Varför kissar husdjursråttor överallt? Den ultimata uringuiden

För det mesta har allt gått bra sedan du tog hem dina husdjursråttor. De har anpassat sig snabbt till sin nya miljö, de har känt sig hemma i sin bur, paret kommer bra överens och de verkar också värma upp sina nya ägare.

Du kanske till och med har börjat lära dem tricks eller känna igen deras namn och komma när de blir kallade. Du skulle vilja säga att du mår bra… Förutom kissandet. Det finns överallt, oavsett hur mycket du tvättar eller städar så finns det små droppar överallt!

Varför kissar husdjursråttor överallt? Råttor har en välkänd tendens att kissa på nästan vad som helst. Anledningen till att de gör detta är på grund av något som kallas kemisk kommunikation. Urin innehåller många detaljer om råttan som lämnade den där, såsom kön, ålder, sexuell tillgänglighet och andra egenskaper.

Från en råtta till en annan är detta motsvarigheten till småprat och kan hjälpa till att avgöra vilka råttor som finns i området. Eftersom råttor är en otroligt social art, är behovet av denna typ av kommunikation stort för att hjälpa till att etablera deras hierarki.

En annan användning för urinmarkörer är att hjälpa till att identifiera deras miljö; vad är deras, var har de varit, vilken väg de tog för att komma hit och om det finns någon matförråd i närheten som har fått tummen upp från de lokala råttorna.

Läs vidare för att lära dig mer om denna udda form av kommunikation.

Utbyta information

Markörer är för en råtta vad klisterlappar är för en människa. Placerad längs stigar, runt mat eller på sina vänner, det finns inga gränser. Hur exakt kan urin innehålla så mycket information, och vad kan kommuniceras från en råtta till en annan utan ett pip?

Det finns två huvudtyper av märkning: miljömässiga och besläktade arter, men de delar ett stort antal egenskaper. Markups verkar vara mycket kontextuella och innehåller ofta en överlappning av flera faktorer. Slutligen utvärderas luktetiketten av mottagarråttan och dessa fynd används för att generera ett fysiologiskt eller beteendemässigt svar.

Sex

Hormoner som utsöndras i urinen hjälper nästa råtta att identifiera vilket kön på råttan som just passerat. Honorna kommer att göra det mesta av sin markering natten före ägglossningen, efter deras 4-5 dagars cykel; detta påverkas av östrogen och progesteron.

Hanråttor markerar oftast, med intakta vuxna som tar ledningen, ett beteende som korrelerar med testosteronnivåerna. Hanar tenderar att markera många honor och är mindre selektiva i processen. Kastrering kommer sannolikt att minska mängden märkning som hanhundar utför, men det är tveksamt att ta bort detta beteende helt.

Se även  Hur vet du om din skäggiga drake är nöjd: med 11 exempel

Ålder

Råttor kan av urinens sammansättning avgöra om ägaren till doftetiketten var en ung eller en vuxen råtta. Före puberteten betalar råttor inte alls lika mycket uppmärksamhet åt urinmärkning. Detta är ett beteende som utvecklas med sexuell mognad och är vanligast hos aggressiva, intakta hanhundar.

Sexuell tillgänglighet

Honorna slutför de flesta av sina markeringar natten innan de går in i brunst. Genom att göra detta kommunicerar honråttan sin sexuella tillgänglighet och använder markeringarna för att locka framtida hanar till sig. Dessförinnan kommer honorna vanligtvis att markera hanarna de gillar under dagarna fram till ägglossningen. Detta kan användas för att antyda att råttan har en särskilt god chans att para sig.

Generell hälsa

Som de flesta varelser är urin en bra indikator på allmän hälsa eftersom det är en del av vårt avfallshanteringssystem. Förändringar i färg, lukt eller klarhet kan indikera vad som händer i kroppen. För en råtta kan detta göra eller bryta affären om du vill föda upp en kull med en blivande partner, eftersom hälsa är en viktig egenskap när du överväger att skaffa ungar.

stressnivåer

Inget slår lukten av det spänning på morgonen. Ja, det stämmer, råttor kan se hur stressade deras vänner är på hur deras kiss luktar. Stressande doftmärken kan användas som röda flaggor för att varna andra råttor om att något är fel.

Territorium och äganderätt

Inte bara används markörer av nya råttor, utan även råttan som lämnade markörerna kommer att använda dem på bästa sätt. En råtta kommer att markera sina tillhörigheter, mat, burmöbler, ägare, andra råttor och många andra saker som de tror tillhör dem.

Detta fungerar på ett antal sätt:

  • En plats som luktar som du kommer att lukta bekant och du kommer att känna dig trygg när du kommer tillbaka. När en råtta känner igen deras doftmarkeringar blir de försäkrade om att de befinner sig i ett säkert utrymme och att de har varit här tillräckligt många för att inte oroa sig.
  • En råtta kommer alltid att veta var de har varit eftersom de förmodligen har dreglat hela vägen dit. Dessa rutter kan sedan följas hemåt.

