när de försöker äta, sova eller ansa. Du vill också undvika att jaga din kanin bara för att interagera med dem.

Om din kanin pirrar och springer ifrån dig, låt honom. Om du bygger förtroende med en kanin bör du låta den komma till dig på egen hand. Detta kommer att tillåta din kanin att bygga upp sitt självförtroende och vara mer benägna att lita på dig i framtiden.

4. Du luktar som andra djur

Kaniner har ett mycket bra luktsinne. Om du har varit runt andra djur kommer din kanin att veta om det. Så om du har en hund eller katt i en annan del av ditt hus kan din kanin lukta på dig och bli rädd. Om du tillbringar mycket tid nära en väns husdjur eller på ett djurhem kan din kanin också frukta dig tills du har duschat och bytt om.

Se även  Kan kaniner tugga kottar?

5. Din kanin är territoriell

Kaniner som är territoriella kan tyckas attackera dig utan anledning. De har en instinkt att skydda sina hem från upplevda hot, inklusive rovdjur och andra obekanta kaniner. För det mesta kommer kaniner inte att vara territoriella med människor, men det händer ibland.

Det första sättet att avhjälpa detta beteende är att kastrera eller kastrera din kanin. Detta kommer att hjälpa till att lugna en kanins hormoner, vilket gör dem mycket mindre benägna att vara territoriella. Om din kanin förblir territoriell efter operationen, kan du behöva justera ditt beteende för att undvika att gå in i din kanin när din kanin är i närheten. Du måste fräscha upp deras mat- och vattenskålar och rengöra höljet när din kanin är ute och ska träna.

6. Du rör dig för snabbt

Kaniner kan också bli skrämda av snabba rörelser. Kaniner som är benägna att få ångest kan bli rädda om de hålls i ett område med hög trafik i huset där människor ständigt går runt. Detta kan särskilt vara ett problem om du har små barn i huset.

Du vill också titta på dina egna rörelser när du är runt din kanin. Du vill inte plötsligt sträcka ut handen för att röra din kanin, eftersom det kan skrämma dem. Om din kanin är rädd för snabba rörelser, försök istället att sakta ner runt honom. Försök att vara uppmärksam på hur snabbt du gör allt från att gå över rummet till att resa dig upp efter att ha suttit en stund.

7. Din kanin känner sig inte säker

En kanin som inte känner sig säker i sin hemmiljö kommer sannolikt att konsekvent gömma sig och springa. De kommer sällan, om någonsin, att känna sig bekväma när de kommer ut för att leka och interagera med dig. En kanin kan vara rädd av många anledningar, men för det mesta handlar den här typen av allmän rädsla om att ha väldigt lite kontroll över sin närmiljö. Vanligtvis är det en kombination av höga ljud, ovanliga lukter och begränsade gömställen.

För att se till att din kanin känner sig säker och så småningom lär sig att lita på människor måste du göra din kanin så bekväm som möjligt i sin hembas. Se till att de har gömställen och försök begränsa mängden chockerande yttre stimuli som din kanin kommer i kontakt med. Du kan också hjälpa din kanin genom att ge honom godsaker för modigt beteende när han kommer ut ur gömstället för att bygga upp sitt självförtroende.

8. Tidigare erfarenheter

Ibland är kaniner rädda för människor på grund av tidigare erfarenheter som vi inte vet något om. Detta är vanligare hos adopterade kaniner. Många av dessa kaniner har mött läskiga situationer i sina dagliga liv och är ännu inte redo att lita på nya människor. De har gjort negativa associationer till människor baserat på deras erfarenheter och som ett resultat fruktar de alla människor.

I dessa situationer är det mycket viktigt att ge din kanin mycket tid att anpassa sig och lita på dig. Ge din kanin en godbit och spendera lugn tid med din kanin för att hjälpa honom att skapa nya, positiva associationer med människor.

Lär din kanin att lita på dig

Om din kanin är rädd för dig kommer en förändring i ditt beteende inte automatiskt att få din kanin att lita på dig igen. Du måste arbeta med din kanin för att se till att de känner sig trygga runt dig. Med tiden kommer din kanin att glömma sina gamla associationer som fick den att frukta människor, och rädslan kommer att ersättas med en positiv association som du målmedvetet odlar med din kanin.

För att lära dig mer om denna teknik för att vinna din kanins förtroende, läs min artikel om att bli vän med en blyg kanin.

Steg 1. Klassisk konditionering

För det första steget är ditt mål att få din kanin att skapa en positiv association med dig. För att göra det, gå helt enkelt till din kanins inhägnad eller skydd och lämna dem en godbit. Du vill vara säker på att din kanin ser att du lämnar godbiten bakom dig (så att de inte tror att det bara dök upp på magiskt sätt), gå sedan bort och lämna din kanin ifred.

Se även  Hur du ser till att din kanin får tillräckligt med solljus

Gör detta några gånger varje dag i några veckor eller tills din kanin nästan omedelbart vill komma ut och få godbiten. Denna teknik används för att hjälpa din kanin att förstå att människor inte alltid är läskiga och till och med kan ge dig bra saker.

Steg 2. Sitt med din kanin

Nästa steg är att uppmuntra din kanin att komma ut ur gömman medan du fortfarande är i rummet och till och med närma dig dig av sin egen fri vilja. Först vill du lämna godbiten som du brukar, men stanna sedan i rummet och sitta tyst bredvid din kanin. När din kanin blir modigare kan du flytta godbiten närmare och närmare där du sitter tills de kommer över för att få godbiten.

Under den här tiden vill du i princip ignorera din kanin. Titta på dem i ögonvrån för att se vad de gör, men försök hålla din uppmärksamhet på något annat, som en bok eller din telefon. Kaniner kommer att vara mindre rädda för att närma sig dig om de tror att du inte är uppmärksam.

Steg 3. Börja klappa din kanin

När din kanin gillar att komma till dig för en godbit, kan du lägga till lite interaktion med din kanin. Till att börja med vill du bara ge din kanin en enkel klapp på huvudet när du ger honom en godbit. När de blir mer bekväma med att bli berörda kan du börja klia dem i pannan och bakom öronen. Så småningom kan du till och med klappa dem på ryggen och ge dem en skön massage.

Men det här kommer naturligtvis att ta mycket tid. Din kanin kommer förmodligen att bli rädd och rycka till i början. Vänta alltid på att din kanin ska komma tillbaka innan du försöker klappa den igen, och följ aldrig din kanin för att försöka klappa den när den är borta. Så småningom kommer din kanin att inse att du inte kommer att skada honom och kommer att vara villig att stanna. Efter ett tag kommer de förmodligen att slå sig ner och njuta av att vara ett husdjur.

Steg 4. Behåll din kanins självförtroende

Efter att ha vunnit din kanins förtroende måste du se till att du kan behålla den. Det betyder att du bör fortsätta att undvika att hantera din kanin hela tiden och se till att din kanin känner sig trygg i sin miljö. Fortsätt att undvika höga ljud och ha tålamod med din kanin om den blir rädd.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.