Varför kryper katter ihop sig till bollar när de sover? En veterinär förklarar

Katt kröp ihop till en boll när hon sov.

Katter är kända för sin förmåga att se bekväma ut var de än sover, och de kan inta konstiga sovställningar! Men ofta kryper de flesta katter helt enkelt ihop sig i en boll och sover i timmar. Men finns det mer i denna vanliga kattsovställning än att bara vara bekväm? Låt oss ta en närmare titt på varför katter kryper ihop sig till bollar medan de sover.

Snabb överblick

01

Att krypa ihop till en boll är en vanlig sovställning för katter.

02

Katter kryper ihop till snäva bollar när de sover, känner sig säkrare, håller sig varma och bekväma.

03

Förändringar i din katts sömnvanor, till exempel en annan position, eller att sova mer eller mindre än tidigare, kan tyda på en sjukdom.

1. Det är varmt

Att krypa ihop sig i en boll innan en katt tar en tupplur är ett sätt att se till att han håller sig varm medan han sover. Katter är kända för att leta efter varma ställen att snooze hela dagen lång, som en plats med solljus, ett bekvämt knä eller till och med på din dator!

Anledningen till detta är att de har högre kroppstemperatur än vi människor, vilket gör att de måste anstränga sig lite hårdare för att hålla sig varma.

Att krypa ihop till en boll medan de sover är ett sätt för katter att behålla kroppsvärmen och hålla sig varm. I det vilda är detta en nödvändighet för att överleva och ett sätt att skydda sig mot väder och vind.

För våra huskatter, som ofta har lyxen att sova i ett centraluppvärmt hem, är det mer ett sätt att ha det mysigt medan de sover. En katts mjuka, tjocka päls ger ett extra lager av isolering när den kryper ihop sig till en boll.

Du kanske märker att när en katt är ute vid elden eller i en plats av solljus, slumrar han eller hon ofta. Detta beror på att det inte finns något behov av att spara sin kroppsvärme om en alternativ värmekälla finns tillgänglig.

2. Det är säkert

Sömn är en viktig del av livet, men katter är mest sårbara när de sover. I det vilda skulle de vara sårbara för attacker från rovdjur eftersom de inte är redo att försvara sig. Att krypa ihop till en boll under sömnen skyddar kattens sårbara delar, som ansiktet och vitala organ i bröstet och buken.

En katts mage är ett mycket känsligt område. Det är därför katter vanligtvis inte gillar att deras mage berörs eller smekas. När en katt krypas ihop i en boll är magområdet helt omgivet av resten av kroppen, vilket skyddar den från skador.

Även om en katts rygg och svans är synliga i denna position, är de inte lika sårbara som de andra delarna av en katts kropp som är skyddade i den ihoprullade bollen.

3. Det är bekvämt

Användning av laktulos för katter.

Att sova i en ihoprullad boll är en bekväm ställning för katter.

Har du någonsin tittat på din katt uppkrupen i en luddboll och önskat att du kunde vara så bekväm när du sover? En av huvudorsakerna till att din katt sover uppkrupen i en boll är helt enkelt att det är en mycket bekväm och tröstande ställning att somna i.

I genomsnitt sover katter mellan 15 och 20 timmar per 24-timmarsperiod! När du har spenderat så mycket tid på att sova vill du vara så bekväm som möjligt! Precis som människor har katter en preferens för sovställningar och vissa katter sover mycket mer ihopkrupen än andra.

4. Det är praktiskt

När katter kryper ihop sig till en boll är deras kroppar mindre och mer kompakta, vilket gör att de kan passa in i utrymmen som de annars inte skulle göra. Vi vet alla hur katter kan hitta tröst och sova på de konstigaste platserna. Att krypa ihop till en boll för att sova är bara ett sätt de kan uppnå detta. Kattsängar är ofta runda, vilket uppmuntrar din katt att sova ihopkrupen.

Vad ska jag göra om min katt inte längre kryper ihop sig till en boll när jag sover?

Om du har märkt att din katt inte längre kryper ihop sig till en boll när han sover, men han gjorde det tidigare, kan detta vara ett tecken på att denna position inte längre är bekväm. En av de vanligaste orsakerna till detta är artrit, särskilt hos äldre katter.

