Varför kycklingar plötsligt slutar lägga ägg: 16 skäl varför

När det gäller att övervaka allt för värphöns kommer det säkert att finnas tider av förvirring och stress. Det finns mycket att göra, och när en höna slumpmässigt och spontant slutar lägga ägg kan det ibland vara ganska svårt att förstå. Varför slutar kycklingar ibland lägga ägg så plötsligt?

En kyckling kan plötsligt sluta lägga ägg på grund av uttorkning, stress, sjukdom, parasit, diet, moltning, ålder, extrema väderförhållanden, överdriven reproduktion, dagsljus och salpingit. Det finns en handfull andra möjliga orsaker som orsakar problemet, men det är orsakerna till det i första hand.

Det är en ganska kort översikt som täcker många potentiella problem, och det finns säkert mycket mer i det. Låt oss ta en närmare titt på orsakerna ovan och några andra möjliga orsaker till att kycklingar kan sluta värpa när du minst anar det. Oroa dig inte! Vi kommer också att diskutera några sätt att ta itu med och lösa dessa problem.

Orsak #1: dagsljus/belysning

För att säkerställa att kycklingar kan lägga ägg regelbundet och tillräckligt, behöver de minst 16 timmars solljus per dag. Som sagt, även om naturligt solljus är bäst och föredraget, är kompletterande ljus otroligt användbart som ett alternativ, särskilt under vintermånaderna. Det är främst därför hönsen inte riktigt lägger ägg under vintermånaderna.

Den positiva sidan med minskningen av antalet ägg som läggs under vintermånaderna är att det ger hönan en paus från det tunga arbetet med att lägga ägg under den tiden, vilket ger henne en möjlighet att vila, återhämta sig och återhämta sig. Under hönans första vinter efter att hon börjat lägga ägg kommer hon troligen att lägga en hel del ägg, även i frånvaro av solljus. Men det brukar inte hända efter den första vintern är över.

källor: Gå in i Storhet, Skopa ut ur Coopoch Den glada hönsgården

Orsak #2: Parasiter

Parasiter kan vara ganska otäcka och orsaka viss irritation för kycklingen som har fått parasiten. De viktigaste parasiterna att se upp för hos kycklingar är maskar, löss och kvalster. För att försöka avgöra om en parasit hindrar hönan från att lägga ägg, leta efter om hon kliar hela tiden, eller om den övre delen av hennes huvud är vriden eller får en dyster vit färg, eller både och.

Om kycklingar har parasiter blir de distraherade och irriterade och inte fokuserade på att lägga ägg. De kan också få sjukdomar som bromsar eller stoppar äggläggningen.

källor: Hönshus på bakgårdenoch Den glada hönsgården

Orsak #3: Kycklingmatning/diet

Om kycklingen inte har tillräckligt med de nödvändiga näringsämnena kommer den att lägga färre ägg och ha onormala mönster för när (eller om) de lägger ägg. Vanligtvis finns det cirka 30 näringsämnen som hönan behöver för att lägga ägg, där kalcium är det primära näringsämnet. För en praktisk tumregel är det viktigt att vid utfodring av hönan ge minst 90 % av maten hon äter helfoder. Genom att hålla fast vid detta får kycklingarna tillräckligt med näring och de har inga problem med att lägga ägg på grund av undernäring.

Se även  Aggressiv knådning av kastrerad hankatt

En annan sak att tänka på med kycklingens diet och utfodring är att efter att ha ändrat något i kycklingens traditionella måltid, även om det bara är märket, så kanske de inte lägger ägg på ett tag. Det beror delvis på att kycklingar inte har så lätt att anpassa sig och anpassa sig till förändringar. Det kan också delvis bero på en förändring i mängden protein i det nya märket eller maten som används, särskilt om den innehåller mindre protein.

