Varför lägger vissa kycklingar ägg med ett tunt skal?

Har du höns och plötsligt hittat ett ägg som ser ganska ovanligt ut? Du är förmodligen orolig för att din fågel inte mår bra och om ägget är säkert att äta? Tja, det vanligaste tillståndet som påverkar utseendet på ägg är ägget med ett tunt skal och det är något som du kanske kan göra något åt ​​och du förmodligen inte borde äta det och här är varför.

Dina höns kan lägga tunnskaliga ägg på grund av brist på kalcium i kosten. Det finns många andra möjliga orsaker, såsom åldern på dina kycklingar, näringsbrist, överskott av fosfor i kosten, kycklingar som börjar producera ägg för tidigt, värpande höga temperaturer, vitaminbrist, sjukdom eller till och med att kycklingarna är överdrivna upphetsade. under läggningsprocessen.

Vad är ett tunnskaligt ägg?

Ett ägg med tunt skal eller ofta ett ”mjukt ägg”. ett ägg med ett skal som är betydligt svagare än skalet på vanliga ägg. De är mjuka vid beröring och ser påfallande annorlunda ut än de vanliga äggen dina höns lägger.

Det är väldigt lätt att bli förvånad och till och med lite revolterad av dessa ägg, för de är konstiga. Dock, de är en normal förekomst i äggläggande flockar och du bör inte få panik om du hittar dem, det finns många möjliga orsaker till detta problem och vissa är under din kontroll och kan behandlas och andra är bortom din kontroll alls.

Anledningar till varför dina kycklingar lägger ägg med ett tunt skal

Dina kycklingar blir äldre

En av de vanligaste anledningarna till att en kyckling lägger ett ägg med ett mjukt skal är att den blir lite bråttom och det finns en ganska bra tumregel som du kan tillämpa på kycklingar: ju äldre de blir desto lägre blir äggskalets styrka.

Verktyg, äldre kycklingar har bra dagar och dåliga dagar, de lägger inte alltid mjuka ägg, men de kommer att göra det oftare och oftare. Du kanske vill ta bort dessa kycklingar från din besättning, eftersom det ännu inte finns en kycklingungdomsdryck för att åtgärda skadorna under åren som gått.

Dina kycklingar är unga

Konstigt nog är det när kycklingar först börjar värpa, finns det en tendens att lägga tunna skalägg och det här är förmodligen bara deras kropp som försöker ta reda på vad som händer tillsammans med en näringsbrist (se kalciumbrist nedan).

Det enklaste man kan göra om en ung höna lägger tunna ägg i skalet är att se vad de äter – vid det här laget har du förmodligen matat dem med mat som är utformad för att underlätta tillväxt snarare än äggläggning. Det är dags byta dem till samma diet som de andra värphönsen eftersom det innehåller mer kalcium.

Ge det några dagar och det här borde fixa allt. Äggskal är gjorda av kalcium och ju mer av dem dina höns äter, i teorin, desto mer fylliga skal bör de värpa.

Kalciumbrist

En kalciumbrist kan slå till när som helst i en kycklings liv och det hänför sig till konsumtionen av dietkalcium. I grund och botten innehåller de flesta vanliga kycklingdieter inte en enorm mängd kalcium i sig, så du kan behöva komplettera deras kost med mer.

Det är viktigt att ha det i åtanke frånvaron av tillräckligt med kalcium i en kycklings diet kan också indikera framtida problem och det är inte bara deras ägg som lider. De börjar läcka ut kalcium från sina egna ben för att göra äggskalen (även om dessa skal inte är bra) och det kommer sannolikt att orsaka stora hälsoproblem och kanske till och med döda dem på lång sikt.

Se även  Varför låter ekorrar så mycket? Nu vet vi!

Den goda nyheten är att du behöver inte spendera en förmögenhet på snygga kosttillskott som du kanske med människor som försöker bekämpa en näringsbrist – ha några ostronskal eller använd rostade äggskal och lägg dem till maten. Detta är både billigt och enkelt. Se till att de bryts ner fint och inte i stora bitar.

Maskangrepp (impedans för näringsupptag)

Kycklingar, som alla djur, är enstaka mottaglig för maskinfektioner. Maskar kommer att hänga i dina kycklingars magar och suga upp de näringsämnen som finns där innan din kyckling kan använda dem. Det är rimligt att säga att detta problem tenderar att bli mer uttalat när man matar kycklingarna med äldre foderprodukter när näringstätheten i maten i själva produkten börjar sjunka.

