Varför leker katter med sin mat?

Är du en kattägare som är frustrerad över sin katt för att han leker med sin mat? Det är ganska vanligt att katter vispar runt sin mat med tassarna eller tar upp den ur skålen innan de äter den. De kan till och med köra runt den eller ta den någon annanstans för att äta.

Snabb överblick

01

Matlek kan bottna i en katts instinktiva jaktbeteende eller helt enkelt som en rolig distraktion.

02

Vanligtvis är en katt som leker med mat inget att oroa sig för, även om du kan ha en röra att städa upp.

03

Om din katt leker med sin mat och inte heller äter, går ner i vikt, tappar mat ur munnen, dreglar eller har dålig andedräkt, boka tid med din veterinär.

Om du kommer på att du jagar din katt med en mopp, eller tar fram mattrengöringen regelbundet, kan du känna dig i slutet av din tjudra. Låt oss ta en titt på varför katter leker med sin mat och när detta beteende kan tyda på ett problem.

Varför leker katter med sin mat?

Att leka med mat kan bottna i en katts instinktiva jaktbeteende.

Tänk ett ögonblick på hur din katt skulle bete sig om du inte var där för att mata den i en skål. Tänk om de var tvungna att hitta sin egen mat genom att använda sitt instinktiva rovbeteende? Att tänka på din huskatts naturliga beteende, och till och med vilda eller vilda katters beteende, kan ge dig några ledtrådar om varför de ibland leker med sin mat.

Här är några av de normala anledningarna till att katter leker med sin mat:

1. De är jägare

Katter leker ofta med sitt byte innan de dödar det, vilket är en del av deras naturliga rovbeteende.

Katter är jägare, vilket betyder att de är vana vid att jaga, förfölja, kasta och till och med leka med sin mat innan de dödar och äter den. Låter obehagligt, men det är helt normalt för katter. Även om din katt får kattmat från en skål, kan rovdriftsinstinkten att ha lite kul, få lite hunger och använda sina jaktkunskaper till middag kvar.

Läs också: Hur jagar katter?

2. Det är kul

Vissa katter leker bara med sin mat för skojs skull.

För katter kan måltiden också innebära lektid. I människovärlden är att leka med din mat ogynnsamt eftersom det anses vara oförskämt. Kattdjur har dock inte samma sociala regler som vi. I grund och botten är det roligt att leka med mat, speciellt om du är en katt med klor, tassar och blixtreflexer.

Läs också: 22 roliga fakta om kattungar

3. De är uttråkade

Att leka med mat är ett vanligt resultat när katter är uttråkade och understimulerade.

Om din katt inte har många leksaker eller aktiviteter för att hålla honom sysselsatt runt huset, eller om han lämnas ensam under långa perioder, kan han bli lite uttråkad. Om de är uttråkade är det mer sannolikt att de letar efter skoj var de än kan hitta det, vilket kan innebära att leka med sin lunch.

Detta är särskilt vanligt hos innekatter som inte får möjlighet att uttrycka sitt jaktbeteende utomhus.

Läs också: Är din katt ensam? Dessa 7 tecken hjälper dig att ta reda på det

4. Det råder konkurrens om maten

Att mata flera katter från samma skål kan leda till problem, inklusive matspill.

Att ha mer än en katt, ett nyfiket litet barn, en kattvänlig hund eller andra husdjur kan skapa en känsla av konkurrens om maten. Detta kan göra att äta lite av en lek för din katt. Å ena sidan kan de skjuta ner sin mat snabbt så att ingen annan kan stjäla den.

Men om de är säkra kan de kanske spela med det ett tag för att visa andra konkurrenter att de har ”vunnit”.

Läs också: Blir katter avundsjuka på andra katter?

5. De gillar inte maten

Om du nyligen har bytt foder kanske din katt inte gillar smaken eller konsistensen på det nya fodret.

Om din katt är lite av en matälskare och tycker att dina kattmaterbjudanden inte håller måttet, kan han dra upp näsan. Precis som barn ibland leker med sin mat istället för att äta den om de inte gillar den, så kan katter göra detsamma med sin kibbit.

Läs också: Varför kliar sig katter?

När ska du oroa dig?

Även om det kan vara helt normalt för katter att leka med mat, kan det ibland vara något att oroa sig för. Det här är vad du bör leta efter:

1. De äter inte

katt vägrar äta från en skål

En veterinärundersökning är nödvändig när en katt inte äter.

Om de inte äter något alls kan det betyda att de inte gillar maten. Att äta mindre kan dock vara ett tecken på många olika hälsoproblem, från infektioner och orolig mage till hormonella störningar eller organsvikt. Så om din katts matvanor förändras är det alltid bäst att söka råd från en veterinär.

Läs också: Varför äter inte min katt? Förlust av aptit hos katter

2. De går ner i vikt

Viktminskning är ett allvarligt varningstecken som bör undersökas av din veterinär.