Protein är minst sagt väldigt viktigt för att höns ska lägga ägg. Mjölmaskar, kattmat, tonfisk, fiskpellets, havre och pumpafrön är fantastiska alternativ att vända sig till om man vill öka mängden protein i kycklingens kost.

källor: Gå in i Storhet, Kycklingar och meroch Den glada hönsgården

Orsak #4: Blir uttråkad

Under cirka 2-4 månader om året (vanligtvis under höstmånaderna) går kycklingar igenom det som kallas molt. Moltning är när fjädrarna tappas bort och växer ut igen. Under tiden som kycklingen går igenom smältningsprocessen kommer hon att ha en betydande minskning och kan till och med sluta lägga ägg helt och hållet. Det som är bra är att det är ganska tillfälligt och är en normal process och händelse, så det finns inget att oroa sig för. Extra mängder protein kan också påskynda smältningsprocessen något.

källor: Gå in i Storhetoch Kycklingar och mer

Orsak #5: Höns ålder

Kycklingar blir vanligtvis 8 till 10 år gamla och kan börja lägga ägg så tidigt som cirka 5 månader gamla. Men även om de är ganska unga kommer antalet producerade ägg att minska något varje år. Höns första år är hennes bästa tid, och de första tre åren brukar vara de med bra äggproduktion. När det gäller hur länge en kyckling lägger ägg finns det en viss variation. Vissa kycklingar lägger ägg tidigare än andra. Ju äldre hönan är, desto mer sannolikt är det att ålder är en faktor till att hon lägger färre eller inga ägg alls.

Rasen spelar också en roll för hur länge kycklingar lägger ägg. Till exempel, om hönan är en handuppfödd ras, som leghornsrasen, faverollesrasen eller rasen Minorcas, förväntas hon lägga ägg i cirka 5 år. Å andra sidan kommer hybridraser som rasen Golden Comets eller Red Rangers att ha problem med att lägga ägg efter det första året och kommer troligen inte att hålla mer än några år.

källor: Gå in i Storhet, Kycklingar och meroch Den glada hönsgården

Orsak #6: ruggiga höns

I huvudsak, om en höna beskrivs som ruggig, betyder det att hon inte vill ge upp sina ägg. Ett sätt att se om hon beter sig på det här sättet kan ses av följande drag i hennes beteende: för det första lämnar hon sällan sin holk; för det andra är hon extra skyddande och territoriell över sin holk; slutligen blir det färre fjädrar på hennes bål.

Hon kommer att lägga några ägg först eftersom hon vill att kycklingar ska kläckas. När de väl har lagts kommer hon att vara extremt vaksam och besittande av holken och lägger inga fler ägg förrän de ägg hon redan har lagt har kläckts tre veckor senare. Det förklarar också de mindre fjädrarna på bålen, eftersom hon gör det för att hålla sina ägg varmare med direkt hudkontakt.

Se även  Vad kan skäggdrakar äta: kostbehov från baby till vuxen

Källa: Hönshus på bakgården

Orsak #7: Nya tillägg eller ändringar

Som vi nämnde tidigare, reagerar kycklingar inte bra på förändring, vilken förändring det än är. Faktorer som nya höns eller en ny tupp i sikte, eller ändrad placering av fållan, kommer att resultera i ett tillfälligt uppehåll för värphönsen.

Rent konkret, med nya höns och/eller en ny tupp kan olika alternativ uppstå. För det första kan det bli mycket drama och en hel del spektakel. Den nya hackordningen måste utarbetas, och viljan att nå en mer kraftfull position i den nya hackordningen kan vara otroligt stressande för kycklingar, så de lägger inte ägg under den övergångsperioden.

källor: Den glada hönsgårdenoch Skopa ut ur Coop

Orsak #8: Kycklingras

Vissa raser lägger fler ägg än andra. Till att börja med brukar Buff Orpington-rasen eller Rhode Island Red-rasen toppa listan för antalet ägg de lägger årligen. Å andra sidan lägger andra raser som rasen Silkie eller rasen Ameraucanas inte alls lika många ägg som de två först nämnda raserna.

För att sätta saker i perspektiv ser det jämförande äggräkningen ut så här: rasen Silkie eller Ameraucanas lägger mindre än ett ägg för varje 2 (eller något mer än 2) ägg som läggs av rasen Buff Orpington eller Rhode Island. Röd ras lägger. Det är tydligt att i alla raser minskar antalet ägg som läggs med åldern, men de två första raserna som nämns lägger fortfarande vanligtvis minst dubbla (om inte fler) ägg.

Källa: Den glada hönsgården

Orsak #9: Sjukdom/sjukdom

Om en höna mår dåligt lägger hon inte ägg förrän hon mår bättre. Det finns inte mycket som kan göras specifikt för henne, men att få bort henne från resten av besättningen för nu kommer att hjälpa så att ingen av de andra hönsen eller tuppen också blir sjuk.

