Varför lägger inte mina höns ägg än? Vad du behöver veta

Kycklingar kan vara en stapelvara i gårdens framgång, och om de inte värper kommer ingen att äta de lönsamma produkterna. Det kan vara svårt att avgöra vad problemet är om dina höns inte lägger ägg. Men om din höna är tillräckligt gammal för att börja värpa och du fortfarande inte ser några ägg, finns det ett antal faktorer som kan orsaka detta problem.

Kycklingar får inte lägga ägg om belysningen i gården inte är tillräckligt stark/varm, de inte har tillräckligt med mat i kosten eller om de är för gamla för att värpa. Moltning kommer också att resultera i att kycklingar inte värper, liksom olika fjäderfäsjukdomar. De kan till och med äta sina egna ägg.

I den här artikeln hittar du information om varför ägg inte syns, de olika typerna av kycklingsjukdomar som gör att ägg inte läggs, hur du kan hjälpa kycklingar att känna sig bekväma med att uppmuntra värpning och några sätt att förhindra värp. dina kycklingar äter sina ägg. Det är mycket involverat och vi svarar på dina frågor nedan.

Varför äggen inte läggs

Det finns så många anledningar till att hönsen inte lägger ägg. Det kan vara överväldigande, men som tur är finns det sätt att lösa problemet.

Den främsta orsaken till nedgången i äggproduktionen är det begränsade ljuset i gården. Kycklingar behöver minst 12 timmars ljus för att lägga ägg, men helst upp till 16 timmars dagsljus för att behålla produktionskvoten. Utan ett tillskott av artificiellt ljus kommer de att anta beteendet att inte lägga ägg alls på grund av en utlösande hormonell verkan.

Detta är särskilt viktigt under vintersäsongen, så ägare bör tillhandahålla en 25-watts glödlampa eller en 3-9 watts LED-lampa. Placera dessa lampor var 10:e m² i pennan. Om det finns ett sätt att sätta lamporna på en timer kommer det också att hjälpa kycklingarna att sova bättre och spara pengar på el.

Coop-miljön kommer också att ta hårt på kycklingar om de blir tillräckligt stressade. En kyckling blir stressad när den ser rovdjur utanför hönan. Om kycklingarna blir överfulla kommer de att visa tecken på stress genom att plocka varandras fjädrar. Höga ljud och felaktiga nivåer av varma och kalla temperaturer kommer också att orsaka stress.

För att hålla rovdjur ute bör galvaniserade trådar och metallskärmar placeras runt hönshusets dörrar och fönster. Om dina kycklingar är frigående, se till att deras utomhusinhägnad också är säker. Kycklingar behöver gott om utrymme att röra sig på, så se till att det finns cirka 3 kvadratfot per kyckling och cirka en holk för var fjärde kyckling. Ströet ska hållas rent och alla höns ska ha tillgång till torr strö. Separera de aggressiva hönsen från de som blir för stressade för att förhindra ytterligare problem.

Temperaturer bör hållas vid 70-75 grader F (källa) och när vintern slår till måste kycklingarna vara kyltoleranta nog för att tolerera temperaturförändringarna. Det är viktigt att hålla temperaturen på 20 grader för att hjälpa kycklingarna att reglera sin kroppsvärme. och fortsätt lägga.

Kycklingnäring är också en faktor i äggproduktionen eftersom godsaker och andra ohälsosamma rester kan påverka deras näringsbalans och hindra kycklingarna från att producera lika många ägg. Tumregeln är att ge värphöns 38 gram protein och 4 gram kalcium dagligen. Detta kommer att hjälpa dem att behålla sin egen hälsa och producera starka ägg.

Se även  Letar du efter adoption? Lär känna Movers.nl

Genom att lägga sitt foder i lager får dina kycklingar de rätta näringsämnena de behöver för att producera ägg. I allmänhet är sättet att utfodra kycklingar att ha minst 90 procent av fodret med kycklingfoder, med enstaka tillskott av protein, kalcium eller godsaker.

*Mer information om foderlager finns här.

Moltning är en annan orsak till ett tomt bo på hönsgårdar. Molting är den process genom vilken kycklingar tappar sina fjädrar för att växa upp nya. Detta händer på hösten när en kyckling är minst 18 månader gammal. Under denna tid kommer kycklingar sannolikt att vara mer fokuserade på att få tillbaka sina fjädrar än att lägga ägg. Detta tar 8-16 veckor beroende på kyckling- och äggproduktionen fortsätter när de nya fjädrarna är fullvuxna.

