Varför kvittrar fåglarna på morgonen? (BESVARAD! + vanliga frågor)

Chansen är stor att om du läser detta har du förmodligen blivit riktigt upphetsad av vissa HÖGLJUDD fågelsång på morgonen. Jag har alltid tänkt så här: ”Varför kvittrar fåglarna på morgonen?” Så jag sökte på nätet och jag hittade ett svar! Det här är vad jag hittade:

Fåglarna kvittrar på morgonen för att meddela sitt revir. Detta fenomen är känt som morgonkören. Det finns andra anledningar till att fåglar också kvittrar på morgonen: för att locka till sig sina potentiella kompisar, för att använda morgonpausen för att sjunga och för att hålla sig sysselsatta innan sikten är tillräcklig för att börja jaga.

Nu vet du varför de där fåglarna kvittrar så högt på morgonen! Låt mig nu beskriva dem mer i detalj. Läs vidare för mer!

Fåglar som kvittrar på morgonen: The Dawn Chorus

Nu kanske du eller kanske inte har insett detta, men fåglar tenderar att kvittra oavbrutet på morgonen.

Tja, det är så vanligt runt om i världen med de flesta fåglar som lever på dagarna att det faktiskt finns en term för all fågelsång på morgonen: morgonkören!

Om du aldrig har hört talas om denna term, låt oss se vad orden betyder.

Gryningen representerar det första dagsljuset och refrängen representerar fågelsången av kvittrande du hör! Fascinerande är det inte?

Oroa dig inte, människor över hela världen upplever samma typ av högljutt kvittrande på morgonen som du!

Även om fåglarna sjunger sina sånger hela dagen väljer de att sjunga högre, livligare och oftare på morgonen.

Internationella dagen för Dawn Choir

Här är ett roligt fakta bara för dig. Vet du att det finns något sådant som en internationella gryningskabeldagen?

Tja, oavsett om du tycker att det är melodiskt eller irriterande, så finns det människor som bara tycker att det är så fridfullt och avkopplande att de ägnar en dag åt att avsiktligt vakna upp för att höra gryningsrefrängen!

Internationella dagen för Dawn-kören hålls årligen på första söndagarna i maj månad.

Se även  Varför biter min fågel min mun? [ANSWERED! + FAQs]

Jag hittade några intressanta videos från fågelskådare som faktiskt firar denna dag. Här, ta en titt:

Här är också en livestream av International Dawn Chorus Day från platser runt om i Storbritannien:

Vilken tid brukar fåglarna sjunga sin morgonkör?

Okej, så nu när du vet att det höga kvittret från olika fåglar på morgonen är känt som morgonkören och vissa människor firar det en viss dag.

Nu måste du vara nyfiken på vilken tid de faktiskt vaknar för att börja dessa morgonrefränger! Det kan till och med väcka dig!

Fåglar sjunger vanligtvis sina morgonkörer klockan 4 på morgonen eller en timme före gryningen. Den exakta tidpunkten när fåglarna börjar sjunga beror på deras fågelart och tid på året. Om dagsljuset kommer tidigare kommer de att anpassa sina morgonkörer så att de passar.

Jag skrev faktiskt en annan artikel med mer detaljer och de faktorer som påverkar starttiden för fåglarnas gryningsrefränger. Du kan läsa artikeln här.

Temperaturens inverkan på starttiden för gryningsrefrängen White-throated Sparrow. När temperaturen stiger ökar också starttiden för morgonrefrängen (minuter efter skymningen). Hämtas från:

I en studie av nordamerikanska fåglarForskare har funnit att amerikanska rödhakar startade sina sånger tidigare när temperaturen var lägre och det inte regnade i området. [1]

I en annan undersökning av experterdet visade sig att Blackbrow Sparrowweavers brukade börja sjunga när månen var full och strax ovanför horisonten. [2]

För övrigt, fler studier fann att fåglar tenderar att sjunga tidigare på varmare morgnar, eftersom insekter kan vara mer aktiva när temperaturen är varmare. [3]

Kolla gärna in tidningsartiklarna ovan för mer information om vad som påverkar morgonkörens starttider!

Vad sjunger fåglarna Dawn Chorus för?

Nu när du vet så mycket om gryningsrefrängen och när den börjar, kanske du är lika nyfiken som jag var när jag undrade: ’Varför sjunger de så ofta? Skulle inte det vara slöseri med energi?

Så jag grävde lite för att hitta några skäl att dela med dig här:

 1. Att attrahera potentiella partners
  • Fåglar vaknar vanligtvis på morgonen och börjar sin morgonkör för att meddela sin närvaro för sina potentiella kompisar.
  • En hög fågelsång på vårens morgon kan representera en individs vitalitet och kondition fågel till sin potentiella partner.
  • Du kan se det som en sångtävling, där fågeln som kan sjunga högst och med den sötaste melodin vinner sina drömmars tjej/pojke!
 2. För att tillkännage deras territorium
  • Förutom att locka potentiella kompisar kan hög fågelsång också fungera som en form av avskräckning och förkunna konkurrens mellan rivaliserande fåglar av samma art. Vissa fåglar kan vara väldigt territoriella och bara genom att sjunga sin fågelsång marknadsför de sig själva!
 3. Att använda morgontystnaden
  • Vissa morgonmänniskor (inte jag) gillar verkligen morgontystnaden, precis som fåglar som sjunger mycket på morgonen.
  • Det beror på att det är mindre buller på morgonen jämfört med dagen då resten av världen är bullrig och upptagen under dagen.
  • Innan världen vaknar, gillar fåglar att sjunga sina sånger på stilla morgnar när deras sånger lättare kommer att bäras av den friska morgonluften till sina potentiella kompisar eller rivaler.
 4. Sikten är ännu inte tillräckligt hög för jakt
  • Som namnet ”dawn chorus” antyder har det första ljuset precis börjat och det finns inte i närheten av så mycket synlighet och belysning.
  • Eftersom belysningen måste vara tillräckligt stark för att fåglar ska jaga, är allt de kan göra att meddela sin närvaro innan de jagar till frukost.
Se även  Vad är ett livligare i fågelskådning? [ANSWERED! + Usage Examples]

Slutgiltiga tankar

Nu vet du varför fåglar börjar kvittra så högt på morgonen, eller hur?

Det finns inget du kan göra för att stoppa dem, så jag hoppas att du åtminstone har hittat någon mening med varför de väcker dig så tidigt idag med sina höga kvitter och sånger!

Jag hoppas att den här artikeln hjälpte dig, och kontakta mig om du har några frågor, jag skulle gärna höra dina tankar!

Tack för att du läste till slutet och glad fågelskådning!!

Referenser

 1. Henwood, K., & Fabrick, A. (1979). En kvantitativ analys av Dawn Chorus: Temporal Selection for Communicative Optimization. Den amerikanske naturforskaren, 114(2), 260-274. Hämtad 4 maj 2021 från http://www.jstor.org/stable/2460222
 2. York JE, Young AJ, Radford AN (2014) Sjungande i månskenet: framförandet av en daglig fågels morgonsång varierar med månens fas. Biol Lett 10 (i press)
 3. Bale J, Masters G, Hodkinson I et al. (2002) Växtätande i global klimatförändringsforskning: direkta effekter av stigande temperatur på insektsväxtätare. Globbyte Biol 8:1–16

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!
Se även  6 bästa fågelskådningsspel för barn (med prisjämförelse!)

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!