Källa: Den glada hönsgården

Orsak #10: Stress/Coop-miljö

Verkligheten är att stress kan spela en stor roll för höns som lägger ägg. Saker som förändring, rovdjur och så vidare kan resultera i nödvändig och nödvändig tid för anpassning och anpassning. Alla möjliga stressfaktorer, både inom och utanför koppen, kan leda till en minskning eller till och med ett fullständigt upphörande av antalet ägg som läggs.

källor: Gå in i Storhetoch Skopa ut ur Coop

Orsak #11: Extremt väder

Effekten av otroligt varmt eller otroligt kallt väder kan lätt få en kyckling att sluta lägga ägg, särskilt i värmen. Lyckligtvis finns det sätt att hjälpa till med det. För det första måste du se till att platsen förblir isolerad under vintern, så att kycklingarna håller sig tillräckligt varma även om det inte är mycket aktivitet i värpområdet. På sommaren, ge mycket vatten, skugga för att hålla saker svala, och saker som sprinkler eller fläktar kan också hjälpa.

Se även  Hur vet du om en skäggig drake gillar dig? Är han glad

Källa: Kycklingar och mer

Orsak #12: Uttorkning

Naturligtvis måste höns ha tillräckligt med vatten för att lägga ägg. Vid varmare väder borde det finnas ännu mer vatten till hönsen, kanske till och med extra vattenstationer. Hönsen ska alltid ha färskvatten tillgängligt!

En annan sak att tänka på när det gäller höns och vatten är ordningshierarkin. Med andra ord kan kycklingar högre i kommandokedjan förbjuda de lägre i kedjan från att ha vatten, så de kycklingar som är lägre i kedjan kan sluta lägga ägg på grund av brist på nödvändiga mängder vatten. Det är också därför det är fördelaktigt att ha flera vattenstationer.

Källa: Skopa ut ur Coop

Orsak #13: Förhållandet höna/tupp/överavel

Det ska finnas tillräckligt med höns för en tupp. Tuppen kommer inte ha några problem med, säg, 20 höns i gruppen. Faktum är att det är bättre för hönsen om det finns tillräckligt med andra höns i antal. Det hjälper till att lindra stressen och den fysiska avgiften som kommer från överavel. Om hönan känner sig överansträngd kommer hon att sluta lägga ägg så att hon kan återhämta sig från all stress hon har upplevt.

källor: Skopa ut ur Coopoch Den glada hönsgården

Orsak #14: Salpingit

Även om sjukdom och sjukdom redan har nämnts, behöver salpingit specifikt behandlas med mer uppmärksamhet. Det är när hönan har en bakteriell infektion i äggledaren (troligen från Escherichia coli eller Salmonella) som orsakar inflammation.

Det här är aldrig kul, speciellt för hönan, och hon lägger förstås inte ägg på ett tag, och kan till en början lägga piskor (ägg fulla av död vävnad och annat smuts) när hon kommer igång igen. Fransarna är det bästa beviset på att kycklingen har salpingit.

Källa: Kycklingar och mer

Orsak #15: Faror/hot/rovdjur

När det kommer till rovdjur eller andra potentiella faror är kycklingar helt livrädda. Detta kommer att avsevärt påverka deras beteende på många sätt, och ett av dessa sätt är äggläggning. Det spelar ingen roll om rovdjuret i smyg undviker mänsklig upptäckt och medvetenhet, hönsen kommer utan tvekan att sluta lägga ägg helt.

Tvättbjörnar gillar att bråka med hönsen, och även om tvättbjörnen inte kan komma in i gården är det troligtvis ett rovdjur som påverkar hönsens stressnivåer.

källor: Kycklingar och meroch Den glada hönsgården

Orsak #16: Ägg försvinner

Det finns alltid en möjlighet att ägg läggs men försvinner. Intressant nog finns det flera anledningar till varför ägg kan försvinna. Den första anledningen, och den uppenbara, är att människor stjäl ägg. Även om det verkar förståeligt osannolikt och dumt, är verkligheten att människor stjäl ägg oftare än det verkar.

Den andra och lika rimliga möjligheten är att en annan varelse, kanske ett rovdjur som en tvättbjörn, lyckades stjäla äggen.

När det gäller den tredje möjliga förklaringen till att ett ägg försvinner, kan hönsen själva ha ätit upp ägget. Det gör de ibland när de är nyfikna, hungriga eller undernärda för att de vill behålla alla de näringsämnen de kan få i sig.

Källa: Skopa ut ur Coop