Du kan också hjälpa dina höns genom fällningen genom att packa deras foder med höga mängder protein (Purina Flock Breeder är ett exempel). När välten är över byter du tillbaka dina höns till ett värphönsfoder med högt kalciumhalt (Purina Layena/Layena Plus och ekologiska värphöns/smulor och Omega-3 är alla bra val).

Hur gammal är din kyckling? Ålder leder också till förlust av äggproduktion. Kycklingar värper så mycket de kan under sin genomsnittliga livslängd 8-10 år. Många kycklingar lägger cirka 200 ägg om året när de är som mest produktiva. Detta antal kommer gradvis att minska med åldern tills kycklingen dör. Innan hönan går över kommer hon att ge vård och vägledning till nya höns och kan till och med hjälpa till att föda upp dem.

Källa

Topp 5 kycklingsjukdomar som förhindrar äggläggning

Tyvärr, om en kyckling blir sjuk, är det bästa du kan göra att förbereda dig på att äggproduktionen begränsas eller stoppas. Även om det finns vissa sjukdomar som tack och lov kan behandlas, finns det några som snabbt ökar sannolikheten för dödsfall.

Här är de allmänt kända sjukdomarna som orsakar problem hos äggvärpande höns:

Äggdroppssyndrom: Tecken på denna sjukdom börjar med diarré och börjar sedan påverka äggen. De har inga skal alls eller är för tunna i beläggningen. Sjukdomen överförs även till kycklingarna genom kontakt med avföring. Även om det inte finns något botemedel mot syndromet, kommer det att producera ägg igen när kycklingen går igenom en smältningsprocess.

Burlagertrötthet: Detta händer när besättningen inte får tillräckligt med näring. Detta sker oftast i billig mat eller hemlagad mat som inte är gjord på rätt sätt. Symtom inkluderar att kycklingen är vaken men inte rör sig och kycklingen kan dö av uttorkning om den lämnas obehandlad. Det bästa sättet att behandla kycklingar på detta sätt är att placera kycklingen i sin egen bur med tillgång till vatten och foder av bättre kvalitet. Se till att ersätta den lägre kvaliteten med rätt foder. Du bör också låta kycklingarna gå ut och ströva omkring för att förhindra att denna sjukdom sprids.

Engelska sjukan: Om kycklingarna har en låg D-vitaminhalt och/eller deras kalcium-fosforförhållande inte är i balans kommer hönan att få denna sjukdom. Titta på äggskalen för att se efter rakitis. Se om de verkar tunna eller om dina kycklingar har brutna lemmar, hälta, mjuka/böjda ben och låg äggproduktion. Det är en sällsynt sjukdom om besättningen regelbundet utfodras med benransoner, men är ovanlig om fodret är hemlagat. Detta är ytterligare en anledning att hålla fast vid det högkvalitativa kycklingfodret. Det finns dock fall där kycklingar fortfarande drabbas även om de har ätit foder av hög kvalitet. Som ett resultat får de en tarmvirusinfektion som hindrar hönan från att ta upp näring. För att behandla sjukdomen, justera kosten genom att låta kycklingen konsumera ett kalcium-fosforförhållande på 250 mEq/kg. Även om detta inte alltid hjälper, är det värt ett försök (källa).

Se även  Kan fiskar se vatten?

Fettlever syndrom: Symptomet på denna sjukdom är bleka kammar hos kycklingar. Sjukdomen verkar genom att fett samlas och orsakar dödsblödningar. Du måste kontrollera/övervaka foderintaget hos kycklingarna och vara medveten om deras vikt (5-10 lbs är det idealiska intervallet). Att byta mat minskar mängden kolhydrater och fett genom att komplettera med selen. Detta kan hjälpa besättningen att komma i kontakt med minskade kolhydrater (Källa).

Äggperitonit: Denna sjukdom uppstår när bukväggen/bukhinnan blir infekterad på grund av att äggulan kommer in i kycklingens bukhåla. Du bör se upp för en svullen buk, onormal hållning och inflammation. Behandling kan göras hos en veterinär genom att få kycklingen på medicin för att bekämpa sjukdomen och hjälpa till med dränering från buken. Tyvärr är detta en sjukdom som de flesta höns inte återhämtar sig från (Källa).

Hur man hjälper kycklingar att lägga sig stressfritt

Det finns många anledningar till varför dina kycklingar inte lägger ägg, men en sak du kan göra för att hjälpa dem är att skapa en hälsosam, stressfri miljö för dem.

