Varför knådar inte min katt?

Bilden fångar det lugnande och instinktiva beteendet hos en knådande katt, ofta förknippat med komfort och avkoppling.

Knådning är ett gulligt kattbeteende som många katter uppvisar. Det innebär att frambenens rytmiska rörelse växelvis trycker utåt och sedan dras in igen.

Snabb överblick

01

Knådning är ett beteende som blivit över från kattungdomen, när kattungar knådade sina tassar medan de ammade.

02

Vissa katter knådar och andra inte, båda är normala.

03

Om din katt brukade knåda och inte längre gör det, låt din katt kontrolleras av din veterinär för eventuella tillstånd som kan orsaka smärta.

Detta kallas kärleksfullt ”cookie making” eller ”brödknådning” eftersom det liknar dessa rörelser. Det är vanligt kattbeteende, men det betyder inte att alla katter knådar.

Vissa katter knådar inte alls och det kan vara helt normalt.

Vad är knådning?

Först och främst, vad är knådning? Som nämnts ovan är knådning en rörelse som katter gör med sina lemmar och tassar. Normalt handlar det om frambenen, men ibland kan alla fyra benen vara inblandade.

Det är en rytmisk rörelse av ben och lemmar som sträcker sig och dras sedan tillbaka mot kroppen. Det är en alternerande rörelse (det vill säga att ett ben sträcks ut medan det andra dras in och sedan växlar).

Vissa katter håller klorna inne medan de knådar; Andra håller klorna utanför, vilket kan vara lite obehagligt då de knådar mot dig. De kan också spinna högt under knådning. Katter knådar ofta på sina ägare eller på hushållsartiklar (till exempel en mjuk fleecefilt, kudde eller sängkläder). Ibland åtföljs knådningen av dregling eller så suger katten till och med på en mjuk filt.

Varför knådar katter?

Nu när vi har fastställt vad knådning är, varför gör katter det? Knådning är ett beteende som katter utvecklade i sin kattungdom. Som unga kattungar som ammar från sin mamma skulle de ha knådat mot sin mammas mage medan de ammade för att stimulera mjölkflödet.

Detta knådningsbeteende skulle ha belönats med ökat mjölkflöde och näring, vilket skulle vara en positiv och tröstande upplevelse för kattungen.

Många kattungar och unga vuxna uppvisar detta beteende när de minns det från sin kattungdom. Vi ska nu diskutera varför vissa vuxna katter fortfarande knådar.

Varför knådar vuxna katter?

Bild på en katt som knådar, mer känd som

Hos kattungar är knådning relaterat till tröst och närhet med sin mamma.

Ammande kattungar börjar knåda för att öka sin mammas mjölkflöde under amning. Av denna anledning är det vettigt att du kan se kattungar och yngre katter knåda som de nyligen gjorde som unga kattungar. Men varför gör vissa vuxna katter fortfarande detta?

Se även  Hur man rengör ett kattsår: steg-för-steg-guide

Vissa kattungar fortsätter att knåda in i vuxen ålder eftersom att knåda som en kattunge skulle ha förknippats med komfort och bindning med sin mamma, och de kan uppvisa knådning när de känner sig bekväma eller trygga som vuxen. Kort sagt kan det betyda att din katt känner sig glad och bekväm i din närvaro.

Det finns några andra anledningar till varför katter kan knåda, inklusive:

  • Stretching: Katter kan göra knådande rörelser medan de sträcker sina lemmar och tassar, särskilt efter att ha sovit eller vilat.
  • Märkning: Katter kan göra knådande rörelser med sina tassar för att markera sin doft (territorium). De har doftkörtlar i tassarna och använder dem för att frigöra feromoner. Feromoner är en form av kemiskt budskap som katter använder för att kommunicera med andra katter och världen omkring dem.
  • Häckande: Vissa katter, när de känner sig bekväma i sin säng, knåda och förvandla den till ett bo.
  • Parning: Honkatter kan knåda och lyfta sitt bäcken under parning.

Varför knådar inte din katt?

Det finns många anledningar till varför din katt inte knådar och du bör inte oroa dig för det. Många katter knådar inte alls och de är helt nöjda, nöjda katter.

En förklaring till varför din katt inte knådar är helt enkelt att han inte har fortsatt detta beteende från kattunge till vuxen ålder. De kan ha uppvisat detta beteende när de fortfarande var en kattunge som ammades av sin mamma, och sedan helt enkelt slutat göra det när de väl var avvanda och inte hade någon nytta av det. Det betyder inte att de är olyckliga eller osäkra; det är bara det att de inte känner behov av att göra det.

