Varför kaniner attackerar människor (och hur man stoppar dem!)

Vanligtvis är kaniner väldigt milda husdjur. De kan ibland ge oss en lätt nypa för att låta oss veta att vi är i vägen, eller så kan de missta våra fingrar för godsaker, men det är sällsynt att en kanin faktiskt visar aggressivt beteende mot människor. Men det do att hända. En kaninattack kan vara en skrämmande och smärtsam upplevelse.

Vanligtvis biter kaniner människor för att de är rädda för dig. Genom att attackera dig tvingar de dig att lämna och lämna dem ifred. Men kaniner kan också bli aggressiva om du gör intrång i deras utrymme (när du städar deras hölje) eller om de inte mår bra.

Även om kaninattacker kan vara smärtsamma, är det sällsynt att de orsakar allvarlig skada eller till och med infektion. Genom att använda lite grundläggande skyddsutrustning kan du sitta med din kanin för att hjälpa honom att övervinna sitt aggressiva beteende.

Var uppmärksam på din kanins kroppsspråk och sammanhanget för dess beteende för att ta reda på varför den attackerar människor. Då kan du arbeta med din kanin och hans omgivning för att lösa hans beteendeproblem och förhindra honom från att attackera.

Viktigt: Som Amazon Associate och som Associate för andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Attackera rädsla

Den vanligaste anledningen till att en kanin attackerar någon är för att de är rädda. Även om en kanins första instinkt kommer att vara att springa och gömma sig från allt som skrämmer dem, kan de lätt bli aggressiva och attackera om de känner sig i ett hörn.

De flesta kaniner som regelbundet attackerar människor av rädsla har lärt sig att deras aggressiva beteende kommer att få människor att lämna. Till en början började de antagligen göra utfall och bita av desperation, och kände att det inte fanns någonstans att fly. Efter att det aggressiva beteendet fungerade för att få människor att lämna första gången lärde sig kaninen att attackera människor snabbare. Så småningom blir detta beteende en vana som gör att kaninen blir aggressiv mot människor hela tiden.

Hur man vet

Du kan se om din kanin attackerar av rädsla genom att leta efter andra rädslabaserade beteenden i din kanins kroppsspråk:

 • Ständigt gömmer sig. Om du ofta ser din kanin krypa iväg när någon kommer in i rummet.
 • Håller sig borta. Din kanin kan göra sitt bästa för att hålla sig så långt borta från människor som möjligt och springa till den bortre änden av sitt inhägnad.
 • Anfaller och springer iväg. De flesta kaniner som attackerar av rädsla kommer inte att försöka hålla fast vid någon. De kommer att attackera och sedan backa eller springa iväg i hopp om att du lämnar dem ifred.
 • Skrämmer lätt. Kaniner som är rädda för människor är mer benägna att bli skrämda av plötsliga (eller till och med inte så plötsliga) rörelser.
 • Se dig noga. När du är i rummet kommer din kanin att hålla ett öga på dig och vad du gör för att se till att du inte försöker komma närmare.

Om du har bott med din kanin ett tag kan du också försöka fundera på hur detta beteende uppstod. Gick de först mot dig för att få dig bort när du försökte plocka upp dem? Eller så kanske du försökte knäcka dem för att få dem att återvända till sina rum.

Om du adopterade din kanin när den var äldre kan det vara lite svårare att avgöra ursprunget till deras beteende. Du kan fortfarande hålla ett öga på din kanin och undersöka vad du gör som gör att din kanin attackerar dig. Ju mer information du kan samla in om din kanins kroppsspråk, desto lättare blir det att lösa deras beteendeproblem.

Hur man får din kanin att sluta attackera

Det enda sättet att förhindra att kaniner attackerar dig och andra människor är att lära dem att lita på dig. När du väl har fått din kanins förtroende kommer de inte längre att frukta dig och har ingen anledning att attackera dig. Du kommer förmodligen att vilja bära skyddsutrustning för att undvika skador under denna process (mer detaljer följer).

