Varför kaniner nyser och när man ska oroa sig

Har du någonsin hört en kanin nysa? Det är ett av de sötaste ljuden en kanin gör och följs oundvikligen av en söt ansiktstvätt med framtassarna. Kaninnysningar är dock inte bara söta. Kaniner nyser av ett antal anledningar, av vilka några är mycket mer oroande än andra.

Ibland är nysningarna helt enkelt ett resultat av damm, rök eller allergier som orsakar irritation i din kanins näsa. Frekventa nysningar hos kaniner bör dock inte tas lätt på eftersom det också kan vara ett tecken på en allvarlig luftvägsinfektion som kan bli dödlig om den inte behandlas tidigt.

Även om du absolut inte behöver oroa dig för att din kanin nyser då och då, du Gör vill se till att se upp om de nyser ofta. Du kan leta efter tecken på en farlig luftvägsinfektion så att du kan hjälpa din kanin att snabbt må bättre. Du kan också vara uppmärksam på din kanins miljö, eftersom mycket damm eller starka lukter också kan orsaka frekventa nysningar.

Läs mer om symtomen på en övre luftvägsinfektion hos kanin.

Varför nyser kaniner?

Kaniner kommer att nysa eftersom deras näsgångar blir irriterade. Detta kan hända på grund av att ett externt föremål, till exempel en liten dammpartikel, kommer in i kaninens nos. Deras näsa kan också vara irriterad av en inre infektion eller slemuppbyggnad i näshålan.

Kaninnäsor är ganska känsliga och känsliga. Även mindre irriterande kan få en kanin att nysa. Låt oss titta på några av de vanligaste orsakerna till att kanin nyser för att hjälpa dig att avgöra varför din kanin nyser.

 • Damm: Om det finns mycket damm i miljön kan din kanin nysa ofta. Detta kan också vara hödamm som ofta finns i botten av hösäckar.
 • allergier: Liksom människor kan kaniner också ha en mängd olika allergier. Det kan vara svårt att ta reda på vad en kanin är allergisk mot, men att hitta källan till allergin kan hjälpa till att lindra din kanin och stoppa nysningarna.
 • Rök: Rök kan också vara irriterande för en kanins näsa. Om någon i ditt hushåll är en ivrig rökare kan detta vara orsaken till frekventa nysningar hos kaniner.
 • Starka lukter: Kaninernas känsliga nos kan också reagera på starka lukter, som parfym eller cologne. Den starka lukten av många rengöringsprodukter kan också vara irriterande för kaninnäsor.
 • Felaktiga sängkläder eller sängkläder: Sängkläder och strö av tall och ceder släpper ut fenoler som kan irritera en kanins luftvägar. Dessa typer av strö bör undvikas eftersom de också är kända för att orsaka leverproblem om en kanin utsätts för dem under en längre tid.
 • Luftvägsinfektion: Nysningar kan också vara resultatet av övre luftvägsinfektioner (snusning) eller nedre luftvägsinfektioner. Det är viktigt att söka läkarvård för en kanin så snart som möjligt om den har en luftvägsinfektion, eftersom obehandlade kaniner har liten återhämtning.

När ska du oroa dig för kaninnysningar?

En kanin som nyser då och då är egentligen inget att oroa sig för. Det är möjligt att det bara fanns lite damm i deras miljö som kunde irritera kaninens näsa. Du vill dock inte helt ignorera din kanins nysningar. Det finns fall där detta beteende faktiskt är ett symptom på ett mycket större hälsoproblem.

Se även  Vad ska man göra om kaninöronen är kalla?

Om din kanins nysningar åtföljs av följande symtom är det en bra idé att ta honom till en veterinär för en kontroll. Din veterinär kan hjälpa till att avgöra om din kanin har en luftvägsinfektion som behöver medicinsk behandling.

1. Regelbundna nysningar

Om din kanin verkar nysa hela tiden kan det vara ett tecken på ett allvarligare problem. Detta gäller särskilt om nysningarna åtföljs av någon form av rinnande näsa eller snor. Regelbundna torrnysningar kan vara ett tidigt tecken på en luftvägsinfektion, men det kan också vara ett tecken på allergier hos din kanin. Det är ett av de symtom som är bättre att kolla upp för säkerhets skull.

2. Snarkning

Vissa kaniner snarkar regelbundet, även när de inte har några hälsoproblem. Det du måste se upp med är en kanin som inte snarkade innan, men som plötsligt började snarka när de började nysa mycket. Detta är en indikation på andningshinder och kan betyda att kaninens näsgång blockeras av slem eller ett yttre föremål.

3. Nysningar åtföljda av snor

Det är faktiskt väldigt farligt för en kanin att ha rinnande näsa. De är obligatoriska näsandare, vilket gör det otroligt svårt för kaniner att andas genom munnen. Om snor blockerar näsgången kan det leda till andningssvårigheter hos kaniner. Sniffling, en vanlig luftvägsinfektion, börjar vanligtvis med en vattnig flytning när din kanin nyser. När sjukdomen fortskrider kommer den att utvecklas till ett tjockare slem som utgör ett större hot mot en kanins andning.

4. Vattnande ögon

Även om rinnande ögon inte alltid indikerar ett allvarligt hälsoproblem hos kaniner, kan de vara ett vanligt symptom på luftvägsinfektioner. Om de rinnande ögonen åtföljs av nysningar eller rinnande näsa, är det mer sannolikt att din kanin har ett allvarligt hälsoproblem.