Andra skäl som kan förklara varför din katt inte knådar är:

  • Tidig vård av kattungar: Om det förekom störningar i den normala utvecklingen av kattungar (till exempel matad av mamman kontra handuppfödda med en flaska av en människa).
  • Osäker eller orolig i sin miljö: Till exempel kanske en ny katt i hemmet ännu inte är tillräckligt bekväm för att knåda och visa tecken på lätthet och komfort.
  • Stress: När en katt är stressad kanske den inte visar positiva kroppsspråkssignaler som att knåda. Däremot kan ett litet antal katter knåda för att trösta sig själva i tider av stress. Så det är viktigt att observera miljön katten befinner sig i och kolla efter andra tecken på stress (gömma sig, mindre interaktiv, olämplig toalettbesök, förändringar i aptit och vikt). , vokaliseringar, etc.).
  • Medicinska orsaker: Katter som lider av artros eller nagelbäddssjukdom kan tycka att knådningsrörelserna är smärtsamma, så du kanske märker att de inte uppvisar detta beteende.
Se även  10 hacks för att hålla katter borta från växter

Om du inte är säker på om din katt har ont eller känner sig stressad, boka tid med din veterinär. De kommer att utföra en undersökning och kontrollera efter tecken på smärta eller sjukdom som din katt kan uppleva. De kan diskutera tecken på stress och hur man hanterar dem om stress är närvarande.

Det är fullt möjligt att din katt inte knådar på grund av den första och viktigaste anledningen, som är att han inte har fortsatt att uppvisa detta beteende efter att han utvecklats till en vuxen katt.

Detta betyder inte att de inte njuter av sitt liv eller inte älskar dig; det betyder helt enkelt att de inte känner behov av att engagera sig i detta beteende. Och det är bra, eftersom varje katt är unik och annorlunda, och de visar alla tillgivenhet på sitt eget sätt.

Om din katts knådning är obekväm

Vissa katter knådar i ägarens knä med klorna ut och deras naglar kan gräva i dig. Detta kan vara ganska obehagligt. Om din katt gör detta är det viktigt att aldrig straffa honom eller henne för det, eftersom han eller hon kanske inte inser att han eller hon skadar dig. Om det är en innekatt kan du klippa spetsarna på naglarna, vilket ska minska besvären.

Du kan lära dig hur du gör detta själv eller ta dem till en kattfrisör eller din veterinärklinik. Jag skulle inte rekommendera att klippa naglarna på en katt som går utanför eftersom han behöver sina naglar för att klättra och försvara sig.

Se även  Hur många kattungar kan en katt ha?

Ett annat alternativ är att lägga en tjock filt i ditt knä som skyddar dig från din katts naglar. Detta skapar en barriär och bör göra knådningen bekvämare. Att använda syntetiska feromonsprayer som appliceras på filten kommer att uppmuntra din katt att knåda på filten istället för dig.

Slutgiltiga tankar

Närbild av en katts tass, som visar de mjuka kuddarna och vassa indragbara klorna.

Katter kan knåda i knäet, på en filt eller på en annan mjuk yta.

Vid det här laget vet du allt du behöver veta om knådning och varför katter gör eller inte visar detta beteende. Det är viktigt att komma ihåg att inte alla katter knådar och det kan vara helt normalt för din katt. Som vi vet är alla katter unika och har sin egen personlighet. Så det är vettigt att de inte alla beter sig likadant.

Men i vissa fall, särskilt om de brukade knåda men inte längre, är det lämpligt att låta din katt kontrolleras av din veterinär för eventuella tillstånd som kan orsaka smärta och hindra din katt från att kunna knåda. Nästa gång du är runt en katt, håll utkik efter knådningsbeteende och ta det som en komplimang!

Vanliga frågor

Är det normalt att katter inte knådar?

Ja, det är helt normalt. Vissa katter knådar och andra inte, båda är normala. Katter lär sig att knåda som unga kattungar medan de ammar. Vissa anser att detta är ett tröstande och lyckligt tecken som vuxna.

Hur får jag min katt att knåda?

Om din katt ännu inte knådar, kanske han inte uppvisar detta beteende och det är normalt. Om det är en ny katt, ge den tid att bosätta sig i sitt nya hem innan du förväntar dig att den ska knådas. Kontrollera annars om det finns tecken på stress eller smärta som kan hindra dem från att knådas.

Varför gnuggar inte min katt mot mig?

Vissa katter gör detta och andra inte. Det betyder inte att din katt inte gillar dig. Det betyder helt enkelt att de inte känner behov av att engagera sig i detta beteende. De kan visa tillgivenhet till dig på andra sätt.

Vid vilken ålder börjar katter knåda?

Katter börjar knåda i tidig ålder, även från 2 veckors ålder. De knådar under amning för att stimulera mammans mjölkflöde.