Varför kissar min kanin på mig?

För kaniner, som de flesta andra husdjur, är lukta att tro. Urin stinker och kaniner sprutar urin för att meddela världen: ”Detta är mitt!”

När din kanin kissar på dig, markerar din kanin dig som sin personliga egendom. För kaniner kan detta vara en förälskelse, men de flesta människor är inte smickrade.

Medan en enda spruta urin kan bli ett minnesvärt ögonblick, blir kontinuerlig sprutning av urin ett verkligt problem, särskilt om kaniner bor inomhus.

I den här artikeln kommer vi att berätta om några andra anledningar till varför kaniner sprejar urin och vad du kan göra för att minimera problemet. Därefter kommer vi att svara på några vanliga frågor om kaniner som sprutar sin urin.

Att spraya och kissa är inte samma sak

Alla friska kaniner kissar varje dag. De flesta friska kaniner sprayar bara då och då.

Det finns några viktiga skillnader mellan de två lagarna.

Kaniner urinerar vanligtvis mot en plan, horisontell yta under kroppen. Kaniner sprejar i luften för att markera föremål och ibland upprättstående människor.

Kaninurin luktar aldrig gott. Men kaninsprayen (särskilt hankaniner som letar efter en kompis) luktar starkt av skunk.

Urinkaninerna sprutar för att markera något eller någon eftersom deras egna kemikalier innehåller extra kemikalier som människor inte kan lukta på.

Dessa kemikalier kallas feromoner. Varje kanins feromoner luktar något annorlunda än andra kaniner.

Kaninurin kan vara kaninmotsvarigheten till att skriva sin signatur. Men feromoner är också viktiga för kaniner på andra sätt:

 • Hankaninen kissar på honkaninen som en del av hans uppvaktningsritual.
 • Hankaniner kan kissa på mindre eller äldre hankaniner för att säga ”Jag bestämmer.”
 • Ett feromon från mamman kanin aktiverar hjärnans lärcentra hos kaninungar cirka fyra dagar efter att de föds.

En aktivitet hos kaninhanar som föräldrar ibland har svårt att förklara för sina barn är att ejakulera och kissa mer eller mindre samtidigt utan samlag.

Det här är Bucks sätt att tillkännage för kvinnor: ”Jag är redo.”

Kaniner markerar också sitt territorium med små högar av bajs och gnuggar hakan på föremål och människor för att frigöra andra feromoner. Dessa kemikalier säger till andra kaniner: ”Detta är mitt”

Men att spruta handlar främst om sex.

Hankaniner når puberteten cirka 10 till 12 veckor efter att de föds. Honkaniner kan bli dräktiga vid cirka 16 veckor.

Sprayning börjar när hormonnivåerna (testosteron hos män, östrogen och progesteron hos kvinnor) stiger och stimulerar reproduktionsdriften.

Se även  Kan kaniner äta tistlar?

Kaniner kommer att spraya mindre på hösten och vintern än på våren och sommaren eftersom deras parningsbehov är starkare i varmt väder.

Det bästa sättet att förhindra att dina kaniner sprayas

Det mest pålitliga sättet att förhindra sprayning är att ta din kanin till veterinären för att få den kastrerad.

Att ta bort testiklarna hos kaninhanar eller äggstockarna hos kaninhonor stoppar produktionen av hormoner som stimulerar reproduktionsdriften och det spraybeteende som åtföljer den.

Att kastrera och kastrera kaniner innebär också att du inte behöver ta itu med 10, 20 eller ännu fler kaniner per do varje år.

Proceduren slutar också med montering. Det tar bort incitamentet för hanar att slåss om honor och för honor att slåss om häckningsplatser.

Kastrering och kastrering minskar också risken för vissa reproduktionscancer hos kaniner. Det finns dock situationer där att ”fixa” din kanin inte kommer att hindra den från att spraya.

Sprayning i kastrerade kaniner

Könshormoner hos kaniner produceras inte bara i könsorganen. Det finns också en liten mängd könshormonproduktion i hjärnan och i binjurarna.

Detta kan vara tillräckligt för sprayning då och då, även hos kaniner som inte längre är reproduktivt intakta.

Men oftare är problemet med sprayning efter en steriliseringsoperation ovanlig stress eller en urinvägsinfektion.

Vissa kaniner sprejar när de plockas upp

Det finns kaniner som sprutar urin när de plockas upp.

Dessa är i allmänhet mindre kaniner som kan skadas allvarligt om de faller. Större kaniner spraya nästan aldrig när de plockas upp försiktigt.

Kaniner är bytesdjur. De försöker instinktivt fly från större djur som plockar upp dem med klorna, som hökar, örnar och prärievargar.

Urinering är en naturlig del av fight-or-flight-svaret. Det sänker kroppsvikten så att kaninen kan komma undan snabbare.

Lösningen på detta problem är att komma ner till din kanins nivå istället för att ta upp din kanin och ta den till din.

Sitt på golvet bredvid din kanin istället för att hålla honom i ditt knä.

Du bör hämta din kanin vid sådana tillfällen, till exempel när du går till veterinären eller flyttar till en annan hydda. Du bör närma dig din kanin från sidan och inte framifrån.

Kaniner har ögonen på sidorna av huvudet, så de kan inte se vad som är precis framför dem.

Skaka på fötterna eller prata med din kanin för att låta honom veta att du kommer. Plocka upp din kanin från mitten av hans kropp, inte från hans nacke eller bakdelar, och aldrig från hans öron.

