Varför kliar sig katter?

Bild på en katt som ägnar sig åt klor, använder sina klor för att behålla sitt territorium och röra sig, samtidigt som den visar naturliga kattinstinkter.

Alla katter, vilda eller tama, kommer att repa sig från tidig ålder. Att klia är en djupt rotad instinkt, vilket innebär att katter inte behöver lära sig att klia. Repning sker vanligtvis med framtassarna vertikalt på hårda ytor, eller mindre vanligt, på ett horisontellt sätt genom att dra sig över golvet med sina främre klor.

Snabb överblick

01

Att klia är ett normalt kattbeteende som används som en form av kommunikation och kan hjälpa katter att känna sig trygga i hemmet.

02

Om din katt kliar i huset kan du omdirigera honom till mer lämpliga föremål som skrapor.

03

Om du märker en ökning av destruktiva repor i hemmet kan din katt försöka kommunicera att han eller hon känner sig orolig eller orolig.

Det finns många anledningar till att katter kliar sig och det är viktigt att veta att detta är ett helt normalt kattbeteende. Ibland kan det vara lite irriterande för oss att repa då deras uppmärksamhet vänds bort från leksaker eller skrapstolpar och istället fokuserar på våra möbler eller gardiner. Upprepade repor kan orsaka stora skador på kort tid. Att förstå varför katter repar sig kan hjälpa till att förhindra destruktiva repor i hemmet.

Så varför kliar sig katter? Det finns fyra huvudsakliga anledningar till att katter kliar sig:

1. Områdesmärkning

Den första anledningen till att katter kliar sig är att markera territorium eller etablera ett område där de kan vara säkra. Det skapar komfort och lugn, vilket gör att de verkligen kan koppla av i vetskapen om att deras säkra utrymme är tydligt avgränsat från främlingar.

Andra katter kommer att se de visuella markeringarna och lukta på skrapmärkena och undvika att gå in i detta område. Katter markerar utomhus på starka, hårda ytor som träd och staket. Dessa starka ytor behåller reporna och den tillhörande lukten bra, vilket gör att signalerna håller längre.

2. Doftmärkning

När en katts klor engagerar sig i att klia sig, släpper doftkörtlarna gömda i tassarna en lukt som blandas med svetten från svettkörtlarna. Detta frigör en doft som verkligen är unik för den katten på ytan de markerar.

Alla katter i området som nosar på denna markerade yta kan se att den har markerats av en annan katt och kan bestämma dess område utifrån de markerade platserna. Doften sitter inte kvar permanent, så katter behöver regelbundet besöka klorområden och fylla på doften för att hålla sitt utrymme fritt från oönskade besökare.

3. Nagelhälsa

Visuell steg-för-steg-guide för att klippa en katts naglar, med tydliga instruktioner för säker och effektiv nagelvård.

Klipp din katts naglar varannan till var fjärde vecka för att hålla honom frisk.

En katts naglar kommer att växa kontinuerligt under hela livet. Detta innebär att små bitar av den döda nageln kommer att slita eller separera från huvuddelen av nageln då och då. Att repa hårda ytor som sandpapper kan hjälpa till att ta bort lösa naglar och hålla din katt bekväm.

Att använda skrapstolpar hjälper också till att hålla naglarna snygga och vassa, vilket är fördelaktigt för utekatter när de klättrar och springer. Vassa klor hjälper katter att försvara sig mot angripare.

4. Muskelrörelse

Att repa sträcker ut och slappnar av musklerna, vilket är viktigt för muskelhälsan. Katter använder ofta skrapstolpen efter att ha vaknat från en tupplur och detta hjälper till att väcka alla muskler de kommer att använda i normala aktiviteter under resten av dagen.

Kattägare kan dra nytta av detta och placera skrapstolpar nära där din katt föredrar att sova eller ta en tupplur. Detta ger ett enkelt repningsalternativ när din katt vaknar, så att han inte behöver leta efter alternativ.

Vad är ett bra skrapinlägg?

I naturen är trä den perfekta skrapstolpen på grund av dess struktur och robusta struktur. Vi vill inte uppmuntra till att klia på träytor hemma, så när du köper en ny skrapstolpe eller skrapdyna finns det vissa saker att hålla utkik efter som uppmuntrar din katt att använda den.

Kattskrapstolpen ska vara rejäl och stark så att den inte ramlar omkull om den klistras. En katt kommer inte att använda en skrapstolpe som faller om den kan orsaka skada. Skrapstolpen ska vara hög, eftersom katter gillar att klia sig vertikalt, och tillräckligt stor för att passa båda tassarna på stolpen eller dynan samtidigt. Leta efter material som sisalrep, eftersom det är slitstarkt och tål upprepade repor.

Vissa skrapstolpar eller kattträd kommer med extra kattleksaker eller innehåller kattmynta. Dessa är bra egenskaper att hålla utkik efter eftersom de är attraktiva för din katt och kommer att locka honom att leka och använda skrapstolpen.

