Varför kaniner skramlar burstänger och hur man förhindrar det

Det är ett ganska vanligt problem. Din kanin tuggar på stängerna i sitt hölje och gör mycket oväsen dag och natt. Du försöker få din kanin att sluta, men de verkar bara dubbla och skramla burstängerna ännu mer.

Vanligtvis biter kaniner stängerna i sin bur för att de är uttråkade. Det är deras sätt att be om mer utrymme, lektid eller uppmärksamhet. Genom att förse din kanin med mer mental berikning och möta hans behov av socialisering, kan du förhindra att han rasslar med barerna i sin livsmiljö.

Du kommer aldrig att kunna stoppa detta beteende helt. Ibland gillar kaniner bara att tugga på barerna som en form av underhållning. Du bör dock kunna minska detta beteende avsevärt.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Varför tuggar kaniner burstänger?

Kaniner är tuggare. Det är bara en naturlig instinkt för dem att vilja tugga på föremål som kommer i vägen. I den utsträckningen bör du alltid förvänta dig en viss grad av burtuggning från vilken husdjurskanin som helst.

Det kommer dock inte alltid att vara ett ihållande beteende. Det finns ett antal scenarier som kommer att få en kanin att tugga på stängerna till den grad att den blir störande eller irriterande. Genom att förstå orsakerna bakom beteendet kan du göra ändringar i din kanins miljö för att rätta till problemet.

1. Kaninen är uttråkad

Den vanligaste orsaken till att kaniner gör mycket oväsen genom att skramla med barerna i deras livsmiljö är tristess. Om de inte har något annat att göra eller leker med samma leksaker hela dagen, kommer din kanin att njuta av att tugga och gräva på barerna i sitt hölje.

För att lösa detta problem, se till att du ger din kanin en mängd olika anrikningsalternativ. Se till att de har en mängd olika leksaker och möjligheter att söka föda i sitt inhägnad. Att ge din kanin mycket hö kan också minska burbitningen. Att tugga hö är ett populärt tidsfördriv för kaniner som håller tänderna sysselsatta och friska.

 • Läs mer om att förhindra tristess hos husdjurskaniner

2. Kaninen behöver uppmärksamhet

Våra husdjurskaniner är av en art som är väldigt social. Det är en art som behöver mycket socialisering för att förbli lycklig. Om din kanin känner att han inte får tillräckligt med uppmärksamhet, kommer han att kasta ett raserianfall i sitt hölje tills någon kommer för att klappa honom eller leka med honom.

Se även  8 sällsynta kaninraser (med bilder)

För att råda bot på detta är det bäst att behandla din kanin som ett sällskapsdjur snarare än ett husdjur i en bur. Låt dem hänga i ditt hus (på samma sätt som vi behandlar katter och hundar) så att din kanin enkelt kan komma till dig och få uppmärksamhet när de behöver det. Om det inte är möjligt bör du seriöst överväga att skaffa en andra kanin att knyta an till din första.

 • Läs mer om hur man binder två kaniner så att de kan leva tillsammans

3. Kaninen vill träna

Även om din kanin kan verka som om den sitter hela dagen, är de faktiskt väldigt aktiva djur som behöver tid för att utforska och röra sig. Problemet är att kaniner ofta har energiskurar varvat med långa viloperioder. Kaniner behöver mycket utrymme så att de inte blir frustrerade över att vara på för litet område hela dagen. Om de vill ha mer frihet att röra sig och hoppa runt, kommer kaniner att rabbla på galler för att försöka ta sig ut.

Det första du ska göra är att se till att din kanin har tillräckligt stort utrymme. De flesta burar som marknadsförs för kaniner är för små. Istället, Jag rekommenderar att köpa en lekhage för barn (finns vanligtvis i hundavdelningen i en djuraffär) och använd det som din kanins hem.

 • Läs mer om varför jag rekommenderar en lekhage som bästa kaninhägn

4. Kaninen vill gå över

Ibland är den enkla anledningen till att din kanin tuggar på stängerna för att de vill komma till andra sidan. Detta gäller särskilt om du har stängt vissa delar av ditt hem från din kanin med en babygrind eller liknande. Kaninen kommer att se att det finns en plats att utforska bortom porten, så de kommer att försöka ta sig igenom.

I allmänhet kan du förhindra detta genom att placera en stadig barriär framför staketet så att din kanin inte kan se andra sidan. Om din kanin tror att han inte har någonstans att gå, kommer han förmodligen inte att slösa tid på att tugga på den delen av höljet.

