Varför kaniner (oftast) inte är bra klasskamrater

Det finns en missuppfattning att kaniner är ”nybörjare” husdjur för barn med lågt underhåll. Tyvärr får man snart reda på att så inte är fallet. Kaniner måste pottränas, ha livsmiljön städad dagligen, behöver många timmars motion och ha en speciell diet att följa. De tenderar också att vara blyga inför människor tills de lär sig att lita på, vilket kan göra dem till motsatsen till ett gosigt klassrumsdjur.

Generellt sett rekommenderar jag inte att ha en kanin i klassrummet som husdjur. Kaniner ska inte hållas i små burar och de skräms lätt av höga ljud och snabba rörelser. Kaniner kräver också mycket vård och en specialiserad, balanserad kost som kan vara svår att upprätthålla i ett klassrum.

Som sagt, jag är inte nödvändigtvis emot att kaniner kommer till klassrummen som besökare. Kaniner med ett lugnt uppträdande kan passa bra med barn så länge de är under uppsikt. Du bör dock alltid ha en god förståelse för din kanins personlighet och personligheten hos barnen i din klass innan du tar in kaninen. Jag rekommenderar inte heller att hålla kaniner i skolan på heltid.

  • Lär dig mer om varför kaniner är husdjur med lågt underhåll

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Kaniner behöver mycket utrymme

Det finns en missuppfattning att kaniner är små husdjur som bör hållas i burar. I verkligheten kan kaniner vara mycket större än de flesta förväntar sig och behöver mycket utrymme att ströva omkring. Kaniner är mycket aktiva djur som behöver utrymme för att hoppa och surra. En liten kaninbur är helt enkelt inte tillräckligt bra.

Istället är det bäst att behandla kaniner som frigående husdjur, liknande en katt eller hund. På så sätt kan de träna så mycket de behöver. Om kaninen ska hållas i någon form av inhägnad, en stor träningspenna är ett mycket bättre alternativ för kaniner. Detta ger kaninen 16 kvadratmeter utrymme. De kommer fortfarande att behöva flera timmar utanför gården för mer motion, men det är ett acceptabelt utrymme att ha som hemmabas.

  • Lär dig mer om utrymmeskrav för husdjurskaniner

Kaniner blir lätt rädda

Du måste också tänka på hur kaninen skulle må i ett klassrum. De flesta kaniner är ganska skygga. De kommer att bli rädda och stressade om det blir för mycket ljud runt omkring. Även väluppfostrade barn kan oavsiktligt skrämma kaniner genom att vara högljudda, speciellt om det finns några dussin barn i samma rum.

Kaniner är också ofta rädda för snabba eller plötsliga rörelser. Barn som springer runt och hoppar eller rör sig för snabbt mot kaninen kan göra att kaninen blir rädd och springer iväg eller kryper ihop.

Kaniner kan bita och klia sig

Kaniner är inte alltid milda djur. De kan se söta och gosiga ut, men kaniner har starka käkar, tänder och klor. Kaniner kommer att använda dessa för att försvara sig om de är rädda, hamnade i hörn eller får sitt territorium invaderat.

Barn som är stenhårda på att leka med kaninen medan kaninen inte vill bli störd kan bli repad eller biten. Detta är vanligtvis den sista utvägen för kaniner att säga åt folk att gå, men om barnen inte har lärt sig att respektera kaninens utrymme och önskemål kan de bli skadade. Vanligtvis är kaninbett och repor inte allvarliga (de smittas inte lätt som katt- eller hundbett), men de kan fortfarande göra mycket ont. Det kan vara en traumatisk upplevelse för både kaninen och barnet.

Se även  Vilken är den bästa kaninrasen för ett barns husdjur?

Kaniner skadas lätt

Kaniner är också något känsligare än många andra typer av smådjur. Detta beror på att deras ryggar är ganska svaga jämfört med styrkan hos deras kraftfulla bakben. Om kaniner misshandlas kan de kasta ryggen och bli förlamade i sin bakre halva.

Beroende på typ av barn i klassen finns det också en chans att barnen försöker dra i kaninens stora öron, bakben eller svullna svans. Att dra för hårt i något av dessa områden kan lätt leda till skada på kaninen, så noggrann uppsikt bör utövas när barn hanterar kaninen.

Kaniner kan inte ha för många godsaker

Barn älskar att ge godsaker till husdjur i klassrummet. Detta beror på att godsaker gör att husdjuret kommer ut ur gömstället. Kaniner kommer att älska detta också…tills de blir sjuka.

Kaniner har ett mycket känsligt matsmältningssystem. De ska bara ges 1 eller 2 godsaker om dagen, inte tillräckligt för att varje barn ska kunna ge en till kaninen. Huvuddelen av deras diet bör vara Timothy hö med bara en liten mängd torrfoderpellets och en handfull eller två bladgrönsaker.

En kanin som äter för mycket godsaker (morötter är godsaker för kaniner) och för lite hö kommer oundvikligen att utveckla matsmältningsobalanser. Detta kan leda till en mängd sjukdomar, men den vanligaste är GI Stasis, där matsmältningen saktar ner och så småningom slutar helt. Om kaninen inte får hjälp är detta ofta ett dödligt tillstånd.

  • Lär dig mer om GI Stasis hos kaniner

Kaniner kan vara lite röriga

Medan vissa kaniner går direkt till kattlådan, har andra svårt att träna hemma. På grund av detta finns det en god chans att deras bajs kommer att spridas över hela deras inhägnad. Även om jag tror att kaninbajs förmodligen är den minst grova typen, är det fortfarande bajs och barnen i klassen kanske inte vill ha det hela tiden. Kaninhö tenderar också att komma överallt och behöver ständigt rengöras.

