Varför höjer katter rumpan när du klappar dem?

Cat uppvisar det klassiska beteendet att lyfta sin botten, och betonar kommunikation genom kroppsspråk.

Ibland, om du krånglar till din katt, kommer du att märka att han lyfter på ryggen när du stryker över ryggen. Denna ”hissrumpa” är bara ytterligare ett exempel på något konstigt kattbeteende som vi människor kanske inte direkt förstår!

Men det finns en metod för deras galenskap, och genom att sticka rumpan i luften kan katter försöka berätta något för dig. Låt oss se vad det kan betyda.

Varför höjer katter rumpan när du klappar dem?

Här är några vanliga orsaker till varför katter kan höja sina rumpor när du klappar eller kliar dem:

1. De tycker om det

En av de mest troliga och vackra anledningarna till att din katt höjer rumpan eller bågar ryggen när du klappar honom är att han vill att du ska fortsätta! Genom att lyfta rumpan och svansen kommer de närmare dig och nästan tvingar dig att träffa rätt!

Det är en enorm komplimang och betyder att de njuter av din uppmärksamhet och tillgivenhet. Så fortsätt, ge dem en ny repa för gott skull!

2. De är i säsong

När honkatter är brunstiga förändras deras beteende dramatiskt. De tenderar att vara mer bullriga och kan snurra runt och skava mot dig. Det är faktiskt väldigt vanligt att kattägare av misstag tror att de har ont.

Men frukta inte: detta är normalt beteende för katter i brunst. De intar ofta den lordotiska positionen, med sina skinkor upphöjda och svansen hållen åt sidan. Detta beror på att de förbereder sig för parning eller försöker locka till sig en hane.

3. Det är deras instinkt

När katter är mycket unga kattungar, kommer deras mamma att sköta all sin skötsel. Kattungar kommer ofta att trycka sina rumpor mot sin mamma under denna bindningstid, hjälpa henne att rengöra dem och se till att hon når rätt ställen.

Se även  Är Cat TV verkligen bra för katter?

4. De hälsar dig

Energisk och glad katt, som utstrålar spänning och lycka i sin omgivning.

Katter höjer ofta rumpan när de hälsar på andra katter, och ibland gör de detta mot människor också.

Katter sniffar ofta andra katters rumpor som en form av hälsning. Även om det inte är socialt acceptabelt beteende för människor, är det ganska normalt för katter! Detta beteende kan sträcka sig till att sticka upp rumpan eller sticka rumpan i ansiktet när man hälsar på sina människor!

5. De har loppor

Pesky parasiter som loppor kan göra din katt väldigt kliande, speciellt runt baksidan. Så om din katt är särskilt angelägen om att du ska klia hans bakdel, eller om han börjar göra små skrapa rörelser med bakbenen, kan du ha ett loppangrepp på händerna.

Leta efter grov päls, kala fläckar, röda knölar eller sårskorpor på huden. Du kan till och med se levande loppor krypa runt eller se lite svart sandig loppsmuts.

6. De kliar

Även om din katt inte har parasiter kan den fortfarande klia. Allergier och infektioner är bara några av orsakerna till klåda. Om din katt plötsligt blir ivrig efter att du ska klia ett visst område, se efter tecken på att huden är öm, röd, inflammerad eller att den ansar för mycket.

7. De är doftmärken

Katter har doftkörtlar på många ställen på huden i hela kroppen. Det största antalet doftkörtlar finns vanligtvis runt ansiktet, benen och svansbasen. Om du torkar handen mot dem, plockar du upp deras illaluktande föreningar som kallas feromoner.

Som människor är vårt luktsinne inte särskilt bra, så du kommer förmodligen inte att märka det. Men dessa feromoner är en avgörande del av kattkommunikation. Genom att markera dig med sin doft låter de inte bara andra katter veta att du har ett band med dem, utan de lugnar sig också genom att omge sig med sin välbekanta doft.

Se även  Robenacoxib för katter: översikt, dosering och biverkningar

8. Det finns ett hälsoproblem

sjuk katt

Om din katt höjer botten och dessutom rör sig eller beter sig konstigt, ta den till veterinären för en kontroll.

Det är ovanligt att en katt lyfter botten som ett tecken på ett problem. Som sagt, det är viktigt att ha eventuella beteendeförändringar kontrollerade av en veterinär, för säkerhets skull. Om din katt plötsligt börjar höja rumpan eller röra ryggen eller svansen annorlunda kan detta vara ett tecken på klåda, loppor, ryggsmärtor eller ömhet.

Det kan till och med vara ett symptom på en kattbettsböld vid svansbasen eller ett problem med analkörtlarna eller nerverna.

Bör du vara orolig om din katt höjer rumpan när du rör den?

Vanligtvis är det normalt kattbeteende för katter att lyfta sina rumpor och svansar när man rör vid dem. Det betyder vanligtvis att de njuter av stunden och vill att du ska fortsätta repa dem.

Men om du aldrig har märkt att din katt gör detta tidigare och plötsligt börjar göra det regelbundet, är det bäst att inte avfärda det som ett tecken på kärlek eller lycka. Kliande eller irriterad hud, parasiter eller smärta kan alla göra att din katts hållning förändras när du klappar den. Så prata med din veterinär och boka en kontroll.

Läs också: Varför rycker eller vibrerar kattsvansar?

Återuppta

Lyckligtvis är det i de flesta fall normalt att katter lyfter på svansen och rumpan när de blir klappade. Men ingen känner din lurviga familjemedlem bättre än du. Så om du tror att något är fel, eller om din katt beter sig annorlunda än normalt, är det bäst att söka expertråd.

Se även  Fortsätter katten att kissa på mannens saker? Topp 5 anledningar till varför

Vanliga frågor

Varför lyfter min katt botten?

Katter höjer svansbasen av alla möjliga skäl, men det är vanligtvis ett tecken på att de vill att du ska fortsätta och klia precis rätt plats som de inte lätt kan nå. Din klappning kommer också att hjälpa till att överföra feromoner, så att de kommer att trösta sig själva och känna sig trygga och låta andra katter veta att du tillhör dem.

Honkatter som inte har kastrerats kommer också att höja botten när de är brunstiga. Men om din katts beteende har förändrats kan det vara ett tecken på ett hälsoproblem. I så fall bör du kontakta en veterinär eller en legitimerad veterinär beteendevetare för råd.

Varför höjer katter sina bakdelar när man klappar dem?

Katter brukar höja rumpan när du klappar dem eftersom de tycker om det. Det kan dock också vara så att huden kliar på grund av loppor, allergi eller annan orsak. Det kan också betyda att de upplever smärta eller obehag i ryggen eller svansen.

Varför lyfter katter på rumpan?

Om din katt inte har blivit steriliserad, kan det hända att han lyfter på sin rygg eftersom han är brunstig. Lordospositionen är något honkatter gör när de är redo att para sig, och det handlar om att höja baksidan och hålla svansen åt sidan.

Om din katt är brunstig kanske du också märker att hon gnäller och generellt sett är väldigt bullrig, och förmodligen är desperat efter att komma ut.

Varför höjer katter svansen när du klappar dem?

Det finns flera anledningar till varför katter lyfter på svansen när de klappas. Oftast är det för att de är glada och vill att du ska fortsätta klappa dem för att det känns bra. Men om han inte alltid har betett sig på det här sättet kan det vara ett tecken på ett problem. Så det är bäst att be din veterinär kontrollera om det finns ett underliggande problem.