Andra funktioner

Om råttor hittar mat som inte skadar dem när de konsumeras kommer de att lukta på det. Detta doftmärke lockar andra råttor och låter dem veta att maten där är säker och kommer att ätas av andra råttor också.

Se även  Varför springer min katt runt och jamar? – 7 anledningar!

Råttor kommer också att markera varandra i urinen som ett tecken på sällskap och acceptans. I studier har urinen från en ung råtta visat sig vara en attackavskräckande inte bara för dem själva, utan även när urinen duttades på vuxna hanar.

Många saker har hittats som har en viss effekt på urinens kommunikativa värde, men avgörande svar har inte alltid hittats.

Vad får husdjursråttor att kissa mer?

Vuxna råttor lämnar droppar urin överallt, men dominerande hanar är mer ökända för detta beteende. Om en hona är i närheten kan denna markering förvärras, särskilt om råttan ännu inte har kastrerats, eftersom fluktuationerna i testosteron bidrar till detta beteende.

Råttor är också mer benägna att markera urin i nya områden eller okända områden, och särskilt om de luktar en ny råtta i närheten.

En råtta som inte har socialiserats ordentligt kan vara extremt skrämd och rädd när den först hanteras. Din råtta kan producera en stor mängd kiss eller flytande avföring vid denna tidpunkt på grund av stress. Detta kommer inte att vara en normal reaktion och din råtta kommer att börja bosätta sig i ditt sällskap när du börjar spendera lite regelbunden tid tillsammans.

Hur mycket kan husdjursråttor kissa?

Detta varierar från råtta till råtta beroende på hur mycket aktivitet de får, men en råtta kan kissa med några minuters mellanrum. Det är osannolikt att en råtta kissar stora mängder på en gång om den inte precis har vaknat ur en djup sömn.

En full blåsa skulle förmodligen motsvara en matsked vätska, ge eller ta.

Som sagt, en råtta är mycket mer benägen att bara kissa när det behövs; släpp ut små droppar här, där och överallt för att uppdatera sin miljö med den senaste informationen.

Vilken färg ska urinen ha?

Urin från råtta liknar i färgen mänsklig urin; vanligtvis kommer det att variera mellan nyanser av gult. Ju mer uttorkad råttan är, desto mörkare blir urinen. En aktiv råtta som dricker mycket vatten kommer så småningom att kissa mer, vilket resulterar i blekare urin. Det här är normalt. Om din råtta dricker för mycket men inte kissar kan det vara ett tecken på att något är fel och du bör söka hjälp av en veterinär.

Se även  Varför skriker getter? - Huvudskäl förklarade

Det finns några indikatorer på att något är fel. Lär dig att titta och uppmärksamma:

  • bör kontrolleras eftersom det kan betyda att din råtta inte dricker tillräckligt med vatten eller att något har gått fel.
  • är vanligtvis ett tecken på infektion, reproduktion eller urinering. Det är viktigt att ta din råtta till veterinären och få rätt antibiotika. Infektioner som dessa, om de lämnas för länge, kan vara dödliga för råttan.
  • är ett vanligt tecken på blodkroppar i urinen. Detta tyder på en skada någonstans längs urinvägarna. Även om det är möjligt att detta bara är yttre och orsakat av en oskyldig repa, om urinen förblir röd i mer än 60 minuter bör du ringa veterinären. Det kan finnas skador på urinblåsan eller njurarna som kräver akut medicinsk intervention för att korrigera.

Slutsats

I slutändan beror detta på den sociala struktur som en råtta lever i. Råttor är väldigt territoriella varelser och därför behöver de ett bra sätt att sätta ut sin egendom. Inte bara det, utan den som brukar lyfta fram mest besitter mest, vilket är viktigt när man lever i ett hierarkiskt samhälle som råttan. Till och med sängen? Speciellt sängen!

En sak är säker: urin är viktigt för råttor. Den kommunicerar mycket om identitet, säkerhet, sociala signaler och var en råtta står i deras värld. Även om det kanske inte är det roligaste för oss, kan det inte vara mer normalt för våra råttor, och att veta varför de gör som de gör kan hjälpa oss att bättre förstå våra husdjur. Urinmarkeringar är ett litet sätt för en råtta att komma hem till denna stora värld. Att förstå den monumentala roll dessa markeringar spelar i en råts liv kan hjälpa till att inspirera medkänsla för när du ser en ny rännil av kiss på den skjortan du precis tvättat.

Relaterade frågor

Varför kissar eller bajsar min råtta på mig? Om det är en stor mängd urin eller flytande avföring kan din råtta bli rädd. Precis som med hästar och andra djur, när råttor ställs inför ett ögonblick på liv eller död, eller vad som kan uppfattas som ett ögonblick, är urinering och avföring ett sätt att lätta på bördan och förbereda sig för kampen eller flykten. Det är ett omedvetet svar på rädsla och skiljer sig inte från ett mänskligt svar på rädsla.