Varför knådar och biter katter filtar?

Nyfiken katt knaprar lekfullt på en mysig filt och visar sin tillgivenhet och lekfulla natur.

Många kattägare kommer att vara vana vid konstigt beteende från sina kattvänner; Katter är kända för att vara mystiska och bete sig på väldigt annorlunda sätt än oss vanliga människor.

Men om du har märkt att din katt tassar rytmiskt på en mjuk yta, som en favoritfilt eller en av dina bästa tröjor, kanske du undrar vad i hela friden han gör. De kan spinna, bita eller till och med dregla på samma gång.

Nåväl, knådningsbeteende är faktiskt väldigt normalt för katter. Det tros vara en ammande instinkt som blivit över från kattungdomen, även om det finns några andra teorier som vi kommer att utforska nedan. Läs vidare för mer information!

Vad är knådning?

Knådningsbeteende är den rytmiska tassrörelsen som vissa katter gör: de trycker växelvis varje frambenstass till något mjukt, som en filt, eller till och med i sina ägares ben! Många katter kommer att bita i filten medan de knådar, andra kommer att spinna eller dregla.

Katter blir ofta väldigt sömniga när de knådar. Rörelsen kallas ”kakatillverkning” av vissa kattägare eftersom rörelsen liknar en bagare som förbereder deg.

Varför knådar och biter min katt filtar?

Det finns några vanliga orsaker till knådning och bitning. Att förstå detta vanliga beteende är avgörande om vi vill göra förändringar i vår katts handlingar utan att orsaka ångest eller stress.

Omvårdnadsinstinkt

Söt katt som försiktigt knådar och biter en filt och visar instinktivt beteende och tröstsökande handlingar.

Att knåda och bita filtar är ett beteende som förknippas med tidig kattungdom.

Nyfödda kattungar är mycket beroende av sin mamma för näring, eftersom de uteslutande lever på mjölk under de första veckorna. Kattungar observeras ofta knåda och bita sin mammas bröstvårtor, vilket tros stimulera mjölkproduktionen.

Detta är instinktivt beteende – ingen lär kattungarna att göra detta, precis som de inte behöver lära sig att suga. Det är helt naturligt och normalt beteende.

Se även  Hur får jag min katt att sluta göra något?

Du kanske undrar, men varför knådar vuxna katter? När de och deras kullkamrater väl är avvanda behöver de inte längre stimulera mjölkproduktionen, eller hur?

Detta är helt sant, men att knåda och bita på ett mjukt underlag anses vara ett avslappnande och lugnande beteende för katter. De behöver inte längre mjölk, men rörelserna påminner dem om komfort, säkerhet och värme.

Det är också därför som vissa katter dreglar medan de knådar: deras spottkörtlar väntar på mjölk. Knådning och bitning är ett vanligt beteende hos vuxna katter – både hanar och honor – och verkar inte vara associerat med tidig avvänjning eller abrupt separation från mammakatten. Det har också observerats hos flaskmatade kattungar, vilket visar att detta verkligen är instinktivt beteende.

Katter är mest benägna att uppvisa knådningsbeteende när de känner sig trygga och tröstade, så om din kattvän tycker om att knåda och nappa i den där mjuka filten i ditt knä, är det faktiskt en komplimang! Knådningsrörelsen är en tröstande påminnelse om kattungdom, men handlingen frigör också ”glada” feromoner från doftkörtlarna i fötterna, vilket gör att de känner sig super avslappnade.

Bädda din säng

Det finns en teori om att våra huskatters förfäder använde knådning som ett sätt att göra en sovplats för sig själva i det långa gräset i sitt hemland på den afrikanska savannen. Detta skulle förklara varför katter ofta blir sömniga när de knådar.

De flesta katter verkar dock ligga på ett ställe för att knåda i stället för att knåda runt någonstans, och det verkar mer troligt att detta beteende är relaterat till njutning och komfort snarare än nödvändighet.

