Varför lägger katter öronen bakåt?

Katt med öronen pekade bakåt, som visar ökad vakenhet eller nyfikenhet på sin omgivning.

Vi vet alla att öron är till för att höra. Men en katts öron rör sig också med sitt känslomässiga tillstånd, så de kan berätta mycket om hur en katt mår. När en katts öron är tillbaka betyder det vanligtvis att han upplever en viss grad av ångest.

Det är dock inte alltid så enkelt, och subtila skillnader i öronposition kan indikera väldigt olika humör.

Snabb överblick

01

En katts öron rör sig med sitt känslomässiga tillstånd; detta kan berätta hur de känner.

02

Katter håller öronen platt mot huvudet när de känner sig rädda eller aggressiva.

03

Försök aldrig att hantera en katt med öronen bakåt, eftersom du kan bli repad eller biten.

Lite om kattöron

De flesta kan inte röra öronen alls, även om vissa kan röra dem lite. Men kattöron är förvånansvärt rörliga. Katter kan vända sina öron upp till 180 grader, särskilt när de försöker lokalisera ett ljud. Detta är särskilt användbart när katter jagar, eftersom det gör att de kan upptäcka även de mjukaste ljuden av sitt byte.

De yttre delarna av en katts öron som vi kan se på deras huvud (de yttre öronen) kallas för pinnae. Varje pinna kan röra sig bakåt, framåt och åt sidan, och alla dessa rörelser kan göras oberoende av det andra örat.

Detta beror på att det finns 32 muskler i en katts öra. Jämfört med en människas ynka nio öronmuskler är det lätt att se varför katter alltid kommer att vinna när det kommer till öronrörlighet.

Varför lägger katter öronen bakåt?

Vanligtvis är en katt med öronen bakåt inte en glad katt. Detta är dock inte alltid fallet. När en katt lägger öronen bakåt kan det bero på flera anledningar.

1. De är nervösa

Om din katts öron ligger platt men pekar åt sidan istället för bakåt, betyder det vanligtvis att din katt känner sig orolig eller nervös över något. Denna öronposition kallas också ”flygplansöron”, så namngiven eftersom det verkar som om de är på väg att lyfta under flygning. Nervositet eller ångest är den vanligaste anledningen till att en katt rullar öronen bakåt.

2. De är på väg att skaffa Zoomies

Katter kommer också ibland att sätta öronen i ”flygplansläge” om de är på väg att spränga genom ditt hus utan någon uppenbar anledning. Detta plötsliga energiutbrott kallas ofta för ”zoomerna”.

Katter zoomar ibland som ett sätt att stärka sig efter en lång sömn eller för att öva sina jaktfärdigheter. Vissa katter zoomar runt huset efter att ha passerat en pall i sin kattlåda. Oavsett anledning kommer du förmodligen att se din katt göra flygplansöron precis innan du ger dig av för ett Zoom-avsnitt.

3. De är rädda

En pigg och försiktig katt, med stora ögon och upphöjd päls, som visar tecken på rädsla och osäkerhet.

Bakåtvända öron och hållna platt mot huvudet är ett tecken på rädsla.

En rädd katt kommer vanligtvis att trycka sina öron platt mot huvudet. Detta kan åtföljas av låga morrar eller väsningar och deras kropp kommer sannolikt att sitta lågt mot marken. Katten kan vara redo att försvara sig mot en annan katt eller hund, eller så kan du stöta på detta beteende under ett besök hos veterinären.

Rädsla eller ångest kommer snabbt att eskalera till aggression hos katter, så försök aldrig att hantera en katt i detta tillstånd. En aggressiv katt kommer sannolikt att bita eller klia sig om den hanteras.

4. De mår dåligt

Om din katt har öronen bakåt och pekar utåt kan det vara ett tecken på att hon mår dåligt eller har ont. Katter är bra på att dölja tecken på sjukdom, men det kan vara ett tecken på att din katt inte mår bra. Observera henne noga för eventuella andra symtom och kontakta din veterinär för medicinsk rådgivning.

5. De har en öroninflammation

Om din katt håller ett öra bakåt och det andra är i neutralt läge kan detta vara ett tecken på att hon har ont i örat. Öroninfektioner, som kan vara mycket smärtsamma, uppstår när bakterier byggs upp i hörselgången.

En katt med öroninflammation kan också bli mer tillbakadragen. Du kanske märker att hörselgången luktar, eller att din katt skakar på huvudet eller kliar sig mer än normalt i örat.

Trumhinnan kan brista om en öroninfektion lämnas obehandlad. Så ta din katt till veterinären om den visar något av dessa symtom. Veterinären kommer att använda ett instrument som kallas otoskop för att undersöka din katts hörselgång och trumhinna.

Antibiotiska örondroppar används vanligtvis för att behandla en öroninfektion. Ibland behövs även kortikosteroider för att lugna inflammationen i hörselgången.

6. De har öronkvalster

En grå och vit katt vilar fridfullt uppkrupen på en mjuk yta och skildrar lugn och belåtenhet.

Öronkvalster kan orsaka förändringar i hur din katt håller sina öron.

Öronkvalster är vanliga hos katter, särskilt kattungar och unga katter. De kan vara intensivt irriterande och orsaka symtom som liknar en öroninfektion, inklusive skakar på huvudet och kliar i öronen.

Din katt kan vicka på öronen mer än normalt eller håller öronen bakåt. Öronkvalster kan orsaka överdriven öronvaxproduktion, som vanligtvis är mörkbrun eller svart till färgen. Din veterinär kan diagnostisera öronkvalster och ge dig råd om den bästa behandlingen.