Du kanske också märker att din katt är mindre benägen att hoppa på ytor eller går stelare än tidigare. De kan ha förändrad hållning eller andra mer subtila symtom, såsom ökad slöhet eller brist på aptit.

Det finns många saker som kan göras för att lindra artritsmärta, inklusive att ge antiinflammatoriska mediciner. Så ta din katt till veterinären om du misstänker att han har artrit.

Sover andra djur ihopkrupen?

Olika sovställningar för katter.

Att sova i en boll är en varm och mysig ställning för katter.

Kattdjur är inte de enda som kryper ihop sig i en boll medan de sover. Många andra djur i djurriket använder den här sömnmetoden för att hålla sig varma, bekväma och säkra, även om de inte är lika flexibla som katten.

Hundar kryper också ihop för att sova, särskilt i sina sängar, men lyckas inte sova ihopkrupen lika hårt som katter. De flesta vilda däggdjur av alla storlekar, från möss till björnar, sover ihopkrupen för att skydda sig och hålla sig varma.

Andra sovställningar för katter

1. På ryggen

När katter är riktigt avslappnade och känner sig helt trygga sover de ibland med magen uppe på ryggen. Detta är en mycket sårbar position att sova i, så det är oftast huskatter som sover så här, snarare än vildkatter.

2. På deras sida

Katter sover ofta utsträckt på sidorna om de är tillräckligt varma och känner sig trygga nog att göra det. Vissa katter kanske föredrar denna position eftersom de känner sig mer bekväma. Husdjur är mer benägna att sova på sidan än vilda katter, eftersom detta är en mer sårbar sovställning än att krypa ihop till en boll.

3. Sitt upprätt med benen under

Katter sover ibland när de sitter upprätt med framtassarna under, snarare än att falla i en djup sömn. Detta för att det är ett bra sätt att få en tupplur samtidigt som man kan röra sig snabbt när det behövs.

Denna position kallas även brödpositionen eftersom den liknar formen på en limpa.

4. Under något

Din katt kan välja att sova under sängen eller under en hög med stockar utanför. Detta gör sannolikt att katten känner sig trygg när han sover, och är också ett sätt att visa att han inte vill bli störd.

5. Ögon halvöppna

Katt med hjärtmask

Katter som sover med ett eller båda ögonen lätt öppna är vanligtvis inte i djupsömn.

Ibland sover katter med halvöppna ögonlock, eller med ett öga öppet och ett stängt öga. Det är oftast när de känner att de måste vara på sin vakt och hålla sig vakna, för att de känner sig hotade eller för att de väntar på att något ska hända, som att matburken öppnar sig!

Återuppta

Katter kryper ihop sig i små bollar när de sover av den enkla anledningen att det får dem att känna sig säkrare, det håller dem varma och det är bekvämt! Även om uppkrupen i en boll är ett av de vanligaste sätten som din katt sover på, är katter kända förvrängningar och kan ibland sova i de konstigaste ställningarna.

Var uppmärksam på din katts sovställning och ta reda på vad som är normalt för henne. Förändringar i din katts sömnvanor, till exempel en annan position, eller att sova mer eller mindre än tidigare, kan tyda på en sjukdom. Ta din katt till veterinären om du misstänker att något är fel.

Läs också: Varför sover min katt på mig?

Vanliga frågor

Är det normalt att katter sover i en boll?

Ja, det är helt normalt att katter sover i boll. De kryper ihop medan de sover för att hålla sig varma och bekväma, samt för att skydda mot rovdjur. Om din katt aldrig sover ihopkrupen i en boll kan det tyda på flera medicinska problem, inklusive artrit, så ta honom till veterinären för att få honom undersökt.

Litar en katt på dig när den sover bredvid dig?

En katt är mest sårbar när den sover, så om din katt väljer att sova bredvid dig är det ett tecken på att den litar på dig och känner sig trygg i ditt sällskap.

Varför kryper min katt ihop sig i en boll bredvid mig?

Om din katt kryper ihop sig i en boll när han sover bredvid dig betyder det inte att han inte känner sig trygg med dig, faktiskt kan det betyda motsatsen! Katter är sårbara när de sover, oavsett vilken position de befinner sig i. Så det faktum att din katt väljer att sova nära dig betyder att de litar på dig.

Se även  Varför höjer katter rumpan när du klappar dem?