Se även  Hur man förhindrar övervuxna kanintänder

Förändringar på plats kan få kaniner att spraya

Din kanin kan spraya när du först tar hem honom.

Kaniner sprejar när de flyttas till en annan bur och när de introduceras för nya burkamrater.

Ett nära möte med en läskig hund eller vilddjur kan få din kanin att spruta.

Kaniner sprejar när de är stressade.

Du kan minimera stress genom att ge din kanin en lugn miljö och en förutsägbar daglig rutin.

Mata din kanin vid samma tidpunkt varje dag. Spela vid samma tid varje dag.

Tänk på att för kaniner är lukta att tro. När du behöver flytta kaniner till ett nytt hem, ta med filtar, sängkläder eller leksaker med gamla lukter till den nya platsen.

Vänta tills din kanin har varit i sitt nya hem i några dagar innan du tvättar dessa saker.

Vattning orsakad av urinvägsinfektioner (UVI) eller njursten

Sprayning kan också vara ett tecken på att din kanin har en urinvägsinfektion (UTI) eller en njursten.

Urinen från friska kaniner är fri från mikrober.

Bakterier kan migrera från urinrörets öppning in i urinblåsan om det inte finns tillräckligt med urin för att spola ut dem.

Lågflödesförhållanden uppstår när:

 • Kaninen är uttorkad. Det kan bero på att man glömt att fylla på vattenflaskan, vilket gör att den tar slut, eller att den lämnar illaluktande vatten i kaninens vattenflaska så att den inte vill dricka.
 • Kaninen är så fet att bukfettet stör urinflödet från urinblåsan till urinröret.
 • Kaninen får inte tillräckligt med motion utanför sin bur. Kaniner kan inte kissa om de är instängda hela tiden. Så urinen samlas i urinblåsan och ger bakterier möjlighet att kolonisera insidan av den.
 • Kaninen kan inte hoppa runt på grund av spridning eller skada på benen.

Spola kan också vara ett tecken på njursten.

Njur- och blåssten kan täppa till urinvägarna, vilket gör att urinen samlas tills den brister ut.

Eller njur- och blåsstenar kan skrapa bort slemhinnan i urinblåsan och urinvägarna, vilket gör att bakterier kan byggas upp.

Njursten är mest sannolikt ett problem för:

 • Kaniner utfodras med en diet som huvudsakligen består av alfalfa-pellets. Alfalfa innehåller en mycket hög nivå av kalcium, som bildar njursten. (Små mängder alfalfa-pellets är tillåtna för kaniner upp till 4 månaders ålder, men inte efter det.)
 • Kaniner som är kroniskt uttorkade. Deras njurar genererar inte tillräckligt med urin för att spola ut kalciumsalter innan de blir kalciumkristaller.
 • Kaniner med njursand, som skrapar slemhinnan i urinblåsan och orsakar kronisk inflammation, som senare blockerar urinflödet, vilket gör att stenar bildas.
Se även  Kan kaniner skilja på födelsedatum?

När den underliggande orsaken till sprutning är njursten, är sprutning bara ett tidigt symptom.

Tillståndet kommer att utvecklas till en punkt där kaninen bara dricker urin, kissar utanför sin kattlåda, anstränger sig för att kissa, har blodig urin eller släpper ut en pastaaktig vit flytning runt urinrörets öppning.

Eftersom penisöppningen är mindre än vulvans öppning är det mer benägna att hankaniner utvecklar njursten än honor.

En helt blockerad urinväg är en veterinär nödsituation; Kaniner som inte får veterinärbehandling kan dö inom 24 timmar.

Hur tar man bort fläckar orsakade av kaninkiss?

Urinfläckar orsakade av kaninsprutning kan tas bort med ren vit vinäger eller med vit vinäger utspädd till hälften med kranvatten. Ta bort eventuell vinägerlukt med vatten.

Anledningen till att använda vinäger är att det tar bort urinfläckar utan att det påverkar färgen på mattan eller tyget.

För att rensa upp kaninurin behöver du:

 • Full vit vinäger.
 • Varmt kranvatten.
 • En sprayflaska för vinägern. (Om sprayning ofta är ett problem är det bäst att alltid ha en sprayflaska fylld med vit vinäger till hands._
 • Rengör tvättlappar eller pappershanddukar.

Rengöringsprocessen tar 5 till 10 minuter.

För att ta bort urinfläcken:

 • Torka upp så mycket urin som möjligt med tvättlappar eller pappershanddukar. Gör blotting-steget först så att du inte sprider urinen genom att späda den.
 • Spraya den drabbade ytan med vinäger. Låt vinägern sitta i 2 till 3 minuter på trägolv eller 4 till 10 minuter på mattor eller klädsel.
 • Efter att vinägern har haft en chans att verka, torka upp så mycket av vinägern som möjligt med en ny tvättlapp eller pappershandduk. Ta sedan bort resten av vinägern med varmt vatten.
 • Om du tar bort urin från ett trägolv, var noga med att torka det med en pappershandduk så att det inte bildas en vattenstämpel.

Du behöver skölja med varmt vatten oavsett om du använder full eller utspädd vinäger.

Kasta pappershanddukar efter att ha använt dem för att rensa upp urin. Det är okej att återanvända svampar eller tvättlappar om du kör dem genom varmvattencykeln i din tvättmaskin.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

 • Varför springer min kanin ifrån mig?
 • Hur ska man disciplinera en kanin?