Det betyder att du vill ha det Behandla dina kycklingar mot maskar, vilket lyckligtvis är ganska enkelt. Prata med veterinären så ger de dig en vanlig maskbehandling och följ instruktionerna så kommer du snart att upptäcka att problemet är löst. Om inte, kanske du vill prova några kalciumtillskott för att få dem tillbaka till de nivåer som deras kroppar behöver.

Du delade ut äppelcidervinäger

Vi kommer inte att bråka om fördelarna, eller bristen på sådana, med att använda äppelcidervinäger i kycklingars dieter, men det har blivit ett populärt tillskott hos vissa kycklingägare som svär vid dess fördelar. Men om du bestämmer dig för att göra det här, kan du inte bara fortsätta surra den till vad som helst – du bör inte erbjuda dem äppelcidervinäger mer än en gång i veckan.

Detta beror på att det kan förhindra att kycklingen tar upp kalcium ordentligt i tarmarna. Om du matar kycklingarna med äppelcidervinäger och ser tunna ägg i skalet bör du dra tillbaka det lite – håll dig till en enstaka dos per vecka och aldrig mer än 1 del äppelcidervinäger till 50 delar vatten, det är inte tänkt att sluta som en måltid, men det är mer tänkt som en liten näringsbooster.

Temperaturen stiger

Hur tar man en kyckling från maten? Många kycklingägare kommer att se förvånade ut när du ställer den här frågan för om du har kycklingar vet du att de älskar deras mat. En sak du kanske inte vet är att kycklingar inte är så sofistikerade som du är de kan inte svettas – när det blir varmt blir livet mer obehagligt och de kan bli av med maten.

Hur varmt är för varmt? Tja, det kommer att bero lite på rasen, men en bra tumregel är att om det är över 90 grader Fahrenheit eller 32 grader Celsius är din kyckling förmodligen för varm. Din kyckling kommer inte att svälta, men om de inte äter så mycket kommer de inte att få i sig så mycket kalcium som de brukar.

Så sättet att försöka motverka detta är genom se till att de alltid har tillgång till kallt, rent och färskt dricksvatten, viss tillgång till skugga oavsett tid på dygnet och möjligen i mycket varma områden – du kanske till och med vill överväga ett ventilationssystem (fläktar är populära, men måste gro) för att hålla dina fåglar svala. Om du vill veta hur du håller dina kycklingar svala på sommaren, kolla in vår artikel om hur du håller kycklingar svala på sommaren.

Se även  Kyckling åt en mus - bör du oroa dig?

Du borde också överväga att lägga till kalciumtillskott även om du inte redan är det, eftersom detta kommer att ge dem en bättre chans att konsumera tillräckligt för att göra bra äggskal.

Stressen av en dålig miljö och alltför upphetsade kycklingar

Kycklingar är inte bra på förändringar och det finns vissa saker som händer i miljön som verkligen kan störa deras värpförmåga och det kan i sin tur påverka kvaliteten på äggen de lägger – ett stort problem är rovdjur och om du märker att rävar, vesslor, hundar etc. kommer in och orsakar förödelse eller död, kommer hönsen förmodligen att få dåliga ägg några dagar senare.

Det andra stora miljöproblemet är ofta överbefolkning på loftet. Kycklingar behöver 4 kvadratmeter utrymme vardera. Om du inte ger dem kommer de att bli stressade och picka på varandra (detta kan till och med leda till kannibalism) och detta kommer också att minska kvaliteten på deras äggproduktion.

Se alltid till att det finns tillräckligt med plats för kycklingar även om det innebär att ge bort några eller bygga ett större utrymme för din besättning att leva i.

Stressen av en alltför lekfull tupp

Vissa tuppar är inte precis kycklingens motsvarighet till Don Juan. I själva verket är några i grunden de mest våldsamma älskare som gårdsdjur någonsin har sett. Dessa tuppar är inte dåliga, men de är så klumpiga att de lika gärna kan vara det.

Efter en period av reproduktion, kycklingen saknar fjädrar och blöder till och med. Detta är, som du kan förvänta dig, en mycket stressande upplevelse och äggläggningen blir lidande. Det bästa man kan göra är att isolera tuppen i en vecka eller så och se om han kommer över det och om han inte gör det är det dags att låta den tuppen gå och skaffa en till som inte är så hemsk älskare är.