7. De har en polyp

Vissa katter kan ha godartade utväxter som kallas polyper som växer bakom trumhinnan i mellanörat. De kan ibland leda till öroninfektioner och liknande symtom som att klia sig i öronen, skaka på huvudet eller hålla örat bakåt eller nere.

Mellanörat är kopplat till halsen, så polyper kan ibland påverka din katts andning om de växer sig stora. Ta din katt till veterinären om den har något av de nämnda symtomen.

8. Det finns ett högt ljud eller vind

Om det hörs ett plötsligt högt ljud kommer en katt instinktivt att lägga tillbaka öronen för att skydda trumhinnorna. Katter har utmärkt hörsel, så deras öron är mycket känsligare för höga ljud än våra.

Din katt kommer också att lägga tillbaka öronen mot huvudet för att skydda hörselgångarna från vinden. Inte bara är ljudet av vind outhärdligt högt för en katt, utan känslan av vind i öronen är väldigt obehaglig, precis som det är för människor.

9. De försöker lokalisera ett ljud

En lugn scen med en katt som ligger bekvämt mitt i naturen, med öronen uppåt för att fånga de lugnande ljuden från omgivningen.

Katter rör sina öron i alla riktningar när de försöker lokalisera ett ljud.

Katter vänder på öronen när de försöker höra varifrån ett ljud kommer. Om ljudet kommer från sidan eller bakom kommer en katt att flytta sina öron bakåt för att försöka höra ljudet bättre.

En katts utmärkta hörsel, tillsammans med dess förmåga att lokalisera ljud, bidrar båda till att göra katter till framgångsrika rovdjur.

10. De är nöjda

Även om katter som lägger öronen bakåt vanligtvis är ett tecken på ett negativt humör, kommer vissa katter att lägga tillbaka öronen när de är avslappnade och glada. En nöjd katt kommer att slappna av i öronen så att de pekar något bakåt, istället för att placera dem platt mot huvudet.

Ett annat tecken på att din katt är glad när öronen är tillbaka är om den börjar spinna högt.

Hur vet jag varför min katts öron är tillbaka?

Vanligtvis är det ganska lätt att avgöra varför din katts öron är tillbaka genom att titta på situationen. Om din katt är hotad av en annan katt eller undersöks av veterinären och hans/hennes öron ligger platt mot hans/hennes huvud är chansen stor att din katt är rädd, något som snabbt kan leda till aggression.

Om din katt lägger öronen bakåt för att han inte mår bra, kan han också visa andra tecken på sjukdom, som slöhet, kräkningar eller diarré. Du kan vanligtvis se om din katt har flyttat öronen bakåt på grund av ett högt ljud, eller om det blåser ute.

Vad betyder olika öronpositioner hos katter?

1. Neutrala öron

En katt med neutrala öron och ett sammansatt uttryck, inte särskilt pigg eller avslappnad, med en atmosfär av tyst uppmärksamhet.

Neutrala öron indikerar en avslappnad katt.

Om din katts öron inte är framåt eller bakåt och de är i en neutral position, upplever din katt förmodligen inte särskilt starka känslor. De kommer sannolikt att känna sig avslappnade och trygga i sin miljö.

2. Öronen pekade försiktigt framåt

När din katt försiktigt riktar öronen framåt kommer den att känna sig nöjd och avslappnad, kanske till och med lite sömnig. De kan också spinna och försiktigt blunda. Det här är förmodligen ett bra tillfälle att ge din katt en klapp eller en liten haka.

3. Öronen upprättstående och pekade framåt

Din katt har öron som står upprätt och vänder framåt när den är pigg och redo för handling. De kan ha sett en fågel eller mus, eller så kan de ha hört ett intressant ljud vars källa de försöker hitta. Det här kan vara ett bra tillfälle att leka med din katt med en rolig leksak, som en fjäderknäckare eller en kattmyntamus.

Återuppta

Närbild av en katts öron, med deras intrikata detaljer, veck och unika mönster.

För att avgöra varför din katts öron är tillbaka, titta på situationen och din katts kroppsspråk.

Vem visste att något så enkelt som att en katt lägger öronen bakåt kunde betyda så många olika saker? Om en katt har öronen platt mot huvudet betyder det vanligtvis att den är rädd eller på ett aggressivt humör.

Men om din katt försiktigt pekar öronen bakåt kan det betyda att den faktiskt är väldigt avslappnad och glad. För att veta varför din katts öron är tillbaka, titta på situationen och resten av din katts kroppsspråk. Ju bättre du förstår din katts humör, desto lyckligare blir ditt förhållande!

Läs också: Vet katter när du är ledsen?

Vanliga frågor

Lägger katter öronen bakåt när de leker?

Katter rullar ibland öronen bakåt när de leker. Ibland kan de också snurra på öronen, vidga pupillerna och vifta med svansen.

Varför odlar katter flygplansöron?

När en katt pekar öronen utåt och åt sidan kallas detta ofta för ”flygplansöron”. Det kan verka som om din katt är på väg att flyga, och det är den förmodligen! Flygplansöron uppstår när din katt känner sig rädd eller obekväm och kan ibland leda till aggressivt beteende.

Vad betyder det när en katts öron sitter bakåt?

Detta betyder vanligtvis att din katt är extremt rädd och kan bli aggressiv. Försök inte att hantera en katt med öronen bakåt, eftersom du sannolikt kommer att bli repad eller biten.

Se även  Varför sover min katt på mitt huvud?