Om din katt ser lite smalare ut, eller om du tror att han går ner i vikt, bör du boka tid hos en veterinär. Att leka med maten och äta mindre när kroppen verkar behöva fler kalorier för att behålla sin vikt kan vara ett problem.

Läs också: De 7 bästa kattmaterna för överviktiga katter

3. De tappar mat

Katter med tandproblem kan tappa mat på golvet, inte för att leka, utan för att de gör ont i munnen.

Att leka med mat är en sak, men om din katt tappar mat ur munnen medan den försöker äta, kan det vara något fel på munnen. Tandsjukdomar, sår eller tumörer i munnen kan alla orsaka smärta som kan göra det svårare att äta.

Så om din katt fortsätter att tappa mat, äta på ena sidan av munnen eller skrika medan han äter, boka in honom för en muntlig undersökning på din lokala veterinärklinik.

Läs också: Den kompletta guiden till tandrengöring för katter

4. De kräktes

Din katt kan försöka äta men slutar tappa maten på grund av illamående.

Illamående kan ha stor inverkan på aptiten. Så om din katt inte känner för att äta mycket kan hon känna sig illamående. Om du märker att din katt kräks eller går till sin matskål och bara snusar eller leker med den, låt din veterinär kolla upp honom.

Läs också: De 6 bästa kattmaterna för att sluta kräkas

5. De dreglar

Att dregla hos katter är ofta ett tecken på illamående eller problem i munnen.

Kattdregling kan vara ett tecken på dåliga tänder, muninfektioner, sår eller till och med ett sår eller en tumör i munnen. Detta kan betyda att din katt inte vill äta eftersom det gör ont. De kan fortfarande gå till sin matskål och bråka med den för att de är hungriga, men de äter förmodligen inte så mycket.

Läs också: De 6 bästa matskålarna mot kräkningar

6. Deras andetag luktar

Är kattens andetag normalt?

Om din katt leker med sin mat och inte vill äta, och du luktar dålig andedräkt, ring din veterinär för ett möte.

Inte bara är halitosis obehagligt, det är också ett tecken på vissa hälsoproblem hos katter. Naturligtvis är det osannolikt att din katts andetag kommer att börja lukta gott, men dålig lukt kan tyda på tand- och tandköttssjukdomar, njursjukdomar eller en abscess.

Läs också: Dålig andedräkt hos katter: orsaker, symtom och behandling

Slutgiltiga tankar

Även om att leka med mat vanligtvis bara är en mindre irritation, kan det ibland indikera ett hälsoproblem.

Det kanske inte verkar vara bra seder för din katt att leka med maten. Det är dock en del av en katts naturliga instinkt att leka med sin mat innan man äter den. Även om det finns några varningssignaler att se upp för, är lek med mat för det mesta bara en del av att vara en nyfiken katt. Se till att din katt har gott om leksaker och bra näring, försök sedan acceptera deras roliga sätt.

Läs också: De 10 bästa kattmaterna 2022

Vanliga frågor

Hur hindrar jag min katt från att leka med maten?

Att leka med mat är ett naturligt beteende för katter, så du kanske inte kan stoppa det helt. Du kan dock försöka se till att din katt får tillräckligt med mental stimulans med leksaker och pussel så att den inte blir uttråkad. Att använda en pusselmatare kan uppmuntra till en annan sorts lek med mat, ingen röra! Du kan också prova att ändra deras diet till deras favoritfoder för katter, men kom ihåg att alla förändringar i kosten bör göras gradvis.

Slutligen, om du tar upp din katts matskål efter tjugo minuter och inte lägger ner den igen förrän nästa måltid, kan det betyda att din katt är mer sugen på nästa måltid. Men du får nog stå ut med en massa högljudda protester!

Varför leker katter med sitt byte innan de dödar det?

Katter kommer att leka med levande byten för att öva sina jaktfärdigheter eller fullfölja sin rovdrift. Detta gäller särskilt om de inte är särskilt hungriga. Genom att se till att deras jagade byte är utmattade från jakten, hjälper detta också till att säkerställa att de inte får ett bett när de går på jakt.

Varför slår katter sin mat?

Katter kan slå sin mat som en del av sin jaktinstinkt, men de kanske också vill prova det. De kommer att vilja veta konsistensen och temperaturen och kan prova en mycket liten bit av benet innan de bestämmer sig för att äta hela portionen. De kan också använda sin tass för att vända på maten eller flytta den någon annanstans för att äta senare. När allt kommer omkring, om du är en katt, är det kul att leka med din mat!

Varför leker min katt med sin matskål?

Om din katt leker med sin matskål, kanske han ger en antydan om att han är hungrig och vill att du ska fylla den! På samma sätt kan det vara dags att skaffa dig några nya kattleksaker för att hålla dem sysselsatta och nöjda och förhindra att kattlådan ser så spännande ut i jämförelse!

Se även  Varför älskar katter papper så mycket som de gör?