5. Brist på energi

Om din kanin börjar nysa mycket och dessutom har mindre energi än vanligt är detta ett tecken på att han kan bli sjuk. Olika kaniner har normalt olika energinivåer, så du bör hålla ett öga på din kanins unika beteende. Om de vanligtvis är energiska men inte längre vill spela på de vanliga tiderna på dygnet är det värt att ta med dem för en kontroll.

6. Huvudlutnings- eller balansproblem

Huvudlutning är ett tillstånd hos kaniner som gör att de hela tiden lutar huvudet 90º åt sidan. Det är förknippat med en förlust av balans hos kaniner. Både en lutning av huvudet och en allmän förlust av balans kan orsakas av många saker, inklusive stroke, cancer och öroninfektioner. Luftvägsinfektioner kan också orsaka dessa obalanser. Även om inga andra symtom finns, om din kanin utvecklar en lutande huvud, bör du konsultera en veterinär.

7. Brist på aptit

Kaniner har ett känsligt matsmältningssystem och behöver äta regelbundet under dagen. De flesta kaniner slukar med glädje sin mat och lite välsmakande bladgrönt. Men när de börjar bli sjuka slutar de här kaninerna, som vanligtvis är så entusiastiska över mat, plötsligt äta.

Se även  Timothy hö för kaniner: ge ditt husdjur det bästa

En aptitlöshet kan vara ett symptom på ett antal kaninsjukdomar och bör inte förbises. Om din kanin helt vägrar att äta, behandla det som en nödsituation och få din kanin till veterinären så snart som möjligt.

8. Andningssvårigheter

Tecken på att din kanin har svårt att andas är väsande andning, hosta, försök att andas i munnen och ett visslande eller snarkande ljud vid andning. Detta är tecken på att något hindrar din kanins näspassage. Om din kanin också nyser, är det möjligt att denna blockering är en överdriven mängd slem.

9. Dregling

Om du märker att din kanin dreglar är detta en indikation på att din kanin försöker andas genom munnen. Det kan betyda att din kanins näsgång är blockerad och att de har en luftvägsinfektion. Andra orsaker till dregling inkluderar övervuxna kanintänder, vilket också är ett allvarligt tillstånd hos kaniner. Så om du märker detta beteende, vill du boka tid med din veterinär.

10. Mattad päls på insidan av tassarna

När en kanin nyser kan det ibland vara svårt att se om det finns snor eftersom kaninen tvättar ansiktet direkt efteråt. Istället kommer du att se tecken på rinnande näsa på insidan av kaninens ben. Leta efter klibbig och tovig päls i det här området för att avgöra om din kanins nysning verkligen är fri från snor.

Ska du ta din kanin till veterinären om den nyser

Om du tar din kanin till veterinären varje gång han nyser, kommer du oundvikligen att resa mycket. Liksom människor och andra djur kan kaniner nysa av många anledningar, även när de inte är sjuka. Om din kanins nysningar inte åtföljs av några andra symtom som tyder på ett andningsproblem, är det förmodligen bra och du behöver inte träffa veterinären.

Men om du någonsin är tveksam och oroad över din kanins hälsa är det alltid en bra idé att söka råd från en professionell. Om du kanin är Om du är sjuk kan du drabbas av sjukdomen tidigt, vilket ger din kanin en mycket bättre chans att snabbt bli frisk.

Vissa kaniner nyser mycket, trots att de mår bra. När jag växte upp hade min familj en kanin, Muffin, som var känd för att nysa hela tiden, även om han inte hade några kända hälsoproblem. Även om det är en bra idé att kolla med din veterinär för att säkerställa att det inte finns några hälsoproblem, är frekventa nysningar bara en del av en kanins unika personlighet.

Andra steg du kan vidta för att hjälpa din kanin att sluta nysa

Naturligtvis, om din kanin inte nyser på grund av en luftvägsinfektion eller ett medicinskt problem, kan du försöka göra några förändringar i hans miljö för att se om det minskar mängden din kanin nyser. Du kan försöka ta bort källor till damm eller allergener som skulle få en kanin att nysa oftare. Detta kan hjälpa till att lindra din kanin och förhindra irriterande näsirritation.

 1. Rök inte nära din kanin. Även om det är oklart vad de långsiktiga effekterna av passiv rökning gör med kaniner, verkar det ha en irriterande effekt på en kanins näshåla i omedelbar nutid. Det är bäst att undvika alla typer av rökning, även e-cigaretter, när du är runt din kanin.
 2. Rengör din kanins hölje regelbundet. Genom att rengöra din kanins hölje förhindrar du att dammpartiklar samlas. Kaninpiss har också en hög koncentration av ammoniak. Om detta byggs upp kan det vara irriterande för kaniner, så det är bäst att rengöra kattlådan regelbundet också.
 3. Ta reda på vad som utlöser potentiella allergier. Din veterinär kanske kan hjälpa dig att ta reda på om det är något din kanin är allergisk mot. Du kan dock behöva göra lite forskning på egen hand. Försök att ta bort föremål från din kanins miljö ett i taget för att försöka avgöra vad som kan utlösa allergier.
 4. Undvik hö ​​med mycket hödamm. Hösäckar av lägre kvalitet innehåller ofta en stor mängd hödammpartiklar. Om din kanin verkar nysa mycket på grund av hödamm, kanske du vill välja ett märke av högre kvalitet med fler längre hösträngar och mindre damm.
Se även  Holland Lop vs Mini Lop – Vad är skillnaden?

Källor

 1. ”Fråga en veterinär svarar.” Oxbow djurhälsa. https://www.oxbowanimalhealth.com/ask-a-vet-responses.
 2. Kremps, Dana. ”Rinnande ögon, rinnande näsa. Vad menar dem?” Institutionen för biologi vid University of Miami. http://www.bio.miami.edu/hare/sneezing.html.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.