Tips för att sluta repa i huset

Bild som visar vikten av fysisk aktivitet för katter, med en lekfull katt som ägnar sig åt energiska övningar för att upprätthålla hälsa och välbefinnande.

Med konsistens går det att få din katt att använda skrapstolpar istället för dina möbler.

Detta är en långsam process och kommer inte att förbättras över en natt, men du kommer att se framsteg om du håller dig till följande tips:

  • Rengör alla hårda ytor som trä som har repats för att ta bort eventuell kvarvarande lukt. Att ta bort lukten kommer att minska lusten att lägga märke till detta område. Slipa bort reporna för att också minska den visuella påverkan.
  • Ge dina katter gott om skrapamöjligheter, du behöver minst en klibbplats per katt i huset.
  • Skydda möbler från ytterligare skador genom att använda avskräckande medel som dubbelhäftande tejp, eller för stora ytor, överväg möbelskydd som de från Katsupreme. Dessa möbelskydd ser till att kattens klor inte sjunker ner i materialet; katter tappar snabbt intresset för det skyddade området eftersom de inte längre kan markera det.
  • Inte alla katter föredrar en vertikal skrapa yta. Om din katt vägrar att använda en skrapstolpe, prova ett horisontellt skrapområde med material som sandpapper eller kartong. Fäst skrapdynan ordentligt på golvet eller köp en som är tillräckligt tung för att inte röra sig under användning. Du kan enkelt göra dessa typer av kattskrapor själv med tillbehör hemma, så de är ett prisvärt alternativ.
  • Om möjligt, ge din katt tillgång utomhus, även om det bara är catio-tillgång. Detta ger dem extra utrymme att uttrycka sitt naturliga beteende, så att de känner sig mindre benägna att göra detta i huset.

Stress och ångest

Om din katt vanligtvis inte har några problem med att använda en skrapstolpe och sedan plötsligt börjar klia runt i huset, särskilt på ytor som mattor, kan han försöka kommunicera att han känner sig rastlös eller orolig.

Det är alltid en bra idé att göra en hälsokontroll med en veterinär för att utesluta medicinska orsaker till ångest eller stress. Om din katt är fysiskt frisk kan du behöva titta på förändringar i hemmet, till exempel en kattlucka med mikrochip för att hindra främlingar från att komma in, eller användningen av en kattlucka. feromonsprayer som Feliway för att hjälpa din katt att slappna av. Att ha en säker plats för din katt att dra sig tillbaka till med mycket mat, vatten och en kattlåda kommer också att hjälpa din katt att känna sig mindre orolig.

Återuppta

Varje kattbeteendeist kommer att bekräfta att kattklia är ett naturligt beteende som inte behöver läras in. Att klia är en form av kommunikation och får katter att känna sig trygga i sin hemmiljö. Det är viktigt att katter har tillräcklig tillgång till säkert skrapmaterial och stolpar i hemmet för att uttrycka detta normala beteende.

Om din katt kliar i huset, försök att ha tålamod och kom ihåg att detta är normalt beteende som vi måste omdirigera till mer lämpliga föremål med tiden. Ju tidigare du börjar med den här utbildningen, desto mer framgångsrik blir den. Så om du har rätt utrustning från första dagen din nya katt kommer in i ditt hem, kan du verkligen göra dig redo för framgång.

Läs även: Så väljer du rätt skrapstolpe

Vanliga frågor

Är declawing en lösning på kattskrapning?

Nej, katter kommer fortfarande att ha en medfödd önskan att klia sig även efter declawing. Declawing tar bort naglarna, men doftkörtlarna är fortfarande intakta och kan fortfarande användas för att markera områden. Katter kan fortfarande orsaka skador på ditt hem även utan klor!

Varför gillar min katt att klia sig?

Katter känner sig trygga när de kan markera sitt revir och uppvisa normalt beteende. Katter använder klor som en form av kommunikation med katter, men också med ägare. Om din katt kliar sig när du är i närheten, kanske den försöker få din uppmärksamhet eller tillgivenhet.

Hur kan jag få min katt att sluta klia sig?

Det kan hjälpa att använda feromoner som Feliway och ge många alternativa alternativ, som leksaker och flera skrapstolpar i området där din katt kliar sig. Skydda ytor med Katsupreme skraptejp rekommenderas när du tränar din katt att använda andra ytor för att klia.

Ska jag straffa min katt för destruktiv repa?

Nej, det här är förvirrande för din katt. De uppvisar normalt beteende och att skrika eller slå din katt kan orsaka ytterligare stress och ångest och till och med förvärra klorbeteendet. Fokusera istället på att förhindra repor och tillhandahålla alternativa alternativ för repor.

Se även  Hur man rengör en katts öron: en enkel 10-stegsprocess