Att spela

Den rytmiska rörelsen av knådning är väldigt olika, men kan förväxlas med ett annat vanligt beteende hos katter, där de tar tag i något med framtassarna och sedan biter i det. Detta är mer ett lekbeteende, som efterliknar deras jaktinstinkt.

Se även  Hur man ger en katt ett bad

Om du märker att din katt nappar åt olämpliga saker, eller till och med i dig när du bara försöker gosa, se till att han har gott om kattleksaker och mycket aktiv stimulans hela dagen.

Läs också: Varför suger katter? Topp 6 orsaker till omvårdnad hos katter

Knåda och bita gör ont! Hur stoppar jag min katt?

Ett exempel på kattmys: en nöjd katt som vilar på en mjuk filt och njuter av en stunds avkoppling.

Om du inte gillar att din katt knådar i ditt knä, försök att uppmuntra till knådning någon annanstans.

Knådning och bitning är båda helt naturliga kattbeteenden. Men vi förstår: det gör ont! Om din katt använder dig som mål för vassa knådande klor och spetsiga naggande tänder, kanske du vill ha några tips om hur du omdirigerar detta beteende till något mer lämpligt.

Om din katt knådar och biter på dig medan du sitter i ditt knä, försök att minska påverkan genom att lägga en tjock filt mellan dig och din katt. Katter gillar generellt mjuka saker, så de borde vara nöjda med denna utveckling. Det är en win-win: de får fortfarande knåda och bita, och du får kram och bindning utan smärtan!

Du kan prova att rikta din katts kärlek till något ifrån dig: en speciell filt i hans säng eller till och med en av dina tröjor eller något som luktar som dig. Feromonsprayer kan hjälpa att locka katter till vilken ersättning som helst.

Om din katt nappar eller biter dig och du vill att han eller hon ska sluta, ska du inte skrika eller skrämma honom, eftersom det bara kommer att orsaka stress. Flytta dem försiktigt till en annan plats eller distrahera dem med mat eller kattleksaker. Katter lär sig snabbt och kommer snabbt att märka att detta beteende inte är välkommet för dig.

Se även  Anemi hos katter: orsaker, symtom och behandling

Slutsats

Knådning och bitande filtar eller liknande är normala kattbeteenden, som tros efterlikna en kattunges agerande mot en mammakatt när de diar mjölk. Vuxna katter behöver inte utföra dessa handlingar, utan gör det ofta som en form av bindning och tröst.

De föredrar ofta mjuka texturer som filtar eller kläder. Om din katt riktar detta beteende mot dig, dess ägare, är det faktiskt en komplimang, men du kanske vill omdirigera den försiktigt till något mer lämpligt om det orsakar dig obehag.

Vanliga frågor

Ska du låta din katt knåda?

Katter älskar att knåda, och det är ett djupt rotat och instinktivt beteende. Det är också en komplimang: katter knådar när de känner sig älskade, trygga och varma. Men knådning kan vara smärtsamt för mottagaren och det finns sätt att försiktigt omdirigera din katt till att knåda någon annanstans.

Varför knådar katter en filt?

Knådning är ett instinktivt kattbeteende, ett kvarhållande från de dagar då din katt knådade sin mamma som en kattunge för att stimulera mjölkproduktionen. Även som vuxna älskar katter att knåda på något mjukt och varmt för att ge komfort och njutning.

Knådar katter för att visa tillgivenhet?

Katter knådar sina mammor när de är kattungar, och när de mognar kommer många katter fortfarande att uppvisa knådningsbeteende. Man tror att katter knådar när de känner sig glada och trygga. Det är därför många katter knådar ägarens ben när de gosar i knät. Det är ett tecken på att de är glada och förbundna med dig.

Varför stirrar min katt på mig medan den knådar?

Katter knådar som ett tecken på belåtenhet och njutning. De använder också ögonkontakt som kommunikation: en sömnig blick med långsamma blinkningar är ett tecken på kärlek och tillgivenhet. När din katt stirrar och knådar ger han dig starka signaler om att han känner sig glad och kärleksfull!