Varför katter går repor: detta är vad det betyder

Cat visar en lekfull

Har du en katt som är en master scratch walker? Eller kanske ett husdjur som förvandlas till en kattklia när det skräms? Det finns många anledningar till varför din lilla sötnos visar dig sin bästa krabbvandring.

Snabb överblick

01

Vissa krabbkatter går in i spelet för att träna motorik, för att fånga vår uppmärksamhet, samtidigt som de upplever zoomerna.

02

Katter kliar sig också när de är hotade eller arga, eftersom att vända sina kroppar i sidled får dem att verka större för alla potentiella hot.

03

Ibland kan repor orsakas av ett medicinskt tillstånd, såsom neurologiska störningar, öroninfektioner eller diabetes.

De kanske spelar eller övar på sina rörelseförmåga, eller i andra änden av spektrumet kan de vara defensiva eller arga och försöka avskräcka ett potentiellt hot. Vissa katter uppvisar detta konstiga kattbeteende när de får zoom! Vilket mönster passar din katt? Läs vidare för mer information!

1. Öva

Katter har en stark jakt- och överlevnadsinstinkt och lägger ofta tid på att träna olika rörelser som de behöver utföra när de är ute i den stora världen. Även om de flesta huskatter får allt de behöver av sina kärleksfulla ägare, är instinkterna fortfarande starka.

Katter och kattungar kan ägna tid åt att öva på att hoppa, jaga, greppa och bita rörelser, ofta som en del av leken. Att kunna finjustera sin överlevnadsförmåga – både att jaga bytesdjur och undvika potentiella rovdjur – är ett viktigt beteendebehov för katter. Skrapgången används i en mängd olika situationer, inklusive att snabbt dra sig tillbaka när den blir skrämd, och din katt kan öva på detta drag hemma för att göra det perfekt.

2. Spela

Om du delar ditt hem med en naturligt lekfull katt eller kattunge kanske du är bekant med den bedårande skrappromenaden. Katter använder lek på många sätt: för att utöva vissa beteenden och rörelser, för att knyta an till andra husdjur eller människor, och bara för att blåsa av och ha kul!

Din katt kan engagera sig i ett specifikt kattkroppsspråk för att bjuda in en medkatt (eller dig) att leka med honom eller henne. De kan hoppa runt dig, krabbpromenera, lekfullt kasta sig eller till och med ta det inte så subtila sättet att ge dig sin favoritleksak! Ett klassiskt lekdrag är att en katt gör den klassiska skrappromenaden eller hoppar i sidled mot dig, och tar med sig en leksak att presentera för dig på ett hoppfullt sätt.

3. Ett försvarsmedel

Kattbeteende är komplext och involverar många typer av kommunikation, inklusive doft, vokalisering och kroppsspråk. När de står inför en fientlig katt, en främmande plats eller en situation som orsakar dem ångest, kan katter använda olika kroppsställningar för att skicka signaler om sitt humör och få sig att verka skrämmande för att avskräcka attacker. Ett mer öppet tecken på aggression, såsom väsande eller bultande, används bara som en sista utväg.

Scratch walk är ett användbart verktyg för katter som befinner sig i en konstig situation eftersom de vänder sig i riktningen vid vilket hot som helst, vilket gör att de ser större ut. Katter är ganska små däggdjur, och en känsla av storlek är viktig när man försöker att inte bli ett byte! Katter kommer ofta att blåsa upp sin päls och svans samtidigt som de ändrar sin hållning för att också öka sin skenbara storlek och se mer hotfull ut.

Du kan se din katt utföra denna kräftdjursliknande rörelse om den blir skrämd av en annan katt (även om han bara ser sig själv i spegeln!) eller om han uppfattar ett hot av något slag. Den kan åtföljas av en stor buskig svans, ett konstigt morrande, platta öron och en storögd blick.

Vänta, va? Vi pratade bara om att skrappromenaden är ett tecken på en glad, lekfull katt, och nu säger vi att det är ett tecken på försvar eller aggression? Hur vet du vilken som är vilken? Om din kattskrapa går MOT dig, med ett litet kvittrande ljud, en lekfull hoppande rörelse och kanske en leksak, då är detta en inbjudan att leka. Om din katt är en krabba som springer iväg från något, med buskig päls, stora ögon och ett väsande eller morrande ljud, är detta ett varningstecken.

4. The Zoomies

Cat Zoomies galna öga

Katter som upplever zoomarna använder slumpmässiga rörelser, inklusive skrapgång.

Zoomies, eller frenetiska slumpmässiga aktivitetsperioder (FRAPs), är välkända för de flesta kattägare. De där roliga fem minuterna när din katt låtsas att han precis har avfyrats från en rymdraket och rusar runt ditt hus eller gård i full fart är vanligtvis underhållande, även om de kan vara destruktiva om något kommer i vägen för din katt!

Zoomierna brukar anses vara ett uttryck för spänning och är oftast helt slumpmässiga rörelser, inte riktade till något speciellt, och faktiskt ganska kaotiska. Vissa katter springer helt enkelt i full fart under zoomningen, men vissa kommer att göra andra rörelser, som den där konstiga krabbpromenaden i sidled.

