Varför jamar katter innan de använder kattlådan?

Katt placerad bredvid en kattlåda och visar ovanligt beteende.

Katter kan vara pratsamma varelser. De kanske hälsar dig när du kommer hem eller ser till att du vet att det är dags för matning. I dessa situationer skulle du inte tycka att det är konstigt att din katt jamar på dig. Men vad händer om du märker att din katt jamar innan du använder kattlådan? Varför skriker de i badrummet och vad försöker de kommunicera till dig?

Om din katt alltid har gjort detta, så är detta troligen en av hans egenheter. Men om det började nyligen, finns det några möjliga orsaker som behöver uppmärksammas ytterligare.

Snabb överblick

01

Om din katt alltid har mjauat när du har använt kattlådan är detta förmodligen inget problem.

02

Om att jama i kattlådan är ett nytt beteende kan det tyda på ett medicinskt problem.

03

En katt som skriker i kattlådan och anstränger sig för att gå, men inte producerar någonting, behöver akut veterinärvård.

Bara en märklighet?

Om din katt alltid har mjauat när du har använt kattlådan och det inte finns några andra tecken, är detta troligen inte ett problem. Det kan bara vara något som har blivit en vana för dem.

Även om det inte finns några solida vetenskapliga bevis, finns det flera teorier om varför katter kan göra detta. Eftersom katter måste stå stilla under toalettbesök, försätter det dem i en sårbar position. I det vilda skulle de vara öppna för attacker från rovdjur.

Man tror att en katt jamar innan han går på toaletten för att be om ditt skydd. Men eftersom katter är katter föredrar de integritet när de går på toaletten. Det skulle inte vara tillrådligt att börja stirra på dem i kattlådan eftersom det kan skrämma bort dem.

En annan teori är att de kanske helt enkelt meddelar att de ska gå på toaletten. Se det som en heads-up så att du vet att du ska städa upp dem så snabbt som möjligt!

Lite till?

Har vokaliseringen när du använder kattlådan börjat nyligen? Händer det ofta? Låter det som att din katt är upprörd? Flera medicinska tillstånd kan få din katt att uppvisa detta beteende. Läs vidare för att lära dig om de viktigaste.

1. Felin nedre urinvägssjukdom (FLUTD)

Felin nedre urinvägssjukdom (FLUTD) är inte en enda sjukdom. Det är en samlingsterm för att beskriva flera tillstånd som påverkar urinblåsan och urinröret (röret som transporterar urin från urinblåsan till utsidan av kroppen).

Katter med FLUTD jamar eller skriker ofta när de försöker kissa. Detta beror på smärtan och irritationen som orsakas av inflammerade nedre urinvägar. Några andra tecken du kan stöta på inkluderar:

 • Frekvent urinering av små mängder urin
 • Svårt att kissa
 • Kissar utanför kattlådan
 • Blod i urinen
 • Överdriven vård av underlivet

2. Urinvägsinfektion (UTI)

Många antar att katter med ovanstående urinvägsbesvär har en urinvägsinfektion. UVI ses dock inte ofta hos katter, jämfört med hundar. De orsakas av bakterier som färdas genom urinröret.

Det finns vanligtvis ett underliggande tillstånd som gör en infektion mer sannolikt att inträffa, såsom kronisk njursjukdom, hypertyreos eller diabetes. Detta gör äldre katter mer mottagliga för urinvägsinfektioner.

UVI behandlas med antibiotika, vanligtvis i fem till sju dagar. Helst bör antibiotikumet väljas baserat på odlings- och känslighetstestning. Det är då ett urinprov skickas till ett laboratorium så att bakterierna kan identifieras, samt en lista över effektiva antibiotika.