 1. Sitt med din kanin. Om din kanin är väldigt aggressiv och du är rädd för att vara i samma rum med honom, sitt med ett staket runt dig tills du känner dig mer bekväm. Under denna process kommer du att vilja ta 30 minuter till en timme varje dag för att sitta tyst med din kanin (du kanske vill ha en bok med dig). Försök inte plocka upp dem eller ta itu med dem alls. Du vill bara att de ska vänja sig vid att du är i närheten.
 2. Lämna inte om de gör ett utfall mot dig. Om din kanin försöker attackera och bita dig, gå inte. Vänta tills de lugnar ner sig innan de går så att din kanin börjar inse att attackera människor inte kommer att få honom som han vill.
 3. Ge din kanin en godbit. Placera godsaker på golvet nära dig för din kanin att hitta. Detta kommer att belöna din kanin för att komma till dig och hjälper honom att associera din närvaro med läckra godsaker snarare än något skrämmande. Du kan också prova att erbjuda din kanin en godbit i en sked för att skydda din hand medan du testar om den kommer att attackera om din arm rör sig mot dem.
 4. Börja sakta klappa din kanin. Börja med att helt enkelt flytta armen mot din kanin och se om den attackerar. Bär tjocka handskar och försök att inte skygga för din kanin. När din kanin blir mer bekväm med din hand kan du ge den små klappar på huvudet. Ju bekvämare din kanin känner sig, desto mer kan du klappa honom, börja med pannan och bakom öronen.
Se även  Kan kaniner äta bröd?

Kom ihåg att hela denna process inte tar en enda dag. Det kan ta veckor och månader av att arbeta med din kanin dagligen för att hjälpa dem att övervinna sina rädslor och lära sig att lita på dig. Men i slutändan kommer du att belönas med en söt följeslagare och din kanin kommer att känna sig mer självsäker när han övervinner sina rädslor.

Territoriella attacker

Den andra vanliga anledningen till att kaniner attackerar människor är på grund av territoriella instinkter. Kaniner har starka beteendeinstinkter att skydda en plats som de anser vara sin egen. Honkaniner är oftare ondskefulla i sina attacker eftersom de arbetar för att skydda sitt territorium, men hankaniner kan också visa dessa territoriella tendenser.

Hur man vet

Vanligtvis sker territoriella attacker bara i ett utrymme som kaninen tror att den äger. Till exempel kan de attackera dig om du sträcker dig in i deras inhägnad, men de mår bra när de utforskar resten av huset.

Ibland känner sig en kanin också starkt ägare till ett större område. De kan ta hela rummet som sitt territorium och attackera alla som kommer in. I dessa fall kan du stöta på en kanin som biter någons anklar när de kommer in i rummet. Om de gör anspråk på utrymmena under soffan eller stolarna kan din kanin attackera dig om du går förbi.

Du vet att det är territoriell aggression om kaninen i huvudsak försöker skrämma bort dig från ett visst utrymme. De attackerar och attackerar dig för att hålla dig borta från ingången till deras inhägnad, eller så biter de och tar tag i din arm när du sträcker dig in för att mata dem.

Hur man får din kanin att sluta attackera

För de flesta kaniner är det enda sättet att förbättra sitt beteende när de attackerar dig på grund av territoriella instinkter att få dem kastrerade eller kastrerade. (obs: det kan ta några veckor efter kastrering eller kastrering för hormonerna att lugna ner sig och se förbättring i kaninens beteende).

Om din kanin redan är fixad, men du fortfarande ser detta beteende, kanske du vill överväga hur du luktar. Kaniner är ofta mer aggressiva mot andra kaniner eller djur än mot människor. Om du regelbundet umgås med andra djur (som din väns hund eller familjens katt) kanske du vill se till att du byter om och duschar innan du spenderar tid med din kanin.

Se även  Hur man underhåller en kanin

Om din kanin fortsätter att uppvisa territoriellt beteende oavsett, måste du hitta sätt att kringgå det. Vänta tills de är utanför sin inhägnad för att fylla på mat och vatten. Du kan också ge dem ett staket som gör det lättare för folk att gå i (som en lekhage). Detta gör det lättare att bära stövlar och tjocka byxor när du rengör höljet och matar din kanin.