Kaniner kan inte lämnas ensamma under helgen

Jag rekommenderar inte att lämna kaniner i ett klassrum på heltid. Detta är särskilt fallet på helgerna. Kaniner ska inte lämnas ensamma i mer än 24 timmar. Detta berövar inte bara kaninen dess sociala behov (kaniner är sociala varelser som kan knyta an till människor de litar på), utan det finns också en chans att kaninen blir sjuk och dör på kort tid.

Problemet med kaniner är inte att de lätt blir sjuka. Istället gömmer kaniner sina sjukdomar tills de inte kan längre. Det betyder att sjukdomen redan är ganska allvarlig när du märker symtomen. För många sjukdomar kommer kaninen att börja visa tydliga symtom och sedan dö inom 24 timmar. Om du lämnar din kanin ensam en helg kanske du inte ens inser att den är sjuk, bara för att komma in på måndag morgon för att upptäcka att den redan är borta.

Se även  Har kaniner navel?

Kaniner bör inte lämnas i höga temperaturer

Eftersom kaniner har tät päls, har de svårt att reglera sin temperatur när det blir varmt. Kaniner har en ökad risk att utveckla värmeslag vid temperaturer över 80ºF. Om du vet att din skola eller klassrum är på den heta sidan, ta med en termometer för att se hur varmt det faktiskt blir så att du inte äventyrar kaninens hälsa.

Det är flera år sedan jag var i en skolmiljö så kanske många byggnader har uppdaterats med ett centralt kylsystem. Men jag tar upp det här eftersom min pappa är lärare i en offentlig skola som fortfarande inte har luftkonditionering.

Många byggnader kommer också att stänga av centrala kylsystem på natten för att spara på elräkningen. Beroende på var kaninen hålls och om fönster är öppna kan detta även leda till att kaninen överhettas på natten. I allmänhet, även om en kanin tas in i ett klassrum för ett besök, rekommenderar jag inte att lämna dem över natten.

Barn kan vara allergiska mot kaniner eller hö

Du bör alltid överväga om barnen i klassen har allergier eller inte innan du tar med dig ett husdjur. Kaninallergier är inte lika vanliga som katter och hundar, men det är fortfarande möjligt för barn att vara allergiska mot dem.

Men en allergi mot kaninen i sig är vanligtvis inte boven. Istället är det allergier mot hö, kaninens främsta födokälla. Timothy hö är egentligen bara torkat gräs, så alla som har säsongsbetonade gräsallergier kan få en allergisk reaktion när de är runt kaninen.

När är det okej att ha en kanin i klassrummet?

Även om jag inte rekommenderar att hålla en kanin i en skola som klassrumsdjur, tror jag att det finns omständigheter där det är okej för en kanin att komma in som klassbesökare. Däremot tror jag att det är viktigt att respektera din kanins personlighet och vara realistisk om barnens beteende i klassrummet innan du bestämmer dig för att ta med en kanin i klassrummet. Ytterst är det viktigt att du eller andra vuxna tar ansvar för kaninen och dess välmående.

1. Om din kanin har en mild natur.

Som jag nämnde tidigare är de flesta kaniner ganska skygga och livrädda i ett klassrum. Vissa kaniner är dock mycket mer milda och gillar att få mycket uppmärksamhet, även från ett rum fullt av främlingar. Känn till kaninens personlighet innan du tar med den till lektionen så att du kan vara säker på att den inte är för stressad och inte kommer att försöka slå ut när barn vill klappa den.

I allmänhet tenderar större kaniner (cirka 10 pund eller mer) att ha dessa tystare personligheter. De kan också vara bättre i ett klassrum, eftersom deras stora storlek gör dessa kaniner svårare för barn att skada.

2. Om du har en väluppfostrad klass med barn

Vissa barn har en naturlig instinkt att respektera djur och deras gränser, medan andra barn är ganska grova med djur och inte alls tar hänsyn till kaninens känslor. Du måste veta vilken typ av barn du har i din klass innan du riskerar att ta in en kanin. Ingen vill behöva rusa en kanin till veterinären på grund av en bruten lem, och nej, du vill inte riskera att en kanin biter eller kliar ett barn som inte lämnar dem ifred heller.

Se även  Behöver kaniner pellets i sin dagliga kost?

3. När barnen kan övervakas ordentligt

Även väluppfostrade barn bör övervakas noga när de har att göra med en kanin i klassrummet. Du kommer förmodligen att ha en bättre förståelse för kaninernas kroppsspråk än barnen. Så du kommer att kunna se tecken på att kaninen inte är bekväm och avsluta en interaktion innan något blir mer intensivt. Du kan också förhindra att barn drar i kaninens öron eller fötter och orsakar oavsiktlig skada.

4. När man kan sätta upp en stor koja för kaninen

Om en kanin vistas i klassrummet en dag behöver den en plats att bo på. Jag rekommenderar att du ställer upp en stor motionshydda för kaninen med en droppduk eller lakan under så att kaninen inte kan göra för mycket stök. Du vill också se till att kaninen har allt han behöver för dagen, inklusive sin kattlåda, mat, vatten och en plats att gömma sig (som en kartong).

5. När barnen är medhjälpare

Det är okej att låta barn hjälpa till att mata och ta hand om en klasskanin som är på besök för dagen. Men som vuxen i situationen måste du ta det yttersta ansvaret för kaninens välmående. Du måste övervaka och se till att kaninen är väl omhändertagen.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

BLI MEDLEM

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.