3. Idiopatisk cystit hos katter (FIC)

Felin idiopatisk cystit (FIC) är den vanligaste orsaken till FLUTD. Cystit är en blåsinfektion, medan idiopatisk betyder att orsaken är okänd. Det ses ofta hos katter mellan 2 och 7 år. Stress är en stor faktor i utvecklingen av FIC. Andra bidragande faktorer inkluderar:

 • Att leva med andra katter
 • Vara överviktig
 • Äter bara en torrfoderdiet
 • Ingen tillgång till utomhusluften

Behandling för FIC inkluderar medicinsk och beteendeterapi. Vissa episoder går över av sig själva efter tre till fem dagar utan någon behandling. Antiinflammatoriska läkemedel kan erbjudas för att lindra smärta och obehag. Om din katt lider av svår FIC som fortsätter att blossa upp, kan din veterinär rekommendera behandling med antidepressiva medel.

4. Blåsstenar

Cat använder en kattlåda enkelt och bekvämt. Bilden fångar katten i ett naturligt och privat ögonblick och visar lämpligt beteende i kattlådan.

Stenar i urinblåsan irriterar slemhinnan i urinblåsan och orsakar smärta och inflammation

Blåssten bildas när det finns en ansamling av mineraler och andra ämnen i urinen. Dessa stenar kan irritera slemhinnan i urinblåsan och orsaka smärta och inflammation. Några faktorer som ökar risken för bildning av blåssten är:

 • Dietens sammansättning
 • Bakteriella infektioner
 • Minskad frekvens av urinering
 • Koncentrerad urin
 • Förändring i urinens pH
 • Ras (vissa raser är känsligare, till exempel perser och burmeser)

Beroende på vilken typ av sten som finns kan din veterinär rekommendera en speciell receptbelagd diet för stenupplösning, blåssköljning eller kirurgiskt avlägsnande.

5. Urinobstruktion

Katter kan bli blockerade; detta är en nödsituation! Om din katt skriker och anstränger sig i kattlådan utan att kissa, kontakta din veterinär omedelbart. Hankatter är särskilt drabbade eftersom deras urinrör är långt och smalt jämfört med honkatter. På så sätt är det mycket lättare för en blockering att uppstå.

6. Förstoppning

Det är viktigt att komma ihåg att katter kan börja prata i kattlådan på grund av problem med avföring. Andra tecken på förstoppning inkluderar:

 • Svårt att göra avföring
 • Liten, hård och torr bajs
 • Spänd och obekväm mage

Olika orsaker till förstoppning inkluderar:

 • Uttorkning
 • Tarmblockering (främmande kropp, hårbollar)
 • Underliggande medicinska tillstånd (t.ex. kronisk njursjukdom)
 • Nerv- eller muskelskador i tarmarna
 • Vissa droger
 • Megakolon (svag kolon)

Det är viktigt att kontakta din veterinär om du misstänker att din katt är förstoppad. Utan behandling kan de bli förstoppade, vilket innebär att de inte längre kan ta avföring alls.

Baserat på medicinsk historia och symtom kommer din veterinär att rekommendera ytterligare diagnostik. Behandlingen av förstoppning beror på svårighetsgraden. Detta involverar vanligtvis laxermedel (avföringsmjukgörare), lavemang och vätskor för återfuktning.

Läs också: Veterinärgodkänd kattpallstabell: Hur man avkodar din katts bajs

Det sista ordet

Katt i en kattlåda, i en hukande position.

Din katt kan jama när du använder kattlådan om avföring är smärtsamt eller obekvämt.

Genom att få en bättre förståelse för din katts ”badrumsbeteende” blir du mer medveten om när något kan vara fel. Att jama innan du använder kattlådan kan vara en förlängning av din katts personlighet. Det kan dock uppmana dig att hålla utkik efter andra ovanliga symtom. Detta gör att du kan ta upp dina bekymmer med din veterinär snarare förr än senare.

Läs också: Min katt har inte bajsat färdigt i kattlådan: är detta normalt?

Vanliga frågor

Vad kan jag göra hemma för att hjälpa min katt med katt idiopatisk cystit?

Huvudmålen med att hjälpa din katt med FIC är att öka vattenintaget och minska stress.