Smärtbaserad aggression

Ibland är kaniner aggressiva mot människor för att de har smärta eller obehag. Smärtan från ett underliggande medicinskt tillstånd kan förståeligt nog göra din kanin grinig och irriterad. För att få utlopp för sin frustration kan de slå ut mot dig eller någon som närmar sig dem. Detta gäller särskilt om du försöker ta upp dem eller röra vid dem på ett sätt som gör smärtan värre.

Hur man vet

Detta är den svåraste formen av aggression att förstå, eftersom det kan verka som att din kanin attackerar dig direkt. Det bästa sättet att se om din kanin har ont är att titta på hans andra beteenden:

 • dra. Om din kanin har aptitlöshet eller ändrade matvanor kan det finnas en underliggande sjukdom som måste åtgärdas.
 • Energinivå. Om din kanin har varit mindre aktiv än vanligt på sistone, kan han känna smärta eller obehag som bara får honom att vilja stanna på ett ställe.
 • Sittställning. Om din kanin sitter eller ligger på ett ovanligt sätt kan det kännas obehagligt. En kanin som sitter i en krökt ställning har sannolikt någon form av magbesvär som gör dem irriterade.

Hur man får din kanin att sluta attackera

Om din kanin beter sig aggressivt mot människor för att de inte mår bra, bör du ta dem till en veterinär för att fastställa orsaken till sjukdomen. Tills du får reda på vad som orsakar din kanins smärta eller obehag, kommer de förmodligen inte att sluta attackera när du närmar dig.

Ibland, särskilt hos äldre kaniner, har de utvecklat artrit och ledvärk. Veterinären kan ge dig smärtstillande medicin för att hjälpa din kanin hantera smärtan och förbättra hans humör. Men det kan också vara ett allvarligare tillstånd.

Kaniner tenderar att dölja sina sjukdomar, eftersom det skulle göra dem mindre av ett enkelt mål för rovdjur i naturen. Din kanins aggression kan vara hans sätt att dölja en allvarlig sjukdom för dig, så det är bäst att boka tid hos en veterinär som är specialiserad på kaniner så att du kan diagnostisera problemet och hjälpa din kanin att återhämta sig.

Hur du skyddar dig när du arbetar med en aggressiv kanin

Om du arbetar med aggressiva kaniner för att hjälpa dem att övervinna sitt dåliga beteende, är det viktigt att du vidtar åtgärder för att skydda dig själv. Kaninbett är sällan allvarliga, men de kan göra mycket ont! Att bära skyddsutrustning kan ge dig det självförtroende du behöver för att hålla dig nära din kanin, även om den försöker bita dig, så att du inte känner att du behöver fly från din kanin.

 • Handskar. För särskilt aggressiva kaniner kan ett par tjocka arbetshandskar skydda dina händer från kaninbett. När din kanin börjar lugna ner sig och accepterar dig som vän, kanske du vill ta av dig handskarna för att göra det lättare att ge din kanin trevliga husdjur.
 • Stövlar. Du vill ha ett par stövlar som täcker förbi anklarna och nedre vaderna. Detta gör att du kan stå på dig och hålla dig stilla om din kanin försöker attackera dina anklar.
 • Tjocka kläder. Du kommer att vilja bära tjocka och lager av kläder för att skydda dig själv, särskilt på dina ben och armar, eftersom dessa är områden som kaniner lätt kan fånga. Du kan kombinera en tjock sweatshirt med en långärmad skjorta och bära två par byxor för att skydda dina ben (till exempel träningsbyxor över jeans).
 • Sked för godsaker. Om du försöker ge din kanin en godbit för att låta dem veta att du är vänlig, kan de försöka attackera dina fingrar. För att undvika skador kan du erbjuda godsaker i en sked så att din kanin kan få godbiten men inte skadar dig.
Se även  Varför kaniner skramlar burstänger och hur man förhindrar det

Tecken på aggression hos kaniner

Vanligtvis biter inte kaniner människor direkt. Vanligtvis ger de dig varningssignaler först för att låta dig veta att de är arga och redo att attackera. Innan de biter, kommer kaniner att visa aggressivitet genom att morra och göra utfall medan öronen är tillbaka i en 45º vinkel. Om de ändå biter, kommer många kaniner att klamra sig fast och vägra släppa taget med sina starka käkar.

