Varför jamar min katt på natten?

Vokal katt fångad mitt i att jama, munnen öppen och oväsen, uttrycka kommunikation och känslor.

Meowing är ett normalt kommunikationsmedel för katter, men intressant nog används det vanligtvis bara för katt-till-katt eller katt-till-människa kommunikation. Vuxna katter brukar inte jama på varandra!

Katter har utvecklats för att förstå att de kan kommunicera med oss ​​genom sina jamar och använda dem till allt från att säga hej till att fråga något till att låta oss veta att något är fel!

Men när de väcker oss på natten med en mjau blir detta mindre önskvärt. Den här artikeln diskuterar några av anledningarna till varför din katt jamar på natten.

Normala sömnvanor för katter

Ung kattunge med en defensiv hållning, väsande med ett försiktigt uttryck och höjd tass.

I det vilda måste katter regelbundet jaga efter sina små byten. De kommer sedan att vila mellan dessa jaktavsnitt. En katts naturliga aktivitetsnivåer tenderar att cirkla runt deras bytesart.

Deras byte är vanligtvis nattaktiva (så nattaktiva) eller crepuskulära (mest aktiva i gryning och skymning), så det är normalt att din katt är mer aktiv under dessa perioder och hinner med tupplurar under dagen. Alla huskatter kommer inte att bete sig så här, men många katter gör det. Det är därför din katts zoomningar klockan 3 på morgonen inte är så överraskande!

Läs också: Hur jagar katter?

Varför jamar min katt på natten?

Illustration av en nyfiken kattägare som undrar över sin katts nattliga jamande beteende och söker förståelse.

Det är normalt att katter är vakna på natten, men det kan vara störande för resten av hushållet.

Din katt kan sjunga eller jama på natten av många olika anledningar. Den här listan är inte uttömmande, men täcker de främsta anledningarna till att du kan vakna upp på småtimmarna till en mindre än välkommen kattserenad!

1. Hunger

Bild på en katt som sitter vid ett fönster på natten och jamar mjukt i månskenet.

Det är en bekant scen för många kattägare: att vakna upp till morgonkören av din kattvän som tigger om mat. Katters instinkt är att äta lite och ofta, till skillnad från de vanliga måltiderna våra katter är vana vid!

Överväg att använda en automatisk matare för att ge din katt små måltider under hela dagen (inklusive på natten!) för att utesluta att hunger är orsaken till att du väcks vid midnatt!

Läs också: De 7 bästa kattmatarautomaterna

2. Spela

Lekfull katt ägnade sig åt nattliga upptåg, hoppade och hoppade med gränslös energi i skydd av mörkret.

Det är normalt kattbeteende att vara vaken tidigt på morgonen. Katter kan ofta känna sig ganska lekfulla under denna tid, och de flesta kattägare kommer att ha upplevt glädjen med 03:00 zoomies någon gång. Att ge din katt massor av leksaker under dagen kan hjälpa honom att bränna bort lite överflödig energi.

Läs också: 11 tips för att lära din katt att sova hela natten

3. Behöver toaletten

Kat iakttar tyst natten, silhuettad mot den svagt upplysta bakgrunden, förkroppsligar mysteriet med nattliga ögonblick.

Vissa katter jamar eller gråter när de måste gå på toaletten. Speciellt om kattluckan inte fungerar eller kattlådan är smutsig. Katter är i allmänhet mycket rena och föredrar toalettområden. Om ”anläggningarna” inte är i ordning kan din katt börja gråta.

Se även  10 söta tecken som din katt har stämplat på dig

Om din katt har toalettproblem kan detta också leda till gråt och du bör gå till veterinären. Om din hankatt gråter och kämpar för att kissa är detta en medicinsk nödsituation och han bör ses till veterinärkliniken omedelbart. Blåshinder kan tyvärr snabbt leda till döden.

Läs också: Veterinärgodkänd kattpallstabell: Hur man avkodar din katts bajs

4. Sällskap eller tillgivenhet

Bild som fångar ett hjärtvärmande ögonblick av sällskap mellan en person och deras katt, ifrågasättande om det är sällskap eller tillgivenhet som definierar deras band.

Din katt kanske jamar på dig bara för att hon vill ha lite tillgivenhet eller att bli klappad av dig.

5. Letar du efter en partner

Närbild av en katt.

En katt som inte har steriliserats kan göra ett högt tjutande ljud på natten eftersom hon är brunstig. Det betyder att hon är redo att para sig och ber om en kompis. Hon bör hållas inomhus för att undvika oönskade parningar under hennes cykel.