Se även  DIY Grävlåda för kanin

5. Kaniner har ett annat sömnschema

Det är också viktigt att komma ihåg att kaniner har ett annat sömnschema än människor. Kaniner är mest aktiva tidigt på morgonen och sen kväll, medan de sover mitt på eftermiddagen och mitt i natten. De tider på dygnet då kaniner är mest aktiva är de tider då de är mest angelägna om att komma ut och utforska så att de är mer benägna att tugga på barerna för att försöka ta sig ut.

Det här problemet är lite svårare att ta itu med, men genom att hålla sig till ett vanligt morgonmatningsschema kan du vanligtvis träna din kanin att vänta till frukost innan den blir för aktiv. Det hjälper också att ge dem gott om tid att träna precis innan de lägger sig så att de är trötta på natten.

Hur man avskräcker din kanin från att tugga på barer

När du väl har listat ut vad som orsakar din kanins högljudda skramlande vana, kan du göra ändringar i deras rutin eller miljö som kommer att avskräcka dem från att tugga barerna. Du kan prova något av dessa alternativ eller kombinera dem för att se vad som fungerar för din kanin. Kom ihåg att du förmodligen inte kommer att kunna fullt hindra din kanin från att tugga barerna, men du kan minska beteendet.

 1. Ge din kanin en större livsmiljö. Kaniner med en större hemmabas känner sig mer hemma och bekväma under dagen och natten, så de är mindre benägna att tugga barerna av frustration.
 2. Spraya stavarna med ättikaavskräckande medel. Gör en DIY-vinägerspray genom att kombinera lika mängder vatten och vit vinäger och spraya sedan kaninhöljets stavar. Detta gör att de smakar illa, vilket avskräcker beteendet.
 3. Se till att din kanin har gott om tuggleksaker. Ge din kanin olika leksaker att leka med. Inklusive kartongleksaker, höbaserade leksaker, hängleksaker och till och med grävleksaker. Läs mer om att hitta bra leksaker till kaniner.
 4. Ta ut din kanin för att träna. Se till att din kanin har gott om tid varje dag för att träna utanför sitt inhägnad. Sikta på minst 4-5 timmar på morgonen och/eller kvällen.
 5. Täck höljets sidor. Om din kanin inte kan se andra sidan av höljet, är det mindre troligt att han försöker tugga på stängerna. Lägg platt kartong mot sidorna. Undvik att helt täcka kaninhöljet eftersom detta leder till dålig luftcirkulation och kan överhetta området (kaniner klarar sig inte bra i brunst).
 6. Låt din kanin kastreras. Kaniner som inte har förändrats är mer benägna att visa frustrerade eller aggressiva beteendeproblem, inklusive att tugga på staketet. Detta kan också hjälpa till att förebygga hälsoproblem och rekommenderas för alla kaniner.
 7. Se till att din kanin har tillräckligt med hö. Hö förhindrar tristess eftersom kaniner kan knapra på det hela dagen om de vill. Prova att lägga höet i ett höställ eller stå för att göra det mer av ett äventyr för din kanin att äta höet.
 8. Adoptera en vän till din kanin. Eftersom kaniner är sociala varelser mår de bäst i sällskap med andra kaniner. Men att binda kaniner kan vara en tråkig process, så var beredd och gör lite forskning innan du tar hem en andra kanin. Du kan läsa min rabbit bonding 101-artikel för att komma igång.
 9. Håll dig till en konsekvent rutin. Kaniner trivs med en rutin. De gillar att förutse vad som kommer att hända timme för timme och veta när de kommer att matas. Ju mer du håller ett konsekvent schema, desto bekvämare kommer din kanin att vara och vänta på rätt tidpunkt för att be om träning och uppmärksamhet.
Se även  Hur man tränar kaniner att hoppa hinder

Kan du förhindra att din kanin gör oväsen på natten?

Om du sover i samma rum som din kanin har du säkert märkt att den kan vara ganska bullrig på natten. Det är möjligt att minska mängden ljud som din kanin gör medan du sover, men det är osannolikt att du helt kan förhindra att den låter. Du kan behöva vidta ytterligare åtgärder, som att använda öronproppar eller vita brusmaskiner, för att dämpa ljudet som din kanin gör och hjälpa honom att sova på natten.

Andra steg du kan vidta för att minska mängden ljud som din kanin gör inkluderar:

 • Ge din kanin tillräckligt stort utrymme
 • Se till att din kanin har ett mjukt golv
 • Ge din kanin tystare leksaker på natten
 • Täck kaninhöljets sidor. (täck inte överkanten av buren/höljet eftersom det kan hindra luft från att cirkulera och göra det för varmt)

Kolla in den här artikeln för fler tips om hur du håller din kanin tyst på natten