Nestbox/tuppbehov och äggsamling

Kommer du ihåg kravet på en holk? Placera en låda per 4-6 höns eftersom detta kommer att ge dem tröst. Att ha för många bon kommer att få hönorna att känna att de kan sova och göra avföring i dem, vilket resulterar i en vana att inte lägga ägg. Gör holkarna attraktiva, eftersom det gör att hönsen känner sig trygga att värpa. Detta uppnår du genom att placera lådorna i mörka hörn. Stönar måste ha bra spån/halm annars kommer inte kycklingar att se dem som viloplatser.

Stönar bör placeras i mörka hörn av gården och stiga några centimeter över golvet. Att ha gott om viloplatser hjälper kycklingar att känna att de har en plats att koppla av och sova på. Har du bara holkar som kycklingar sover i blir det en röra att rengöra och ägg blir smutsiga. Att samla dina ägg regelbundet kommer att ge hönsen en känsla av att de har gott om plats att värpa, eftersom ett stort antal ägg i en holk inte är attraktivt (även om upp till 2 ägg inte kommer att vara ett problem).

Hjälp kycklingar att lära sig värpningsprocedurer

För att hjälpa kycklingar att placera i rätt holkar, placera ett falskt ägg (som en golfboll) i holkarna du vill att de ska använda. Börja med detta när de är ca 18 veckor gamla, då de flesta raser börjar värpa regelbundet då. Detta anger var kycklingarna ska lägga ägg. Kycklingar är smarta och kommer att veta om de har varit på fel plats om du spärrar av eller täcker området med bitar av trä, stenar eller plastmaterial. Hönan förstår tipset och går tillbaka till holken.

Se även  Kan katter vara brunstiga när de är gravida? - Intressanta fakta

Höns bör stanna i sitt fångård till mitt på morgonen eftersom detta tränar dem att värpa enligt ett regelbundet schema och hindrar dem från att lägga sina ägg utomhus. De bör också placeras i sina kojor om man ser höns stanna för länge i holkarna. Om du jagar bort dem tillräckligt mycket eller tar upp dem ur lådan så tar hönan den och ser den som värpplatsen. Det är särskilt viktigt att göra detta på natten eftersom kycklingar kan ta för vana att sova i holkarna (Källa).

Förhindra att kycklingar äter ägg

Hur grovt och irriterande det än är, ja, kycklingar äter sina egna ägg. En av anledningarna till detta är att kycklingen ser ett trasigt ägg och bestämmer sig för att smaka på det. Detta kan få kycklingen att smaka på det råa ägget och utveckla ett tycke för det. Om kycklingar har brist på näringsämnen som kalcium eller protein kan de börja äta sina ägg så att de kan återfå de näringsämnen de har förlorat.

Här är steg för att förhindra att kycklingar äter ägg innan vanan utvecklas:

 1. Om ägget är obrutet är det mindre troligt att kycklingen tänker på att äta det.
 2. För att skydda och hålla tillbaka äggen, se till att varje holk har cirka 5 cm torrt bomaterial. Denna fyllning förhindrar att ägg spricker och gör behållaren bekvämare för kycklingen. Om ägget är ordentligt vadderat och skyddat är det mer sannolikt att det förblir intakt tills det samlas in.

Om du har kycklingar har redan utvecklat vanan, här är vad du kan göra för att bryta det:

 1. Placera inte stark belysning nära holkar.
 2. Stör dem bara när de försöker sova i holkarna.
 3. Ge varje höna tillräckligt med utrymme så att den vanliga hönan inte går efter grannens ägg.
 4. Ge färsk mat och vatten så att de inte är hungriga nog att äta sina egna ägg.
 5. Om en kyckling är en översittare, gör en separat utfodringsstation och/eller bur för den.
 6. Placera kycklingar utanför för att ströva omkring så att de kan äta gräs och insekter naturligt. Detta kommer att tillfredsställa de flesta av deras jaktinstinkter och deras önskan om färskt protein.

Ibland bryr sig kycklingen/kycklingarna inte vad du gör och gör fortsätta att äta äggen. Testa i så fall tipsen nedan för att se om det gör någon skillnad:

 1. Roll-Away Nest Boxes ger en funktion som gör att ägget kan rulla ut ur lådan när det väl lagts, vilket gör det otillgängligt för hönan. Den kommer då att vara på ett säkert, oåtkomligt område där den kan vänta på att bli hämtad.
 2. Om du lägger golfbollar i problemhönsbon kommer kycklingen att bli irriterad över att picka på det falska ägget inte ger mat. Denna frustration kan ibland bryta vanan.
 3. Kycklingar hatar smaken av senap och ett bra disciplinknep är att fylla på ett äggskal med den syrliga fyllningen. Gör detta genom att göra ett hål i en tom skål och pressa senap i den. Kycklingen får en överraskning när han försöker äta ägget efteråt!

Källa