Att få henne steriliserad kommer att stoppa detta beteende; Diskussion med din veterinär kan vägleda dig i detta beslut. Hankatter som inte kastrerats kan också ibland ringa för att se om de kan lukta eller se katter.

Läs också: Bestäm kön på kattungar: hur bestämmer du kön på din kattunge?

6. Separationsångest

Bild av en katt i nöd som visar tecken på separationsångest, vilket återspeglar de känslomässiga utmaningar som är förknippade med att vara separerad från sin vårdgivare.

Vi tenderar att tänka på separationsångest som mer ett hundproblem. Men med ökningen av att arbeta hemifrån har många katter vant sig vid att ha sina ägare i närheten hela dagen. Det kan innebära att de är rädda för att vara borta från dig på natten, och denna ensamhet kan få dem att jama eller väcka dig.

7. Medicinska problem

Katten jamar lekfullt på natten och uttrycker sin önskan om engagerande lektid och interaktion.

Om din katt började jama direkt över en natt, kan detta vara ett resultat av många sjukdomar. Nedan finns några medicinska tillstånd som kan leda till ökad vokalisering. Denna lista är inte uttömmande, så det bästa sättet att kontrollera om något är fel med din katt är att boka tid hos din lokala veterinär.

8. Sköldkörtelsjukdom

Bild av en sjuk katt som uppvisar vila och slöhet och obehag, vilket framhäver vikten av uppmärksam vård under sjukdom.

Ett tillstånd som är vanligt hos medelålders till äldre katter är hypertyreos, eller en överaktiv sköldkörtel. Det är ett tillstånd där sköldkörteln, små körtlar som vanligtvis finns på vardera sidan av luftstrupen, börjar producera för mycket sköldkörtelhormon.

Det beror oftast på att själva körteln börjar växa i storlek. Sköldkörtelhormon är ansvarigt för att reglera din katts ämnesomsättning. För mycket sköldkörtelhormon kan leda till viktminskning, ökad aptit och hjärtproblem, bland många andra symtom.

Ett annat vanligt symptom på hypertyreos är en förändring i din katts beteende. Katter kan bli mer skrämmande än normalt eller vokalisera mer, och denna vokalisering kan inträffa på natten. Om du är orolig för att din katt kan lida av hypertyreos, kontakta din veterinär som kommer att rekommendera ett antal tester inklusive blodprover och möjliga bildundersökningar.

Se även  Cat Ultrasound: Kostnad och hur det fungerar

Läs också: Bästa kattmaten för hypertyreos

9. Blodtrycksproblem

Fängslande bild av en katt mitt i jamningen, som fångar ett ögonblick av vokalisering och uttryck.

Högt blodtryck är relativt vanligt hos äldre katter. Ibland kommer katter med högt blodtryck att gråta eller skrika, vanligtvis på grund av effekterna av högt blodtryck på hjärnan. Katter med högt blodtryck kan ha synproblem eller bli blinda och löper risk för problem med njurarna.

Det är alltid en bra idé att be din veterinär kontrollera din äldre katts blodtryck under rutinmässiga hälsokontroller. Det finns mediciner för att sänka högt blodtryck.

10. Njursjukdom

Skildring av en katt i en kontemplativ pose, som belyser ämnet njursjukdom hos katter och vikten av medvetenhet och omsorg.

Njursjukdom är tyvärr ett vanligt tillstånd hos äldre katter. Det kan få din katt att må dåligt, vilket kan leda till vokalisering, men är också förknippat med förhöjt blodtryck (se ovan), vilket kan få din katt att skrika.

Njursjukdom har en mängd olika symtom, inklusive viktminskning, aptitlöshet, ökad törst och ökad urinering. Om du är orolig för att din kattvän har njurproblem, boka tid med din lokala veterinär för kontroll och blodprov. Se till att din katts blodtryck mäts som en del av denna konsultation.

11. Hjärnsjukdom

Bild av en sjuk katt som gör störande ljud, som betonar att det är brådskande att ta itu med sjukdomen och söka lämplig läkarvård.

När det gäller en förändring i beteende, inklusive att bli mer högljudd, kommer en betydande skillnad på en veterinärs lista att vara ett problem i din katts hjärna, som en infektion eller cancer. Hos äldre katter är det också möjligt att utveckla en grad av åldersrelaterad hjärndegeneration som kallas kognitiva dysfunktionssyndromfår dem att framstå som förvirrade eller senila.

Detta kan förvärras om din katt blir blind eller döv. Din veterinär kommer noggrant att undersöka din katt och vid behov rekommendera några ytterligare tester om han misstänker att din kattvän har ett hjärnproblem.