Infektiös bronkit

Faktiskt det kan vara vilken sjukdom som helst som leder till dåligt äggskal men en speciell sjukdom är regelbundet boven och det är infektiös bronkit och det beror på att det stör en kycklings kropp förutom alla andra system – det stör också ”osteoblasterna” som är cellerna som gör och reparerar ben. Om de blir förvirrade kanske kalcium inte är tillgängligt för att bygga ett ägg av god kvalitet.

Det bästa sättet att hantera detta problem är ta din kyckling till veterinären och se vad de kan göra för dem. Sjukdomar som dessa behandlas bäst så fort man får dem så att de inte sprider sig till resten av flocken. Ibland vill veterinären ändå behandla hela besättningen.

Egg Drop Syndrome

Ja, det är precis så det låter ett tillstånd som gör att värpning och produktion av kycklingägg minskar. Det är en sjukdom som uppstår hos ankor och gäss (som är asymtomatiska till skillnad från kycklingar) och därefter kan minska äggläggningen med upp till 40 %. De återstående äggen kan också skalas tunt.

De dåliga nyheterna är att det finns ingen behandling för denna sjukdom och om det hittas, meddela myndigheterna omedelbart. Andra tecken på infektion inkluderar diarré och en förändring i färgen på skalet och äggulan. Den goda nyheten är att detta tillstånd är mycket sällan livshotande och dina kycklingar kommer så småningom att återhämta sig.

Se även  Är mina råttor uttråkade? Vad gillar husdjursråttor att leka med?

Vitamin D3-brist

Detta är ett annat sätt för en kyckling sluta med en brist på biotillgängligt kalcium i sina kropparde behöver vitamin D3 för att kunna använda det kalcium de har och precis som människor gör kycklingar sina egna genom att spendera tid ute i solen.

Men på platser där det inte är mycket solljus är detta lättare sagt än gjort. Den goda nyheten är att vitamin D3-tillskott är billiga och lätta att administrera genom att lägga direkt till fodret kan detta vara det bästa valet när du inte kan komma på vad mer som skulle kunna störa kvaliteten på äggproduktionen.

Överskott av fosfor

För mycket fosfor i kosten kan störa kroppens absorption av kalciumom du köper färdigblandat foder är detta förmodligen aldrig ett problem, men om du gör ditt eget foder till dina kycklingar bör du vara mycket uppmärksam på mängden fosfor du tillsätter.

Andra saker

Det finns många fler sällsynta problem kan också vara problemet – om dina kycklingar har exponerats för gifter, till exempel, eller om de har sällsynta kycklingsjukdomar. Om du inte kan åtgärda problemet själv kan det vara dags att ringa in en veterinär och få deras expertutlåtande. Du kan inte diagnostisera alla orsaker till tunna ägg på nätet.

Är ägg med tunt skal säkert att äta?

Alla vill veta detta och samtidigt, i teorin, det finns ingen vetenskaplig grund för att inte äta dem – vi tror att utvecklingen av ett starkt äggskal är för att skydda en kyckling i ägget från bakterier och infektioner. Utan det skyddet är det möjligt att ägget är kontaminerat.

Så vi rekommenderar dig ge dem till din katt eller hund eller släng dem. Det beror på att kycklingar är mycket mottagliga för att bära salmonella, bakterierna som orsakar matförgiftning, och du vill verkligen inte ha det för dig eller en familjemedlem, eller hur?

Är tjockare äggskal bättre?

Ja. Det finns inget annat sätt att se på det. Ur en kycklingägares perspektiv råder det ingen tvekan om att det alltid är att föredra att ha ett tjockare äggskal. Det betyder att du kan vara säker på att ägget inuti inte är kontaminerat och att du kan njuta av det till din frukost utan att tveka.

Men det är viktigt att komma ihåg att ett ägg med ett tunt skal vanligtvis inte är en katastrof och med lite omsorg och uppmärksamhet kan du normalt få dina kycklingar att lägga tjockare skal på nolltid.

Slutsats

Varför lägger vissa kycklingar tunna ägg i skalet? Som du har sett kan detta bero på en mängd olika anledningar, från stress till hälsoproblem. Ibland är det lätt att åtgärda eventuella bakomliggande orsaker och få dina kycklingar tillbaka till värp, andra gånger är det verkligen inte det.

Det viktigaste att komma ihåg är att du inte ska äta tunnskaliga ägg, eftersom de kan vara mycket mer benägna att bära salmonella än vanliga hårdskaliga ägg. Mata dem till din hund eller katt för att undvika slöseri men ät dem inte själv, du vill inte ha matförgiftning.