Se till att det alltid finns färskvatten. Vatten med smak av kyckling eller fisk och vattenfontäner för katter kan uppmuntra till att dricka. Katter som endast fått torrfoder bör gradvis öka mängden våtfoder. De som redan har matats med en blandning av våt- och torrfoder bör endast matas med våtfoder tills episoden avtar.

Om en stressfaktor kan identifieras, minimera eller undvik den så mycket som möjligt. Ibland kan det vara svårt att peka ut en specifik trigger. Katter kan vara väldigt noga och mycket små förändringar kan vara tillräckligt för att oroa dem utan att vi inser det. Här är några användbara ändringar du kan göra:

 1. Ge samma antal kattlådor som det finns katter i huset, plus en extra.
 2. Upprätthåll strikt kattlådans hygien.
 3. Håll kattlådor borta från mat- och vattenskålar.
 4. Se till att det finns säkra gömställen, särskilt på höga platser.
 5. Använd feromonterapi, såsom Feliway plug-ins och sprayer.
 6. Ge dig tid att interagera med din katt varje dag och ge massor av leksaker och skrapstolpar.

Varför jamar min äldre katt innan jag använder kattlådan?

Det finns flera anledningar till detta, som diskuteras i artikeln ovan. Andra överväganden för äldre katter inkluderar artrit och kognitivt dysfunktionssyndrom (CDS).

Artrit är en degenerativ sjukdom som orsakar smärtsamma leder. Tecken på artrit hos katter kan ofta vara subtila. De kan vara bullriga när de använder sin kattlåda eftersom det är svårt för dem att nå den eller för att de känner sig obekväma när de sitter på huk.

För att hjälpa dem, tillhandahåll en rymlig kattlåda med låga sidor för att göra det lättare för dem att klättra in och ut. Om du misstänker att din katt har artrit, kontakta din veterinär så att en behandlingsplan kan upprättas för att hålla din katt bekväm.

I hög ålder kan katter drabbas av kognitivt dysfunktionssyndrom (kattemens demens). Ökad vokalisering, särskilt på natten, är ett av de många tecken de kan uppvisa. De kan jama innan de använder sin kattlåda på grund av förvirring och ångest.

Andra medicinska tillstånd måste uteslutas innan en diagnos av CDS kan ställas. Återigen är det bäst att kontakta din veterinär för ytterligare råd om hur du ska gå tillväga.

Hur ofta ska man byta kattsand?

Avfall bör tas bort några gånger om dagen, helst strax efter att det producerats. Ytterligare kattsand kan läggas till vid behov. Kattsandlådor ska tvättas och desinficeras och strö bytas ut var fjärde vecka.

En gång i veckan är bäst om du har flera katter och/eller kattlådan är att föredra. Det beror också på vilken typ av strö du använder (till exempel kan icke-klumpande strö behöva bytas oftare).

Visa resurser


Cats.com använder högkvalitativa, trovärdiga källor, inklusive peer-reviewed forskning, för att stödja påståendena i våra artiklar. Detta innehåll kontrolleras och uppdateras regelbundet för noggrannhet. För att lära dig mer om våra standarder och träffa vår veterinära granskningskommitté, besök vår Om oss-sida.

 1. Weese, J. S., Blondeau, J., Boothe, D., Guardabassi, L. G., Gumley, N., Papich, M., Jessen, L. R., Lappin, M., Rankin, S., Westropp, J. L., & Sykes, J. (2019). International Society for Companion Animal Infectious Diseases (ISCAID) riktlinjer för diagnos och behandling av bakteriella urinvägsinfektioner hos hundar och katter. London, England, Storbritannien: Veterinary Journal, 247, 8–25.

 2. Heseltine, J. (2019). Diagnos och behandling av nedre urinvägssjukdomar hos katter. USA: Today’s Veterinary Practice, 9(5).

Se även  Vad tycker katter om? Vetenskapen kanske har svaret