Hur får jag min katt att sluta jama på natten?

Bild på en katt som jamar klagande på natten och väcker frågor om dess motivation och behov under de lugna timmarna.

Medicinska problem kan leda till överdriven vokalisering på natten, så en veterinärkontroll är alltid ett bra första steg.

Ibland kan det vara väldigt svårt att förstå varför din katt jamar på natten i första hand, och att kunna stoppa det, ”varför?” är väldigt viktigt!

Ett utmärkt ställe att börja är en noggrann kontroll med din veterinär för att utesluta medicinska orsaker till beteendet. När din katt har en ren hälsotillstånd är nästa steg att tillhandahålla ytterligare resurser, såsom extra kattlådor, prova feromondiffusorer och överväga automatiska matare för att ge din katt ett mellanmål på natten.

Om du upptäcker att dessa åtgärder inte hjälper kan din veterinär rekommendera certifierade veterinära beteendespecialister som kan arbeta med dig för att lösa eller minska beteendet.

Skäll aldrig ut eller straffa din katt för att jama, eftersom detta inte är till hjälp och kommer att leda till andra beteendeproblem.

Läs också: Så lär du din katt ’nej’

Slutgiltiga tankar

Kat utforskar med tillförsikt naturen under nattens slöja och visar en känsla av nyfikenhet och äventyr.

Däremot kan katter se under förhållanden som vi människor skulle betrakta som ”mörka”.

Det faktum att katter har lärt sig att kommunicera med oss ​​genom sina jamar är verkligen fantastiskt; det är dock inte alltid önskvärt mitt i natten.

Se även  Kan katter känna fara?

Kom ihåg att din katt försöker berätta något för dig, och att förstå vad det är är viktigt för att ta itu med beteendet. En bra utgångspunkt är en noggrann läkarkontroll med din veterinär som kan guida dig till en certifierad beteendevetare vid behov.

Vanliga frågor

Ska man ignorera en katts jamning på natten?

Om din katt börjar jama på natten, hur svårt det än är, är det bäst att inte ignorera det. Det är viktigt att avgöra varför din katt jamar och, viktigast av allt, att utesluta eventuella medicinska problem. Om din katts mjauande nattetid orsakar betydande problem hemma, be din veterinär om en remiss till en legitimerad beteendevetare som kan hjälpa dig att minska eller eliminera beteendet.

Varför går min katt runt i huset och jamar?

En katt kan jama av många anledningar, inklusive att säga hej, uttrycka ett behov eller beteendemässiga eller till och med medicinska problem. Om din katt har haft en plötslig beteendeförändring är det viktigt att prata med din veterinär eftersom det kan vara ett tecken på ett medicinskt problem.

Varför väcker min katt mig vid 03:00?

Din katt kan väcka dig med gryningskören av många anledningar, inklusive hunger, behov av sällskap eller lek, eller till och med medicinska eller beteendeproblem. Men oftare än inte är detta bara en normal del av kattens beteende! Det beror på att katter naturligt är mer aktiva i gryning och skymning.

Ska du låta din katt sova med dig?

Svaret på denna fråga beror på personliga preferenser! Om du är en frisk vuxen är det i allmänhet osannolikt att din katt som delar din säng är skadlig. Det är dock inte alla som vill ha sin katt i sin säng, hur mycket de än älskar dem, och det är också okej!

Det är tillrådligt att inte låta din katt sova i en säng om du lider av ett undertryckt immunförsvar som kan göra dig mer mottaglig för infektioner, om din katt visar tecken på infektion eller om du själv mår mycket dåligt. Det är aldrig tillrådligt att låta din katt sova med spädbarn eller små barn på grund av risken för oavsiktlig kvävning.

Visa resurser


Cats.com använder högkvalitativa, trovärdiga källor, inklusive peer-reviewed forskning, för att stödja påståendena i våra artiklar. Detta innehåll kontrolleras och uppdateras regelbundet för noggrannhet. För att lära dig mer om våra standarder och träffa vår veterinära granskningskommitté, besök vår Om oss-sida.

  1. Sex. K (2013) Separationsångest hos hundar och katter med hänvisning till homeostas. Veterinärt beteende kapitel Proceedings pp22-26. Finns avhämtad 19 julie 2022

  2. Sordo. L och Gunn-Moore. D (2021) Kognitiv dysfunktion hos katter: uppdatering om neuropatologiska och beteendeförändringar plus klinisk hantering. Veterinärfil. 188:1 e2 DOI Hämtad 19 julie 2022.