Håll utkik efter dessa tecken på kaninaggression så att du kan pausa vad du gör och trappa ned situationen innan din kanin försöker bita:

 • Morrande. Kaniner är i allmänhet tysta husdjur, men de är kapabla till vissa ljud. En kanin morrande låter lite som ett högt morrande. Det är en varning de använder för att låta dig veta att de är arga och redo att attackera. Du kanske märker att din kanin morrar när den försöker göra ett utfall mot dig eller när den börjar dunka.
 • Öron som går bakåt. När en kanin är redo att göra ett utfall mot dig kommer deras öron att gå bakåt i 45º vinkel med hörselgången bakåt. Om du flyttar handen mot din kanin och ser hans öron gå tillbaka sådär, är det ett tecken på att pausa eftersom kaninen kan försöka attackera din hand.
 • Boxning. Det är när en kanin står på bakbenen och försöker attackera med frambenen. Det är vanligare hos kaniner som skyddar sitt territorium.
 • Bangar. En kaninbom betyder antingen att kaninen är rädd eller så varnar de dig för att inte komma närmare. Det åtföljs ofta av ett morrande. Om du fortsätter mot din kanin efter att den har gett dig denna varning, kan den börja attackera.
 • Utfall Kaniner kommer vanligtvis att svepa mot dig med framtassarna och göra ett utfall innan de tar till att bita. Vanligtvis är detta bara för att skrämma bort dig och kaninen kliar dig aldrig.

Kan kaniner sprida sjukdomar genom bett

Medan tekniskt sett en kanin burk sprider sjukdomen genom sina bett, är det mycket liten chans att det faktiskt händer eller orsakar betydande skada. Det är teoretiskt möjligt att få stelkramp från ett kaninbett, eller att överföra parasiten, E. cuniculi. Dessa är dock båda extremt osannolika och om du är uppdaterad på dina stelkrampsvaccinationer är det mer eller mindre omöjligt.

Kaninbett orsakar inte ofta allvarliga infektioner. Deras munnar har i allmänhet mindre bakterietillväxt än köttätande djur, som katter. Deras framtänder lämnar också skärsår som blir smalare när de blir djupare. Som ett resultat läker såren snabbt och permanent skada förhindras.

Som sagt, det är fortfarande bästa praxis att tvätta bort eventuella kaninbett med tvål och vatten. Detta förhindrar ytterligare att bettsåret blir infekterat av bakterierna i din kanins mun, eller något du kommer i kontakt med efteråt.

Vilda kaniner

Det är fruktansvärt sällsynt att en vild kanin attackerar en människa. Deras första instinkt är alltid att fly från fara, så en vild kanin kommer bara att attackera en människa om de känner sig i ett hörn, eller om de känner att deras hem är i fara (för europeiska kaniner). Även som en sista utväg försöker vilda kaniner ofta använda sina starka bakben för att dunka på ett upplevt hot (dig) och slå dig ur balans innan de försöker bita och använda sina tänder.

Har vilda kaniner rabies?

Tekniskt sett är det möjligt för vilda kaniner att bli infekterade med rabies. Det är dock extremt sällsynt eftersom de flesta kaniner som attackerats och bitits av andra djur som drabbats av viruset inte överlever. För närvarande finns det inga kända överföringar av rabies från en kanin till en människa.

Källor

 1. ”Sällskapsdjur kaniner och din hälsa.” Kanins välfärdsförening och fond. https://rabbitwelfare.co.uk/rabbit-care-advice/ownership/pet-rabbits-health.
 2. ”Rabies: Andra vilda djur.” Centrum för sjukdomskontroll och förebyggande. 11 juni 2019. https://www.cdc.gov/rabies/exposure/animals/other.html.