5. Uppmärksamhetssökande

Katter kan vara kärleksfulla och tillgivna varelser och är ofta starkt förbundna med sina ägare. En del av det bandet innebär vanligtvis att du alltid vill ha din uppmärksamhet, särskilt när du är upptagen med att göra något. Om du inte bara fokuserar på din katt (skräcken!), kan han eller hon bestämma sig för att få din uppmärksamhet.

Det här kan vara en mjau, en knackning på handen med en listig tass, eller kanske en hoppande krabbpromenad! Varje katt är individuell och kommer att fråga efter ditt tjafs på olika sätt, men de letar alla bara efter lite kärlek.

6. Hälsoproblem

En skrappromenad i sig är inte ett specifikt tecken på sjukdom, men vissa medicinska problem kan resultera i bristande koordination i din katts rörelser.

Flera neurologiska tillstånd kan orsaka okoordinerade rörelser (ataxi), som kan uppträda som att gå i sidled eller i cirklar. Cerebellär hypoplasi hos kattungar, där den del av hjärnan som är involverad i orientering och balans inte utvecklas ordentligt, kan orsaka konstiga sätt att röra sig hos unga katter. Sjukdomar i hjärnan eller ryggraden kan alla visa sig som konstiga rörelser som ett tidigt symptom.

Tillstånd som påverkar den vestibulära apparaten, som styr balansen, är vanliga hos en katt som är lite vinglig när den går, ibland även med lutande huvud och dålig aptit eller kräkningar. Vestibulära störningar är ofta relaterade till infektioner i mellan- eller innerörat, som din veterinär kan undersöka och ordinera behandling.

Vissa andra tillstånd, såsom diabetes, kan också orsaka svaghet. Om katter är mycket svaga kan de ha svårt att gå ordentligt och utföra konstiga rörelser som krabbgång.

Om du är orolig för att din katt inte mår bra, kontakta din veterinär.

Kliar alla katter sig?

Krabbvandring är väldigt individuellt. Vissa katter är mästare som skrap-walkers och utför detta roliga drag ofta, och vissa kommer aldrig att göra det alls. Kattungar är mer benägna att klia sig eftersom de i allmänhet är mer lekfulla än vuxna katter, men även icke-lekfulla vuxna kan använda denna sidledes gång för att avskräcka potentiella hot.

Hur ska du reagera på en skrapa-gående katt?

Hur du reagerar på en skrapa-gående katt beror på varför de uppvisar beteendet. En katt som är tydligt lekfull hoppar och en krabba som går mot dig, försöker få din uppmärksamhet och tar med sig en leksak, vill helt klart leka. Att njuta av lite lek med din katt är givande och kommer att leda till ett starkt band mellan husdjur och ägare.

En katt som är tydligt orolig eller olycklig när den kliar sig får bäst en säker plats och lämnas sedan ifred. Katter gillar att vara höga, så ett säkert skydd ovanför marken är vanligtvis mycket uppskattat av en förskräckt eller orolig katt. Katter försöker vanligtvis lugna en situation innan de tar till aggression, så att ge dem lite utrymme och tid att svalka sig är vanligtvis det säkraste tillvägagångssättet.

När det gäller katten som går som en krabba under zoomningen, luta dig tillbaka och njut av den roliga synen!

Läs också: 8 sätt att ge en rädd katt självförtroende

Slutgiltiga tankar

varför rinner katt repor?

Katter kliar sig för att vara lekfulla, för att öva sina rörelseförmåga, för att få vår uppmärksamhet eller under den galna påverkan av zoomarna.

Om du ser en katt som går i sidled, försöker den inte riktigt efterlikna en repa, trots utseende! Katter kliar sig för att vara lekfulla, för att öva sina rörelseförmåga, för att få vår uppmärksamhet eller under den galna påverkan av zoomarna.

Å andra sidan kan de utföra denna konstiga sidledsmanöver när de är hotade eller arga, och vissa medicinska orsaker kan orsaka liknande symtom. Har din katt smak för kräftdjur?!

Läs också: 11 tips för att lära din katt att sova hela natten

Vanliga frågor

Varför går katter så konstigt i sidled?

Katter utför skrapvandringen av många anledningar, inklusive lekfullhet, utövar sin motorik, får uppmärksamhet eller när de har zoom. Omvänt kan de också gå i sidled när de är rädda eller arga, eller av medicinska skäl.

Varför rinner katt repor?

Om din katt hoppar och krabban springer mot dig, bjuder han in dig att leka. Om de hoppar i sidled från dig, särskilt med utsträckt svans, blir de rädda eller rädda och behöver lite utrymme.

Varför stirrar min katt på mig?

Katter använder ögonkontakt som en form av kommunikation. En avslappnad look, med några långsamma blinkningar, är ett tecken på kärlek och tillit. En fast blick med sammandragna pupiller är en omedelbar utmaning.

Se även  Vad kallas en grupp katter?